majonez - 14247 przepisów (strona:117/950)

Udana sałatka z selera naciowego 123

kawałków suszonych pomidorów w oleju (może być w ziołach lub nie) - 1 podwójna pierś kurczaka - garść rodzynek - trochę oleju słonecznikowego  - łyżka przyprawy do gyrosa - 3-4 łyżki majonezu - sól, pieprz Seler naciowy jest naszym tegorocznym odkryciem. Najczęściej jemy go po prostu posiekanego, posolonego lekko i wymieszanego z jogurtem greckim lub majonezem i rodzynkami, ale pewnego dnia został bazą(...)paseczki. Oba rodzaje fasoli odsączyłam.  Pierś przesmażyłam na rozgrzanej patelni już bez dodatkowego tłuszczu, wystarczy ten z marynowania. Po wystudzeniu mięsa połączyłam wszystkie składniki i wymieszałam z dodatkiem majonezu, soli i pieprzu. Rodzynek wcześniej nie namaczam, sałatka jest najlepsza po kilku godzinach "przegryzania", ten czas wystarczy, by rodzynki zmiękły pod wpływem wilgotnych składników. Jest prosta, szybka i zdrowa

I tu będę miała takie te
Jajka faszerowane pieczarkami 155

narobić.   Jeśli święta wielkanocne to jajka, ale te tradycyjne już się nam znudziły. Natomiast nie mam cierpliwości do robienia sałatek - są wymagające, czasochłonne i kaloryczne - przez ogromną ilość majonezu! Stąd pomysł na faszerowane jajka - szybki, prosty i naprawdę smaczny. Dobra alternatywa dla zwykłych jajek na wielkanocnym stole.  Jajka z farszem pieczarkowym: 9 jajek ugotowanych na twardo(...)pieczarek 1 cebula 2-3 łyżki majonezu sól, pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka oleju kokosowego Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli (zapobiega wypływaniu białka). Od momentu zagotowania gotujemy 8 minut. Wystawiamy, zalewamy zimną wodą. Obieramy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, pieczarki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Na patelnię wkładamy łyżkę oleju w moim przypadku

Cooking Monster
Sałatka z kurczaka-obiadowe resztki 212

mała papryka, czerwona 2 łyżki drobno pokrojonej czerwonej cebuli 30 g żółtego sera, utartego, u mnie manchego 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki 100 ml domowego majonezu, tutaj przepis sól i pieprz do smaku Pokrój mięso z kurczaka w kostkę lub porozrywaj na małe kawałki. Dodaj kukurydzę, pokrojoną w kostkę paprykę, cebulę, szczypiorek i ser. Dopraw solą(...)pieprzem i wymieszaj z majonezem. Na końcu posyp pietruszką. Sałatka na bazie majonezu to fajne nadzienie do kanapek. Bułeczki serowe świetnie się nadają do tego celu. The post Sałatka z kurczaka-obiadowe resztki appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Sałatka koperkowa z łososiem 230

zimno 200 g makaronu pełnoziarnistego lub z mąki semolina (u mnie świderki) 2 - 3 małe ogórki gruntowe 2 - 3 cebule dymki ze szczypiorem pęczek koperku 1 -2 łyżki dobrego majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu sól pieprz Przygotowanie: Makaron ugotować al'dente według przepisu na opakowaniu i wystudzić. Łososia pokroić na małe plasterki. Ogórki umyć i pokroić w półplasterki. Koperek umyć(...)drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i jogurtem, przyprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku. Sól może nie być potrzebna, gdyż łosoś i majonez są zazwyczaj dość słone

Kuchcik gotuje
Gyros - rodem z Grecji, w wersji polskiej :) 122

spolszczonej, czyli Gyrosowa sałatka przekładana ;) Składniki: Średnia kapusta pekińska Puszka kukurydzy konserwowej 2 filety z kurczaka Przyprawa Gros 2 cebule 2-3 papryki czerwone 6 – 7 ogórków konserwowych Ketchup, majonez, olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na kawałeczki. Przyprawę do gyrosa rozpuszczamy w ¾ szklanki wody, dodajemy łyżkę oleju. Wlewamy do mięsa i zostawiamy na ok. 30 minut(...)kosteczkę. 3. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy mięso, aż nie wchłonie całej „gyrosowej zaprawy”. Mięso odstawiamy do wystygnięcia. 4. Robimy sos: mieszamy słoiczek ketchupu z 3 łyżkami majonezu. 5. W naczyniu żaroodpornym układamy kolejno warstwami: mięso, polewamy je ketchupem, paprykę, cebulę, ogórki konserwowe, polewamy ketchupowo-majonezowym sosem*, całość przykrywamy kapustą pekińską. * Zamiast majonezu można dodać jogurt lub lekki

Kuchnia smaków
Kanapka z pastrami 179

jest wytwarzane w największych ilościach. Kanapka z pastrami Czas przygotowania: 10 minut + czas parowania pastrami Składniki: 2 plastry pastrami 4 kromki razowego chleba listki rukoli 2 konserwowe ogórki majonez Wykonanie: Plastry pastrami układamy na nakładce do gotowania na parze wyłożonej folią aluminiową. Nakładkę wkładamy do garnka z wodą, przykrywamy pokrywką i gotujemy na parze przez minimum 60 minut(...)czasie mięso będzie idealnie naparowane, delikatne i mięciutkie. Kromki chleba smarujemy majonezem, układamy na nich listki rukoli, plasterki pastrami, pokrojone w plasterki ogórki. Przykrywamy kromką chleba posmarowaną majonezem. Kanapkę lekko dociskamy i kroimy na pół. Jemy od razu, póki mięso jest gorące

Kulinarne przygody Gatity
Buraczkowa sałatka z jajkiem i śledziem 186

odmiany sałatka ze śledziem, gotowanymi buraczkami i jajkiem na twardo. Polecam. Składniki dla 4 osób: 3 średnie buraki 3 jajka 200g płatów śledziowych w oleju 1 średnia cebula majonez pieprz Sposób przygotowania: Buraki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pozostawiamy do ostygnięcia, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do miski, dodajemy posiekaną na drobno cebulę, śledzie pokrojone(...)kostkę. Jajka gotujemy na twardo i również kroimy w kostkę. Do miski dodajemy majonez oraz świeżo mielony pieprz. Całość mieszamy i przekładamy do mniejszych miseczek. Nie za często robię sałatki z majonezem. Ale ta jest przepyszna i warto złamać dla niej swoje postanowienia dietetyczne. Gotowane buraki, jajko na twardo, śledź i drobno posiekana cebulka. Polecam ten wyjątek. Idealny dodatek

Kuchnia Pani Wiosny
Sałatka z tuńczykiem i wędzonym serem 153

sałatkę ryżową z tuńczykiem i serem wędzonym. Składniki: woreczek ryżu parboiled puszka tuńczyka w sosie własnym (w kawałkach) puszka kukurydzy por ok 150g wędzonego sera żółtego 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Por kroimy w półplasterki, zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 10 minut. Następnie odcedzamy dokładnie(...)Kukurydzę i tuńczyka osączamy, ser kroimy w kostkę. Składniki wkładamy do jednej miski, przyprawiamy i mieszamy z majonezem. Odstawiamy do lodówki na godzinę

e-PrzepisyKulinarne
Szybka surówka z marchewki i zielonej pietruszki 209

mięsem, ale też i w towarzystwie np. młodych ziemniaczków. Spróbujcie, przepis jest naprawdę prosty. Składniki: 2 duże marchewki (lub 4 małe) 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki 1 łyżka majonezu (u mnie Majonez Kielecki ) 1 łyżka jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Marchewki obieramy i trzemy na grubych oczkach. Dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę. majonez, jogurt i doprawiamy delikatnie całość

Słodkie okruszki
sałatka z oliwkami i pieczarkami 172

oliwek czarnych, bez pestek 200 g szynki 2 ogórki kiszone 2 jabłka sok z 1/2 cytryny 2 łyżki oleju 1 łyżeczka cukru sól, pieprz opcjonalnie: 2-3 łyżki majonezu wykonanie: Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w półplasterki i gotujemy w osolonej wodzie przez ok. 5-10 min. Odcedzamy. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Ogórki również kroimy w kostkę. Szynkę kroimy(...)paseczki lub również w kostkę. oliwki kroimy w plasterki. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy olej i doprawiamy sokiem z cytryny oraz solą i pieprze. Opcjonalnie dodajemy majonez. Zdjęcie przed dodaniem majonezu

Domowy Smak Jedzenia
sałatka a la gyros z makaronem 396

piersi z kurczaka (w zależności czy wolimy wersję bardziej mięsną czy mniej) 1 papryka czerwona 1 puszka kukurydzy 1 ogórek zielony, długi 1 cebula, średniej wielkości 2-3 łyżki majonezu przyprawa do gyrosa olej do smażenia wykonanie: Mięso kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojone piersi, wsypujemy przyprawę, mieszamy i smażymy. Makaron gotujemy w lekko(...)osolonej wodzie, a następnie odcedzamy i dodajemy do przestudzonego mięsa, mieszamy. Kukurydzę odsączamy. Ogórka, paprykę oraz cebulę kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy z mięsem z makaronem. Dodajemy majonez i ponownie mieszamy. Całość schładzamy w lodówce i podajemy. (Zdjęcie zrobiłam przed dodaniem majonezu

Domowy Smak Jedzenia
Sałatka z czerwonej kapusty w majonezie 152

Pyszne połączenie kapusty i ogórków na majonezie. Smak dopełnia cebulka ze szczypiorkiem i sok z cytryny. Mniam Składniki: 40 dag czerwonej kapusty 2 kiszone ogórki 1 cebula 1 łyżka posiekanego szczypioru sok z cytryny sól do smaku cukier do smaku majonez Wykonanie: Kapustę oczyścić, poszatkować, wrzucić do garnka z małą ilością osolonej wody i gotować około 10 minut. Pod koniec(...)gotowania skropić sokiem z cytryny i bez przykrycia odparować wodę z kapusty. Następnie wymieszać z drobno posiekaną cebulą, przyprawić do smaku i po ostudzeniu wymieszać z majonezem. Wyłożyć na półmisek, posypać posiekanym ogórkiem i szczypiorem

Tradycyjna Kuchnia
Sałatka z młodych ziemniaków 338

Bardzo prosty przepis na pyszną sałatkę z młodych ziemniaków i rzodkiewki. Idealna w sezonie letnim. Składniki: 500 g młodych ziemniaków pęczek rzodkiewek pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu 3 łyżki gęstego jogurtu 2 łyżeczki musztardy sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki czyścimy, najlepiej szczoteczką i płuczemy pod bieżącą wodą. Wkładamy je do garnka i zalewamy wodą. Dodajemy szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem koło(...)rozpadające się. Odcedzamy je i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ziemniaki będą zimne, kroimy je w ćwiartki, tak samo rzodkiewki. Szczypior siekamy. Składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy jogurt, majonez, musztardę i przyprawy. Mieszamy dokładnie

e-PrzepisyKulinarne
Domowy sos czosnkowy 332

Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 2 1/2 ząbka czosnku 4 czubate łyżeczki śmietany 18% 3-4 czubate łyżeczki majonezu stołowego - u mnie Roleski sól i pieprz do smaku Przygotowanie Czosnek trzemy na tarce na małych oczkach wprost do miseczki. Odstawiamy go na 5 minut. Następnie dodajemy 4 łyżeczki śmietany(...)czubate łyżeczki majonezu. Dokładnie mieszamy, całość doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut (do dobrego schłodzenia). Próbujemy. Opcjonalnie dodajemy więcej majonezu i przypraw. Przekładamy do sosjerki. Podajemy z pizzą lub zapiekankami. Choć i na kanapki taki sos smakuje wybornie. Smacznego By Magdalena beta calories 0 fat 0g protein 0g carbs 0g more Słodkie okruszki http://www.slodkieokruszki.pl

Słodkie okruszki
Gyros z sałatą i frytkami + sosy majonezowe 504

zestawem. Gyros: 2 filety z kurczaka op. przyprawy kebab-gyros 4 łyżki oleju Sałata: sałata lodowa ogórek szklarniowy pomidor czerwona cebulka pieprz Sosy: 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki majonezu 4 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki suszonego koperku 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 łyżki keczupu 1/4 łyżeczki papryki ostrej Dodatkowo: sól, pieprz frytki + olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pokroić(...)wzdłuż włókien i jeszcze raz przesmażyć na mocnym ogniu. Sałatka: sałatę porwać lub pokroić, ogórka i pomidora pokroić w półplasterki a cebulkę w piórka. Wymieszać. Sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu, zmiażdżony czosnek i koperek wymieszać. Ewentualnie doprawić do smaku sola i pieprzem. odstawić do przegryzienia. Sos paprykowy: Po 2 łyżki majonezu, jogurtu, keczupu, paprykę wymieszać i doprawić

Smakołyki Asi

Proponowane wyszukiwania