lukier - 7892 przepisów (strona:90/527)

Drożdżówki z powidłami i lukrem cynamonowym 64

drożdżowki, które świetnie sprawdzą się zarówno do kawy w zimowy poranek, do herbatki jako podwieczorek, jak i drugie śniadanie w okresie świątecznym :) Drożdżówki ślimaczki z powidłami śliwkowymi polane cynamonowym lukrem - musisz tego spróbować! Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki(...)SKLEP ! Składniki (6 sztuk): 350 g. mąki pszennej 1 jajko 80 g. cukru 100 ml. mleka 70 g. miękkiego masła 2 szczypty soli 20 g. świeżych drożdży Lukier: 70 g. cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki mleka Oraz: 6 łyżek powideł śliwkowych 1 małe jajko 1 łyżka mleka Mleko lekko podgrzej i wlej do dużej miski. Wkrusz drożdże, wsyp

Delicious Place
Drożdżowa strucla z kakao i cynamonem 47

łyżką mleka. Piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 180 stopni na grzanie góra, dół przez około 40 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia, po czym polej opcjonalnie lukrem przygotowanym z cukru pudru i wrzącej wody lub soku z cytryny. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); ZOBACZ KOMENTARZE DO TEGO PRZEPISU. ZOSTAW WŁASNY KOMENTARZ. Instagram @prostepesto Obserwuj @prostepesto i oznaczaj nas #prostepesto Facebook(...)rozgrzanym wcze\u015bniej piekarniku do temperatury 180 stopni na grzanie g\u00f3ra, d\u00f3\u0142 przez oko\u0142o 40 minut. Po upieczeniu pozostaw do wystudzenia, po czym polej opcjonalnie lukrem przygotowanym z cukru pudru i wrz\u0105cej wody lub soku z cytryny.","text":"Piecz w rozgrzanym wcze\u015bniej piekarniku do temperatury 180 stopni na grzanie g\u00f3ra, d\u00f3\u0142

ProstePesto.pl
STRUCLA DROŻDŻOWA Z MALINAMI 133

tutaj nie dość, że się udało to wyszło fenomenalne! Ciasto, nigdzie nie nasiąkło od ilości malin, dlaczego dowiecie się w dalszej części wpisu.  Jeszcze ciepłe strucle polałam lukrem, dzięki czemu zachowują one długo świeżość. Polecam! CIASTO: SKŁADNIKI: 900 g mąki pszennej typ 480 + około 100g do podsypywania na blat itd. - 4 jajka rozmiar L - dwie łyżki drożdży instant(...)odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia. Pieczemy godzinę. Temp. 180 stopni C. Pierwsze 35 minut dół, potem termoobieg. Po upieczeniu kiedy wystygną ale będą jeszcze lekko ciepłe polej lukrem. Lukier: zmiel cukier na pył, dodaj sok z cytryny, aż masa będzie lejąca się, polej strucle drożdżowe z malinami. Możesz dodatkowo posypać płatkami migdałów! Smacznego

SMYKWKUCHNI
Jak udekorować tort i inne słodkie wypieki? Inspiracje + przepisy 106

należy przełożyć do worka cukierniczego, odciąć końcówkę (otwór nie może być za duży). Teraz należy wyciskać czekoladę (góra ciasta tuż przy brzegach) tak, by powstały charakterystyczne sople. Udekoruj tort lukrem plastycznym Lukier plastyczny, zwany również masą cukrową lub fondantem, przypomina swoją konsystencją elastyczną, łatwo formującą się plastelinę. To właśnie ten lukier wykorzystuje się do powlekania tortów lub wykonywania rozmaitych ozdób

Słodkie okruszki
Krucho-drożdżowa szarlotka 78

łyżeczki cynamonu Ciasto krucho drożdżowe: 3 szklanki mąki 250 g zimnego masła/margaryny 4 żółtka 5 łyżek cukru 30 g świeżych drożdży 4 łyżki kwaśnej śmietany 18% szczypta soli Lukier śmietankowy: 2 czubate łyżki cukru pudru 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany 18% dodatkowo odrobinka aromatu śmietankowego lub waniliowego, ewentualnie trochę soku z cytryny Sposób wykonania: 1. Jabłka obrać,zetrzeć(...)piekł się nieco ponad 40 minut). Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika. Przestudzić.  5. Śmietanę i cukier puder umieścić w misce, ewentualnie dodać odrobinę aromatu. Zmiksować na gładko. Lukrem posmarować ciasto. Odstawić do całkowitego wysuszenia się lukru.  Smacznego!!! Źródło: orchideli.com

Kuchnia domowa Ani
Muffinki z truskawkami 50

soli ¾ szkl miekkiego masła 1 ½ szklanki cukru 100 g białej czekolady 3 jajka 1 ¼ szkl maślanki 20 średnich (świeżych truskawek) Na lukier 1 łyżka słodkiej śmietanki cukier puder opcjonalnie dodatkowo 10 truskawek przekrojonych na pół do dekoracji Sposób wykonania / Instructions: Na muffinki Masło umieścić w misie miksera i ubić(...)papilotkach wyszło mi 20 muffinek). Do każdej papilotki, na środek włożyć 1 truskawkę.Muffinki wstawic do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 25 minut. Po upieczeniu wystudzić, udekorować lukrem i truskawkami Na lukier Śmietankę i cukier puder umieścić w małej misce i wymieszac do uzyskania pożądanej konsystencji

Spice things up
Drożdżówki z serem 83

dużo pisać: wspaniałe! mięciutkie, wilgotne, cudownie pachnące wanilią i cytrynowym lukrem. Doskonałe na drugie śniadanie do szkoły czy pracy, na podwieczorek lub słodką przekąskę na wycieczkę za miasto.  Kto tylko sięgnie po jedną już myśli o następnej ;) Ciasto drożdżowe: 500 g mąki pszennej 100 g cukru 7 g drożdży instant 2 żółtka 200 ml ciepłego mleka szczypta soli(...)rozpuszczonego masła Masa serowa: 400 g białego sera żółtko 2 łyżki budyniu waniliowego 50 g cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego mleko do posmarowania drożdżówek lukier cytrynowy Ciasto: Do większej miski wsypać suche składniki, wymieszać. Dodać żółtko i ciepłe mleko, zagnieść ciasto. Cały czas zagniatając dodać rozpuszczone, przestudzone masło. Zagniatać aż ciasto będzie elastyczne i gładkie. Przykryć ściereczką i odstawić

Smakołyki Asi
Babka z adwokatem. Zrobisz ja w 10 minut. 250

Bardzo łatwa i szybka do zrobienia babka. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy i na świątecznym stole. Delikatna o pięknym kolorze z przepysznym adwokatowym lukrem. Ciągle smaczna i wilgotna na drugi dzien. SKŁADNIKI: Ciasto: 250 g maki pszennej 250 g cukru 250 oleju roślinnego 250 ml adwokata 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jajek szczypta soli Lukier: 4 łyżki(...)piekarnika góra – sol, do suchego patyczka. Około 40 -50 minut. Upieczona babkę studzić w formie przez pierwsze 10 minut. Następnie wyjąc z formy i studzić na kratce. Przygotować lukier : Cukier i likier dobrze ze soba wymieszać. Odstawić na 10 minut a następnie polać nim ostudzona babkę. Smacznego

Pani M - kuchnia smakowita
Babka z mlekiem skondensowanym 545

minut, możesz sprawdzić patyczkiem czy ciasto w środku już nie jest surowe. Po wyjęciu babki poczekaj kilka minut i wyjmij ją z formy. Odstaw do wystygnięcia a następnie przygotuj lukier. Do cukru pudru dodaj sok z cytryny a następnie po trochę wody i mieszaj. Zrób bardziej gęsty lukier, wtedy ładnie będzie wyglądał na babce. Polej babę lukrem i odstaw

nietylkopasta.pl
Ciasto bananowe czekoladowe 69

Postanowiłam upiec ciasto z bananami. Przejrzałam Internet i wpadł mi w oko przepis z Niebo na talerzu . Ten przepis jest banalnie prosty, ale trochę go zmieniłam, zamiast polewy zrobiłam lukier. Nie trzeba się zastanawiać czy wyjdzie, wyjdzie każdemu, nawet temu co przypala tzw. wodę, miksujemy mokre składniki, mieszamy suche, łączymy całość i pieczemy. Może stać kilka dni. Mocno czekoladowe, wilgotne(...)łyżki kakao ½ szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego ½ łyżeczki sody oczyszczonej ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kaszy manny szczypta soli 1garść rodzynek * szklanka o poj. 250 ml LUKIER: ¾ szklanki – cukier puder i sok z połowy cytryny Przepis n a Ciasto bananowe czekoladowe . Piekarnik ustawiamy na 180 stopni C, keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Banany kroimy i miksujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Babka piaskowa / Polish Bundt Cake 69

Dzisiejsza babka piaskowa jest delikatnie cytrynowa od soku i skórki z cytryny. Jej aromat nie dominuje, dlatego jeśli chcecie, by smak cytrusów był mocniej wyczuwalny, koniecznie oblejcie ją cytrynowym lukrem. Klasyczna babka piaskowa ucierana powinna być dość sucha, sypka, krucha i, jak sama nazwa wskazuje, piaskowa, ale nie powinna być zbyt sucha i zapychająca. Ta, jak na babkę tego rodzaju(...)płaskie łyżki kwaśnej śmietany, szczypta mielonej wanilii, opcjonalnie (można zastąpić cukrem waniliowym lub ekstraktem), cukier puder do posypania babki lub kilka łyżeczek cukru pudru i soku z cytryny na lukier cytrynowy do polania  zimne masło i bułka tarta do obsypania formy Babka piaskowa, przygotowanie: Masło utrzeć na pulchną masę, stopniowo dodawać żółtka, ucierając długo i dokładnie po każdym dodaniu

Lekcje w kuchni
Chatka z piernika 68

stołu. Może być też jako świecznik. U mnie jest to wersja jadalna, więc prawdopodobnie zaraz po świętach zostanie zjedzony przez mojego synka, który uwielbia pierniczki. U mnie wersja bez lukru – ze względu na synka, ale Wy oczywiście będziecie mogli go sobie polukrować do woli. Dlaczego moja chatka jest taka wyjątkowa? Ponieważ do sklejania ścian ze sobą nie zużyłam(...)grama cukru :) ściany są związane tasiemkami /kolorowymi wstążkami:) dzięki temu domek po upieczeniu jest gotowy w 30 min, a nie tak jak w przypadku klejenia ścian na lukier po kilku godzinach. Domek jest stabilny, nie trzyma się na słowo honoru i spokojnie może być transportowany. Przepis na piernik lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje wypieki . Składniki na duża chatkę

moj przepis na
Babeczki do koszyczka 69

góra-dół, druga półka od dołu). Po upieczeniu piekarnik lekko uchylić, zostawić babeczki na 20 min. po czym wyjąć i wystudzić już bez foremek na kratce. Po wystudzeniu lukrować. Lukier: 100 gr przesianego cukru pudru 1 lub 2 łyżki soku z cytryny Cukier utrzeć z sokiem na gładką masę grzbietem łyżki. Każdą babeczkę zanurzać w lukrze, poczekać aż nadmiar lukru

moj przepis na
Jak przygotować idealne ciasto parzone oraz przepis na kawowe eklery 94

ozdobną tylką. Na każdego eklera wyszprycować krem, przykryć drugą częścią ciasta. Eklery szybko miękną od kremu więc warto je szprycować w dniu podania lub przed samym podaniem. Kawowy lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wrzątku 2 łyżeczki kawy instant W mise miksera umieścić wodę i kawę wymieszać, cały czas miksując stopniowo dodawać cukier, ucierać do momentu aż roztarty między(...)palcami lukier będzie aksamitnie gładki. Każdego eklera udekorować lukrem. Smacznego

moj przepis na
Drożdżówka z białym makiem 62

marzył o zwykłej drożdżowej chałce, ale przecież nie mogłam pójść po najmniejszej linii oporu, po co ułatwiać sobie życie skoro można ambitniej ;) i tak oto powstały drożdżówy z makiem. Lukru już nie dawałam, wybaczcie, ale aż tak męża nie chciałam rozpieszczać ;) . Wy oczywiście dodajcie jak macie ochotę. Przepis z mojego ulubionego blogu Moje Wypieki. Składniki na ciasto(...)Piec dwie blachy osobno po 15-18 min każdą z blach. Po upieczeniu, blaszki wyjąć z piekarnika, drożdżówki przełożyć na kratkę i całkowicie ostudzić, Ostudzone drożdżówki można polać lukrem. Standardowy przepis na lukier to 2-3 łyżki soku z cytryny na 1 szklankę cukru pudru. Utrzeć, tak aby cukier całkowicie się rozpuścił, polać drożdżówki. Nadzienie: Mak przesypać do garnuszka, zalać

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania