pieczenia przez sito. Następnie partiami wmiksowałam do piany. Na koniec do ciasta dodałam otartą skórkę z cytryny oraz ok. 3/4 wyciśniętego soku z cytryny (resztę soku zostawiłam do zrobienia lukru). Tak przygotowane ciasto przełożyłam do silikonowej formy na babkę. Babkę piekłam do suchego patyczka (ok. 50 minut) w temp. 180 stopni bez termoobiegu i bez nagrzewania piekarnika. Po upieczeniu ciasto(...)razu wyjęłam z piekarnika i studziłam na metalowej kratce w formie, przykryte bawełnianą ściereczką. Wystudzoną babkę wyjęłam z formy na talerz i polałam lukrem. Lukier przygotowałam z pozostałego soku z cytryny utartego z cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zapraszam was do zerknięcia na pozostałe moje przepisy na babki, np.: wspomnianą babkę na białkach (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2020/01/babka-na-biakach.html), babkę
Waniliowe Improwizacjetermoobiegiem. Po tym czasie formę wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy na kilka minut (u mnie ok. 10), do przestudzenia. Następnie wyjmujemy babkę z formy. Obsypujemy pudrem lub polewamy lukrem, u mnie malinowy. Gdy chcemy polać całą babkę lukrem, proponuję przygotować go więcej, u mnie tylko efekt dekoracyjny... Lukier malinowy: - 5 łyżeczek pudru trzcinowego - kremówka 30% - mrożone maliny
Smaczne Zdroweorzechowe-slimaczki-drozdzowe Drożdżowe ciasteczka, dość słodkie, po brzegi wypełnione orzeszkami ziemnymi, wymieszanymi z miodem. Polane lukrem pomarańczowym. Najlepsze zaraz po upieczeniu… lub jeszcze ciepłe. Z podanych składników wyszło mi około 30 sztuk, więc idealnie nadadzą się na imprezkę. Jeżeli lubicie orzeszki ziemne, miód, to ten przepis wam podpasuje. Przepis na ciasto jest ze strony Moje wypieki . Przepis(...)piekarnika. Piec 20-25 min na złoty kolor, na drugiej i trzeciej półce od dołu, z grzałką góra-dół (piec dwie blaszki jednocześnie). Lekko wystudzić i podawać. Można polać lukrem pomarańczowym, przygotowanym zgodnie z tym przepisem: 1 łyżka soku z pomarańczy lub śmietany 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej Utrzeć blenderem lub bardzo dokładnie wymieszać grzbietem łyżki
moj przepis nastołu. Może być też jako świecznik. U mnie jest to wersja jadalna, więc prawdopodobnie zaraz po świętach zostanie zjedzony przez mojego synka, który uwielbia pierniczki. U mnie wersja bez lukru – ze względu na synka, ale Wy oczywiście będziecie mogli go sobie polukrować do woli. Dlaczego moja chatka jest taka wyjątkowa? Ponieważ do sklejania ścian ze sobą nie zużyłam(...)grama cukru :) ściany są związane tasiemkami /kolorowymi wstążkami:) dzięki temu domek po upieczeniu jest gotowy w 30 min, a nie tak jak w przypadku klejenia ścian na lukier po kilku godzinach. Domek jest stabilny, nie trzyma się na słowo honoru i spokojnie może być transportowany. Przepis na piernik lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje wypieki . Składniki na duża chatkę
moj przepis naekstraktu waniliowego 100 ml mleka olejek cytrynowy kilkanaście kropel 50 gr drożdży świeżych szczypta soli Ponadto: 2 białka do posmarowania podczas pieczenia 400 gr dżemu do nadziewania posypka cukrowa Lukier: skórka pomarańczowa 100 gr sok z 1 cytryny około 2 szklanki cukru pudru przesianego W misce pokruszyć drożdże, dodać mleko, dodać dwie łyżki mąki, cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce(...)każdą blachę osobno w 180 st, na drugiej półce od góry, grzałka góra-dół. około 15-20 min. Po upieczeniu lekko ostudzić. Polukrować, posypać skórką pomarańczową. Po upieczeniu zrobić lukier: Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę, bez grudek, posmarować każdy pączek cienką warstwą lukru za pomocą silikonowego pędzelka. Pączki robiłam wieczorem a jedzone były następnego dnia
moj przepis nagóra-dół, druga półka od dołu). Po upieczeniu piekarnik lekko uchylić, zostawić babeczki na 20 min. po czym wyjąć i wystudzić już bez foremek na kratce. Po wystudzeniu lukrować. Lukier: 100 gr przesianego cukru pudru 1 lub 2 łyżki soku z cytryny Cukier utrzeć z sokiem na gładką masę grzbietem łyżki. Każdą babeczkę zanurzać w lukrze, poczekać aż nadmiar lukru
moj przepis namojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami na dekorację tortu są: obłożenie tortu masą z pianek marshmallow, masą śmietanową, masą na bazie bezy szwajcarskiej, masą maślaną, masą śmietanowo-mascrapone, polewą czekoladową lub ganache z białej lub gorzkiej czekolady. Dziś sprzedam(...)tort, należy ją podgrzać kilka minut w mikrofalówce, następnie wyrobić, tak aby konsystencja znów przypominała plastelinę. W przypadku gdy korzystamy z niej natychmiast, gładki blat na którym będziemy wałkować lukier, dokładnie wyczyścić, osuszyć ręcznikiem papierowym, wysypać mąką ziemniaczaną, dość obficie. Masę rozwałkować na grubość około 3 mm, rozwałkować na wielkość o kilka centymetrów więcej niż średnica tortu licząc z bokami
moj przepis naozdobną tylką. Na każdego eklera wyszprycować krem, przykryć drugą częścią ciasta. Eklery szybko miękną od kremu więc warto je szprycować w dniu podania lub przed samym podaniem. Kawowy lukier: 1 szklanka cukru pudru 3 łyżki wrzątku 2 łyżeczki kawy instant W mise miksera umieścić wodę i kawę wymieszać, cały czas miksując stopniowo dodawać cukier, ucierać do momentu aż roztarty między(...)palcami lukier będzie aksamitnie gładki. Każdego eklera udekorować lukrem. Smacznego
moj przepis naPyszne, zdrowe i bezglutenowe!! Do zrobienia przez cały rok, z przeróżnymi dodatkami. Z lukrem, bądź czekoladą… Po prostu pycha Składniki na 6 pączków: 250g serka mascarpone, 50g łupiny (nasienne) babki jajowatej – warto poszukać jasnej, wtedy pączki będą wyglądały bardzo apetycznie*, 4 jajka, 2-3 łyżki słodzidła (można dodać więcej, u mnie wyszły lekko słodkie), 1 łyżeczka proszku(...)następnie „góra-dół” 15-20 minut w temp. 160-170C (trzeba obserwować, żeby pączki nie przypiekły się za bardzo). Gdy pączki lekko ostygną polewam lukrem zrobionym z erytrytolu/ksylitolu bądź polewą czekoladową. Lukier z erytrytolu/ksylitolu: 3-4 łyżki słodzidła mielę na puder (można użyć blendera), dodaję sok z cytryny i mieszam, gdy zbyt gęste dodaję sok bądź ciepłą wodę. Polewa
SaganekWspomnienie dzieciństwa-kawał drożdżówki, a do tego kubek mleka lub kakao. Delikatne i bardzo puszyste ciasto, mnóstwo chrupiącej kruszonki, kwaskowy rabarbar i truskawki, a wszystko oblane słodkim lukrem. Choć przepis na spora blachę, to już wczoraj pochłonęliśmy przeszło pół blachy. W sezonie na rabarbar i truskawki, tego ciacha nie może zabraknąć w moim domu. Na blaszkę 36x25x6cm 400 g rabarbaru(...)jajka 2 żółtka 50 g drożdży 250 ml ciepłego mleka 100 g masła 1/2 szklanki cukru Na kruszonkę: 1 szklanka maki krupczatki 1/2 szklanki cukru 100 g masła Na lukier: 150 g cukru pudru 2 łyżki gorącej wody Truskawki umyć i pozbawić szypułek. Mniejsze przeciąć na pół, większe na ćwiartki. Rabarbar umyć, odciąć końcówki i obrać z zewnętrznej skórki
Krylowa Kuchniatłusty czwartek nie mogło zabraknąć u mnie pączków, tym razem z nutellą. Niezwykle puszyste, delikatne z czekoladowym nadzieniem dla przełamania słodkiego smaku pączki polałam cytrynowym lukrem. Muszę przyznać, że zajadałam jeszcze ciepłe. Na 16 dużych pączków: 600 g mąki pszennej (użyłam do wypieków drożdżowych) 50 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 5 żółtek L 1 jajko(...)masła 70 g cukru 3 łyżeczki cukru waniliowego 1 kieliszek spirytusu lub wódki Na lukier: 4 łyżki soku z cytryny 10 łyżek cukru pudru Ponad to: 2 l oleju rzepakowego 500 g smalcu ok 16 łyżeczek nutelli Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową, jajka nie mogą być wyjęte prosto z lodówki. Ze 150 ml ciepłego mleka, drożdży, 2 łyżek
Krylowa Kuchniapłaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka cynamonu Śliwkowa galaretka: 1 kg śliwek węgierek 100 ml białego wytrawnego wina 3 łyżki cukru 2 galaretki malinowe Lukier marchewkowy: 10 łyżek cukru pudru 2 łyżki soku marchewkowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto marchewkowe: Marchewki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jajka ubić z cukrem na białą(...)puszczą sok i się rozgotują. Wtedy odstawić garnek z ognia, wsypać galaretki malinowe, mieszać do rozpuszczenia się zawartej w nich żelatyny. Pozostawić do czasu, aż śliwkowa galaretka zacznie tężeć. Lukier marchewkowy: Do miseczki wsypać cukier puder i dodać sok z marchewek. Ucierać do połączenia się składników i uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Wykonanie Ciasto marchewkowe wyjąć z formy i przekroić
niecodziennikparyNajprostsze kruche ciasteczka maślane, z lukrem z białej czekolady, aromatyzowane skórką cytrynową. Gorąco polecam! SKŁADNIKI (ok. 50 sztuk) 400 g m ą ki 200 g miękkiego masła 100 g cukru 2 cytryny 1 cukier waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki jogurtu naturalnego Lukier 100 g białej czekolady 1-2 łyżeczki soku(...)stopni ok. 15 minut. Upieczone ciasteczka odstawiamy do wystygnięcia. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie mieszamy z 1-2 łyżeczkami soku z cytryny. Ciasteczka dekorujemy przygotowanym lukrem. **** PREPARAZIONE Montate il burro con lo zucchero, la vanillina e 2 cucchiai di yogurt bianco. Aggiungete la farina setacciata con il lievito vanigliato e per ultimo la scorza grattugiata del limoni. Amalgamate
La grande e la piccola cuocałyżki cukru 50 g masła +1 jajko do posmarowania drożdżówek szczypta soli Nadzienie: 400 g twarogu 2 żółtka 1 łyżka masła 2 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru waniliowego Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru kilka łyżek ciepłej wody lub soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mleko podgrzać. Do miseczki pokruszyć drożdże. Dodać cukier, dwie łyżki mąki, wlać mleko(...)Blachę włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. na 20-25 minut. Wyjąć i odstawić do przestudzenia. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny lub wodą, aby powstał gęsty lukier. Powstałym lukrem posmarować upieczone drożdżówki. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Drożdżówki z serem pochodzi z serwisu Danka Pichci
Danka Pichciłyżeczka naturalnego olejku cytrynowego lub łyżeczka skórki cytrynowej 1/2 szklanki mąki pszennej / 80 g 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej / 90 g 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru / 100 g ok. 5 łyżek wody (można dodać pół na pół wodę i sok z cytryny) Przygotowanie: Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę(...)ciasto do formy pamiętając żeby sięgało do połowy jej wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 35 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół). Na lukier: rozetrzyj cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny, dodając płyn stopniowo po jednej łyżce do otrzymania pożądanej konsystencji. Po wystudzeniu polej babkę lukrem lub posyp cukrem pudrem. [Głosów
Słodki Blog