mumie będą odpowiednim przepisem na dzisiaj :-). Zwykle kruche wysmarowane lukrem. Fajny efekt bez większego napracowania się. Gorąco polecam! Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 90 g cukru pudru 125 g miękkiego masła 1 jajko 1/4 łyżeczki soli Lukier: 1 szkl cukru pudru (lub więcej, gdyby lukier był zbyt rzadki) 4 łyżki wody lub soku z cytryny(...)wałeczki i spłaszczać, by uzyskać prostokąt o zaokrąglonych końcach. Kształtem powinny przypominać zwykłe plastry . Ciastka umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st.C przez 10-15 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i ostudzić. Lukier: Z cukru pudru, gorącej wody lub soku z cytryny utrzeć lukier. Pokryć nim ciasteczka, po czym
Nastoletnie Wypiekaniecukru pudru, 1 jajko, 300 g mąki, 1 kopiasta łyżka kakao, 1 płaska łyżeczka sody, ponadto: mąka do podsypania, białka, cukier puder, sok z cytryny, perełki dekoracyjne. Przygotowanie: Ciastka: Suche składniki: mąkę mieszamy z sodą i kakao. W rondelku rozpuszczamy margarynę, przelewamy do dużej miski, dodajemy cukier puder i miksujemy. Następnie dodajemy jajko i nadal miksujemy, powoli dodajemy połowę(...)dodajemy sok z cytryny. Jak najszybciej udekorować 65 choineczek: Lukier przekładamy do szprycy i pierwsze robimy kropeczki na kilkunastu ciasteczkach. Następnie do każdej kropeczki wkładamy po dużej perełce dekoracyjnej. Malutkie perełki przesypujemy do pudełeczka lub głębokiego talerza, o dnie większym niż ciastko. Nakładamy kropeczki i przez odwrócenie ciastka maczamy w drobniutkich perełkach, ważne żeby sprawdzić czy lukier
Moniki Smakołykisuper. Polałam je lukrem z cukru pudru z dodatkiem soku z cytryny i soku z owoców czarnego bzu, można także użyć soku z jagód. Lukier miał piękny różowy kolor i idealnie udekorował ciacha. Mojemu o dziwo bardzo smakują. On na słodkości musi mieć wenę, ale kruche ciasta czy ciasteczka od czasu do czasu zje :D. Ciastka te można upiec(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC przez około 20 - 25 minut. Wyłożyć na kratkę i ostudzić. Po ostygnięciu polać lukrem. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnych100g masła 200g miodu skórka z 1 pomarańczy sok z 1 pomarańczy skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny 100g kandyzowanego pomelo mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny kandyzowane pomelo Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód(...)Następnego dnia wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5cm i wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce. Lukier Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, miksujemy (używam końcówki do mieszania, nie do ubijania) na najniższych obrotach miksera
Gotowanie i blogowaniewypełnione crème pâtissière , oblane lukrem lub czekoladą i posypane karmelizowanymi orzechami. Zabawa formą, a także mnogość smaków oraz tekstur tutaj zachwyca — miękkie, delikatne ciastko z aksamitnym kremem i chrupiącą otoczką to zupełnie nowy wymiar przyjemności. Inne cukrowe cuda to między innymi: brownie z owocowymi kremami na wierzchu, magdalenki, którymi zajadał się Proust, ciastka resztkowe (chociaż nie wiem skąd
Food Squareminut (nie dłużej, bo będą twarde!) w temperaturze 180 stopni. (Początkowo pierniczki będą miękkie i delikatne, ale podczas stygnięcia nabiorą odpowiedniej kruchości.) Ostudzone ciastka porządnie posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem, bądź polewą czekoladową i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku. (*) Do pierniczków użyłam mąki z ciecierzycy oraz kremowej pasty orzechowej Witpak. Oba produkty są do nabycia na stronie
Di gotujewyłożoną papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 170-180 ( termoobiegiem, jeżeli Twój piekarnik posiada taką funkcję) 30-40 minut. Udekoruj lukrem, może zostały Ci jakieś bajery do ciastek ze świąt to nie żałuj sobie Smacznego! ps. Zawinięte w folię alu zachowuje świeżość 3-4 dni. Artykuł Szybkie wegańskie ciasto z kaszy manny
greenscarfZapewne wielu z Was pamięta te ciastka z dzieciństwa. Wypiekano je już za czasów PRL, a dzisiaj goszczą na Nastoletnich. Amerykanki to kruchutkie, okrągłe ciastka, które od spodu wysmarowane są cytrynowym lukrem. U mnie w domu prawie zawsze jest coś słodkiego na stole. Domowe ciasteczka znikają bardzo szybko. Gdy ktoś ma ochotę, sięga do miseczki i zajada
Nastoletnie Wypiekanieczyli 200g Białko wbijamy do garnuszka , ubijamy z niego pianę , a następnie w kilku porcjach dosypujemy cukier puder nadal ubijając. W efekcie otrzymamy gęsty , konkretny lukier , za pomocą którego będziemy mogli rysować na ciastkach kontury , linie , napisy itp. Ozdoby zachowują swój kształt i dość szybko wysychają. Do rysowania wzorów potrzebna nam jeszcze będzie tylka z małą dziurką i rękaw(...)jeśli takowych nie posiadamy to też nic straconego. Możemy do tego celu wykorzystać np. strzykawkę lub zrobić małą tutkę z pergaminu i odciąć rożek. Jeśli natomiast chcemy takim lukrem pokryć większe powierzchnie i zależy nam na gładkiej , równej warstwie musimy do powyższego lukru dodać sok z cytryny. Na 3 łyżeczki gęstego lukru bierzemy łyżkę soku . Teraz mamy lukier , który swobodnie
Malinowa Kawiarenkazmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, twaróg i wszystko ponownie zmiksować. Ciastem napełniać otworki w maszynce do pieczenia lizaków ciasteczkowych. Do wystygłych ciastek wbić plastikową rurkę(końcówkę zamoczyć w lukrze z cukru pudru i soku z cytryny). Ozdabiać można według własnych upodobań. Ja ciasta obtoczyłam w białej czekoladzie i gorzkiej a mój Tymon posypywał
Amatorka kuchennanaturalnego bez laktozy 1,5 łyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu skórka z 3 pomarańczy sok z 3 pomarańczy mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier: 100g białka (3 białka) 600g cukru pudru 3 łyżki soku z pomarańczy kandyzowana skórka z pomarańczy Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej(...)Następnego dnia wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5cm i wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce. Lukier Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z pomarańczy, miksujemy (używam końcówki do mieszania, nie do ubijania) na najniższych obrotach miksera
Gotowanie i blogowaniełyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao 1,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru mielonego 1 łyżeczka mielonego kardamonu 0,5 łyżeczki mielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej Na lukier: ok 1 szklanka cukru pudru (u mnie marki Kupiec) mały paseczek świeżego imbiru 2 torebki dowolnej herbaty Przygotowanie: Masło rozpuścić, dodać miód i wymieszać. Połączyć mąkę, cukier puder, proszek(...)lodówki na godzinę. Po tym czasie rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem. Piec ciastka maksymalnie do 15 minut. Po wystudzeniu przygotować lukier: 2 torebki herbaty zalać 100 ml gorącej wody. Odstawić na godzinę. Malutki kawałeczek imbiru zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 3-4 łyżki esencji dokładnie
Ze smakiem i z pasjąCałkiem szczerze, bez pierniczenia – z tego przepisu udadzą Wam się zarówno pierniczki nadziewane marmoladą, jak i pierniczki wycinane foremką – idealne do dekorowania lukrem jako pachnąca ozdoba na choinkę. Kilogram aromatycznego piernikowego ciasta – możecie od razu zrobić i jedne, i drugie. Szybko, łatwo i pysznie! Piernik to jedno z najstarszych staropolskich ciast – sekretem pierników jest miód, mąka i kombinacja przypraw. Dzisiaj(...)mniej nadają się do zjedzenia. Żeby pierniki nabrały odpowiedniej miękkości potrzebują dawki wilgoci. Jeśli udekorowaliście je lukrem do zjedzenia, wyjmijcie je odpowiednio wcześniej przed świętami z puszki i postawcie na lodówce czy na kuchennej półce – w kuchni jest wilgotno i ciastka powinny zmięknąć po około 3-4 dniach. Do puszki z piernikami bez nadzienia możecie też włożyć kawałek
Karo in the Kitchenwrażenie!).Składniki:0,5 kg mąki3 łyżeczki proszku do pieczenia1 szklanka cukru200 g masła (margaryny)1 łyżka tłustej śmietany2 jajkaskórka z połowy cytryny (lub kilka kropel aromatu)Składniki na lukier+ żółty barwnik spożywczyMasło wyciągamy wcześniej z lodówki, kroimy na małe kawałeczki i odstawiamy, żeby zmiękło. Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy masło, śmietanę, jajka i skórkę z cytryny(...)piekarniku rozgrzanym na 180 stopni.Lukier przygotowujemy według przepisu. Dzielimy na dwie części, jedną farbujemy na żółto barwnikiem spożywczym. Przekładamy do woreczków strunowych lub worka cukierniczego.Lukrujemy ciastka na żółto, na brzegach malujemy obwódkę biały lukrem, dodajemy białą kropkę na środku. Jeszcze mokry lukier rozmazujemy wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyka, ważne, żeby za każdym razem wycierać go w ściereczkę.Polukrowane ciasteczka
Ciastkozercy