donaty:) Donaty - amerykańskie doughnuts - pączki z dziurką To lubiane nie tylko w USA pączki z dziurką , oblane czekoladą, lukrem lub oprószone cukrem pudrem. Smakują dużym i małym łasuchom. Przygotowanie tych smażonych ciastek jest dziecinnie proste, więc warto je samemu przygotować. 1 kg mąki 7 żółtek 2 szklanki ciepłego mleka 2 łyżki drobnego cukru(...)Donaty smażę na rozgrzanym oleju, na złoto z obu stron. Po usmażeniu układam na ręczniku papierowym, aby pozbyć się zbędnego tłuszczu. Zimne można polać polewą lub lukrem, udekorować rozmaitymi cukrowymi posypkami, lub oprószyć cukrem pudrem:) Smacznego
Takie tam pichcenieMoją propozycją na taki podarunek są właśnie pierniczki - zrobione miesiąc wcześniej, aby nabrały smaku i aromatu, dekorowane bezpośrednio przed świętami lukrem w kolorach tęczy. Jeśli macie w domu małe dzieci, zaproście je do pomocy. Milusińscy chętnie wykroją foremkami ciastka, gdy my będziemy zmywać naczynia.Potrzebne nam (na około 160 ciastek różnej wielkości):- po 3 szklanki mąki żytniej(...)układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy (ciastka trochę urosną). Piec 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. Następnie wystudzić i włożyć do szczelnego słoja lub pudełka i odstawić do leżakowania na minimum 2-3 tygodnie. Polukrować bezpośrednio przed świętami za pomocą lukrowych pisaków bądź lukrem królewskim. Dobrym pomysłem jest też ozdobienie pierniczków płynną czekoladą. Smacznego
W poszukiwaniu inspiracjiZima to zdecydowanie czas ciastek i ciasteczek pachnących cynamonem. Nasze zimowe ciasteczka mają kształt bałwanków, są udekorowane lukrem królewskim i masą cukrową. Ich przygotowanie nie jest trudne, jednak uprzedzam - bałaganu będzie sporo, ale zabawy jeszcze więcej! Składniki: 480 g mąki 320 g masła 160 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo: lukier królewski z tego przepisu
Kulinarne Inspiracjewyjmujemy rozwałkowujemy ,podsypując mąką i wykrajamy ciasteczka, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w zależności od grubości ciastek od 10-15 min w 200 stopniach (ja zawsze patrze jak się zaczynają rumienić to wyciągam) robimy lukier: ubijamy białka na sztywno i dodajemy po trochę cukier puder, gotowe -smacznego!!!!! zapraszam również na mojego bloga z dekoracjami
Swojskie jedzonkodużych serc): 200 gram mąki żytniej 100 gram mąki kokosowej 125 gram masła 125 gram miodu łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawy korzennej Lukier pomarańczowy: szklanka cukru pudru 3 łyżki soku pomarańczowego Dodatkowo: ulubione dekoracje Masło i miód rozpuszczam, do ciepłej masy dodaję sodę. Mąki mieszam z przyprawami, dodaję masę miodową(...)wałkuję dość cienkie ciasto o grubości 0,5 cm. Wykrawam ciastka, które przekładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciastka piekę w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 8 minut. Studzę na kratce. Ostudzone pierniki dekoruję lukrem i posypką. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaCiastka upieczone na podstawie przepisu zamieszczonego przez inulę na cincin.cc. Są kruche i pyszne. Można nadawać im dowolne kształty i dekorować wg własnych upodobań, a tym samym dostosować do każdej okazji. Polecam.5 opakowań budyniu waniliowego (można użyć malinowego lub czekoladowego jeśli chcemy mieć kolorowe ciasteczka)3 jajka1/2 torebki proszku do pieczenia35(...)masła50 dag mąki tortowej25 dag cukru pudruDodatkowo:marmolada do sklejania ciastekczekolada lub lukier do dekoracjicukier puderZ podanych składników szybko zagnieść ciasto. Wychodzi dosyć klejące. Zawinąć je w folię i włożyć na pół godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto wałkować na grubość 0,5 cm, wykrawać ciastka o dowolnym kształcie. Układać na blasze wyłożoną papierem do pieczenia. Piec
Praktyczna plCiasto powinno być w przekroju gładkie.Gotowe ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy, pociąć na dość spore prostokąty, a na każdy prostokąt nakładać po 1 - 2 łyżki odcedzonej aronii. Ciastka zwijać zgodnie z poniższą instukcją.Uformułowane drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odległościach od siebie.Następnie przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia(...)Wyrośnięte drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 minut.Upieczone drożdżówki studzić na kratce.W międzyczasie przygotować lukier. Cukier puder energicznie wymieszać z gorącą wodą i kroplą aromatu śmietankowego.Wystudzone drożdżówki udekorować lukrem.SMACZNEGO!Etap 1 Etap 2Etap 3Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi 12 małych drożdżówek.Margarynę
Gospodyni MiejskaCiasto makowe krucho - drożdżowe to połączenie dwóch warstw maku z trzema blatami ciasta krucho drożdżowego, ciekawego smaku dodaje marmolada , która jest ukryta pod warstwami makowymi. Na
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamłodymi orzechami laskowymi i gorzką czekoladą przepis z bloga wkuchniuli.blogspot.com 3) Kokosanki przepis z bloga ciateczkowypotwor.blogspot.com 4) Ciastka z tahini i kawą przepis z bloga szalonapatelnia.blogspot.com 5) Czekoladowe ciasteczka truflowe przepis z bloga szalonapatelnia.blogspot.com 6) Ciasteczka z lukrem przepis z bloga wdomowymzaciuszu.blogspot.de 7) Kruche ciasteczka z herbatą przepis z bloga decorateacake.blog.pl 8) Waniliowe kwiatuszki przepis
Magiczne Życie Martymąki pszennej – 100 g masła – 120 g drobnego cukru – 1 jajko – 1 łyżeczka cukru wanilinowego – 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia – szczypta soli Lukier – 2 białka – 400 g cukru pudru – 4 łyżki soku z cytryny – kilka kropli barwnika red velvet – drobne cukiereczki ozdobne Wykonanie: – Masło utrzeć(...)godziny. – Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 5-6 mm i wykrawać foremkami ciastka. – Ciastka położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. – Piec w temp. 170 st.C przez 12-13 minut. Lukier – Białka i cukier miksować około 15 minut, aż zrobi się bardzo gęsty lukier. Na koniec dodać
To co kochampolecam też inne przepisy z jego wykorzystaniem, znajdujące się na blogu, i nie tylko w wersji „na słodko”: Seromakowiec Rogale świętomarcińskie Makowe ciastka francuskie Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Kruche tartaletki makowo serowe Migdałowy makowiec Makowiec drożdżowy Terrina z łososia w maku Łosoś w maku Wydrukuj przepis The post Makowiec
mojewypiekiinietylkopolecam też inne przepisy z jego wykorzystaniem, znajdujące się na blogu, i nie tylko w wersji „na słodko”: Seromakowiec Rogale świętomarcińskie Makowe ciastka francuskie Ciasto makowe z kremem ajerkoniakowym i brzoskwiniami Pączki z nadzieniem makowym i lukrem amaretto Kruche tartaletki makowo serowe Migdałowy makowiec Makowiec drożdżowy Terrina z łososia w maku Łosoś w maku Wydrukuj przepis The post Makowiec
mojewypiekiinietylkowstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piec przez 13 - 15 minut. Wyciągnąć blachę z ciastkami i całkowicie ostudzić. Ostudzone ciastka smakują bardzo dobrze bez dodatków, ale aby nadać im słodszy smak, można udekorować lukrem pomarańczowym, bądź roztopioną na parze gorzką czekoladą z łyżką wody. Ciasteczka przechowywać do kilku dni w zamkniętym pojemniku
Calzonella.comWielkanocy coraz mniej czasu, a tradycyjnie na świątecznych stołach poza babami wszelkiej maści, pojawiają się kolorowe mazurki z lukrem, kajmakiem, czekoladą i marcepanem. Zwykle tak słodkie, że prawie niejadalne. Jak się pewnie domyślacie, nie jest to moje ulubione ciastko. Choć mazurek uchodzi za wypiek tradycyjnie polski, w rzeczywistości jego pochodzenie jest dość tajemnicze. Ciasto prawdopodobnie przywędrowało do nas z Turcji
Smakowity Blog Kulinarnypszennej1,5 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki przyprawy do piernika2 łyżki kakaoLukier:2 białka jaj3 szklanki cukru pudru ok. łyżka cukru pudru do oprószeniacukrowe perełki (opcjonalnie)Miękkie Pierniczki z Lukrem - Sposób przygotowania:Masło, miód, cukier oraz czekoladę podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników - studzimy.Jajka ubijamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia, kakao oraz przyprawę do piernika - mieszamy. Na końcu(...)stopni. Pierniczki tuż po upieczeniu są miękkie, więc dopiero po lekkim przestudzeniu ściągamy je z blaszki. Uważajmy, aby nie przypalić ciastek, ponieważ ze względu na ciemną barwę podczas pieczenia nie widać kiedy pierniki zaczynają się rumienić.Lukier:Cukier puder przesiewamy. Delikatnie ubijamy białko (trzepaczką, nie mikserem) jedynie do lekkiego zapienienia. Stopniowo, ciągle mieszając dodajemy cukier puder i ucieramy
Słodka Strona