lukier - 7892 przepisów (strona:87/527)

Makowiec na Biszkopcie z Konfiturą Pomarańczową 184

zdejmując z ognia powoli dodawać mak. Gotować do momentu zgęstnienia i nadal gorącą masę od razu przełożyć na dolny biszkopt - przykryć górną częścią ciasta. Całość polać lukrem*. Wierzch makowca ozdobiłam kandyzowaną skórką z pomarańczy.*zbyt duża ilość lukru spowoduje, że ciasto może się okazać zbyt słodkie, dlatego należy uważać z jego ilością lub nawet z niego zrezygnowaćMoje posty

Słodka Strona
Babka herbaciana 208

Ciasto o ciekawym smaku, którego jednak nie potrafię opisać, po prostu trzeba je wypróbować , żeby wiedzieć o co chodzi. Babka jest wilgotna i delikatna. Polana cytrynowym lukrem smakuje super. Rodzynki gotowane w herbacie stają się mięciutkie i rozpływają się w ustach. Tak więc nic dodać , nic ująć , pyszne ciasto , które gości u mnie drugi raz z rzędu .Składniki:500g mąki(...)dodać rodzynki i jeszce raz wymieszać.Ciasto przelać do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczniea. Piec ok 50 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu i ostudzeniu polukrować babkę. Wszystkie składniki lukru razem utrzeć

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto dyniowe z polewą czekoladową 230

Festiwal dyni trwa dalej. Kilka dni temu piekłam Ciasto orzechowe z dynią i lukrem. Ciasto dyniowe z polewą czekoladową i lukrem to kolejna moja propozycja na wykorzystanie dyni w słodkich wypiekach. 3 szkl. mąki + szczypta soli 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich 10 łyżek cukru 2 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki jogurtu(...)niej ciasto, wyrównujemy. Ciasto dyniowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni ok. 45 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy polewą czekoladową, następnie dekorujemy lukrem, obkładamy kawałkami orzechów włoskich. polewa czekoladowa wg tego przepisu 125 g margaryny 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki kakao 3 łyżki mleka Polewę czekoladową przygotowujemy z rozpuszczonej margaryny z dodatkiem cukru, kakao

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto dyniowe z orzechami 174

łyżki posiekanych skórek kandyzowanych (mix) 2 łyżki wanilii z karmelem od Kotanyi 2 jajka 3 łyżki jogurtu greckiego 2 szklanki dyni startej na grubych oczkach jarzynowych 1/2 szkl. oleju lukier 1/2 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki soku z pomarańczy lub zimnej wody orzechy do posypania Przygotowanie: W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę ze szczyptą soli, sodą, posiekaną drobno(...)Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Ciasto dyniowe pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 160 stopni z termoobiegiem ok. 45-50 minut. Studzimy ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Wierzch smarujemy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z pomarańczy lub wody (całość dokładnie ucieramy trzepaczką, gdy zacznie gęstnieć wylewamy na ciasto, równomiernie rozsmarowujemy na powierzchni), możemy lukier posypać tartymi orzechami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kakaowe babeczki z jeżynami 140

się bardzo szybko, można wykorzystać różne owoce sezonowe. Ciasto jest puszyste i wilgotne, wykorzystałam jeżyny w syropie, które otrzymałam od Margarytki, dodatkowo zrobiłam z syropu i cukru pudru różowy lukier . Polecam błyskawiczne kakaowe babeczki z jeżynami, są lekkie i puszyste, a najważniejsze smacze. 1, 5 szklanki mąki 2 jajka 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki mleka 1/3 szklanki wody gazowanej(...)łyżek cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 3 łyżki crunchy czekolada z pomarańczą Kupiec jeżyny w syropie syrop z jeżyn i cukier puder do przygotowania lukru Przygotowanie: Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier, kakao  i miksujemy. Dodajemy płynne składniki: olej, mleko i gazowaną wodę, miksujemy chwilkę. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksujemy dalej na małych

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIERNICZKI BRUKOWCE 341

Miały być  pierniki brukowce a wyszły hmm ciężko nazwać „śnieżne brukowce” w oryginalnym przepisie są nieco większe i polane lukrem kawowym, co nadaje im charakterystyczny wygląd bruku.  Przepis wypatrzony u  Ewci . Urzekł mnie zarówno ich wygląd jak nazwa. Bezpośrednio po upieczeniu są nieco twarde, ale to ich zaleta, ponieważ po 3 tygodniach robią się mięciutkie, i gotowe(...)delektowania się nimi w nadchodzące święta.  Ja niestety z braku kawy rozpuszczalnej, użyłam gotowy biały lukier PRZEPIS  (w  oryginale) 0,5 kg mąki pszennej ( typ 450, 550) 200 gramów cukru (można też dać brązowy) 100 gramów miodu 1 jajo 50 gramów miękkiego masła 3 kopiaste łyżeczki przyprawy do piernika 1 kopiasta łyżeczka sody polewa kawowa: 1 szklanka

RAROSSA
Zakręcone jagodzianki 174

pojawiły się w naszych lasach, trzeba to wykorzystać i zrobić jak co roku jagodzianki, tym razem nietypowe, bo zakręcone  A kto sobie odmówi zakręconych drożdżowych jagodzianek z kruszonką i lukrem. Przygotowałam więc pyszne drożdżówki, wyglądem przypominają szneki z glancem, mają tylko dodatkowo jagodowe nadzienie. Zrobiłam do jagodzianek pyszną kruszonkę, bo ja uwielbiam kruszonkę, dlatego często robię crumble z owocami Polecam(...)bazie tego przepisu, zawsze są bardzo smaczne. Jagodziankom nadałam jedynie zakręcony kształt, podobnie jak robię drożdżowe cebularze, czy też pizza rolls. Gorące, pachnące  zakręcone jagodzianki z  kruszonką i lukrem są idealne  do kawy, do zabrania na piknik, albo na śniadanie z zimnym mlekiem do popicia. Podczas pieczenia drożdżówek po całym domu roznosił się smakowity zapach. Składniki: 1 1/2 szklanki mąki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pączki hiszpańskie/wiedeńskie 2440

wody 100 g masła szczypta soli 200 g mąki pszennej 4 jajka 1 l oleju (może być także smalec) do smażenia sok z cytryny + cukier puder - na lukier Przygotowanie:Mąkę przesiać.Wodę zagotować z solą i z masłem.Gdy będzie wrzeć, zmniejszyć ogień i wsypać mąkę. Mieszać energicznie aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od garnka.Ostudzić ciasto(...)Pączki urosną więc nie należy wkładać ich za dużo.Smażyć z obu stron na rumiany kolor. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.Ostudzone pączki polukrować. Lukier: Wycisnąć sok z cytryny i ciągle mieszając dosypywać cukier puder aż lukier będzie biały i gęsty.Smacznego!Ps. Przyznajcie się ile zjedliście już dzisiaj pączków

Ze smakiem i z pasją
25. Pierwszy dzień zimy: czyli choinkowe pierniczki 3d! 151

łyżeczki  przypraw : goździki, cynamon, gałka muszkatołowa lub pół paczki gotowej przyprawy do piernika 600g mąki + do posypania 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 jajo 50g stopionego masła Lukier: 1 białko szczypta soli 1 szklanka przesianego cukru pudru barwniki - opcjonalnie rękaw cukierniczy Przygotowanie:  Przyrządzamy karmel: cukier prażymy na patelni na silnie rumiany kolor. Do cukru dolewamy wodę(...)gwiazdki o różnym rozmiarze. Pieczemy na blachach wyścielonych papierem do pieczenia od 5 do 8min na złotobrązowy kolor. Kolejno studzimy pierniczki. Gdy pierniczki stygną zabieramy się za przygotowanie klasycznego lukru: białko ubijamy na sztywno z odrobiną soli na najwyższych obrotach miksera. Kolejno stopniowo wsypujemy cukier puder nie przestawając miksować. Gdy masa osiągnie dość zwartą , ale jeszcze lejącą konstysencję dodajemy barwnik

Symfonia Smaków
Pierniczki bez leżakowania 372

puszce (choć moje pewnie trafią do pojemnika, żeby dotrwać przynajmniej w części do świąt).Moje pierniczki są grube i pulchne, bo takie lubię najbardziej, udekorowałam je dla urozmaicenia nie lukrem, a pisakami spożywczymi. Pierniczki bez leżakowaniaSkładniki:80g margaryny3 łyżki miodu1,5 łyżeczki przyprawy korzennej0,5 łyżeczki cynamonu4 łyżki cukru300g mąki1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej2 łyżki mleka2 żółtka1 łyżka gęstej śmietany(...)lukier z białek i cukru pudrupisaki spożywcze Wykonanie:- margarynę rozpuścić z miodem, dodać przyprawę korzenną i cynamon- z cukru przygotować dość ciemny karmel- karmel przelać do lekko gotującej się masy z miodem, wymieszać do połączenia się składników- całość wystudzić pamiętając, że przy mieszaniu z mąką nasz syrop musi być jeszcze płynny- mąkę przesiać, dodać powyższą mieszankę, dwa żółtka i łyżkę

Smakołyki Bereniki
Choinka drożdżowa z cynamonem i czekoladą 39

cukru -200 ml mleka -2 jajka -50 g masła -1 jajko do posmarowania -3 łyżki cynamonu +3 łyżki cukru -3 łyżki kakao + 3 łyżki cukru lub gotowy krem czekoladowy Lukier -sok z 1/2 cytryny -½ szklanki cukru pupder Przygotowanie: Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wkruszyć do niego drożdże i posypać cukrem. Stopniowo wlewać(...)ciasta delikatnie posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) Piec przez ok. 30 minut nazłoty kolor. Wyjąć z piekarnika i po lekkim przestudzeniu polać lukrem (sok z cytryny wymieszać ze stopniowo dodawanym cukrem pudrem tak aby otrzymać odp.konsystencję lukru) Artykuł Choinka drożdżowa z cynamonem i czekoladą pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Ciasta na Boże Narodzenie 161

domu. Serniki Oprócz wielu serników na moim blogu jednymi z ciekawszych są szybkie serniki bez miksera, które przygotujesz w chwilę i z łatwo dostępnych składników. Każdy sernik udekoruj polewą, lukrem lub posyp cukrem pudrem. Przydadzą się także świeże, sezonowe owoce lub te z puszki, które pięknie dopełnią słodką dekorację wypieku. Polecam Ci zatem mój sernik bez miksera . Wystarczy posypać(...)przepis na makowiec. Jeśli lubisz wyzwania zapraszam do wypróbowania pięknie prezentującego się wieńca drożdżowego z makiem . Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Wbrew pozorom nie jest trudny w przygotowaniu, a polany lukrem i udekorowany bakaliami wygląda cudownie. Wianek drożdżowy z makiem to także moja propozycja na pyszne i efektowne ciasto drożdżowe z dodatkiem masy makowej. Możesz przełożyć je słodkim twarogiem z rodzynkami

Zasmakuj Kuchni
Drożdżowy makowiec – świąteczne ciasto 49

śmiało z tego przepisu możecie też przygotować dwie rolady makowe. Choć ja polecam Wam zrobić taki „gwieździsty” makowiec i zaskoczyć swoich bliskich. Drożdżowy makowiec możecie śmiało udekorować lukrem i np. skórką pomarańczową. Ja tym razem po prostu oprószyłam go cukrem pudrem. P.s. Wybaczcie jakość zdjęć, ale w przedświątecznych przygotowaniach miałam czas na zdjęcia tylko późno w nocy(...)cukru 2 żółtka jaj M pół szklanki mleka 3 pełne łyżeczki suszonych drożdży 700-850 g masy makowej (ja dałam aż 850) dodatkowo: jajko i puder lub lukier Przygotowanie: Masło, mleko i cukier wkładamy do rondelka i rozpuszczamy. Odstawiamy do przestudzenia. Nasza mieszanka ma być lekko ciepła, ale nie może być gorąca. Do miski wsypujemy mąkę i drożdże. Mieszamy. Dodajemy

Słodkie okruszki
ekspresowe francuskie ślimaczki z masą makową 121

składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok. 300 g masy makowej opcjonalnie: lukier wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Rozsmarowujemy na nim masę makową i luźno zwijamy w roladę. Następnie tniemy na ok. 2 cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczeni. Pieczemy w ok. 190 st.C na rumiano, przez ok. 20 min. Upieczone i wystudzone ciastka polewamy lukrem. Lukier robię

Domowy Smak Jedzenia
Makowiec na kruchym cieście 67

masła 3/4 szklanki cukru 3 jajka 3 białka jajek 5 łyżek kaszy manny 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 g rodzynek 50 g suszonych moreli garść orzechów włoskich lukier cytrynowy 3 łyżki soku z cytryny 10 łyżek cukru pudru szklanka o pojemności 250 ml (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę i proszek do pieczenia przesiać(...)kruchym spodzie wstawić do nagrzanego piekarnika do 175 stopni góra-dół, bez termoobiegu i piec tak 45-50 minut, do lekkiego zarumienienia ciasta z wierzchu. Po przestudzeniu makowiec polać lukrem cytrynowym. Do miseczki wlać 3 łyżki soku z cytryny i dodać 10 łyżek cukru pudru. Dokładnie wymieszać, całość rozetrzeć, tak aby nie było grudek. Gotowym lukrem polać wierzch ciasta. Smacznego

Gotuj z Prezesem

Proponowane wyszukiwania