Dziś kolejna propozycja przygotowanego menu - tzw. wersja imieninowa;) zimne przystawki/przekąski: Paluchy z rukolą i wędzonym łososiem Roladki z tortilli Sałatka z salami
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanależałoby je podzielić na więcej warstw (no nic, uczymy się na błędach:) Najprzyjemniejszy moment to przekładanie poszczególnych warstw i późniejsza dekoracja. Wykorzystałam ulubione składniki tj. suszone pomidory, roszponkę, wędzonego łososia, jajka, szczypior, kiszone ogórki, mozzarellę, pomidorki koktajlowe, bazylię, oliwki. Każdą warstwę przed wyłożeniem jej składnikami wysmarowałam grubą warstwą serków typu fromage - z obu stron chlebowych krążków. Oczywiście sprawdziłyby się
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzyprawa, bez której nie wyobrażasz sobie gotowania? Uwielbiam curry i imbir. 4. Jaki jest Twój ulubiony produkt, z którym lubisz eksperymentować? Suszone pomidory w zalewie i wędzony łosoś. 5. Czy uważasz, że przez żołądek można trafić do serca ukochanej osoby? Hmmm... raczej wątpię, żeby to kuchenne walory determinowały uczucia, niemniej chciałabym, by pomagały utrwalić tą pozycję
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZapraszam na smakowitą pastę do pieczywa z wędzonymi brzuszkami łososia. Taka pasta będzie idealna do kanapek na śniadanie lub kolację. Polecam Składniki: 100 g wędzonych brzuszków z łososia 2 jajka ugotowane na twardo 2 łyżki kwaśnej śmietany sól, pieprz szczypiorek Przygotowanie: Oddzielamy mięso z ryby od skóry i przekładamy do miseczki. Jajka obieramy i kroimy w kosteczkę a potem dodajemy
słodkie i nie tylko historie kulinarnemój zdecydowany nr 1 jak na chwilę obecną. Pyszna:) Spód: 200 g mąki 115 g masła 4 łyżki zimnej wody szczypta soli Nadzienie: 1 nieduża cukinia 125 g wędzonego na gorąco łososia 3 duże jajka 200 ml śmietany 36% pęczek szczypiorku pół pęczka natki pietruszki ok. 75 g sera cheddar 1-2 łyżki oliwy z oliwek zioła prowansalskie pieprz Mąkę
Smaki Na TalerzuZielona rolada ZIELONA ROLADA Składniki na blachę 25 x 35 450 g mrożonego szpinaku 3 jaja 200 g serka śmietankowego czosnkowego 100 g serka śmietankowego klasycznego 100 g łososia w plastrach wędzonego na zimno 5-6 suszonych pomidorów z zalewy (odsączone) sól pieprz Wykonanie tradycyjne: Szpinak rozmrażamy i odsączamy. Oddzielamy białka od żółtek. Z białek ubijamy pianę. Szpinak lekko odparowujemy(...)powierzchnia powinna być wewnątrz rolady). Serki mieszamy z drobno posiekanymi pomidorami. Wystudzony placek smarujemy serkami - pozostawiamy 2,5 cm nieposmarowanego ciasta przy krawędzi. Na powierzchni serka układamy plasterki łososia. Całość zawijamy w roladę lekko dociskając - od brzegu posmarowanego, do brzegu nieposmarowanego (pod wpływem lekkiego dociskania masa serkowa powinna ładnie się rozłożyć). Zawijamy w folię spożywczą i chowamy
peggiwkuchniSałatka z rybą wędzoną. Sałatka warzywna z rybą wędzoną . Hej, już śniadaniowa pora, mimo diety pora wrzucić coś na ząb. Zrobiłam sobie na cały dzień sałatkę tzw. bazę warzywną, do której można dodawać jakiś smaczny składnik. Ta baza warzywna to sałata lodowa, dwa rodzaje sałaty rzymskiej (zielona(...)brązowa), czerwona papryka, zielony ogórek, rzodkiewka, pomidory, pomidorki koktajlowe, szczypior i sos np. vinegrette , plus odrobina chilli. Na pierwszy rzut głównym dodatkiem do porcji sałatki śniadaniowej były wędzone ryby: łosoś i halibut, oraz świeża kolendra. Powstała więc pyszna Sałatka z rybą wędzoną. Po prostu pycha. sos: 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka – musztarda z chili i imbirem, 1 łyżeczka – ocet jabłkowy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCytrynowy łosoś z młodą fasolką szparagową to bardzo szybka i zdrowa propozycja na obiad w ciepłe letnie dni. Odpowiednio zamarynowany łosoś to podstawa tego dania. Łosoś
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Szpinak jest to roślina jednoroczna z rodziny szarłatowatych. Uznawany jest za roślinę antynowotworową i chroniąca przed miażdżycą. Badania potwierdziły, że właściwości te zawdzięcza dużej zawartości witaminy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Jarmuż jest to roślina z rodziny kapusty warzywnej. Znana była już w starożytności i była wykorzystywana jako roślina ozdobna, jak i jadalna. Niestety w Polsce, mało
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś kolejne danie z makaronem. Praca zdalna się skończyła, więc trzeba było coś do pracy ze sobą zabrać. Tym razem makaron w towarzystwie wędzonego na zimno łososia, zielonej cukinii i kaparów w kremowym śmietanowym sosie. Przygotowanie tej potrawy zajmuje naprawdę niecałe 30 minut, a takie dania to ja lubię najbardziej ;) Makaron z łososiem, cukinią i kaparami w kremowym sosie Składniki(...)makaronu penne 2) 200 g cukinii 3) 200 g wędzonego na zimno łososia 4) cebula 5) 1-2 ząbki czosnku 6) olej do smażenia 7) 250 ml śmietany
Na kulinarnym poligonieRekompensując sobie te "egipskie ciemności"😄 jak to skomentowała czytelniczka w poprzednim poście, zagotowałam garnek kaszy jak radziła i przyrządziłam kolorowe i słoneczne danie obiadowe. Jeśli posiadacie w lodówce łososia świeżego lub wędzonego, teraz macie super pomysł na delikatne i przepyszne danie.😊 Składniki na 1-2 porcje: -120 g łososia (u mnie wędzony na zimno) -1 jajo -1 większa cukinia
Zdrowie i pysznie na talerzuŁosoś w francuskim sosie miodowo-musztardowym – to pomysł na pyszną, soczystą rybę w sosie z miodu i musztardy francuskiej. Na blogu znajdziecie podobny przepis, ale na łososia z patelni w sosie z musztardy i śmietany. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Poniższy przepis to łosoś z piekarnika , ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić go na patelni lub grillu. Ilość miodu(...)praskę 2 łyżki świeżego soku z cytryny 1/4 łyżeczki wędzonej papryki Łosoś w sosie miodowo-musztardowym – Pozostałe składniki: ok. 600 g filetów z łososia szczypta soli i pieprzu do smaku świeżo posikana natka pietruszki olej lub oliwa do wysmarowania folii aluminiowej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na łososia w sosie miodowo-musztardowym: Piekarnik nagrzać do 200 st. C (góra-dół
Kulinarne PrzebojeLetnia, lżejsza – ale w dalszym ciągu pyszna i aromatyczna – wersja carbonary. Zamiast boczku, tutaj wędzonym elementem tego znanego i lubianego sosu do makaronu staje się wędzony na zimno łosoś. Całość bliska jest oryginalnemu smakowi i konsystencji – ale lżejsza, bardziej wysublimowana. I odchudzona o kilka kalorii. Makaronowi zostaje 7-8 minut do czasu, aż ugotuje się do stanu al dente(...)zgęstnieje i oblepi makaron ale zostanie jeszcze minimalnie płynny. Rozkładamy porcje na talerze, posypujemy odrobiną startej cytrynowej skórki, tartego sera – i podajemy od razu. SKŁADNIKI 150g wędzonego na zimno łososia 150ml słodkiej śmietanki 30% tłuszczu 2 jajka M 2 łyżki masła surowego lub klarowanego (30g) 1 większa lub 2 mniejsze szalotki 2 średnie ząbki czosnku 5 łyżek startego sera Pecorino
Karo in the Kitchen