wspólne spotkanie ze znajomymi w kuchni przy wycinaniu pierniczków, dekorowaniu przyniesionymi perełkami, piciu grzańca. Całe mieszkanie pełne jest zapachu świąt i radosnej atmosfery. Ciasto można zrobić dzień wcześniej, zaś lukier najlepiej tworzyć na bieżąco z cukru pudru i soku pomarańczowego (to połączenie daje cudowny smak) mieszanego z barwnikami w proporcjach na oko *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie(...)minut (5-8 min.). Obserwuj pierwszą partię i odpowiednio zmniejsz temperaturę lub czas pieczenia – każdy piekarnik ma niestety oprócz uniwersalnych parametrów także swoją indywidualną moc Pierniczki wystudź i smaruj lukrem, na który od razu przyklejaj dekoracje : ) A potem ciesz się Magią Świąt ; ) Składniki na dużą porcję do zrobienia idealnego ciasta: 800g mąki 280g cukru pudru 120g tłuszczu (polecam masło śmietankowe
Eat me! Fit me!mąki pszennej -50 g świeżych drożdży -50 g cukru -200 ml mleka -2 jajka -50 g masła -1 jajko do posmarowania -400 g gotowej masy makowej z puszki Lukier -sok z 1/2 cytryny -½ szklanki cukru pupder Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Stopniowo wlewać(...)ciasta delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) Piec przez ok. 30 minut nazłoty kolor. Wyjąć z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polać lukrem (sok z cytryny wymieszać ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem tak aby otrzymać odp.konsystencję lukru) Artykuł Świąteczna choinka z makiem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEMakowiec nieodłącznie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia. Nie może go więc zabraknąć na wigilijnym stole. Dlatego też dziś mam dla Was przepis na pyszny świąteczny makowiec z cytrynowym lukrem. Puszyste ciasto, słodki mak, bakalie – czego chcieć więcej? 😉 Spróbujcie sami! Składniki: Składniki na jeden, duży makowiec Ciasto 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 2 żółtka(...)ciepłego mleka 20 g cukru 25 g roztopionego masła szczypta soli Nadzienie 450 g gotowej masy makowej 50 g orzechów włoskich 50 g suszonej żurawiny 2 białka Lukier 150 g cukru pudru sok z jednej, średniej cytryny Dodatki (opcjonalne) kilka łyżek maku kilka łyżek kandyzowanej skórki pomarańczowej Sposób wykonania: Do miski wsypujemy mąkę. Następnie w mące robimy dołek i wkruszamy
Mostek w kuchnimąki tortowej i dalej ucieramy na końcu dodajemy 3 ubite białka na sztywno i wymieszać łyżką . Masę wykładamy na blaszkę i pieczemy 170 st Przed wyjęciem nałożyć lukier żółtkowy i potrzymać jeszcze ciasto ok5 do 7 min i wyjmujemy .Potem jak zimne ciasto kroimy na kawałeczki . Lukier żółtkowy na ciasto orzechowe 3 żółtka utrzeć z 15 dag cukru pudru(...)potem przed końcem pieczenia nakładamy lukier i znów do piekarnika
Moje Wyrobyproste do przygotowania, po prostu należy zagnieść wszystkie składniki na ciasto, a potem pobawić się wycinanie ulubionych kształtów. Ja ozdobiłam je polewą czekoladową, ale można je też polać cytrynowym lukrem, a potem obsypać cukrowymi posypkami. Na blogu znajdziecie także inne inspiracje na ciasteczka: Pyszne pierniczki last minut z lukrem Miękkie pierniczki wedlug Anny Starmach Orzechowe ciasteczka choinki(...)Pyszne pierniczki last minut z lukrem Kruche ciasteczka z bezą Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasteczka imbirowe, golden gingerbread Chrupiące ciasteczka imbirowe Pierniczki lebkuchen Świąteczne markizy Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Pierniczki katarzynki Świąteczne gwiazdki pierniczki Lukrowane pierniczki Owsiane ciasteczka Zielone pierniczki choinki Ciasteczka-choinki cytrusowo maślane Kruche piernikowe ciasteczka
Kulinarne przygody Gatitymiodu 1 żółtko 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 1/2 łyżeczki goździków w proszku szczypta gałki muszkata ł owej szczypta soli Lukier 140 g cukru pudru 1 białko kilka kropli soku cytrynowego **** INGREDIENTI Biscotti 200 g di farina 100 g di zucchero di canna scuro 120 g di burro a temperatura ambiente(...)ciasteczek. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 15 minut. Upieczone ciasteczka układamy na kratce i odstawiamy do wystygnięcia. Lukier Białko miksujemy z cukrem pudrem i kilkoma kroplami soku z cytryny do uzyskanie gładkiej konsystencji. Ciasteczka dekorujemy przygotowanym lukrem. **** PREPARAZIONE Biscotti Mescolate il burro ammorbidito tagliato a pezzetti
La grande e la piccola cuocadodatek marmolady i polewy czekoladowej. Oczywiście dodatki śmiało możecie pominąć, bo te miodowe pierniczki są pyszne same w sobie. To też jedne z lepszych przepisów na pierniczki do dekorowania lukrem. Pamiętajcie, by do przygotowania pierniczków zawsze używać dobrej jakości miodu. Miody sztuczne się tu nie sprawdzą. Ja wykorzystałam miód lipowy (najlepszy do pierniczków) z Pasieki Rodziny Sadowskich . Poza miodami(...)pieczenia może być różny w zależności od grubości pierniczków i piekarnika, dlatego zawsze należy obserwować pieczone ciasteczka. Po upieczeniu pierniczki studzimy na kratce. Pierniczki można później udekorować czekoladą i lukrem. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej. W rozpuszczonej czekoladzie maczamy pierniczki (ja maczam tylko połowę) i odkładamy na papier do pieczenia, aby czekolada zastygła. Wierzch czekolady można dodatkowo ozdobić delikatnie lukrem
Słodkie okruszkikształty pierniczków. Wykrawane pierniczki układać na blaszkach wyścielonych papierem do pieczenia. Piec 10-15 minut w temp. 190*C. Po upieczeniu wystudzić i dowolnie udekorować. Do dekoracji pierniczków zrobiłam lukier królewski używając cukru pudru Kupiec lukier królewski: 1 białko 1 szklanka cukru pudru Kupiec kilka kropli dowolnego aromatu ale nie jest to konieczne Białko ubić na sztywną pianę stopniowo(...)puder. Miksować 10 minut do uzyskania lśniącej masy. Gotową masę cukrową przełożyć do rękawa cukierniczego bądź też woreczka z końcówką zakończoną małą dziurką i przystąpić do dekoracji pierniczków. Lukier królewski potrzebuje trochę czasu by dobrze zastygnąć
Kolorowa kuchnia Elkimasła 30 g migdałów 30 g orzechów włoskich 30 g orzechów laskowych 60 g rodzynek 1 łyżeczka olejku migdałowego 1 łyżeczka olejku pomarańczowego 3 białka Składniki na lukier: pół szklanki cukru pudru około 3 łyżek wody Wykonanie ciasta: Odmierzamy składniki na ciasto. Rozkruszone drożdże, łyżkę cukru, łyżkę mąki, ciepłe mleko łączymy i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia(...)blachę (tą od piekarnika). Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Grzałki: góra + dół, bez termoobiegu. Gdy makowiec lekko przestygnie smarujemy go lukrem. Ja posypałam go dodatkowo płatkami migdałów. Smacznego :) Wykonanie lukru: Do cukru pudru dodajemy wodę i całość dokładnie mieszamy łyżką. Wykonanie masy makowej: Mak zalewamy mlekiem i gotujemy na małym ogniu
Smak mojego domukostki masła 1 szkl. miodu 5 łyżek syropu klonowego 1 szkl. cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 jajko Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 białko z jajka Dodatkowo: foremki w kształcie gwiazdek różnej wielkości Masło utrzeć z cukrem pudrem a następnie dodać miód i syrop klonowy i miksować do połączenia(...)minut. LukierW misce miksera ubić białko na sztywno pianę a następnie dodawać stopniowo cukier puder. Wystudzone choinki dekorować, łącząc ze sobą za pomocą płynnego lukru nakładanego na środek ciasteczka i przykrywanego kolejnym od największego do najmniejszego. Najmniejszą gwiazdkę umieścić na szczycie każdej choinki. Odstawić do całkowitego wyschnięcia lukru
Moje domowe kucharzeniestrucla makowa to punkt obowiązkowy moich rodzinnych świąt, zaraz obok piernika i sernika. Przepis jest bardzo prosty i zawiera gotową masę makową, co zdecydowanie usprawnia jej przygotowanie. Makowiec polałam lukrem na bazie soku z pomarańczy – i to był strzał w dziesiątkę, bo muszę przyznać, że te na bazie soku z cytryny to nie moja bajka Klasyczna strucla makowa Składniki(...)podrośnięcia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik. Podrośnięte ciasto pieczemy w 160°C (z termoobiegiem) owinięte papierem przez około 50-60 minut. Gotowe ciasto pozostawiamy do wystudzenia. Na koniec przygotowujemy lukier. Do soku z połowy pomarańczy stopniowo dodajemy cukier puder i dokładnie ucieramy, aż uzyskamy konsystencję gęstego jogurtu (u mnie było to około 1,5 szklanki cukru pudru, ale każdy cukier
PatiGotujeSkładniki: 400g miodu (płynnego) 450g maki pszennej 4 łyżki przyprawy korzennej (najlepiej domowej) 2 łyżeczki amoniaku (opcjonalnie proszku do pieczenia) 2 żółtka jajka M 2-3 łyżki wody lukier królewski: białko jajka M 1,5 szklanki cukru pudru łyżka octu winnego białego lub soku z cytryny ewentualnie ulubiony aromat Wykonanie: Sypkie składniki: mąkę, przyprawę i amoniak przesiać(...)lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Pieczemy 10-12 minut (w zależności od wielkości i grubości pierniczków) w temperaturze 170 stopni. Dekorujemy lukrem i kolorowymi posypkami. Zamykamy w szczelnych puszkach. Już po około tygodniu są miękkie. Lukier królewski: Białko jajka ubijamy na bardzo wolnych obrotach z cukrem pudrem. Gdy masa jest gęsta
Pyry na Gazserowej, na wierzchu rozłożyć herbatniki, nakryć folią srebrną i przycisnąć talerzem, zostawić na całą noc w lodówce. Cukier puder, kakao wymieszać dokładnie z gorącą wodą na dość gęsty, lejący lukier. Lukrem polać sernik, posypać kolorową posypka i schować do lodówki do zastygnięcia lukru, przed podaniem można posypać pudrem cukrem - smaczny, aksamitny, delikatny, aromatyczny sernik gotowany, dla amatorów cynamonu idealny sernik
W Mojej Kuchni Lubięjakiegoś względu nie jadacie maku, bo za ciężki, bo nie smakuje wam albo macie po prostu uczulenie na mak, warto sięgnąć po ten przepis. Wierzch strucli możemy polać lukrem, posypać cukrem pudrem albo polać polewą czekoladową. Jeśli jednak szukacie przepisów na bardziej tradycyjne strucle z makiem i makowce, to znajdziecie je tutaj . Drukuj Strucla orzechowa, strucla z orzechami włoskimi Pyszna(...)szkl. cukru 2 szt. żółtka 300 g mąki 80 g masła Nadzienie 300 g orzechów włoskich 4 łyżki cukru (dałam brązowy) 1 łyżka cynamonu 50 g masła Lukier 1 łyżka białek 3/4-1 szkl. cukru pudru Wykonanie Z łyżeczki cukru, drożdży i ciepłego mleka robimy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 min. Masło rozpuszczmy i odstawiamy do ostygnięcia. Zółtka
Mieszam w Garnkumojej kuchni od lat. To jakość i sprawdzona marka, na którą zawsze mogę liczyć. Tak przygotowany ucierany makowiec z jabłkami można dowolnie ozdobić np. cukrem pudrem lub lukrem. Sprawdzi się tu również domowa polewa czekoladowa. Szybkie ciasto z makiem, to idealne rozwiązanie dla zabieganych. Jeśli tak jak ja (i moja rodzina) lubicie makowce, polecam Wam dziś spróbować tej prostej wersji(...)margaryny 1 mniejsze jabłko 4 jajka klasy L 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3-4 krople aromatu migdałowego (można dać inny, ale ten pasuje najlepiej) dodatkowo: cukier puder lub lukier do oprószenia ciasta Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni (termoobieg, ja tak dziś piekłam) lub 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Przygotowujemy dwie foremki aluminiowe z papierem do pieczenia
Słodkie okruszki