łosoś w sosie - 2110 przepisów (strona:67/141)

Domowe sushi – najprostsze i najlepsze 196

wędzonym łososiem i świeżymi warzywami Składniki na ok 12 kawałków szklanka ryżu do sushi 2 arkusze wodorostów nori ok 20 dag wędzonego łososia pół ogórka pokrojone w cienkie słupki pół papryki pokrojonej w cienkie słupki ocet ryżowy sos sojowy Do dzieła!!! Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu (najpierw dokładnie płuczemy w zimnej wodzie - minimum 3 razy, następnie gotujemy pod przykryciem(...)wodorostów. Układamy na nim ok 1 cm warstwę ryżu. Delikatnie dociskamy. Ok 2 cm od brzegu układamy łososia, paprykę i ogórka. Całość zawijamy pomagając sobie bambusową podkładką. Dociskamy aby się nie rozkleił. Tak powstałą ,,roladkę" kroimy w 2 cm plasterki. Podajemy z sosem sojowym i wasabi. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Łosoś z salsą i makaronem z pesto 149

fajnie smakuje w połączeniu z łososiem. Obiad który zrobimy szybko. A pesto ze szpinaku jest bardzo dobre i proste w przygotowaniu.  2 kawałki łososia 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka sosu balsamico pesto: 100 g szpinaku 2 ząbki czosnku 1/3 szklanki oliwy z oliwek olej do smażenia sól, pieprz 2 łyżki startego parmezanu lub innego sera

wesoła kuchnia
Walentynkowy, przesycony afrodyzjakami obiad z łososiem 275

walentynkowy dzień, ale i noc będą niezapomniane. Obiad afrodyzjak z łososiem Składniki (na 2 osoby) 2 równej wielkości filety z łososia o wadze 18-20 dkg każdy (ze skórą) 3 łyżki miodu 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 lemonka Garść młodych listków rukoli ¼ łyżeczki płatków tajskiej chili (dla tych, którzy lubią ostre) Sól i pieprz(...)lemonki; gotować na niewielkim ogniu i redukować cały czas mieszając, do momenu, aż uzyskacie sos – glazurę o konsystencji gęstego syropu (uważać żeby nie przypalić) . Na talerzu obiadowym zaaranżować quinoa (np. w kształcie serduszka, tak jak na moim zdjęciu); ułożyć filet z łososia skórą do dołu a jego górę polać ostrożnie glazurą z patelni; udekorować całość kilkoma listkami rukoli. Życzę

Jem więc Jestem
PIECZONY KALAFIOR, SMAŻONY ŁOSOŚ 142

jesteśmy weganami i wegetarianami, wzbogaciliśmy nasz obiad o niezłą dawkę kwasów Omega-3 i Omega-6, w postaci pysznego łososia. Praktycznie zawsze robię go w ten sam sposób - najprostszy, a zarazem najlepszy. Koniecznie spróbujcie!    Całość uwieńczył wyśmienity sos ziołowy z bazylią tajską, który zrobicie z TEGO przepisu. Delikatny (choć zdecydowanie nie fit!), mocno ziołowy i aromatyczny.   Reasumując(...)papierowym. Nacieram rybę solą, pieprzem, posypuję tymiankiem i skrapiam obficie sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju.  łososia kładę skórą na patelnię i smażę ok. 2-3 minut z każdej strony. Podaję na ciepło ze sosem ziołowym. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Sushi z wędzonym łososiem 113

które zrobiłam z wędzonego łososia, gdyż w naszych warunkach niestety ciężko o świeżą surową rybę. Składniki: 3 listki alg (nori) 100g wędzonego łososia 1 szklanka ryżu (+ 1 łyżeczka soli) 2 pomidory ok. ½ zielonego ogórka lub awokado Sos sojowy Wasabi (ostry, zielony chrzan) Imbir marynowany ew. Zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie(...)ogórek. Następnie rolujemy. Ścisk musi być dość mocny, aby całość dobrze się trzymała. Pierwszym ruchem jest zrolowanie łososia. Przytrzymujemy go chwile i następnie rolujemy resztę.  Gotowe ruloniki sushi kroimy na kawałki grubości około 1cm i układamy na talerzu. Osobno pałeczkami rozrabiamy sos sojowy z ostrym chrzanem Wasabi, z którym nie radzę przesadzać, gdyż może nas nieźle wyparzyć

Smakowy Raj
Grillowany łosoś w stylu tex-mex | Salsa z czarnej fasoli i awocado 132

fasolą kocham do tego stopnia, że mogę jeść, jeść i chyba nigdy mi się nie znudzą. Łosoś bardzo pasuje do tego stylu kuchni, a grillowany jest tak pyszny, że rozpływa się w ustach. Jeśli nie lubicie pikantnych dań, pomińcie dodatek ostrych sosów, ale dla mnie są niezbędne. Szparagi z dodatkiem pimentonu fajnie komponują się z resztą, więc bardzo polecam(...)dodatek :) 3 porcje: 400 g filetu z łososia marynata: łyżka oliwy łyżka soku z limonki łyżka pasty z suszonych pomidorów ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę salsa: puszka czarnej fasoli (400g) mała puszka kukurydzy bez cukru dojrzałe avocado 2 dojrzałe pomidory malinowe sok z połowy limonki łyżeczka zielonego tabasco łyżeczka sosu cholula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki lub kolendry spora szczypta

Mienta blog
Świąteczny pasztet z łososia z zielonym pieprzem 152

Pierwszy raz robię pasztet z ryb.  Łosoś dla mnie czasami jest mdły i muszę dodać sporo świeżego imbiru i sosu sojowego, żeby smakował mnie i  mojej rodzinie. Ale ten pasztet jest cudnie smaczny. Konsystencja pozwala kroić go na kawałki bez kruszenia się, pachnie i smakuje świętami. Będzie(...)cebula 1 czerstwa bułka na zakwasie łyżeczka do półtorej marynowanego zielonego pieprzu łyżeczka soli papryka mielona do posypania bułka tarta i masło do wysmarowania keksówki  Łososia i cebulę pokroić w grubą kostkę, dodać sól, miękką bułkę pszenną na zakwasie i całe jajka. Zmiksować pulsacyjnie w malakserze

AZgotuj!
Jak zrobić sushi w tempurze? Podpowiadamy 145

małe dojrzałe awokado ćwiartka białej części pora pół szklanki mąki pszennej pół szklanki lodowatej wody pół jajka pół łyżeczki sosu sojowego spora ilość oleju do smażenia. Ugotuj ryż i odstaw do ostygnięcia. W tym samym czasie upiecz łososia przez ok. 15 minut, a następnie pokrój go na 4 paski. Awokado obierz i pokrój w grube paski. Pora pokrój w piórka(...)porcje i każdą z nich ułóż na arkuszu nori. Następnie umieść na nim łososia, smarując obficie chrzanem. Dodaj pora oraz awokado. Zawiń sushi, a brzeg nori zwilż wodą. Czas na przygotowanie tempury. Mąkę wymieszaj z wodą – tak, by uzyskać gładką masę. Dodaj jedną łyżkę sosu sojowego oraz jajko. Mieszaj dalej aż do uzyskania gęstej konsystencji. Mocz sushi w tempurze

Tradycyjna Kuchnia
Pasztet rybny 119

Pasztet rybny SKŁADNIKI:CIASTO350 g mąkijajko -1 sztmargaryna -200 gsólFARSZfilety z łososia -0,5 kgsłodka śmietanka -400 gbiałko jaj -1 sztsok z 1 cytrynypieprz kajeńskiświeżo zmielony pieprzsos worcestersólPONADTOżółtko -1 sztmarchewki -2 sztseler -1 sztpor -1 sztbulion warzywnyfilety rybne o białym zwartym mięsie -250 gprzyprawa do ryb-1 łyżkaPRZYGOTOWANIE:Ciasto Mąkę zagnieść z jajkiem,solą i margaryną na gładką masę(...)Ciasto zawinąć w folię,odstawić do lodówki na 1 godz. FARSZ Filety opłukać,osuszyć,pokroić na paseczki,skropić sokiem cytrynowym,sosem worcester,posypać pieprzem,solą i pieprzem kajeńskim,odstawić na 20 minut do lodówki. Łososia zmiksować ze śmietaną i białkiem,doprawić solą i pieprzem. Warzywa obrać,opłukać,pokroić w drobną kostkę. Ugotować warzywa do miękkości w bulionie warzywnym

Kuchnia Danusi
Tatar z łososia i sałatka ze szparagów 178

łososia Pumpernikiel pokroić na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki tatara wymieszać w misce. Podawać tatar na kawałkach pumpernikla. Składniki na sałatkę ze szparagów po pęczku białych i zielonych szparagów – obranych, z odciętymi końcówkami pęczek dymki – posiekanej pęczek natki pietruszki – posiekanej 2 pęczki rzodkiewki pokrojonej na ćwiartki 10 jajek ugotowanych na twardo i pokrojonych na ćwiartki sos winegret ukręcony(...)hartujemy w wodzie z lodem. Kroimy je w słupki na kawałki ok 2,5cm. Mieszamy je z posiekaną dymką, pietruszką i rzodkiewką. Polewamy sosem winegret, pieprzymy i dekorujemy kawałkami jajka. Artykuł Tatar z łososia i sałatka ze szparagów pochodzi z serwisu Ugotowanepozamiatane.pl

Ugotowane pozamiatane
Rożki z Ricottą i wędzonym łososiem 111

Składniki: 250 g sera Ricotta 80 g sera Feta 50 g sera parmezan 100 g wędzonego łososia 3 - 4 łyżki j ogurtu natu ralnego miks sałat 2 opakowania ciasta francuskie go Sos: łyżeczka musztardy Dijon pół łyżeczki miodu 5 łyżek oliwy 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie:  Wszystki e sery przeło żyć do mis eczki, dodać jogurt i rozdrobnionego łososia(...)żyć na blachę z papierem do pieczenia. Wstawić do pieca na 1 5- 20 min ( musi si ę ładnie zrumienić ). Dokładnie w takiej kolejności wymieszać składniki na sos ( ocet u balsamicznego można dodać mniej - według smaku ). Polać nim sałat ę . Przełożyć na półmisek i.......... Smacznego

Gaździnka warzy
ŁOSOŚ W MIGDAŁACH NA BURACZANEJ OWSIANCE 117

Polecam:) ŁOSOŚ W MIGDAŁACH NA BURACZANEJ OWSIANCE 4 kawałki łososia bez skóry płatki migdałowe 2 łyżki mąki 2 jajka 200 g płatków owsianych 1 łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 ugotowane lub upieczone buraczki 2 limonki 2 łyżeczki miodu 50 g masła 1 łyżeczka sosu sojowego sól. pieprz, olej W garnku zagotować około 700 ml wody, dodać cynamon(...)kostkę, dodać otartą skórkę i sok z 1 limonki, po łyżeczce miodu i imbiru. doprawić świeżo zmielonym pieprzem, solą i odrobiną oleju oraz sosu sojowego. Dokładnie wymieszać i podprawić po swojemu w razie potrzeby. Łososia skropić z obu stron sokiem z limonki i oprószyć świeżo zmielonym pieprzem. Panierować w mące, roztrzepanych jajkach i płatkach migdałowych. Piec w piekarniku nagrzanym

Pieguskowa Kuchnia
Łosoś w miodowej glazurze / Honey glazed salmon 131

paście miso . Wszystkie przepyszne! Scroll down for recipe in English Łosoś w miodowej glazurze (4 porcje) Składniki: 4 filety z łososia po 150 g każdy 1/4 szklanki brązowego cukr u 1/4 szklanki oliwy z oliwek 1/4 szklanki sosu sojowe go 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 2-3 łyżki soku z cytryny miód do skropienia sól i pieprz do smaku(...)Przygotowanie: W misce wymieszaj trzepaczką lub zmiksuj brązowy cukier, oliwę z oliwek, sos sojowy, czosnek, sok z cytryny, i po szczypcie soli i pieprzu do smaku. Włóż do marynaty łososia i umieść w lodówce na 1-2 godziny, obróć filety kilka razy żeby się równomiernie zamarynowały. Wersja grilla: Ułóż łososia skórą do dołu na rozgrzanym grillu i grilluj przez około

karmelowy
Łosoś w sosie serowym 196

Łosoś jest bardzo zdrowy, ale jedzenie go bez dobrego przyrządzenia może stać się nudne. Jeśli dodać do niego ten sos całe danie przestaje być dietetyczne, ale nadal jest przepyszne. :-) Serowy smak bardzo dobrze komponuje się z delikatnym smakiem pieczonego, cytrynowego łososia. 2 filety łososia sok z cytryny sól pieprz 3 łyżki masła 3/4 szklanki mleka szklanka startego żółtego sera duży

Szefowa kuchni
Francuskie ślimaczki z łososiem 228

francuskiego z nadzieniem z wędzonego łososia. Roladki posypane czarnuszką, która ma wiele właściwości zdrowotnych. Czarnuszka idealnie komponuje się z chrupiącym ciastem i łososiem. Do dekoracji można też wykorzystać czarny sezam. Ślimaczki możemy podać na zimno z sosem czosnkowo-ziołowym, ja podałam je jako dodatek do zupy kremu z ciecierzycy. Przepis ze strony Winiary. Polecam! Francuskie ślimaczki  z łososiem Składniki

Smak mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania