masła 100 g żółtego sera (w kawałku) 5 jaj puszka tuńczyk w sosie własnym 200 g majonezu 1 cebula Ta sałatka gości w moim domu, na każde święta od wielu lat. W sumie to nie wiem jak to się stało, że przepisu na nią, nie umieściłam wcześniej na blogu :) Ale już się poprawiam i dziele się(...)kostkę i sparzyć wrzątkiem, a następnie dokładnie wystudzić. Sałatkę przygotować układając warstwami: - białka utarte na tarce z dużymi oczkami - tarty ser - połowę tuńczyka rozdrobnionego na mniejsze kawałki - połowę majonezu - zamrożone masło starte na tarce z dużymi oczkami - pokrojoną i sparzoną cebulę - drugą połowę tuńczyka rozdrobnionego na mniejsze kawałki - drugą połowę majonezu - żółtka starte na tarce z drobnymi oczkami. Mój
Świat Domowej Kuchniekspedycję do piwnicy po słój kiszonych ogórków - przy przyrządzaniu pasty rybnej przecież niezbędny ! A to zabrakło mi akurat szczypiorku w domu. A to Pan Mąż wygrzebał poprzedniego wieczoru resztki majonezu ze słoika - bezczelny ! W końcu jednak się udało! Pokonałam piętrzące się trudności zakupowe, okiełznałam lenistwo, obsobaczyłam z góry do dołu Pana Męża - dla zasady! - i zamiast nieobecnego w lodówce majonezu(...)ugotowane na twardo 3 ogórki kiszone – średnie 1 pęczek szczypiorku – mały 1-2 łyżki jogurtu naturalnego – do uzyskania preferowanej konsystencji pasty 1 łyżka Remulady duńskiej od FOLWARK - płaska; zamiast majonezu sól, pieprz - do smaku Makrelę obrać z ości i skóry. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Jajko ugotować na twardo i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Szczypiorek drobno posiekać. Wszystko wsypać
Grunt to przepis!suszona bazylia, olej. Ciasto na naleśniki: 1 jajko, 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej, 2 szklanki mleka, szczypta soli, 2 łyżki oleju. Sos majonezowo czosnkowy: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 12%, sól ( można pominąć ), pieprz, 3 ząbki czosnku. Sos koperkowy: 2 łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 12%, posiekany koperek, sól ( można pominąć ), pieprz. Sos musztardowo miodowy(...)łyżki majonezu, 1 łyżka śmietany 12%, 1/2 łyżeczki miodu, 2 czubate łyżeczki musztardy sarepskiej. Przygotowanie: Smacznego
W kuchni u Monikicały wysiłek. Zapraszam :) i SMACZNEGO SKŁADNIKI: 1 podwójny filet z kurczaka 2 marchewki 10 dag sera żółtego tartego 5 ogórków konserwowych 3 jajka słoik pieczarek konserwowych natka pietruszki majonez sól i pieprz do smaku 1 łyżka papryki czerwonej olej do smażenia SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Jajka gotuję, obieram i kroję drobno. Marchewkę gotuję a następnie obieram i trę(...)czerwoną słodką papryką. Mięso smażę na rumiano. Natkę pietruszki drobno siekam. Sałatka jest warstwowa dlatego zaczynamy od przygotowania dużej miski. Na dno kładziemy tarty ser żółty. Każdą warstwę smarujemy majonezem i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Kolejna warstwa to ogórki, kurczak, marchewka, jajko. Następnie smarujemy majonezem i układamy pieczarki konserwowe. Szczeliny między pieczarkami wypełniamy natką pietruszki. Smacznego
Gotowanie PatkiMajonez domowy jest o wiele smaczniejszy i o wiele zdrowszy od kupnego. To jest moje zdanie a Wy macie oczywiście prawo myśleć inaczej, niemniej jednak warto zrobić domowy, wypróbować w sałatkach i potem ocenić, który lepszy. Jak mi braknie to wyciągam jajo, olej i dodatki i w 3 minuty majonez gotowy. Tym razem zrobiłam wersję pomidorową, pachnącą latem, polecam. Pomidorowy(...)majonez domowej roboty. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzejadły mi się ostatnio wszystkie wędliny i sery, więc jako dodatek do kanapek przygotowałam pastę z wędzonej makreli z jajkiem. Do tej pory oczyszczałam po prostu rybę, dorzucałam majonez oraz przyprawy i już, można było smarować kanapki. Tym razem wzbogaciłam pastę o ugotowane jajka, chrzan oraz szczypiorek i wyszło naprawdę smacznie :) Składniki: 1 wędzona makrela (ok. 250 g) 3 nieduże(...)jajka (ugotowane na twardo) pęczek szczypiorku czubata łyżeczka tartego chrzanu sól i pieprz 2-3 łyżki majonezu Rybę dokładnie oczyścić ze skóry i ości, wrzucić do miseczki. Jajka obrać, pokroić w drobną kostkę i dodać do ryby. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać i dorzucić do ryby i jajek. Dodać chrzan, sól i pieprz oraz majonez, wszystko razem dokładnie
Simply Foodfont:minor-bidi;} Składniki: 2-3 filety z kurczaka 4-5 ogórki konserwowe średniej wielkości 1 puszka kukurydzy przyprawa kebab i gyros używam Kamis 1 kapusta pekińska średniej wielkości Majonez, ketchup pikantny ilości w/w uznania 1 duża czerwona cebula 1 saszetka sosu włoskiego lub domowy czosnkowy, jak kto lubi. Przygotowanie: Filet z kurczaka pokroić w kosteczkę doprawić dużą ilością przypraw(...)wystudzeniu mięso ułożyć w salaterce/misce w której będzie podana sałatka polać ketchupem, następnie pokrojony w kosteczkę ogórek konserwowy i również polać ketchupem. Następnie kukurydza a na kukurydzę majonez. Cebula czerwona pokrojona w drobną kosteczkę na koniec pokrojona kapusta pekińska. Kapustę polać ulubionym sosem Mój sos czosnkowy : duży jogurt typu greckiego + 2-3 łyżki majonezu u mnie Winiary
W garach u GosiKolejna sałatka :) Najsmaczniejsza jest w tym samym dniu, bo później majonez i tuńczyk zaczynają wsiąkać w makaron. Składniki na sałatkę makaronową z tuńczykiem (około 6 porcji): puszka tuńczyka 3 garście makaronu kokardki puszka czerwonej fasoli łyżka posiekanej pietruszki 2 - 3 łyżki majonezu łyżka musztardy sól pieprz Ugotować makaron w osolonej wodzie. Przelać zimną wodą i ostudzić. Wrzucić makaron do miski(...)wsypać fasolę, dodać tuńczyk i wymieszać. Posypać posiekaną pietruszką. Dodać majonez i musztardę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać po raz kolejny. Można podawać z kiełkami
Karola gotujeKolejna odsłona sałatki. Obiecałam sobie, że następna będzie bez jajek na twardo i majonezu, bo to już się powoli robi nudne, a ja lubię różnorodność w kuchni. Składniki na sałatkę z serem i szynką (około 8 porcji): 4 jajka czerwona papryka 1/2 puszki kukurydzy ser żółty około 100 - 150 g około 6 plastrów szynki majonez Jajka ugotować na twardo. Pozostawić(...)pokroić w drobne paseczki o długości około 2 - 3 cm. Jajka również pokroić w podobnej wielkości paseczki. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wsypać kukurydzę i dodać 3 - 4 łyżki majonezu. Dokładnie wymieszać
Karola gotujePrzepis na niewymagającą wielu składników sałatkę, którą robi się błyskawicznie. Składniki: puszka czerwonej fasoli słoik selera konserwowego puszka kukurydzy 4 jajka 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Fasolę, kukurydzę i seler odsączamy z wody. Selera kroimy na drobniejsze kawałki. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, dodajemy majonez i przyprawy
e-PrzepisyKulinarneniedzielne śniadanie. Cykl "Wypiekanie na śniadanie" gdzie możecie znaleźć przepis oryginalny coś niezbyt cieszył się tym razem popularnością. Pewno syndrom długiego weekendu :))) Mój przepis z boćwiną, czosnkiem niedźwiedzim i majonezem domowej roboty znajdziecie poniżej. Pasta jajeczna sezonowa 3 ugotowane na twardo jajka kilka liści boćwiny pół pęczka czosnku niedźwiedziego pół pęczka szczypiorku sól i świeżo zmielony czarny pieprz(...)łyżeczka oliwy extra vergine 2 łyżeczki majonezu domowej roboty (doprawionego sokiem z cytryny, miodem i musztardą francuską) Ugotuj jajka, ostudź. Boćwinę i czosnek niedżwiedzi blanszuj 4 minuty po czym zalej zimną wodą, odsącz na sicie i drobno posiekaj. Posiekaj szczypiorek. Do miseczki zetrzyj jajka, dodaj posiekaną zieleninę, oliwę, zieleninę oraz majonez. Wszystko wymieszaj
Gotuj Sam!Frytek to u mnie nie było już bardzo, bardzo długo. Jakoś nie było czasu ich przygotować, a te z oregano smakują najlepiej. Do tego majonez obowiązkowo. Kto też je frytki z majonezem? Składniki : * 2 kg dużych ziemniaków * olej rzepakowy do smażenia * łyżeczka suszonego oregano * różowa sól himalajska Przygotowanie : Ziemniaki obrać, pokroić na frytki. Ziemniaki obgotować przez 5 minut(...)Odlać wodę, wyłożyć frytki na ręcznik papierowy. Zagrzać olej i partiami smażyć frytki z obu stron na złoty kolor. Przyprawić solą i oregano. Podawać z majonezem
Magiczne Życie Martykapusta pekińska - 1/2 główki cebula czerwona - 1/2 szt. papryka konserwowa - 1 szt. ogórek konserwowy - 2 szt. kukurydza w puszce - 1 puszka tortilla - 6 szt. majonez light - 6 łyżek sól - do smaku pieprz czarny mielony - do smaku przyprawa kebab- gyros Prymat - 2 łyżki oliwa z oliwek - 2 łyżki Sposób przygotowania: Kurczaka umyć, osuszyć(...)pekińską poszatkować. Dodać kukurydzę, przecedzoną. Paprykę, obraną cebulę i ogórki pokroić w kostkę. Dodać do kapusty i wymieszać. Placki tortilli zwilżyć wodą i w elektrycznym grillu ugrzać. Placki wysmarować majonezem. Przyprawić solą, pieprzem. Zwinąć w rulon. Spód tortilli owinąć folią aluminiową. Do środka tortilli nałożyć łyżką sałatkę. Następnie kurczaka i znowu sałatkę, kurczaka. Rady: Aby zmniejszyć kalorie, zamiast majonezu można
Kuchnia Paulettesostry, oryginalny i specyficzny a w połączeniu ze słodką żurawiną tworzy coś pysznego ! Cały ten mocny smak selera gdzieś znika a w dodatku seler mięknie, dzięki dodatkowi jogurtu i majonezu. Sałatka pięknie się komponuje w dużych kielichach przyozdobiona natką pietruszki. Można ją stawiać na stół imprezkowy :D Składniki: seler naciowy 400 gram żurawina suszona 100 gram(...)filet z kurczaka 2 szt. majonez 3 łyżki jogurt grecki 3 łyżki vegeta lub kucharek 1 łyżka pieprz do oprószenia kurczaka olej do smażenia ok. 2 łyżek Metoda: Seler zetrzeć na tarce. Następnie filety oczyścić, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić kucharkiem i pieprzem. Podsmażyć na rozgrzanej patelni na złocisty kolor. Pora umyć i drobno posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem
Kuchnia PaulettesPomysłów na jajka faszerowane jest wiele. Zwykłe jaja ugotowane na twardo i wysmarowane majonezem także smakują bardzo dobrze. Mi pomysł na taki farsz podsunęła babcia. Z racji tego, że bardzo lubimy i jajka i pasztetową połączyłam to w jedno. Jest idealna propozycja na wielkanocny stół, ale także na różne imprezy jako przystawka. Farsz jest tak delikatny, że aż niemal(...)kawałki pieczarek i cebulki. Próbujcie ! SKŁADNIKI: jaja ugotowane na twardo 10 szt. pasztetowa drobiowa 150 gram pieczarki 250 gram cebula 1 szt. pieprz do smaku sól 1 szczypta majonez do dekoracji oliwa z oliwek do smażenia 2 łyżki METODA: Pieczarki i cebulę obieramy. Pieczarki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, a cebulę drobno siekamy. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę
Kuchnia Paulettes