lukier do ciastek - 919 przepisów (strona:8/62)

Ciasteczka cytrynowe 339

kształty. Ciastka układam na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Piekę około 15 minut w temperaturze 170 stopni. 3. Cukier puder ucieram z sokiem z cytryny na jednolitą masę. Lukrem polewam przestudzone ciasteczka. Ciastka odstawiam na 15 minut w chłodne miejsce

Tradycyjna kuchnia Kasi
Ciasteczka imbirowo-cynamonowe 338

skorzystać z nich drugi raz, a tym bardziej by zrobić to przy okazji Świąt. Są jednak i takie, których nie możemy się doczekać i najchętniej zaraz po skończonej porcji ciastek poszłabym do kuchni  przygotować kolejną. Zawsze w tym okresie są to ciasteczka korzenne. Moi domownicy lubią cynamonowe, ja lubię też takie z dodatkiem kardamonu czy imbiru. Lubię(...)który robimy z cukru pudru i wody. Lukier nie powinien być zbyt luźny, ale też nie może być za gęsty. Ma się dobrze rozprowadzać na ciasteczkach. Polukrowane ciastka odstawiamy do zastygnięcia lukru.  Przepis na około 60 sztuk/6-8 osób Przygotowanie: około 80 minut bez czasu oczekiwania

Przysmaki Karolki
ciasteczka na choinkę dekorowane masą cukrową 176

klik)  a w tym roku postanowiłam pobawić się masą cukrową. Użyłam białej masy kupionej w sklepie moja-cukiernia.pl  i zabarwiłam ją barwnikami.  Składniki na około 25 dużych ciastek: na ciasto: 210 g mąki  1 jajko 50 g cukru pudru 90 g miodu 25 g masła 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka przyprawy do piernika(...)Zabarwione masy cukrowe rozwałkować na blacie podsypanym przez sitko cukrem pudrem. Tymi samymi foremkami, którymi wycinane były ciastka wyciąć kształty z masy cukrowej i przyklejać do ciastek za pomocą gęstego lukru. Resztę dekoracji zrobić za pomocą pisaków i cukrowych ozdóbek. Od razu po udekorowaniu przebić masę wykałaczką w miejscu gdzie w ciasteczku są dziurki. Po wyschnięciu naciągać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasteczka czekoladowe- powrót do początków! 417

lukrem i dekorowałam kolorową posypką. Wiecie, kiedy były najsmaczniejsze? Na 2-3 dzień, gdy odleżały swoje w zamkniętym pojemniku- wtedy miękły!  Już kilka dni po tym jak Mama przypomniała mi ten przepis, zabrałam się za ich pieczenie.  Kurcze nawet nie wiecie, co czułam jak znowu zagniatałam to twarde ciasto albo jak otworzyłam piekarnik z upieczonymi już ciastkami(...)studzenia. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. Najsmaczniejsze na 2-3 dzień, gdy zmiękną. Same w sobie nie są jakoś bardzo słodkie, więc świetnym rozwiązaniem jest tutaj również lukier. Odrobina na każdym ciastku i kolorowa posypka, czemu nie? ;) Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Ciasto bez pieczenia na ciastkach 394

lukrem, obsypane siekanymi migdałami i czekoladą. Cud, miód, malina, to było bardzo pyszne, gotowe, ekspresowe ciasto, mój tata zajadał się nim i nawet nie zauważył, że to ciasto z gotowych ciasteczek Polecam, na serio! Każde ciastko przygotowywałam osobno, nie układałam ich w blaszce, tylko pojedyncze porcje na desce, ciasto nie wymagało krojenia Ekspresowe Ciasto bez pieczenia na ciastkach: Przekładamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Amerykany ciastka z dzieciństwa 115

Amerykany to ciastka  z mojego dzieciństwa. Tak dawno ich nie jadłam i nie robiłam, że musiałam przypomnieć sobie smak. I powiem Wam, że dalej mi bardzo smakują . Pyszne! Składniki na 20 szt 120 g masła 120 g cukru 2 jajka 1 łyżka wódki 350 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki mleka lukier 1 szklanka cukru(...)blaszce wyłożonej papierem. Każdą kulkę lekko spłaszczyć palcami. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około 10-15 minut Wystudzić na kratce, a następnie każde ciastko od spodu posmarować lukrem. Odłożyć do zastygnięcia i gotowe. amerykany

O kuchni z uczuciem
GRECKIE PIEROGI Z MIĘTĄ I PISTACJAMI 117

LUKIER :  1/4 szklanka cukru 1/2 szklanka wody orzechy do posypania                                                              PRZYGOTOWANIE :  Z cukru i wody gotujemy syrop aż lekko zgęstnieje, odkładamy do ostygnięcia. Twaróg mieszamy z cukrem(...)kawałek ciasta porcję farszu i zlepiamy rogi, dociskając je widelcem. Pierożki układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 *C, przez około 15 minut.  Ciastka studzimy, polewamy płynnym lukrem, posypujemy orzechami, przecinamy pierożki na pół. Układamy na półmisku i podajemy.  Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
tradycyjne kruche ciasteczka (w wersji wielkanocnej) 197

smaczne - słodkie, maślane i kruche. Poza okresem Wielkanocnym możecie również użyć tego przepisu wykorzystując po prostu inne foremki do wycinania kształtów :) WIELKANOCNE TRADYCYJNE KRUCHE CIASTECZKA Z KOLOROWYM LUKREM przepis autorski // ok. 40 ciastek ~260g mąki pszennej (+ew. trochę do podsypania przy wałkowaniu) ~130g masła ~jajko ~żółtko ~80g cukru pudru lub drobnego cukru do wypieków + łyżeczka cukru z wanilią(...)różne kształty i układamy ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Postępujemy tak do wykończenia ciasta. Pieczemy ciastka w 180*C ok. 15-20 minut, w zależności od grubości/kształtu/wielkości - trzeba ich ciągle doglądać. Studzimy i dekorujemy lukrem. ~białko ~150-200g cukru pudru ~barwniki spożywcze w różnych kolorach (ja użyłam barwników w proszku) Białko ubijamy

chili & sugar
Ciasteczka z niespodzianką 176

Ciasteczka z niespodzianką będą Waszym zwycięskim wypiekiem ;) Składniki na ciasteczka: 250 g mąki 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku 100 g masła aromat waniliowy 2 jajka Składniki na lukier: 1 białko 3/4 szklanki cukru pudru Masło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło i jajka. Zagniatamy(...) i 1 z dziurką. Pieczemy około 5-7 minut w temperaturze 180 stopni. W międzyczasie przygotowujemy lukier miksując ze sobą białko i cukier puder. Kiedy ciasteczka nie są już gorące możemy zacząć dekorowanie :) Lukier przekładamy do małego woreczka i sklejamy nim ciastka. Do dziurki w drugim ciastku wsypujemy cukiereczki. Dekorujemy dowolnie ciasteczka, które będą na samej górze

Ciastkozercy
Sowy z cytrynowym lukrem 273

foremką w kształcie jajka wycinamy ciastka. Odcinamy węższą stronę. W ten sposób nadamy odpowiedni kształt. Pieczemy około 15- 20 minut w 200 º C. 3. Kiedy ciastka dobrze przestygną, przygotowujemy lukier. Ubijamy białko na sztywną pianę. Stopniowo dosypujemy przesiany cukier puder a pod koniec dolewamy sok z cytryny według uznania. 4. Gotowy lukier dzielimy na kilka części

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Muffinki piernikowe do dekoracji 170

Ze wszystkimi świątecznymi ciastami i deserami jest jeden problem – po dodaniu dekoracji są już tak niemiłosiernie słodkie, że od ich jedzenia bolą najpierw zęby, a potem

Karo in the Kitchen
Miekkie nadziewane pierniczki 328

oraz kamyczków czekoladowych marki Delecta z serii Decorada. Z podanego przepisu wychodzi 100-120 pierniczków. Wszystko zależy od wielkości foremek. U nas ich średnica nie przekracza średnicy szklanki. SKŁADNIKI: LUKIER:  500 ml miodu  150 g cukru pudru  200 g masła  1 białko jajka  125 ml mleka  2 łyżki sody oczyszczonej DODATKOWO:  2 jajka  posypka owocowa Decorada marki Delecta(...)przed samym podaniem.  LUKIER: W miseczce ucieramy białko z cukrem pudrem, do tego momentu, aż masa stanie się gładka. Nie należy uprzednio ubijać jajka. Wtedy zamiast lukru otrzymamy usztywnioną pianę. Wedle uznania można dodać kilka kropel soku z cytryny lub barwnik. Przed dekorowaniem należy lukier wstawić na 15 min do lodówki, aby nieco stężał. Ciastka lukrujemy wedle uznania

Kuchnia od dwojga
Amerykany na Halloween 168

propozycjy na Halloween.Aranzycje pajakowa potraktowalam jako element terapii przeciwko arachnofobii.Samo kupno tych czarnych straszydel bylo poczatkiem terapii.Nie wiem co takiego kryja w sobie te okragle ,oblane slodkim lukrem,kluchowate w srodku ciastka,czy moze lepiej bulki,ale uwielbiam je od zawsze.Po raz pierwszy nadarzyla sie okazja by je upiec i jednoczesnie zmierzyc sie z przepisem zawierajacym amoniak.Musze przyznac,choc(...)jedno ciastko przeznaczyc  kopiasta lyzke.Nie przejmowac sie ksztaltem nalozonej kupki ciasta.W trakcie pieczenia owa kupka rozleje sie sama w ksztaltnego,okraglego amerykana.Piec  minut w 2oo°C przez 15 minut,az do zrumienienia brzegow.Ciastka wystudzic.Cukier puder rozmieszac z 2 lyzkami soku cytrynowego lub mleka ,gdy przeszkadza nam cytrynowy smak.Do polowy dodac 1 lyzke kakao.Przy pomocy pedzla nalozyc lukier

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Piernikowe markizy z anyżkiem i powidłami 136

minut w temp 180*c. Po upieczeniu studzimy.  Połowę zimnych ciasteczek  lukrujemy, gdy lukier dobrze zastygnie dekorujemy dowolnie złotym pisakiem żelowym. Drugą połowę ciastek smarujemy powidłami, dociskamy partią z lukrem, odstawiamy w chłodne miejsce na jakiś czas aby pisak dobrze zastygł na ciasteczkach. Wesołych Świąt

Wanilia i Kardamon
Ciasteczka cytrynowe 105

Domu). Ciasto: - 300 g mąki tortowej - 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę - 8 łyżek cukru pudru - 2 żółtka - łyżka kwaśnej śmietany - skórka z cytryny - sok z połowy cytryny Lukier: - 1/2 szklanki cukru pudru - sok z połówki cytryny Cytrynę sparzamy wrzątkiem i cieniutko ścinamy z niej skórkę (uważając żeby ścinać bez tego białego pod skórką). Składniki na ciasto mieszamy(...)centymetra i wycinamy foremkami wzory. My akurat mieliśmy taką gwiazdkę-śnieżynkę, którą kiedyś dostałem w prezencie od AleDobre.pl. Pieczemy w 200 stopniach przez około 13 minut, aż ciastka będą rumiane. Przygotowujemy lukier: cukier puder zalewamy odrobiną wrzątku i mieszamy aż powstanie gładka masa. Potem mieszamy z sokiem cytrynowym. Jak ciasteczka ostygną to je dekorujemy lukrem. Smacznego! --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje

Marder&Marder Manufacture

Proponowane wyszukiwania