Matjas (u mnie SEKO ) 130g żółtego sera 1 puszka kukurydzy (polecam Bonduelle ) 2 gotowane/ pieczone buraki 1 por (mały; biała część) Sos: 100 ml śmietany 5-6 łyżek majonezu 2-3 ząbki czosnku pieprz Dodatkowo: sól Przygotować sos. Śmietanę wymieszać z majonezem i drobno posiekanym czosnkiem. (Majonezu dodać tyle, aby sos nie był rzadki.) Całość doprawić za pomocą świeżo zmielonego
Di gotujeogórkach ją znajdziemy. Jest to połączenie smaków wyrazistych z delikatnymi, słodkawych i pikantnymi. Ilość proporcji sami możecie komponować, ale połączenie tych składników warto spróbować. Składniki: 400 ml majonezu dekoracyjnego, 100 – 150 g kaszy kuskus, puszka kukurydzy konserwowej, puszka groszku konserwowego, 2 duże ogórki kiszone, 3 łyżki zielonych oliwek w plasterkach, 3 łyżki kapary, puszka cieciorki, 1 łyżeczka pieprzu marynowanego(...)ponad kaszę). Kuskus powinien wchłonąć całą wodę, nie mieszamy. Kuskus pozostawiamy do przestygnięcia, w tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki. Na kuskus, warstwami nakładamy kolejno: Kukurydzę wymieszaną z 200 ml majonezu, wierzch doprawiamy papryczką chili. Następnie dodajemy warstwę groszku. Kolejno ogórki pokrojone w kostkę wymieszane z 2 łyżkami kaparami i oliwkami, które również zostały pokrojone na mniejsze kawałki
Moniki Smakołykioryginału] : 3 filety śledziowe typu matias 1 cebula - średnia 1 jabłko - małe, kwaśne i twarde 2/3 szkl. mleka 3,2% [150ml] 1/3 szkl. kwaśnej śmietany 18% [75ml] 3 łyżki majonezu [50ml] sok z cytryny sól, pieprz - do smaku Filety opłukać w zimnej wodzie, zalać wodą i odstawić do moczenia. po 1 godzinie wodę wylać, ponownie wypłukać. Następnie namoczyć śledzie(...)Cebule obrać, pokroić w pióra, sprzyć wrzątkiem. Jabłko obrać, drobno pokroić albo zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić cytryna aby nie ściemniało, wymieszać z cebulą. Śmietanę wymieszać z majonezem, doprawić do smaku pieprzem i solą. Ułożyć na półmisku kawałki filetów, przykryć jabłkiem z cebulą, polać śmietaną z majonezem
Grunt to przepis!Szuba sałatka śledziowa pochodząca z terenów kresowych, której smak poznałam wiele lat temu. Ja ją wykonałam w lekko "odchudzonej wersji":). W oryginale, którym jadłam była ze sporą ilością majonezu i na wierzchu posypana ugotowanym na twardo jajkiem. Moja, lżejsza wersja jest równie pyszna i naprawdę warto by znalazła się na świątecznym stole. Polecam Wam gorąco. SKŁADNIKI: 2 duże buraki ugotowane(...)łupinach 4 ugotowane marchewki (lekko twardawe) 3 ugotowane w mundurkach ziemniaki (lekko twardawe) 1 czerwona cebula 6 filetów śledziowych świeżo mielony pieprz ocet winny 2 łyżki majonezu 200 g gęstego jogurtu naturalnego (2% tłuszczu) Filety śledziowe namocz przez godzinę w wodzie. Następnie pokrój je w kosteczkę, skrop octem i popieprz. Buraki i ziemniaki obierz ze skórki. Cebulę posiekaj. Warzywa zatrzyj
Kuchnia bezglutenowaprzyniosła kiedyś, skądś moja mama, a ponieważ bardzo nam zasmakowała gości na naszych stołach przy większych okazjach. Sałatka porowa nie jest niestety zbyt dietetyczna ze względu na sporą ilość majonezu, która jest tutaj konieczna, ale dzięki temu jest ona smaczna i świetnie pasuje do różnych wędlin i mięs na zimno. Sałatka porowa z dodatkiem jajka i rodzynek tworzy bardzo(...)nadzieję, że również Wam zasmakuje. Polecam! Składniki : 2-3 pory (biała i jasnozielona część) 4-5 jajek ugotowanych na twardo 0,5 kubka rodzynek 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie : Pory pokroić w cieniutkie plasterki i przełożyć do miski, lekko posolić i popieprzyć, aby zmiękły. Jajka ugotowane na twardo obrać i pokroić w niezbyt dużą kostkę
Codzienne Gotowaniesmaczną sałatkę ze śledziem, burakami, ziemniakami i ogórkiem kiszonym. Składniki: 0,5 kg śledzi 2 duże buraki cebula czerwona ok 4 średnie ziemniaki marchew 3 ogórki kiszone 3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 12% sól, pieprz Przygotowanie Śledzie moczymy przez noc w wodzie. Ziemniaki i marchew gotujemy w mundurkach do miękkości. Buraki gotujemy w osobnym garnku. Warzywa studzimy i obieramy(...)Wszystkie składniki kroimy w kostkę, przekładamy do jednej miski, dodajemy majonez i śmietanę. Przyprawiamy i mieszamy dokładnie. Przed podaniem schładzamy
e-PrzepisyKulinarneDziś proponuję faszerowane jajka selerem konserwowym z pysznymi i wyjątkowymi produktami SPOŁEM KIELCE. Do faszerowania użyłam Chrzanu Luksusowego Społem i Majonezu Kieleckiego Społem. Zapraszam i Smacznego :) SKŁADNIKI: 6 jajek L natka pietruszki 2 łyżki selera konserwowego Sos 3 Łyżki Majonezu Kieleckiego Społem 1 Łyżka Chrzanu Luksusowego Społem sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE(...)kroję na pół. Za pomocą łyżki wybieram żółtka. Natkę pietruszki myję i drobno kroję. Następnie dodaję do żółtka. Selera konserwowanego również drobno kroję i dodaję do żółtka. Doprawiam. Dodaję majonez i chrzan. Całość mieszam lekko dociskając widelcem. Nakładam łyżeczką farsz na połówki jajek. Smacznego
Gotowanie Patkidlatego na blachę nakładałam łyżką kleksy. Bułeczki w smaku wg. mnie są dużo smaczniejsze od kukurydzianych. A co można z takich bułeczek zrobić? Burgera! Co będzie potrzebne? - musztarda - keczup - majonez - sałata - mięcho - pomidor - ogórek konserwowy jeśli mamy Najpierw przekrajamy bułkę i jedną połówkę smarujemy musztardą, a drugą keczupem. Na każdą połówkę kładziemy sałatę. Na jednej połówce kładziemy nasze mięsko(...)mnie kotlecik z indyka) i smarujemy majonezem. Na majonezie układamy plaster pomidora i ogórki. Zamykamy bułkę i jemy
Mama z Motylemziemniaki 1 mała cebula 1 marchewka 1 buraczek 1/2 puszki groszku konserwowego 2 puszki śledzia Graal w zalewie olejowej sól, pieprz do smaku 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki majonezu dodatkowo ciemne oliwki, natka pietruszki(...)cebulę obieramy i wszystko kroimy w małą kostkę (zostawiamy kawałek buraczka do ozdoby). Do miski przekładamy pokrojone warzywa, dodajemy odcedzony groszek, śledzie z puszki przyprawy oraz musztardę i majonez. Wszystko dokładnie mieszamy. Na podłużny półmisek wykładamy sałatkę, smarujemy ją na wierzchu majonezem. Z kawałków buraczka wycinamy buzię i łuski ryby, następnie oczy robimy z oliwek i gdzie nie gdzie
Kulinarne Fantazje Mariolitrochę niewyraźnym w smaku ziemniakiem . Do tego kawałek świeżego ogórka oraz rzodkiewki i sałatka nabiera już intensywniejszego smaku. Całość zwieńczona aromatyczną czerwoną cebulą oraz sosem jogurtowo-majonezowym - wykorzystałam tu Majonez kremowy FOLWARK (do zakupienia m.in na Frisco.pl - baner po prawej) . Jak dla mnie - sałatka bajka! :) Składniki na 1 średnią miskę sałatki: 3 solone płaty śledziowe - typu matias 3 ziemniaki(...)średnie; ugotowane w łupinkach 1 pęczek rzodkiewki 1 długi ogórek - średni 1 czerwona cebula - średnia 2 łyżki jogurtu naturalnego - gęstego 1-2 łyżki Majonezu kremowego FOLWARK - dostępny w sklepie internetowym Frisco.pl (zakup możliwy przez kliknięcie baneru w prawej szpalcie bloga) pieprz - do smaku Płaty śledziowe pokroić w poprzek w paski o szerokości 1 cm. Nie trzeba ich wcześniej moczyć
Grunt to przepis!migiem, a dla mnie przyjemne zaskoczenie. Składniki na 1 porcję: matias w oleju 2 płaty pojedyncze żurawina suszona 15 szt buraczki marynowane 2 łyżki oliwki zielone 10 szt majonez 1 łyżka jajko 1 szt Wykonanie: Śledzika osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w małe kawałeczki, układamy je na około talerzyka, między śledzikiem kładę żurawinę .Teraz nakładam buraczki na około(...)pokrojone w plasterki zielone oliwki. Warstwa śledzika i na środku łyżka majonezu,Na majonez kładę ugotowane jajko pokrojone w ćwiartki.Porcja dla jednej osoby na małym talerzyku
Różowa kuchniastole. Składniki: 2 małe cebule mała czerwona papryka mała zielona papryka ok 500 g filetów śledziowych 3 ogórki konserwowe sól i pieprz, pieprz czosnkowy 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie Śledzie moczymy w wodzie przez kilka godzin. Odsączamy i kroimy na ok 5 cm kawałki. Cebule kroimy w piórka i zalewamy gorącą wodą(...)minut. Odsączamy. Ogórki kroimy w plasterki, papryki w paski. Majonez, śmietanę, jogurt i przyprawy mieszamy ze sobą. Na dnie szklanego naczynia układamy śledzie, następnie cebulę, ogórki i paprykę. Całość zalewamy sosem majonezowym. Sałatkę odstawiamy na pół godziny do lodówki
e-PrzepisyKulinarneskładniki: 9 płatów śledziowych w oleju (jasnych) 3 burki, ugotowane lub upieczone 3 ziemniaki, ugotowane 3 marchewki, ugotowane 3 jajka, ugotowane 1 cebula 6 łyżek majonezu sól, pieprz wykonanie: Śledzie odsączamy z nadmiaru oleju, kroimy je na mniejsze kawałeczki. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach (nie łączymy ich). Jajka obieramy i również(...)oprószmy pieprzem. Następnie wykładamy połowę ziemniaków (oprószamy solą oraz pieprzem), połowę marchewki (oprószamy solą oraz pieprzem) i połowę buraków (oprószamy solą oraz pieprzem). Na buraczki rozsmarowujemy 1/2 cz. majonezu i powtarzamy warstwy: śledzie, cebula, ziemniaki, marchewka, buraki, majonez. Na wierzch wykładamy jajka. Całość schładzamy w lodówce
Domowy Smak Jedzeniakapary, ale raczej w połączeniu z pieczonym mięsem, bo kapary i śledź to połączenie dość intensywne ;p Sos tatarski można przygotować też kilka dni wcześniej (ja tak robię, bo majonez „wyciąga” smak i aromat z ogórków i grzybków), ale uwaga – bez jogurtu i soku z cytryny, który dodaję dopiero w dniu serwowania na stół Wykonanie Posiekaj(...)pokrój w bardzo drobną kostkę cebulkę, ogórki i pieczarki. Wymieszaj je z jogurtem, majonezem i musztardą. Dodaj przyprawy, wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Podawaj ze śledziem lub z jakimś mięskiem Składniki 125 g jogurtu naturalnego (najlepiej 0% tłuszczu) 125 g majonezu light 2 łyżki musztardy dijon (ewentualnie chrzanowej) 3 ogórki konserwowe średniej wielkości 10 grzybków marynowanych
Eat me! Fit me!masła 100 g żółtego sera (w kawałku) 5 jaj puszka tuńczyk w sosie własnym 200 g majonezu 1 cebula Ta sałatka gości w moim domu, na każde święta od wielu lat. W sumie to nie wiem jak to się stało, że przepisu na nią, nie umieściłam wcześniej na blogu :) Ale już się poprawiam i dziele się(...)kostkę i sparzyć wrzątkiem, a następnie dokładnie wystudzić. Sałatkę przygotować układając warstwami: - białka utarte na tarce z dużymi oczkami - tarty ser - połowę tuńczyka rozdrobnionego na mniejsze kawałki - połowę majonezu - zamrożone masło starte na tarce z dużymi oczkami - pokrojoną i sparzoną cebulę - drugą połowę tuńczyka rozdrobnionego na mniejsze kawałki - drugą połowę majonezu - żółtka starte na tarce z drobnymi oczkami. Mój
Świat Domowej Kuchni