lukier do ciastek - 919 przepisów (strona:23/62)

Paluchy z orzechami i czekoladą 162

stanie już się na nic wkurzać. Najzwyklejsze ciastka przez maszynkę. Zaletą tych ciastek jest to, że można je dowolnie modyfikować za pomocą różnych dodatków. Ja swoje obtoczyłam z jednej strony w czekoladzie i posiekanych orzechach. A przygotowałam też wersję z marmoladą i lukrem (ale o nich będzie w najbliższym czasie). W moim rodzinnym domu obowiązkowo są zawsze(...)wkładać do maszynki z końcówką gwiazdki (lub innej dowolnej) i za jej pomocą formować podłużne paluchy ciasta. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Ciastka piec w temperaturze 200 stopni przez 10-12 minut. Wystudzić. Czekoladę stopić w kąpieli wodnej. Każdy koniec ciastka smarować polewą a następnie maczać w posiekanych orzechach. Odłożyć do zastygnięcia

My simple kitchen
Ciasteczkowe choinki 220

Miałam już nie piec żadnych ciastek. Miały wystarczyć pierniczki. No ale kobieta zmienną jest, prawda? Przez przypadek wpadły mi w ręce foremki, które kupiłam ze dwa lata temu. Jest to zestaw kilku gwiazdek o różnej wielkości. Takie foremki aż proszą, żeby stworzyć z nich świąteczne choinki. No i nie oparłam się im ;) Pieczenie(...)większą aż do zbudowania choinki. Gotową choinkę odstawić na chwilkę, aby lukier zastygł, a następnie dekorować ulubionymi ozdobami, które przykleja się rzadkim białym lukrem.I jak tu powstrzymać się przed zjedzeniem? ;)...nawet mały prezent znalazł się pod choinką ;)Ciastka są bardzo delikatne i kruche. Dosłownie rozpływają się w ustach. Można je przechowywać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Rogaliki trzyskładnikowe 190

schodzi z czekaniem kiedy ciasto się schładza w lodówce, ale za to gotowe ciastka są delikatne, kruche i bardzo dobre... Ja robiłam je z dżemem wiśniowym, ale to co dacie do środka zależy tylko od Waszych upodobań smakowych :-) Zamiast cukru na wierzchu możecie użyć lukru, czekolady lub zwyczajnie po upieczeniu posypać cukrem pudrem :-) SKŁADNIKI 3 szklanki mąki pszennej(...)się nie przyklei). Następnie każde dzielimy na 6 części (tak jak się dzieli pizzę), u podstawy każdego powstałego trójkącika kładziemy nadzienie, zwijamy rulonik i nadajemy mu kształt rogalika. Układamy ciastka na blasze posypanej mąką albo wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, posypujemy cukrem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 20 - 25 minut, w zależności od wielkości

Czary - gary w kuchni
Pieczone pierożki ze śliwkami bez użycia jajek 190

Dużo ludzi szuka przepisów bez jajek ,oto jeden z nich. Pierożki ze śliwkami oblane lukrem, idealne do kawki na jesienne popołudnia. Ciasto – do dużej miski

Kuchnia Pokoleń
Kolorowe pierniki świąteczne 216

weekend zrobiłam kolejne. Tym razem zrobiłam według mojego najstarszego i najczęściej wykorzystywanego przepisu na pierniczki świąteczne . Te ciastka nie wymagają leżakowania, są miękkie już po upieczeniu, dlatego można je przyrządzić w ostatniej chwili. Przepis podaję jeszcze raz, tym razem wzbogacony o lukier królewski. Może daleko nam (tzn. mi i córce) do idealnie pomalowanych pierników, ale to była nasza pierwsza

Kuchnia domowa Ani
Ciasteczka Wielkanocne 170

minut w 180 stopniach. Ostudzić na kratce i udekorować wg uznania. Lukier. Cukier puder (tyle, aby powstała gęsta masa) rozmieszać w ciepłym mleku/wodzie/soku, opcjonalnie dodać barwnik i rozsmarować na na ciasteczkach. Masa plastyczna. Masę cienko rozwałkować i za pomocą foremek (tych samych - co wykrawane zostały ciastka) powycinać odpowiednie kształty.  Masę ułożyć na lekko zwilżonych ciastkach, docisnąć

Di gotuje
Wegańskie kruche rogaliki z makiem – bez nabiału 228

termoobiegiem) i pieczemy ok. 20-25 minut (do zarumienienia). Jeszcze ciepłe smarujemy za pomocą pędzelka lukrem – aby go przygotować, wystarczy wymieszać sok pomarańczowy z cukrem pudrem. Odstawiamy do wystudzenia. \ #mojeciasto #upieczbliskimradosc #kasiainspiruje #bozenarodzenie #kasiamojeciasto #bezlaktozy #kasiabezlaktozy Zobacz także: Bajaderki - przepyszne ciastka z resztek Wyszedł mi zakalec. No cóż zdarza się. Ale nie ma co płakać ... Piernik na guinessie

Poezja smaku
Rożki francuskie z jabłkami 167

Ciastka zlepić a boki docisnąć widelcem. Rożki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciastek smarujemy jakiem i robimy 3 otworki wentylacyjne.  Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut, aż ciasto będzie złote i chrupiące. Ciepłe polukrować. Lukier: ½ szklanki cukru 1 łyżka gorącej wody Składniki dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
SEROWE CIASTECZKA Z RABARBAREM 253

dżem, mieszamy i odstawiamy.  Ciasto rozawałkowujemy i wycinamy koła, które smarujemy roztrzepanym jajkiem. Na każdym ciastku kładziemy łyżkę rabarbaru. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut w temp. 180 stopni (u mnie termoobieg). Wyjmujemy , studzimy i polewamy lukrem przygotowanym z kilku łyżeczek wody i kilku łyżek cukru pudru. SMACZNEGO Moją inspiracją był przepis ze strony

WYSPA SZCZĘSLIWA
Ciasteczka u Eleni's 159

wody - wszystko instant i prawie od razu gotowe do użycia). Z dodatkiem różnych barwników spożywczych lukier królewski świetnie nadaje się do dekoracji ciasteczek czy pierników, a w Eleni's tę sztukę opanowali do perfekcji. Na półkach piętrzyły się gotowe zestawy ciastek na różne okazje: chrzciny, śluby, urodziny, ale także tematyczne komplety zwierzątek, narzędzi ogrodowych, szachów, dinozaurów czy zestawy

Ciastkozercy
ciastka niespodzianki na jesienną chandre 198

jest każdy widzi, komentować nie trzeba. Niestety zaczyna mi się ona coraz bardziej udzielać. Jak wiadomo lepiej zapobiegać niż leczyć, postanowiłam więc zdusić ja w zarodku.  Wykonałam kilka ciastek i zaprosiłam znajomych. Samo przygotowanie już poprawiło mi humor. Mam nadzieje, że spodobają się i zasmakują gościom. Oczywiście może mój wypiek nie wygląda "szałowo" ale tylko do pierwszego ugryzienia(...)łyżeczce bakalii z miodem. Na wierzch wyciskamy szprycą bitą śmietanę i ozdabiamy lukrem. ( lukier można kupić gotowy i wycisnąć go szprycą lub  kupić pisaki, oczywiście można go również wykonać samemu w domu mieszając białka z cukrem pudrem i barwnikiem spożywczym)  Gotowe ciastka możemy podać na stół. Smacznego

ciastkarnia na kruchym spodzie
Muffinki na kwaśnym mleku 128

  25.11.2018 Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Zrobiło się trochę świątecznie dzięki białej polewie, wykonanej z lukru królewskiego. Zachęcam do zrobienia, przepis naprawdę prosty. Składniki

gotuj ze mną
Rogaliki wodne 279

Kruche drożdżowe rogaliki z marmoladą. Bardzo smaczne. Obsypane cukrem pudrem lub lukrem wg uznania. Najlepsze w dniu pieczenia. Przepis pochodzi z rodzinnego zeszytu. Rogaliki wodne  

coolinarnastrefa.blogspot.com
Pierniki z białym lukrem 207

jajka M - 27g przyprawy do piernika (jedno opakowanie) - 1 czubata łyżka kakao - 1/2 łyżki kawy rozpuszczalnej - 1 łyżka sody oczyszczonej + 1 łyżka ciepłej wody - 1 1/2 łyżki śmietany lukier: - 1 białko jajka - około 1 1/4 szklanki cukru pudru - kilka kropel soku z cytryny dodatki do dekoracji: - posypki Delecta (m.in. kolorowe mini piegi) - pisaki lukrowe Przygotowanie: Zaczynam od odmierzenia składników. Masło(...)pomocą różnych foremek. U nas to serduszka, ciastek i w tym roku także renifer. Układam pierniki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika. Wyszło mi pierników w ilości trzech blach od piekarnika. Temperatura piekarnika :  180 °C Czas pieczenia:  około 7 minut Aby wykonać lukier, ubijam mikserem białko i powoli dodaję cukier

Kuchnia co dnia
Pierniczki orzechowo-migdałowe z suszonymi owocami 177

delikatnie spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Zachować 2-3 cm odległości, ponieważ ciastka urosną.) Pierniczki piec około 20 minut w 180 stopniach. Zamiast cynamonu i goździków można dodać gotowej przyprawy do piernika. Są dość słodkie, więc nie potrzebują lukru czy żadnej polewy

Di gotuje