mąki pszennej + 1 łyżeczka proszku do pieczenia} DODATKOWO: - granat (około 50 g) - kandyzowana skórka z pomarańczy (około 50 g) - posypka czekoladowa (około 50 g) - posiekane migdały (około 50 g) - lukier lub czekolada do polania muffinek (wg. uznania) WYKONANIE: - W dużej misie rozdrabniamy banany widelcem na papkę, dodajemy jajka i mieszamy. Następnie dodajemy jogurt grecki, miód, wanilię, mąkę i mieszamy szpatułką(...)migdałami. - pieczemy w 180* C około 20 min. Każdy piekarnik inaczej piecze dlatego też zawsze przed końcem pieczenia robimy test patyczkiem. - po upieczeniu zostawiamy do ostudzenia. - muffinki polewamy lukrem lub czekoladą (wg. uznania). Ja niektóre babeczki polałam lukrem truskawkowym. Wykonanie przepisu w formie video: ŻYCZĘ UDANYCH WYPIEKÓW I SMACZNEGO! my social media: 🎬 YouTube 📷 Instagram 👫 Fanpage 💰 Dotacje W sprawach związanych
RITA food channelmasła 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 szklanki mleka 1/2 łyżeczki soli 120 g przyprawy do piernika Do przełożenia: 900 g powideł śliwkowych Lukier: szklanka cukru pudru ok. 2 łyżki gorącej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 20 g czekolady gorzkiej 4 DO 6 TYGODNI PRZED PODANIEM Miód(...)czasie piernik ładnie zmięknie. 1 DZIEŃ LUB KILKA GODZIN PRZED PODANIEM Piernik przekroić na pół. Przygotować polewy. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać. Z podanych składników przygotować lukier. Pół piernika polać czekoladą (fot.3) , a drugą połowę polukrować (fot.3) . Gdy lukier i czekolada dobrze stężeją, przykryć piernik by nie wysychał i przechowywać go w chłodnym miejscu
Świat Ciastawysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej kaszą manną. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (150 stopni dla termoobiegu) około 45 minut. Babki zazwyczaj posypuję cukrem pudrem albo robię lukier z cukru pudru i soku z cytryny, tym razem skusiłam się na zrobienie lukru według przepisu, który podaje alidab na stronie Wielkie Żarcie i nie żałuję - lukier jest
cucinarecytryny) 1 ½ szklanki wody 1 szklanka cukru (200g) 200g masła Cytrynowa pianka: 1 galaretka cytrynowa 500ml słodkiej śmietany 30- 36% 2 łyżki cukru pudru Lukier: sok z połowy cytryny cukier puder Dodatkowo: około 140 g herbatników (20 sztuk) Wykonanie: Uwaga: Zaczęłam od ugotowania budyniu, gdy się studził upiekłam biszkopt. Przygotować biszkopt. Oddzielić(...)ostygnięcia. Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać cukier puder. Kolejno, dalej miksując, dodać stopniowo tężejącą galaretkę. Wyłożyć na masę budyniową. Na górę ułożyć herbatniki. Przygotować lukier. Sok z cytryny rozetrzeć z cukrem pudrem na gładką masę. (Dodać taką ilość cukru pudru, aby masa była gęsta, ale można ją było rozsmarować). Lukrem posmarować herbatniki. Ciasto wstawić
cucinareprzygotowanie smacznego ciasta. Idealne na każdą okazję. Uwielbiam proste rozwiązania, więc i tym razem postawiłam na prostotę. Moja ulubiona wersja, czyli bez pieczenia. Kwaskowate jabłka, słodka śmietana i lukier to połączenie doskonałe. Po prostu trzeba je zrobić :) Składniki na blachę kwadratową 20 x 20 cm: * 1 kg jabłek kwaśnych * 1 galaretka cytrynowa * 2 łyżki cukru * herbatniki * 300 ml śmietany(...)łyżki cukru pudru * cukier puder i odrobina wody do zrobienia lukru Wykonanie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Starte jabłka przełożyć do garnka, dodać 2 łyżki cukru (tak naprawdę ilość cukru zależna jest od tego jak kwaśne są jabłka), podgrzewać jabłka na lekko nagrzanym palniku od czasu do czasu mieszając, aż jabłka zrobią się miękkie i zacznie
Zrób to smacznieozdobną tylką. Na każdego eklera wyszprycować krem, przykryć drugą częścią ciasta. Eklery szybko miękną od kremu więc warto je szprycować w dniu podania lub przed samym podaniem. Kawowy lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wrzątku 2 łyżeczki kawy instant W mise miksera umieścić wodę i kawę wymieszać, cały czas miksując stopniowo dodawać cukier, ucierać do momentu aż roztarty między(...)palcami lukier będzie aksamitnie gładki. Każdego eklera udekorować lukrem. Smacznego
moj przepis nałyżki mąki ziemniaczanej 12 łyżek cukru Składniki na krem: 1,5 kostki masła 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2 łyżki cukru pudru 8-10 ciasteczek Oreo Składniki na lukier (wystarczy zrobić go z połowy podanych składników) +Oreo do dekoracji, kuwertura czekoladowa lub polewa czekoladowa, świeży sok pomarańczowy Halloween Tort Oreo – jak to zrobić? Biszkopt przygotowujemy według przepisu(...)kremu pomocny może być ten wpis . W międzyczasie możemy przygotować dekorację. Ciasteczka Oreo przecinamy delikatnie wzdłuż (uważamy, żeby ich nie połamać) i ściągamy nadzienie (można je dodać do kremu). Lukier królewski przygotowujemy według przepisu (jeśli zostanie go nam za dużo możemy zrobić sobie na zapas trochę cukrowych oczek, które przydadzą się do innych strasznie dobrych halloweenowych przekąsek, np. takich
Ciastkozercysię wytnie:) Moje dzieciaki chętnie rządzą ze mną w kuchni i za każdym razem uczą się czegoś nowego. Tym razem na cel poszły babeczki bananowe z markizami i lukrem. Upiekłyśmy je specjalnie na babski wieczór. Nie były to typowe puszyste muffinki a bardziej zbite, ciężkie i słodkie ale taki urok bananowych wypieków. I tak były pyszne. Składniki na 14 sztuk(...)jajka 100 g cukru 100 g masła 120 ml mleka 14 ciasteczek Markizy od Cukry Nyskie 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta cynamonu szczypta soli lukier+ posypki cukrowe Przygotować foremki do pieczenia muffinek (papierowe lub silikonowe). Na dnie każdej położyć po jednym ciasteczku. Masło roztopić i wystudzić. Banany obrać, zblendować na mus. Mąkę wymieszać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszna drożdżówka ,którą możesz zrobić z dowolnymi owocami-u mnie wiśnie ze słoika -pychotka,do tego kruszonka i jeszcze zrobiłam lukier-a tak jakoś chciało mi się czegoś słodkiego i było pysznie,do tego niedrogie i mało roboty-polecam -do kawki lub szklanki mleka idealne Składniki: Rozczyn drożdże świeże 30 g mleko 0,5 szklanki cukier 1 łyżeczka Ciasto: mąka(...)szklanki masło 100 g sól 0,5 łyżeczki cukier waniliowy 1 łyżka owoce 400 g Kruszonka: mąka pszenna 100 g cukier puder 50 g masło 50 g na lukier : 4-5 łyżek cukru pudru łyżeczka soku z cytryny odrobinę wody Przygotowanie: ROZCZYN: Drożdże, pokruszyć, rozrobić w ciepłym mleku (można dodać łyżeczkę cukru), odstawić w ciepłe miejsce. Drożdże powinny
Swojskie jedzonkonikt nie chciał uwierzyć, że nie są z cukierni, nie mówiąc już o tym, że są w 100 % wegańskie. Te ciacha to idealne połączenie kruchego ciasteczka z kremem, lukrem i orzechami. Użyłam rozpuszczalnej kawy zobożowej (Inka), ale śmiało można użyć zwykłej kawy. Ciacha zachowają swoje walory smakowe nawet tydzień. Składniki na ciastka: 350 g mąki pszennej 150 g oleju(...)kawy zbożowej Przygotowanie kremu: Podczas chłodzenia ciasta namocz orzechy w gorącej wodzie (około 30 minut). Odsącz je z wody. Zblenud na gładką masę wszystkie składniki na krem. Lukier kawowy: 100 g cukru pudru łyżeczka gorącej! wody łyżeczka kawy rozpuszczalnej + około 20 połówek orzechów włoskich do dekoracji Składanie ciastek: Ciasteczka po upieczeniu wystudź. Na każdym równomiernie rozłóż łyżeczkę kremu, przykryj
greenscarfmarchewkowe* - miękkie, pulchne i wilgotne. Tradycyjny przepis kuchni kujawskiej - ciasto bez dodatku przypraw korzennych i kakao, o jasnej barwie nadanej jedynie przez marchew i cynamon. Na wierzchu udekorowane białym lukrem. Do dziś na Kujawach ciasto marchewkowe piecze się zarówno na co dzień, jak i na rodzinne uroczystości czy święta, a najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne jest to przygotowane z marchewki świeżo(...)szklanka oleju 2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia cynamon 1 1/2 szklanki drobno startej marchewki 1 białko 4-5 czubatych łyżek cukru pudru na lukier wykonanie: Cukier i olej ucieram mikserem, aż do rozpuszczenia cukru. Cały czas ucierając, dodaję po jednym jajku. Wsypuję mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem do pieczenia i cynamonem
babka w formieśrednie jajka 140g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 1 cytryna - drobniutko starta skórka 1 łyżka lemon curd 2 łyżki mleka na lukier 3 łyżki granulowanego cukru sok z 1 cytryny na wierzch (opcjonalnie - ja nie dałam) 250g cukru pudru 3 łyżki wody Rozgrzej piekarnik do 180stC. Przygotuj blaszkę wyłożona papierem do pieczenia(...)cukier granulowany z sokiem z cytryny i wylej na gorace ciasto. Zostaw do ostudzenia w blaszce. Ciasto jest już gotowe do jedzenia, ale jeśli chcesz możesz dodać jeszcze warstwę lukru. Wymieszaj cukier puder i wodę - powinna powstać w miarę gęsta pasta. Wyjmij ciasto z foremki i rozsmaruj lukier. Zostaw do stężenia przed krojeniem. * Moim bardzo skromnym, aczkolwiek w miarę doświadczonym
Lejdi of the houseopakowanie, twaróg 1 kg wiaderko, jogurt grecki gęsty 380 ml, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2 łyżki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, borówka 5 szklanek, herbatniki 200 gram, lukier: cukier puder 3/4 szklanki, jogurt 2 - 3 łyżeczki SKŁADNIKI TEMPERATURA POKOJOWA = jajka, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości do masy wsypać budyń, mąkę ziemniaczaną. kaszę manną, dodać twaróg z wiaderka(...)rozłożyć podwójną warstwę herbatników, wylać sernik na herbatniki piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, sernik piec około 60 minut, w formie zostawić do wystudzenia, najlepiej całą noc lukier: cukier puder utrzeć z jogurtem na nie za gęsty lukier, wymieszać z borówkami i wyłożyć na sernik, schować do lodówki - sernik jest łatwy, szybki, smaczniutki, mocno wilgotny i jednocześnie delikatny
W Mojej Kuchni Lubięśliwkami i kruszonką – bardzo proste i szybkie w wykonaniu ciasto z owocami pod przepyszną kruszonką :) Dodatkowo wedle uznania możecie ciasto oprószyć po upieczeniu cukrem pudrem lub polać lukrem, ale wtedy też zalecam zmniejszyć ilość cukru w cieście z 1 szklanki do około 3/4 szklanki, gdyż ciasto samo w sobie jest dość słodkie. Do wykonanie tego ciasta polecam twardsze śliwki(...)pół szklanki 200g mąki pszennej (najlepiej typ 450 lub 500) – ok. 1,5 szklanki Dodatkowo: ok 400g śliwek (u mnie węgierka, 14 sztuk) cukier puder lub lukier – opcjonalnie do ozdobienia wierzchu ciasta *szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto ze śliwkami i kruszonką – Wykonanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Do wykonanie tego ciasta
Kulinarne Przebojeszczypta NADZIENIE: * ser biały półtłusty – 250 g * żółtko – 1 szt * cukier – 0,5 szkl * wanilia – 1 laska * skórka z cytryny – 1 szt * brzoskwinie – 5 szt * jajko – 1 szt LUKIER: * cukier puder – 0,5 szkl * sok z cytryny- 3 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Ser biały mielimy lub przecierany przez sitko. Masło siekamy z mąką, cukrem i szczyptą soli, dodajmy zmielony twaróg(...)kształt prostokąta, składamy w kopertę i ponownie rozwałkowujemy na prostokąt. NADZIENIE: Obrane brzoskwinie kroimy w plastry. Ser biały ucierany z żółtkiem, skórką startą z cytryny, cukrem i ziarenkami wanilii. LUKIER: Do cukru pudru dodajemy sok z cytryny cały czas mieszamy. CAŁOŚĆ: Nadzienie serowe rozsmarowujemy na środku ciasta, układany na nim pokrojone brzoskwinie. Boki ciasta nacinamy w paseczki i zaplatamy tworząc
Ostra na Słodko