wykonania tej potrawy zainspirował mnie Jamie Oliver. Tylko trochę dodałam. Muszę przyznać, że zapiekanka jest rewelacyjna, pyszna a dodany łosoś świetnie pasuje. Musicie koniecznie wypróbować a na pewno się nie zawiedziecie. Składniki: 1 kalafior 1 brokuł Ok. 300-400 g łososia 500 ml mleka 50 g mąki 50 g masła 100 g sera cheddar ½ szkl. bułki tartej 2-3 łyżki(...)gotujemy w osolonej wodzie na pół twardo. Oddzielnie gotujemy brokuł – podzielony na małe kawałki. Po odsączeniu brokułu rozgniatamy go lub delikatnie miksujemy. Tak długo aż zacznie się rozpadać. Z łososia usuwamy skórę i kroimy na małe kawałki. Przeprawiamy solą. Do garnka wykładamy masło i przepuszczony przez praskę czosnek. Gdy masło się całkowicie rozpuści dodajemy mąkę. Mieszamy. Po chwili gdy osiągnie
Smaki Ewystole. Na tyle każda z nas, nawet najbardziej zapracowana, może sobie pozwolić. Polecam. Składniki: • 500 g świeżego makaronu pappardelle • 1 większy słoiczek pesto (lub 2 mniejsze) • 200 g łososia pieczonego (lub wędzonego na gorąco) w kawałku • papryczka chili • sól, • oliwa Sposób przygotowania: 1. Jeśli nie mamy pieczonego łososia, trzeba go przygotować. Kawałek wędzonej na gorąco ryby lekko zwilżyć oliwą. Ułożyć(...)folii aluminiowej także posmarowanej oliwą, skórą do dołu. 2. Posiekać kawałek papryczki chili. 3. Na wierzchu ryby rozłożyć posiekaną papryczkę. 4. Piec łososia przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. Zostawić do ostygnięcia. 5. Ostudzoną rybę rozdzielić na kawałeczki w miseczce. 6. Do łososia dodać pesto, wymieszać. Jeśli jest zbyt suche, dolać oliwę. 7. Makaron ugotować
W mojej kuchnilubi miód, który świetnie sprawdza się nie tylko w deserach, ale również w kompozycjach słodko-słonych. Poniższe danie, zainspirowane przepisem Roberta Sowy, stanowi bardzo udane i smaczne połączenie łososia z miodem i musztardą, podanego z jabłkami. Publikuję je w ramach „Miodowej akcji - na pomoc pszczołom” ogłoszonej na Durszlaku.pl, której założycielka zwraca bardzo słusznie uwagę na poważny problem masowego wymierania(...)powierzchni Ziemi, człowiekowi pozostaną już tylko cztery lata życia". Abyśmy mogli nadal korzystać z miodu i jego dobroczynnych właściwości, ratujmy pszczoły! Dla 4 osób: ● 4 filety z łososia (ok. 200 g każdy) ● 6 łyżek oliwy z oliwek ● 3 łyżki miodu ● 4 łyżki musztardy Dijon ● 3-4 gałązki świeżego rozmarynu ● 2 ząbki czosnku ● sok z ¼ cytryny ● 3 słodkie jabłka ● masło
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaCzas przygotowania: 1,5 h Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 23,00 zł SKŁADNIKI: 300 g świeżego fileta z łososia ( 2 filety) 1 por 4 marchewki 1 seler 3 pietruszki (korzeń) 3 buraki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka rozmarynu 2 łyżeczki papryki słodkiej sól, pieprz PRZYGOTOWANIE warzyw: Warzywa (marchewka, burak, seler, pietruszka) myjemy, obieramy i osuszamy. Warzywa(...)miski i wlewamy oliwę. Doprawiamy rozmarynem, papryką, solą i pieprzem. Warzywa mieszamy w oliwie z przyprawami i wykładamy na blaszkę. Pieczemy w temp. 180' C przez 60 min. PRZYGOTOWANIE łososia: Pora myjemy, drobno siekamy i rozkładamy na blaszce. Skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Filety z łososia myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Filety układamy na posiekanym porze i pieczemy
kulinarnyJaProsta ,smakowita sałatka , rozpływająca się w buzi na bazie warzyw , smażonego łososia i pysznego sosu.Chcesz zaskoczyć smakiem samego siebie , wypróbuj przepis!!!.Wart grzechu!. 1 duży dzwonek świeżego łososia Gruby plaster świeżego arbuza 10 dag.boczku wędzonego 1 ząbek czosnku 2 żółtka 1 łyżeczka łagodnej musztardy 2 łyżeczki płaskie cukru Szczypta pieprzu cayenne 375 ml.oliwy z oliwek 3 łyżki soku z cytryny(...)natki pietruszki po 1/4 łyżeczki tymianku , bazylii , oregano , soli i pieprzu 40 g.świeżego starego sera parmezanu 1 główka sałaty 2 - 3 pomidory lub 12 pomidorków koktajlowych ***************************************************** Łososia umyć ,osuszyć ,posolić i popieprzyć, usmażyć na złoty kolor na patelni, zdjąć i pokroić go na kawałki.Boczek pokroić w kostkę , przesmażyć , aż będzie kruchy , odcedzić na papierze.Do miski włożyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkibył strzał w dziesiątkę! To pesto jest doprawdy fantastyczne i jeśli tylko lubicie takie smaki, będziecie zachwyceni! Żeby potrawa była nieco bardziej sycąca, dodałam do niej odrobinę usmażonego łososia. Cudowna kombinacja. Składniki: 100 g mrożonego szpinaku 1 duży ząbek czosnku 5 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki tartego parmezanu 250 g makaronu spaghetti nieduży kawałek łososia(...)parmezan. Przyprawić odrobiną soli, miksować, aż powstanie gęsty sos. Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, jeszcze ciepły wymieszać z sosem. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z masłem. Ułożyć łososia skórą do dołu i smażyć, aż skórka się zezłoci. Następnie przewrócić i dosmażać chwilę z każdej strony. Rybę przyprawić solą i pieprzem, skropić cytryną. Kawałki łososia ułożyć na makaronie, posypać
Magda Kucharzypyszną alternatywę dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. Aromatyczne i miękkie, z dodatkiem podgotowanej kapusty włoskiej oraz mąki orkiszowej. Całość uzupełnia aromatyczny sos czosnkowo-roszponkowy na serku mascarpone oraz wędzony łosoś. Szybki i dość łatwy przepis. Polecamy! Placki ziemniaczane z kapustą i wędzonym łososiem Składniki: 1/2 kg ziemniaków cebula dymka (pęczek) 200 g kapusty włoskiej 1 łyżka masła klarowanego(...)zwykłego mleka lub mleka roślinnego 40 g mąki orkiszowej drobno-mielonej 1 jajko 100 g wędzonego łososia sól, pieprz oliwa Składniki na sos: 100 g szpinaku lub roszponki 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy sarepskiej, ostrej 100 g mascarpone sok z połówki cytryny skóra z cytryny Przygotowanie: Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki gotujemy przez około 15 min, pokrojoną
Moja Mama Gotujewiem jak Wy, ale ja uwielbiam kaszę jaglaną. Jako dodatek do różnych dań, ale tez lubię z nią łączyć różne smaki. Z łososiem smakuje super, to wiedziałam, ale postanowiłam dodać do tego wszystkiego jeszcze ananasa. Wyszło smacznie bardzo, lekko, szkoda, że tak mało :-). U Was też tak zimno ??? Brrrr, a ja mam w sobotę wesele siostry, przeraża mnie ta pogoda(...)Miłego dzionka :-) Składniki 3 porcje: 1 szklanka kaszy jaglanej u mnie Bio Planet 2 szklanki wody 400 g fietu z łososia 1 mała cukinia kukurydza z puszki 1/2 puszki ananasa kurkuma sól himalajska pieprz natka pietruszki 1. Kaszę jaglaną płuczemy, żeby pozbyć się goryczki. Gotujemy w proporcji 1:2, na jedną szklankę kaszy dwie szklanki wody. Co jakiś czas mieszamy
kruche babeczkiŁosoś z piekarnika w sosie koperkowym filet z łososia sól morska sok z cytryny pieprz jogurt naturalny koperek Filet z łososia myjemy i osuszamy Przyprawiamy solą morską, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny Zawijamy w sreberko i układamy na blaszce W tym samym czasie zagrzewamy piekarnik do 180C Filet pieczemy(...)czasie, w którym pieczemy fileta robimy sos: siekamy drobno koperek, wrzucamy do miseczki i dodajemy ze 4 łyżki jogurtu naturalnego. Mieszamy wszystko i mamy sos Upieczonego fileta z łososia polewamy sosem. Do ryby najlepiej pasuje ryż, wtedy smaki ładnie nam się mieszają. Polecam również zrobić swoja ulubiona surówkę. Smacznego
Klaudynkowa kuchniaDomowe spring rolls to moje ostatnie odkrycie. Zrobiłam je z łososiem, którego zamarynowałam już po usmażeniu, awokado, sałatą rzymską, ogórkiem, szypiorkiem, kolendrą i czarnym sezamem. Podałam do nich sos sojowy. U nas sprawdziło się jako szybki finger food na wieczór ze znajomymi, ale równie dobrze można je zabrać do pracy, jako lekki lunch. Składniki: 6 placków papieru ryżowego(...)surowego łososia bez skóry 1 dojrzałe awokado 1 zielony ogórek szczypiorek kolendra kilka liści sałaty rzymskiej czarny sezam 2 łyżki sosu sojowego 1/2 łyżeczki chilli w płatkach 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki startego imbiru olej kokosowy do smażenia Przygotowanie: Sos sojowy wymieszać z przeciśniętym czosnkiem, imbirem, chilli. Można dodać szczyptę cukru trzcinowego. Łososia pokroić w paski o szerokości
Kulinarne Inspiracjetakie,które zagoszczą na Waszym stole. Serdecznie zapraszam do mnie po inspirację, a później życzę smacznego. Sprawdzone domowe przepisy na pyszną Wielkanoc Przepisy wytrawnie Jajka Jajka faszerowane z łososiem Jajka faszerowane z szynką Jajka z anchois i kaparkami Marynowane jajka Faszerowane jajka z serkiem i pomidorami Jajka faszerowane z tuńczykiem Jajka faszerowane z ciecierzycą Jajka faszerowane żółtym serem(...)Śledź wiejski Pasta z tuńczyka Pasta z tuńczykiem i oliwkami Śledź po kaszubsku Tuńczykowa pasta do kanapek Łososiowa przekąska fit Śledź w oleju z pieczonymi burakami Marynowany surowy łosoś w przyprawach Pasta rybna w wersji light Pasta z wędzonego pstrąga Pasta z tuńczykiem Pasta łososiowa Śledź w buraczkowej pierzynce Śledź w oleju z cebulą Śledź w sosie czosnkowym Roladki
Kulinarne przygody GatitySzpinak i łosoś- jakże smaczne i popularne połączenie smaków, ale tym razem w intrygującej formie- jako 'pieczeń', która swoim wiosennym, zielonym kolorem przełamanym kremową barwą łososia zachęca do skosztowania 😊 Wiadome jest również to, że wszelakie pieczenie lubią towarzystwo owoców więc dodatek konfitury z czarnej porzeczki jest tu tą 'kropką nad i', ponieważ niesamowicie 'podkręca' smak pieczeni swoim słodko-wytrawnym akcentem(...)takiej pysznej pokusie! 😋 P.S. myślę, że taka pieczeń wspaniale wkomponuje się zarówno do codziennego jak i wielkanocnego menu! 😊 Pieczeń (foremka 20x7cm): * szpinak mrożony w liściach (firmy Hortex) - 450 g * łosoś wędzony- 100 g + 2 łyżki posiekanego do ozdoby wierzchu * jajka- 3 szt. * kasza manna- 5 łyżek + do oprószenia foremki * czosnek- 1 mały ząbek * sól- 1/2 łyżeczki * gałka muszkatołowa, pieprz
Kraina Miodem PłynącaSoczysty łosoś marynowany w musztardzie i soku z cytrusów. Gdy smażyłam go na maśle, po domu rozchodził się niesamowicie kuszący zapach. Do tego podałam pieczone na ostro ziemniaczki i byłam w kulinarnym niebie :) Rybę zamarynowałam w musztardzie, ale nie byle jakiej bo robionej samodzielnie. To naprawdę nic trudnego, musicie jedynie pamiętać aby przygotować ją dzień wcześniej. Jej smak jest mocny(...)cukrem i miksujemy stopniowo dolewając wody. Możecie zmiksować ją na gładko, lub do takiej konsystencji jaką lubicie. W razie potrzeby doprawiamy solą. Przekładamy do szczelnych słoiczków. Marynata do łososia: 2 łyżki domowej musztardy łyżka soku z cytryny 2 łyżki soku z pomarańczy ok. 250 g filetu z łososia łyżka masła klarowanego sok z połowy pomarańczy […] Artykuł Musztardowo-pomarańczowy łosoś
Mienta blogJajka faszerowane są bardzo smaczne i są piękną ozdobą stołu. Można je nadziać różnymi farszami. Tym razem polecam wersję z wędzonym łososiem. składniki: 6-7 jajek 100 g wędzonego łososia ok 4 łyżki jogurtu naturalnego posiekany koperek świeżo mielony kolorowy pieprz Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać ze skorupek. Obrane jajka przekroić wzdłuż na pół. Z połówek wydrążyć żółtko(...)Wydrążone żółtka przełożyć do rozdrabniacza. Do żółtek dodać wędzonego łososia i dwie łyżki jogurtu naturalnego. Wszystko rozdrobnić na pastę. Jeśli masa jest jeszcze zbyt sucha dodać kolejne dwie łyżki jogurtu. Następnie dodać też 1 łyżkę posiekanego koperku oraz pieprz do smaku. Masy nie trzeba solić ponieważ łosoś jest słonawy. Jeszcze raz wszystko zmiksować. Gotową pastą napełnić połówki jajek. Ułożyć
Monia miesza i gotujemenu Wielkanocnym nie może przecież zabraknąć jajek :) Proponuję więc pyszne jajeczka faszerowane łososiem. Smakują rewelacyjnie, a taki farsz może być również świetną pastą do kanapek. Warto spróbować :) Składniki: 5 jajek 100g łososia wędzonego 4 łyżki serka śmietankowego typu Philadelphia 2 łyżki majonezu 1 łyżka posiekanego koperku pieprz posiekany szczypiorek do posypania Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek(...)każde przekroić na pół. Żółtka wyjąć i rozdrobnić widelcem. Łososia posiekać na drobne kawałeczki. Żółtka połączyć z serkiem i majonezem i dokładnie utrzeć. Dodać łososia i koperek. Wymieszać i doprawić pieprzem. Gotowy farsz nakładać do połówek białek i posypać posiekanym szczypiorkiem. Smacznego
kuchnia doski