lukier - 7892 przepisów (strona:99/527)

Makowiec. 130

mąki 1 szklanka cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 kostka margaryny 1 jajko 2 żółtka (białka wbić do miseczki, będą do masy makowej. 1 łyżka gęstej śmietany Lukier: 3 łyżki mleka 1 łyżka kakao 4-5 łyżek cukru pudru Wykonanie: Mak zalać wrzątkiem, tak żeby go przykryło. Odstawić do wystudzenia. Ja zostawiam na 3-4 godziny, pod przykryciem(...)samo, postąpić z drugą częścią ciasta. Następnie folie rozchylić na brzegi foremki, żeby ciasto było odkryte. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 45-50 minut. Po wystudzeniu polać lukrem. Mleko wymieszać z cukrem pudrem i kakao, do uzyskania gładkiego lukru

Agusiowe smakołyki
Rogaliki z marcepanem półfrancuskie 92

rogali ze śliwkami Składniki na 14 rogalików półfrancuskich z marcepanem: 1 arkusz ciasta francuskiego 1 arkusz ciasta drożdżowego marcepan w kostce cukier puder + sok z cytryny do przygotowania lukru karmelizowane orzeszki laskowe do posypania rogalików Lukier cytrynowy: sok z połowy cytryny + cukier puder w takiej ilości by lukier podczas ucierania stał się lejący. Do szklanki wsypujemy ok. ½ objętości cukru pudru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto potrójnie cytrynowe 166

bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Proste w przygotowaniu, cudownie puszyste i wilgotne ciasto cytrynowe Z cytrynowym lukrem oraz kandyzowanymi plasterkami cytryny... takie oto ciasto przygotowałam w kolejnym wyzwaniu w konkursie z Mąką Basią Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)stopni, pieczenie góra-dół, bez termo-obiegu, środkowa półka. Czas pieczenia: do suchego patyczka, czyli ok. 50 min. Upieczone ciasto najlepiej wyjąć z formy po wystudzeniu . Dodatkowo na lukier:   ½ szklanki cukru pudru - gorąca woda lub sok z cytryny Przygotowanie: Do cukru pudru dodać sok z cytryny lub gorącą wodę. Ilość płynu porcjować w zależności jak gęsty chcemy uzyskać lukier

W garach u Gosi
Rogale jak marcińskie ale dużo łatwiejsze w wykonaniu 109

łyżki roztopionego masła Nadzienie: 500ml mleka 1 szklanka brązowego cukru 8 łyżek kaszy manny 10dkg migdałów (lub płatków migdałowych) 10dkg orzechów laskowych 5dkg orzechów włoskich olejek migdałowy Dodatkowo: lukier do polania rogali drobno pokrojone orzechy włoskie – do posypania     *** Przygotowujemy nadzienie: mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy kaszkę i gotujemy około 3 minuty, ciągle mieszając, aż zgęstnieje. Zdejmujemy(...)około 30 minut do wyrośnięcia *** *** Rogaliki wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180’C (z termoobiegiem) i pieczemy przez około 15 minut – do zrumienienia *** *** Po wystudzeniu rogaliki polewamy lukrem i obsypujemy posiekanymi orzechami *** *** Aby uzyskać pyszny, biały lukier należy cukier puder wymieszać z odrobiną słodkiej śmietanki – dodajemy tyle śmietanki aby uzyskać odpowiednią konsystencję, gęstą ale lejącą *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Drożdżówki z jabłkami 135

żółtko osobno) 4 nieduże kwaskowe jabłka (u mnie szara reneta) 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu kruszonka: 4 czubate łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie lukier: ¾ szklanki cukru pudru, 2 łyżki wody Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, pozbywając się uprzednio gniazd nasiennych. W garnku rozgrzewamy masło. Wrzucamy jabłka, dodajemy łyżkę miodu i łyżeczkę cynamonu. Podprażamy(...)termoobiegiem) – najlepiej obserwować – gotowe bułeczki będą zarumienione. Drożdżówki z jabłkami możemy od razu podawać po przestygnięciu lub dodatkowo delikatnie polać strużkami lukru (są jeszcze lepsze!). Aby otrzymać lukier, wystarczy do niepełnej szklanki cukru pudru dodać ok. 2 łyżek wody i wymieszać. Strużkami polewać jeszcze ciepłe bułeczki. Polukrowane będą dłużej świeże. Post Drożdżówki z jabłkami pochodzi z bloga Poezja

Poezja smaku
Muffiny malinowe z lukrem 105

łyżeczki, soda 0,5 łyżeczki, cukier 130 g, jajka 2 szt, kefir 1 szklanka, olej 0,5 szklanki, skórka otarta z 1 cytryny, maliny mrożone lub świeże 350 g, lukier: sok z cytryny 3 łyżki, cukier puder 1 szklanka, Sposób przygotowania: Do miski wybijamy jajka, dodajemy kefir, cukier oraz olej i mieszamy łyżką. Do mokrych składników przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy(...)pełna). Pieczemy w 170 st. C przez 30 min. do suchego patyczka.  W miseczce łączymy sok z cytryny z cukrem pudrem i mieszamy łyżką do połączenia. Jeśli lukier będzie zbyt rzadki to dodajemy soku z cytryny, a jeśli będzie zbyt gęsty to dodajemy cukier puder. Gotowym lukrem dekorujemy muffiny.  Przepis ze strony:  mojewypieki

kulinarne odsłony pati
Bułki drożdżowe z serem 103

masę serową: 500 g białego tłustego sera w kawałku, 2 żółtka, 4-5 płaskich łyżek cukru, 2 pełne łyżki cukru waniliowego, 2 łyżki miękkiego masła Co potrzeba na lukier: 2 łyżki czubate cukru pudru, 1 łyżka zimnej, przegotowanej wody, 1 łyżka cytryny Wykonanie: W misce mieszamy pokruszone drożdże z bardzo ciepłym mlekiem, cukrem i 2 łyżkami z odmierzonej mąki, mieszamy(...)następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na 15-20 minut na funkcję góra-dół.  Upieczone bułki wyjmujemy z piekarnika na kratkę do wystudzenia. Składniki na lukier mieszamy i polewamy delikatnie kreskami  po bułkach. Lukier nie jest za słodki, jest delikatnie cytrynowy. Możecie oczywiście z niego zrezygnować, ale myślę, że nie jest to konieczne. Smacznego :)) biały

Bułka z Chlebem
Drożdżowa gwiazda makowa 103

Składniki na masę makową: 200 g maku cukru 50 g sparzonych rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g łyżeczka aromatu migdałowego 2 jaja 80 g masła Składniki na lukier: cukier puder 150 g sok z ½ cytryny 2 łyżki  wody Drożdże rozprowadzić w letnim mleku z łyżką cukru. Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać całe(...)ogniu przez 10-15 minut. Żółtka utrzeć z cukrem, a białka ubić na sztywną pianę. Do ostudzonego maku z bakaliami dodać żółtka i pianę i dokładnie całość wymieszać. Przygotowanie lukru Cukier puder, z wodą i sokiem z cytryny utrzeć na jednolitą masę. Ostudzoną strucle udekorować lukrem. Artykuł Drożdżowa gwiazda makowa pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Babeczki Goplany z buraczanym lukrem 73

Babeczki czekoladowe z lukrem buraczanym To bardzo proste i co na n a j w a ż n i e j s z e szybie w przygotowaniu czekoladowe babeczki. Wystarczy kilka minut przygotowania i 20 minut pieczenia aby cieszyć się  słodkim deserem. Wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej. Ciasto 125 ml  mleka 1 duże jajo(...)migdałowej (mielonych migdałów) 3/4 szklanki oleju 50 g gorzkiej czekolady Goplana ½ łyżeczki mielonej wanilii 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli morskiej Lukier buraczany 2 łyżeczki soku z buraka 1 1/2 łyżki cukru pudru (zamiast cukru pudru można użyć białej czekolady i zabarwic ją sokiem z buraka) Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, dodaj

AZgotuj!
DROŻDŻÓWKI Z MALINAMI 105

Puszyste, maślane drożdżówki wypełnione malinami. Z cytrynowym lukrem i prażonymi płatkami migdałów. Najlepsze jeszcze ciepłe, dobre do odgrzewania w kolejnych dniach. SKŁADNIKI  350 g mąki pszennej 50 g cukru 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych 100 ml letniego mleka 3 jajka 150 g miękkiego masła 120 g malin lub pokrojonych truskawek LUKIER 1/2 szklanki cukru pudru(...)nagrzewać piekarnik do 180 stopni C, bez termoobiegu. Blachę z bułeczkami wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut, do zrumienienia. Wyjmujemy na blat i jeszcze ciepłe bułeczki dekorujemy lukrem (cukier puder mieszamy w miseczce, stopniowo dodając tyle soku z cytryny, aby otrzymać gładką polewę) i posypujemy migdałami

cool and minty
Bułeczki ze śliwkami 110

mleka 100 g masła 3 jajka 80 g cukru 16 śliwek (jeśli są małe, to więcej) 3 łyżki cukru + pół łyżeczki cynamonu mleko lub roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek lukier: 5 łyżek cukru pudru + sok z cytryny Czas przygotowania 30 minut przygotowania + 60 minut wyrastania + 20 minut pieczenia Liczba porcji 16 bułeczek Wartości odżywcze w jednej bułce (bez lukru) Kalorie(...)dokładnie zalepiamy bułeczkę. Odkładamy na blachę wyłożoną papierem. Przygotowane bułeczki smarujemy przed pieczeniem mlekiem lub roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny. Smacznego! Artykuł Bułeczki ze śliwkami pochodzi z serwisu Analiza Smaku

Analiza Smaku
KOLOROWE PALUSZKI 146

prosty sposób na urozmaicenie dziecięcej imprezki, a już szczególnie, gdy same zabiorą się za ich przygotowanie :) SKŁADNIKI: paluszki tzw. juniorki, z sezamem, z makiem lub inne ulubione kolorowa posypka lukier:  3 łyżki czubate cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Najpierw przygotowujemy lukier ucierając cukier puder z sokiem z cytryny na gładką masę. Maczamy paluszki w lukrze

wege i kropka
Keks 129

jajek, 2 łyżki spirytusu (można pominąć). 1 płaska łyżka proszku do pieczenia, 30 dag bakalii (np. suszona żurawina, kandyzowany, kolorowy ananas,  czekolada lub gotowa mieszanka keksowa), do ozdoby - lukier, mieszanka kolorowych skórek pomarańczowych/cytrynowych lub cukier puder. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem i margaryną. Przesianą mąkę wymieszać(...)wysokości. Piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni Następnie zwiększyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 40-45 minut. Po wystudzeniu można polać lukrem  (polecam lukier cytrynowy – sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem)  i posypać skórką pomarańczową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego

Moja kraina smaków
Babka cytrynowa 108

Składniki: 4 duże jaja, 200 g masła, 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 szklanka cukru, 1 łyżka cukru waniliowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 cytryna. Lukier cytrynowy: 3 łyżki soku z cytryny, 10 łyżek cukru pudru. Składniki wyjąć wcześniej z lodówki,  żeby miały temperaturę pokojową. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną(...)około 23 cm) wysmarować niewielką ilością masła, posypać bułką tartą. Do formy przelać ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni. Piec około 45 minut, do suchego patyczka. Przygotować lukier: połączyć sok z cytryny z cukrem pudrem. Gdy będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru pudru, gdy zbyt gęsty soku z cytryny. Po wystudzeniu przełożyć babkę na paterę i ozdobić lukrem

Moja kraina smaków

Proponowane wyszukiwania