krakersów jako przekąska, a w wersji wielkanocnej jako farsz do jajek czy wędliny. Polecam :) Składniki - 15 dkg sera żółtego ( najlepiej twardego, pikantnego w smaku ) - 1 jajko - 2 łyżki majonezu ( u mnie majonez kremowy Folwark ) - 1 łyżeczka musztardy - 3 łyżki posiekanej zielonej cebulki - sól, pieprz Wykonanie Ugotowane na twardo jajko i ser żółty ścieram na tarce o dużych oczkach(...)dodaję cebulkę, majonez i musztardę, doprawiam solą i pieprzem do smaku. Dokładnie mieszam. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródwołowego 120 ml bulionu 1/3 łyżeczki imbiru 1/3 łyżeczki kolendry mielonej Rafex 1/3 łyżeczki chili grys Rafex 1/3 łyżeczki gorczycy mielonej sól, pieprz pomidor cebula ogórek sałata ser żółty majonez Roleski ketchup Roleski musztarda sarepska Roleski Mięso dokładnie myjemy, mielimy przynajmniej dwukrotnie maszynką do mięsa. Dodajemy startą na tartce cebulę, przyprawy i bulion, dokładnie mieszamy. Formujemy 4 kotlety(...)grillujemy na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu. Bułki przekrojone, również grillujemy na tej samej patelni. Dolną część bułki po podgrzaniu, smarujemy po 1 łyżeczce keczupu, musztardy i majonezu. Układamy sałatę, posmarowany z wierzchu keczupem kotlet, ogórek i pomidor. Górną bułeczkę smarujemy od spodu, po 1 łyżeczce keczupu, musztardy i majonezu. Przykrywamy hamburgera. Mięso jest bardzo soczyste. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomirosołu: 3 pietruszki, 4-5 marchewek, nieduży kawałek korzenia selera 2-3 jajka ugotowane na twardo 2-3 kiszone ogórki 1-2 jabłka puszka groszku konserwowanego kilka łyżek majonezu łyżeczka musztardy łyżka keczupu sól, pieprz Przygotowanie : Wszystkie warzywa oraz jajka pokroić w niewielką, równą kostkę, wrzucić do dużej miski, groszek odsączyć i dodać do warzyw, dodać majonez, musztardę, keczup(...)orientacyjna i zależny od upodobań, ja dodaje więcej marchewki ponieważ bardzo lubię jej słodkawy smak i nie przeszkadza mi, gdy w sałatce jest jej dużo. Jeżeli chodzi o dodatek majonezu i musztardy oraz pieprzu, to już zależny od indywidualnego smaku, ja lubię gdy sałatka jest nieco ostrzejsza i bardziej wyrazista w smaku, dlatego dodaje sporo tych dodatków. Smacznego
Codzienne GotowanieSałatki śledziowe na Kresach Wschodnich były i nadal są bardzo popularne. Śledziom zwykle towarzyszą jabłka oraz różne warzywa, przede wszystkim korzeniowe. No i obowiązkowo sałatka musi być na majonezie ;) Ten rodzaj sałatek przygotowywany był nie tylko ze względu na brak dostępności mięsa, czy też wysoki jego koszt, ale też ze względu na postny charakter śledzi, dzięki czemu sałatki były odpowiednie(...)kwaśne jabłko (jeśli nie macie słodkie jabłka dodatkowo dodajcie sok z ćwiartki cytryny) 1 cebula 2 łyżki kaparów 1 łyżka miodowej musztardy 1 łyżeczka białego octu winnego 2 łyżki majonezu 150 ml śmietany sól i pieprz do smaku szczypiorek 4 jajka ugotowane na twardo Śledzie kroimy w kostkę. Jabłka obieramy i również kroimy w kostkę. Cebulę po obraniu drobno siekamy
Trzeci talerzMajonez z orzechów? Tak, to nie pomyłka. Powiem Wam więcej, jest zdrowszy niż te kupne w sklepie, jest wegański i jak dla mnie smakuje o wiele lepiej. Jest moim numerem jeden w różnego rodzaju sałatkach. Najlepiej smakuje w sałatce warzywnej, o której napiszę w kolejnym poście. Musicie go spróbować! Ponadto publikowałam już wegański majonez sojowy i dietetyczny a'la majonez
Be Fit Be Strongbiała lub czerwona kapusta starta na grubych oczkach 1-2 marchewki starte 2 małe cebule 1/3 szkl cukru pudru (może być mniej) 1/2 łyżeczki soli pieprz 1/2 szkl majonezu lub gęstego jogurtu trochę mleka gdy majonez zbyt gęsty 1 1/2 łyżki octu winnego lub jabłkowego 2 łyżki soku z cytryny Kapustę i marchew dodać do miski.Cebulę drobno pokroić(...)dorzucić do pozostałych warzyw.Cukier,sól,pieprz, ocet,sok z cytryny i majonez wymieszać i polać warzywa,dokładnie wymieszać.włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny. Surówka może wytrwać w lodówce ok 3 dni,robi się jeszcze smaczniejsza
Niespełnione zdolności kulinarneziemniaki średniej wielkości 4 płaty śledzia z zalewy solnej 2-3 jajka Sól oraz pieprz 1 łyżeczka suszonego koperku 5-6 ogórków kiszonych Sos: 1,5 łyżki majonezu 1 mały jogurt naturalny 2 łyżeczki musztardy (użyłem sarepskiej) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)sałatkę. Jajko również w kostkę. Śledzie osuszamy, i kroimy na kawałki dowolnej wielkości. Ogórki ścieramy na tarce (duże oczko) i odciskamy z nich nadmiar wody. Do całości dodajemy majonez, jogurt, musztardę oraz koperek i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Smacznego! Śledzie kroimy w paski Gotujemy jajko na twardo, ziemniaki obieramy ze skórki po ugotowaniu, ścieramy ogórki
Sprawdzone przepisy kulinarneZapraszam dzisiaj na pyszną sałatkę z kolorowym makaronem , jajkiem , kukurydzą i tuńczykiem. Do sałatki użyłam majonezu FolWark i musztardy chrzanowej Roleski . Sałatka jest naprawdę pyszna , może by znowu zrobić ją na święta :) bo te tradycyjne już się przejadły. Zapraszam :) Składniki : około 400 g makaronu Bartolini kolorowe świderki 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka(...)sosie własnym 1 pęczek szczypiorku sól,pieprz do smaku 2,3 łyżki majonezu FolWark 1 łyżeczka musztardy chrzanowej Roleski kawałek pora Wykonanie : Makaron gotujemy w osolonej wodzie all dente, oczywiście możecie zrobić z połowy porcji. Ugotowany makaron przelać zimną wodą i odcedzić na durszlaku.Z tuńczyka odlać wodę. Szczypior umyć i drobno posiekać, pora pokroić
Sama słodycz i szczypta chililekkie składniki. No cóż... tylko jeść :) Składniki: około 200 g makaronu pióra orkiszowe Makarony Polskie 1/2 zielonego ogórka 1/2 żółtej papryki 1 czubata łyżka poszatkowanej zielonej pieru 1 łyżka majonezu * 2 łyżki jogurtu naturalnego sól i pieprz do smaku * jeśli chcecie, aby Wasza sałatka była jeszcze lżejsza możecie zastąpić majonez jogurtem Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ogórka(...)żółtą paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dodajemy poszatkowaną zieloną pietruszkę, 2 łyżki jogurtu, 1 łyżkę majonezu i przyprawy. Całość mieszamy, próbujemy. Makaron studzimy. Następnie przekładamy go do miski i delikatnie mieszamy, aż cały będzie pokryty resztą składników. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy. Podajemy. Szybko i smacznie. Smacznego
Słodkie okruszkiCzasami potrzebujemy sosu do kotletów, nugetsów lub innych rzeczy. Wykombinowałam sobie dzisiaj pyszny sos a'la amerykański (który normalnie się robi z majonezu i keczupu). Bazą sosu był makaron który został mi z poprzedniego dnia. Na jego bazie można zrobić pyszny majonez lub sos (nawet bez oleju). Składniki: - ugotowany makaron (ok 1 szklanki), - dowolne mleko roślinne, - ok 1/2 łyżeczki soli(...)Dodajemy pokrojone w plastry ogórki konserwowe i krótko miksujemy, tak żeby były nie do końca zmielone, pod koniec przyprawiamy gdy potrzeba do smaku. Najlepiej smakuje schłodzony! Jeśli chcemy uzyskać majonez, nie dodajemy koncentratu pomidorowego :) Smacznego!!! #blogroku2015
Co na wege obiad?Sałatka ryżowa z szynką i porem... Ziarna białego, ugotowanego ryżu. Kawałeczki szynki konserwowej. Kosteczki czerwonej papryki. Ziarna soczystej kukurydzy. Paszeczki ostrego pora. A całość oblepiona majonezem i śmietaną. I dobrze przyprawiona. Polecam! Składniki: 200 g białego ryżu (u mnie 2 woreczki); 200 g szynki konserwowej; 1 duża, czerwona papryka; Biała część średniej wielkości pora; Puszka kukurydzy konserwowej; 2 czubate łyżki(...)majonezu; 2 czubate łyżki kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 łyżeczka czosnku granulowanego; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić i wystudzić. Por umyć, osuszyć, pokroić w cienkie plastry, przełożyć na sito i sparzyć (tj. obficie oblać gorącą, przegotowaną wodą). Wystudzić. Dodać do ryżu. Paprykę umyć, osuszyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną
Gospodyni MiejskaSałatkę często przyrządzam na uroczystości rodzinne, doskonale się sprawdza. Ładnie się prezentuje i jest bardzo smaczna. Do sałatki użyłam majonezu stołowego od firmy Roleski oraz kukurydzę konserwową i fasolę czerwoną od firmy Bonduelle . Składniki: 250 gram makaronu świderki 200 gram sera żółtego 200 gram szynki Pół małej kapusty pekińskiej 2 papryki czerwone 1 mała puszka fasoli czerwonej Bonduelle(...)mała puszka kukurydzy Bonduelle 5 łyżek majonezu stołowego Roleski Sól, pieprz Sposób przygotowania: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szynkę, ser żółty, paprykę kroimy w paski, kapustę pekińską drobno kroimy. Fasolę i kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Sałatkę przed podaniem schładzamy w lodówce
Bajeczna Kuchniapopularnym fast foodem, poza nazwą, mają niewiele wspólnego. Co jest w nich wyjątkowego? Niby nic, a jednak. Własnoręcznie zrobione bułeczki, kotlety z siekanego dorsza, sos tatarski z domowym majonezem, ulubione dodatki. Idealna imprezowa przekąska! Składniki: Kotleciki rybne: 500 g filetów z dorsza 1 posiekana szalotka 1/2 pęczka natki pietruszki 1 jajko 2 łyżki bułki tartej + dodatkowo do obtoczenia kotlecików sól(...)pieprz olej do smażenia Sos tatarski 2 ogórki konserwowe 6 marynowanych grzybów 1 szalotka pęczek szczypiorku 4 łyżki majonezu pieprz Dodatkowo: bułeczki drożdżowe ( przepis ) pomidorki koktajlowe ogórek kiszony czerwona cebula Przygotowanie: Mięso z dorsza oddzielamy od skóry i siekamy. Wkładamy do miski, dodajemy drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki, jajko, 2 łyżki bułki tartej, sól i pieprz. Wszystko razem dokładnie mieszamy
Smakowity Blog KulinarnyKlasyka na polskim stole w każde Święta i spotkania rodzinne - warzywna sałatka z majonezem. Znam różne wersje - z szynką i jabłkiem czy z dodatkiem żółtego sera - jednak na Święta zawsze robię wersję klasyczną. Składniki: 4 marchewki 1 duży seler 4 pietruszki 6 jajek 6 dużych ziemniaków 8 ogórków kiszonych puszka groszku puszka kukurydzy musztarda sarepska majonez sól pieprz Sałatkę(...)przez metalowe sitko lub wszystko kroimy w kostkę. Pocięte ogórki, groszek i kukurydzę dodajemy do reszty warzyw. Do miski z warzywami dodajemy 2 łyżki musztardy, około 5 łyżek majonezu, przyprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku
Gotowanie i blogowanieznika w ekspresowym tempie. Wersja sałatki jest uproszczona, ale mimo wszystko - przepyszna. 150g ugotowanego makaronu ryżowego 10 pieczarek (średnich) 1/2 puszki groszku nasiona słonecznika/dyni (pominęłam) Dodatkowo: 2 łyżki majonezu sól, pieprz Makaron (użyłam wstążek) ugotować wg przepisu. Pieczarki drobno posiekać i przesmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. (Jeśli dodajemy pestki dyni/słonecznika - należy je uprzednio podprażyć.) Wszystkie składniki połączyć(...)wymieszać z majonezem. (Majonezu nie powinno być zbyt wiele.) Sałatkę doprawić i schłodzić w lodówce
Di gotuje