ryżu do sushi Zaprawa do ryżu (*) : 2-3 łyżki octu ryżowego 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: serek śmietankowy (u mnie z wędzonym łososiem) paluszki surimi papryka czerwona papryka żółta Dodatkowo: sos sojowy pasta wasabi imbir marynowany Przygotować ryż. Ryż należy dokładnie umyć - pocierając ziarna palcami i kilkakrotnie zmieniając wodę, a następnie umieścić w garnku ze szczelną
Di gotujeŚmietankę i mleko przelej do garnka, dodaj czosnek, liść laurowy. Gotuj przez kilka minut mieszając aż lekko zgęstnieje. Wyjmij liście laurowe i czosnek. Dodaj pokrojonego łososia. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodaj makaron ugotowany al dente, wymieszaj. Przełóż na talerze, udekoruj bazylią
Darcia w kuchnijest czas marynowania. Im dłużej marchewka poleży w marynacie tym będzie lepsza. Polecam marynować 24h lub nawet dłużej. Wegański, wędzony ''łosoś'' Składniki: 2-3 marchewki 2 arkusze nori 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka czosnku 1 łyżeczka papryki wędzonej 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/4 szkl oleju 1 szkl wody (do marynaty) sól(...)miękka) Do miski/pojemnika wlać wodę, olej, sos sojowy i dodać wszystkie przyprawy. Pokruszyć arkusze nori i dodać do marynaty. Przełożyć marchewkę do miski/pojemnika i marynować ok 24 h Można używać do sushi, sałatek lub położyć na kanapkę :) Niedługo pojawi się kilka przepisów z wykorzystaniem wegańskiego wędzonego łososia
wegujemyjabłek, aż do owoców egzotycznych. Lekko mineralne, a dzięki temu orzeźwiające. To wino jest doskonałe do wegetariańskich dań z makaronu, pieczonego kurczaka z ziołami, grilowanego łososia, przegrzebek lub makaronu z owocami morza w sosie śmietanowym. Ironstone Chardonnay (56,0 zł) Wspaniałe białe wytrawne chardonnay. Główne nuty zapachowe: pełne orzeźwiających aromatów świeżych zielonych jabłek, cytrusów i owoców tropikalnych oraz delikatny aromat
królestwo garówangielski siekany z czosnkiem okazał się urozmaiconą i odmienną wersją znanego wszystkim tatara - naprawdę smaczny i naprawdę godzien polecenia. Równie oryginalny i smaczny okazał się łosoś podany na ziemniaczanym placku z dobrze dobranym sosem. Nieco słabiej wypadł śledź po holendersku z 3-ma sosami, choć amatorów śledzia z pewnością nie zawiedzie.. Wybór zup ciekawy. Ja, jak zwykle degustator żurku
Smaki Ewypyszne, aromatyczne danie z ryby. Myślę, że w ten sposób można przygotować także filety pstrąga, czy łososia. Podczas przygotowania na patelni powstaje pyszny, aromatyczny sos - który można zbierać z talerza kawałkiem świeżej ciabatty. Składniki: 4 filety okonia morskiego (lub innej ryby) płaska łyżka masła klarowanego łyżka oliwy z oliwek płatki suszonej chilli 2 ząbki czosnku cytryna pół kieliszka wina
Kulinarne InspiracjeO tym jak oraz z czego robić sushi samemu w zaciszu własnego mieszkania już pisaliśmy TU ( domowe sushi ). Tym razem podzielę się z
Taste Of My Daymajonezem z czosnkiem. Ewentualnie można użyć zwykłego majonezu i dodać 1-2 zmiażdżone ząbki czosnku.Polecam też inne brokułowe przepisy:Sałatka brokułowa z sosem czosnkowo-koperkowymMakaron w sosie serowym z brokułemMakaronowa zapiekanka z wędzonym łososiem, brokułem i cukinią
Monia miesza i gotujeDzisiaj wpis krótki, bo i nie ma się nad czym rozpisywać. Przepis prosty, ale możecie nam wierzyć na słowo, naprawdę dobry. Niektórzy zabrali te kotleciki ze
slodkokwasnaplRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: arkusze Nori torebka ryżu ¼ ogórka zielonego 2-3 plastry łososia wędzonego ½ awokado pasta wasabi kiełki fasoli mung (u mnie w zalewie ze słoiczka) sos sojowy Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Awokado obrać ze skórki, pokroić na wąskie paski. Ogórka obrać, przekroić na 4 części(...)różne rolki. W pierwszej dodatkami są: ogórek, łosoś i awokado. W drugiej rolce: łosoś, awokado, kiełki. Całość dokładnie zwijamy z matą bambusową, ściskając aby całość dokładnie się skleiła. Tak zwiniętą rolkę kroimy na mniejsze, równe kawałki. Podajemy z sosem sojowym. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiMakaron z kurczakiem i Gorgonzolą jest niezwykle aromatyczny z charakterystycznym smakiem sera pleśniowego – gorgonzoli. Dodatkowo smak podbija szpinak z dodatkiem niezwykle aromatycznego czosnku :) Danie to
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!włoskie :( 1 duża najlepiej czerwona cebula - u mnie była biała Przygotowanie : Zmiksować obrany czosnek , bazylię , orzeszki i sok z cytryny . Powoli dodawać oliwę , aż sos zgęstnieje Piekarnik rozgrzać do temp. 150 - 170 stopni C Pokrojonego łososia rozłożyć na lekko naoliwionej folii ( tak dużej by można było przykryć i owinąć rybę ) . Posolić i posmarować połową przygotowanego pesto . Okryj rybę , złącz(...)czasie na rozgrzaną patelnie z oliwą wsypać pokrojoną drobno paprykę i cebulę , smażyć mieszając do miękkości warzyw Upieczoną rybę wyłożyć na talerz , posmarować pozostałym pesto oraz przygotowanym sosem paprykowo - cebulowym . Przepis pochodzi z " Kuchni włoskiej "- podróże kulinarne wydawnictwo Rzeczpospolita . Tak wygląda zaraz po upieczeniu
Proste PotrawyNie, nie tym razem nie zabieraliśmy obiadu do pracy. Zaraz po niej Madzia postanowiła przygotować pyszny i bardzo szybki obiad. Na nasze stoły trafił makaron z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Placka do tortilli wysmarować serkiem, posypać rukolą i wyłożyć kawałki łososia. Całość zwinąć w rulon i gotowe. Tortilla z tuńczykiem i jajkiem Czas wykonania: 15 min Ilość porcji: 1 porcja Składniki: 1 placek tortilla 4 łyżki tuńczyka w sosie własnym (około 70g) 1 jajko na twardo 2 łyżki kukurydzy 1 łyżeczka
KuchniaWeDwoje.plmusztardowy podkręca smak. Polecam na mały i większy głód :) POTRZEBUJEMY (na 5 niewielkich kotlecików) 300 g łososia 1 roztrzepane jajko 1 łyżka chrzanu 3 łyżki dymki 2 łyżki bułki tartej szczypta soli szczypta pieprzu skórka i sok z 1/2 cytryny SOS 1/2 kubka gęstego jogurtu naturalnego sól pieprz koperek 1 łyżka musztardy DODATKOWO ulubiona sałata ulubione bułki(...)Filet z łososia kroimy w niewielką kostkę. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Formujemy kotleciki i układamy na nieprzywierającej blasze (blachę można dodatkowo posmarować olejem). Wkładamy do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika i pieczemy kilka minut do lekkiego zezłocenia kotlecików. Sos: Do jogurtu dodajemy sól, pieprz, musztardę, pokrojony koperek. Upieczone kotleciki układamy na podpieczonym spodzie bułki, polewamy sosem, układamy ulubioną sałatę
WYSPA SZCZĘSLIWA