lukier do ciastek - 919 przepisów (strona:14/62)

Millefeuille z kremem czekoladowym 159

warstwowych  kremowych ciast. Spody: 1 arkusz ciasta francuskiego świeżego Krem czekoladowy: 25 dag mascarpone 25 dag śmietany kremówki 30% 3 czubate łyżki cukru pudru 10 dag czekolady deserowej Lukier: 10 dag cukru pudru 1-2 łyżki mleka orzechowy krokant do posypania Wykonanie deseru: Spody:  Ciasto francuskie odwinąć z papieru. Nożem pokroić na jednakowej dowolnej wielkości  prostokąty(...)powstały krem przełożyć do szprycy cukierniczej z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdy lub kwiatka, wyciskać rozetki kremu na jeden francuski prostokąt docisnąć drugim ciastkiem, znów wycisnąć porcję kremu przykryć ostatnim trzecim blatem ciasta francuskiego. Lukier: Cukier puder utrzeć z mlekiem na jednolitą gładką gęstą konsystencję polukrować gotowy przełożony deser  i posypać orzechowym krokantem, tak postępować aż do skończenia

Wanilia i Kardamon
Kruche ciasteczka wielkanocne 175

domu, to już niemalże tradycja, że na Święta pojawiają się kruche ciasteczka dekorowane lukrem. Jajeczka, króliczki, kurczaczki, motyle i inne barwne ciastka, stają się jadalnym elementem dekoracyjnym koszyczka oraz stołu. Składniki: 200 g zimnego masła 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki cukru około 2,5 szklanki mąki szczypta soli 1 jajko Wykonanie: Zimne masło pokroić w kostkę. Zmieszać mąkę(...)grubość około 4-5 mm. Wykrawać dowolne kształty i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w 180 stopniach C na złoto. Ostudzone ciasteczka dowolnie ozdobić lukrem. Przepis na lukier znajdziecie TUTAJ Smacznego

kolorowotorcikowo
Ciastka kruche - przez maszynkę 99

cukru pudru 2 jajka 30 dag  masła , bądź margaryny Dodatkowo: posypka do dekoracji ciasta , lukier ( cukier puder + woda) Wykonanie: Wykonanie jest bardzo proste zanim zaczniemy zabawę z ciastami musimy mieć maszynkę do mięsa z odpowiednią nakładką , która nam pozwoli na kręcenie różnych ciastek. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą zaczynając od maki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, dodanie masła(...)się nie posklejały. Pieczemy w temperaturze 180*C na 15 minut - ciastka muszą być zarumienione , wtedy mamy pewność ,że są gotowe. Grubsze ciastka oraz te chudsze należy piec osobno. Na koniec ciasta można udekorować lukrem, czekoladą czy też posypką - wedle uznania :)  SMACZNEGO

W Moim Magicznym Domu
Delikatna babka cytrynowa 176

Pyszneciasto o intensywnym smaku cytryny. Mąka ziemniaczana sprawia, że jest leciutkie i delikatne. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki:   4  jajka  1 szklanka cukru

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Szybka szarlotka z połówkami jabłek i lukrem ( krok po kroku) 199

Szarlotka z połówkami jabłek ,zapewne  znana większości łasuchów. Ja przymierzyłam się do niej dopiero , bo zawsze było coś innego do wypróbowania ale szczerze powiem , żałuję

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
CYTRUSKI – KRUCHE CIASTECZKA CYTRYNOWE 186

Za oknem zamiast fantastycznej wiosny mamy pomieszanie jesieni z zimą! Nie lubię tego i z utęsknieniem czekam na prawdziwą wiosnę, bo ja jak tylko widzę tą

Ostra na Słodko
Pierniczki "prawie jak alpejskie" z lukrem królewskim 106

białka 3/4 szklanki cukru pudru 2 łyżki kakao 100ml jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki sody 4 łyżki przyprawy piernikowej/korzennej 100g masła 200g miodu mąka pszenna do podsypywania Składniki na lukier królewski 100g białek (3 białka) 550g cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny Ciasto na pierniczki przygotowujemy dzień wcześniej, po spędzeniu 12 godzin w lodówce nabierze idealnej konsystencji. Miód przelewamy(...)Następnego dnia wałkujemy ciasto na grubość ok. 0,5cm i wycinamy pierniczki - podsypujemy mąką ciasto, by wygodniej się wałkowało oraz wycinało ciastka. Pieczemy je w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 7-8 minut. Studzimy na kratce. Lukier  Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny, miksujemy (używam końcówki do mieszania, nie do ubijania) na najniższych obrotach

Gotowanie i blogowanie
"Angry Birds wyjątkowe torty" Autumn Carpenter 133

wypatrzył mój młody, fan gry oczywiście i już na urodziny muszę zrobić tort. Dobrze, że jeszcze chwilę do nich jest to poćwiczę ;))  Książka zawiera oprócz tortów babeczki i ciastka na patyku, krok po kroku pokazuje jak tworzyć z masy cukrowej postacie i nie tylko. Znajdziemy w niej wszystkie informacje na temat tego, jakie narzędzia będą nam potrzebne, opis(...)dokładnie pokryć tort kremem, mamy przepis na masę cukrowa, masę plastyczną, dowiadujemy się czym obie masy się różnią . Następnym krokiem jest okrywanie tortu lukrem plastycznym i tu również wszystko mamy pokazane na zdjęciach :) Kolejny rozdział to ciastka na patyku i babeczki. Tak jak w poprzednim rozdziale wszystko krok po kroku rozpisane i pokazane :) Na końcu książki znajdziemy również wzory

kruche babeczki
Świąteczne pierniczki z marcepanem i konfiturą truskawkową 199

dobrze zastygnie zajmujemy się przekładaniem ciasteczek. Masę marcepanową wałkujemy na grubość około 3 milimetrów , tą samą foremką wycinamy kształt serc. Drugą połowę ciastek smarujemy konfiturą układamy masę marcepanową, smarujemy znów konfiturą  dociskamy partią z lukrem, odstawiamy w chłodne miejsce na jakiś czas. Na drugi dzień kruche pierniczki pod wpływem mas miękną i są przepyszne! Słodkich wypieków! Wpis dodaję

Wanilia i Kardamon
Czarna Zośka 1267

galaretki dowolnego koloru ·         800ml wrzącej wody ·         Ciastka biszkopty u mnie pierniczki świąteczne oczywiście bez lukru ·         Kawa prawdziwa lub zwykła zbożowa zaparzona w kubku ·         Foremka o rozmiarach 30x25cm

Leśny Zakątek
BARDZO SZYBKIE PIERNICZKI – najlepsze! 181

Święta tuż tuż, a ja przyznaję, że jak zawsze jestem „w proszku”! Uszka nie zrobione, barszcz się nie kisi, karp jeszcze w wannie nie

Ostra na Słodko
Orzechowe gwiazdki 90

utrzeć z cukrem pudrem na gładki lukier. • Ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm. • Wykrawać z ciasta gwiazdki. • Każdą gwiazdkę posmarować lukrem, najlepiej pędzelkiem. • Obficie posypać posiekanymi orzechami włoskimi. • Ciastka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. • Piekarnik nagrzać do 200 st.C i piec ciasteczka przez 10 minut. • Po wystudzeniu

To co kocham
Kruche ciasteczka z suszoną żurawiną 127

schładzamy w lodówce około 30 minut. Następnie rozwałkowujemy, wycinamy szklanką kształt i pieczemy około 20 minut w temp 180-190 stopni. Po wyjęciu z piekarnika , ciastka możemy ozdobić rozpuszczoną białą czekoladą lub cytrynowym lukrem

WYSPA SZCZĘSLIWA
Pierniczkowa magia...czyli dziecięca radość podczas warsztatów dekorowania pierniczków 163

przesyconej szczęściem, powstawały bajecznie kolorowe pierniczki... Wydarzenie mogło odbyć się, dzięki uprzejmości marki Dr.Oetker . Produkty Dr.Oetker to cała gama dekoracji cukrowych, czekoladowych, opłatkowych. To kolorowe lukry, pisaki cukrowe, posypki. Dzięki takim ozdobom dekorowanie ciastek daje wiele satysfakcji, a efekt końcowy zachwyca. Jako, że podczas warsztatów nie mieliśmy możliwości wypiekać na miejscu ciasteczek, to nader zaszczytne zadanie przypadło w udziale

kolorowotorcikowo
Cinnamon rolls 179

 No! Są!Tak jak obiecałam!Przepyszne , mięciutki , delikatne i niesamowicie pachnące cinnamon rolls – czyli drożdżówki ślimaczki z cynamonem.Sprzedawane m.in w popularnych cukierniach Cinnabon.Po jednym

Ostra na Słodko