Moja córcia wyrasta na prawdziwą mistrzynię. Te lody to jej pomysł i wykonanie. Także prezentuję Wam lody Latosiowej junior! Co nam trzeba? 250 g Mascarpone 250ml śmietany 30% 500g truskawek 5 łyżek cukru Robimy! Truskawki gotujemy na średnim ogniu, aż nie wypuszczą soku, następnie schładzamy i odstawiamy do lodówki. Mascarpone cukier i śmietanę ubijamy, aż masa(...)kremowa i sztywna Masę odstawiamy do schłodzenia T ruskawki dodajemy do masy i mieszamy na niskich obrotach Masę dajemy do naczynia-dużego szklanego bądź mniejszych na raz, następnie wstawiamy lody do zamrażarki. Lody należy zamieszać 3 razy co godzinę – około 3 razy I już. Najlepiej wyjąć 15 min przed podaniem. Share 0 Tweet 0 Pinterest
Latosiowydompieczenia. Ciasto piecz przez około 25-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika udekoruj ciasto orzechami włoskimi. Więcej na temat ciasta marchewkowego znajdziesz tutaj: https://uczymyjakslodzic.pl/ciasto-marchewkowe-jak-zrobic-przepis/ Domowe lody Dzieci uwielbiają także lody, zwłaszcza w okresie letnim. Do przygotowania domowych lodów śmietankowych potrzebujesz następujących składników: 400 ml śmietanki 30%, 200 ml mleka, 80 g cukru(...)około 7 łyżek). Przedstawiamy przygotowanie domowych lodów: Przelej połowę śmietanki 30% do rondelka i dodaj cukier. Podgrzej całość aż do momentu roztopienia się cukru. Tak przygotowane składniki przelej do pojemnika, w którym będziesz mrozić lody. Dodaj do pojemnika mleko i resztę śmietanki, a całość wymieszaj. Postępuj zgodnie z zaleceniami producenta maszynki do lodów. W sytuacji
Kuchcik gotujeDomowe lody czekoladowe powstały na życzenie mojego Męża. On uwielbia czekoladę i wszystko co ją zawiera. Latem nie mogło zabraknąć czekoladowej ochłody! Do przygotowania litra lodów potrzebujemy: – 500 ml mleka (u mnie 1.5%) – 2 duże łyżki Nutelli – kubeczek 200ml kremówki – tabliczkę gorzkiej czekolady – 3 żółtka – 1/2 szklanki cukru(...)likieru (dodatek likieru sprawia, że lody nie są takie twarde po wyjęciu z zamrażarki) Proces przygotowania lodów zaczynamy od zagotowania mleka z dodatkiem śmietany kremówki i nutelli a następnie przestudzenia otrzymanej bazy lodów. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej a żółtka miksujemy z cukrem aż do otrzymania jasnej i puszystej masy. Ubite żółtka należy porcjami dodawać
Szybko Tanio Smacznieopuszcza, więc pozostaje się tylko cieszyć i chłodzić jakimiś ziemnymi deserami. Najlepiej oczywiście sprawdzą się lody, więc dziś przepis na wersję domową i oczywiście bananową :) Te lody wymagają troszkę więcej pracy i czasu, niż te klasyczne, które można przygotować dosłownie w 5 minut i które również bardzo polecam (i przy okazji przypominam przepis, który pojawił się(...)już na blogu - lody czekoladowo - bananowe ), ale zdecydowanie warto je zrobić, bo smakują naprawdę wspaniale no i wychodzi ich naprawdę sporo, więc możemy sobie je jeść przez kilka dni, albo poczęstować całą rodzinę. Lody w takiej wersji nie zawierają żadnych ulepszaczy, cukru oraz laktozy i do tego są wegańskie i oczywiście przepyszne :) Składniki
Healthy food explorerPyszne i zdrowe, domowe lody bananowe z malinowym dżemem z nasionami chia i tymiankiem cytrynowym bez dodatku białego cukru. Dżem przygotowujemy bez gotowania czy miksowania. Dojrzałe maliny rozgniatamy widelcem i mieszamy z chia, syropem z agawy (można zastąpić naturalnym miodem o neutralnym smaku) i sokiem z cytryny. Wkładamy do lodówki na godzinę, aby nasiona napęczniały i zagęściły(...)dżem. Gotowy dżem wkładamy na dno foremek i przykrywamy błyskawicznymi lodami bananowymi z mrożonych, dojrzałych bananów. Lody są wegańskie, bez glutenu, bez cukru. The post Lody bananowe z malinami – domowe lody z szybkiem dżemem z malinami, chia, tymiankiem – bez cukru appeared first on Moja Delicja
Moja DelicjaPyszne, kremowe lody z serka wiejskiego, które nie tylko bardzo dobrze smakują, ale również są dietetyczne, co spodoba się osobom dbającym o linię ;). Przepis na lody znalazłam kiedyś u Pauliny z bloga paulinahofman.pl i pamiętam, że jak tylko je zobaczyłam, od razu wiedziałam, że muszę ich spróbować. Składniki: 1op. serka wiejskiego 1 bardzo dojrzały banan(...)łyżka masła orzechowego Przygotowanie: Wszystkie składniki zmiksować ze sobą za pomocą blendera. Przełożyć zmiksowaną masę do pojemniczka i zamrozić. Po zmrożeniu, lody są gotowe do jedzenia. Lody przy dłuższym leżeniu w zamrażalniku bardzo twardnieją, dlatego przed podaniem warto wyciągnąć je chwilę wcześniej. Artykuł Lody z serka wiejskiego pochodzi z serwisu Niepieprz
NiePieprz.plJeśli lubicie domowe lody, które robi się naprawdę ekspresowo to polecam Wam moje 3-składnikowe lody czekoladowe z kawałkami czekolady, które nie zawierają jajek. Do ich przygotowania nie potrzebna jest też maszynka. Lody są pyszne, a delikatnie czekoladowa masa świetnie współgra z drobinkami czekolady, które wprost rozpływają się w ustach. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia(...)wmieszać drobinki czekolady. Całość przełożyć do pojemnika (**), wyrównać oraz następnie posypać pozostałą czekoladą. Pudełeczko przykryć i wstawić minimum na kilka godzin do zamrażarki. Po pół godziny i godzinie mrożenia lody można przemieszać, wtedy będą bardziej puszyste, ale nie jest to obowiązkowe. (*) Skład mojego pudru czekoladowego to: cukier, puder kakaowy, aromat waniliowy. Możecie też użyć czekolady w proszku
Di gotujetakże pożywne no i mniej kaloryczne od np. lodów. Taki deser można przygotować na różne sposoby i z różnym dodatkami, ja np. w tej wersji dodałam serek waniliowy (Bakoma BIO), który nadał bardziej kremowej konsystencji, ale świetnie sprawdzi się też np. mleczko kokosowe lub zamrożony banan. Całość udekorowałam granolą oraz lodami waniliowymi. Można również dodać coś(...)łyżki mleka roślinnego 100 g serka waniliowego (np. Bakoma BIO) 2 łyżki syropu z agawy lub miodu lub 1 gałka lodów waniliowych (opcjonalnie) na wierzch np. granola, lody waniliowe lub śmietankowe, orzechy, owoce Wykonanie: Truskawki wrzucić do misy blendera, dodać serek waniliowy, mleko roślinne i zmiksować na kremową konsystencje (spróbować i w razie potrzeby posłodzić). Przelać
Healthy food explorermalinowy. Zachęcam i smacznego życzę :) Potrzebujemy: 2 szklanki świeżych malin 30 dag jogurtu naturalnego 1 cukier waniliowy 15 dag serka waniliowego homogenizowanego 2 łyżeczki miodu prawdziwego Wykonanie pysznych malinowych lodów: 1. Maliny płuczek i dokładnie osuszamy. 2. Do miski przekładamy jogurt naturalny, serek miód i maliny, wsypujemy cukier waniliowy. 3. Następnie za pomocą miksera miksujemy do dokładnego połączenia się(...)składników. 4. Masę na lody przekładamy do pojemniczków do mrożenia lodów. 5. Mrozimy aż lody będą miały odpowiednią konsystencję. 6. Gotowe podajemy, a ja smacznego Wam życzę. Moje rady: Z przepisu wyszło mi 6 sztuk lodów, ale ich ilość zależy od wielkości pojemniczków. Pamiętajcie, żeby użyć cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
IzabelawkuchniChciałam nadać im nieco zielonkawej barwy i dodałam młodego jęczmienia ale kolor jaki uzyskałam nie jest zbyt intensywny. Można dodać więcej jęczmienia ale zbyt duża ilość może sprawiać, że lody są takie jakby "mąkowate". Jak dla mnie nie muszaąbyć takie intensywnie zielone a ważniejszy jest smak a dla uzyskania ładniejszego koloru można użyć barwnika spożywczego. składniki(...)połączenia składników. Następnie dodać młody jęczmień. Ponownie zmiksować. Na koniec dodać drobno startą czekoladę. Całość zmiksować aby składniki się połączyły. Masę przełożyć do pojemnika w którym będą mrozić się lody. Przykryć i wstawić do zamrażaki, u mnie lody mroziły się przez noc. Przed podaniem wystawić aby lody nieco zmiękły. Nakładać porcje i podawać
Monia miesza i gotujeoprze! Robi się błyskawicznie, a smakuje fenomenalnie! Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 2 porcje ) DESER: * kawa INKA klasyczna – 2 łyżki * mleko kokosowe – 400 g ( 1 puszka ) * lód * cukier ( drobny ) – 3 łyżki * ulubione waniliowe lody – 2 duże gałki * mleczna czekolada – 100 g KOKOSOWE PRALINKI: * masło – 50 g * cukier puder – 1/4 szkl * małe jajko – 1 szt * wiórki kokosowe(...)herbatniki – dokładnie mieszamy, odstawiamy na ok. 30 minut do schłodzenia. Po schłodzeniu formujemy kuleczki, obtaczamy w reszcie kokosu. DESER: Kawę INKA miksujemy z lodem oraz mlekiem kokosowym i cukrem. Zalewamy kieliszki, dodajemy po gałce lodów oraz pralinki. Oblewamy roztopioną czekoladą. Smacznego
Ostra na Słodkodługo czekać. Zmodyfikowałam przepis na lody waniliowe . Następnym razem dodam może nieco więcej owoców, ale i taki delikatny, truskawkowy posmak jest ok. Ubijałam lody 15 minut i po tym czasie masa była bardzo puszysta. Koniecznie wypróbujcie! Składniki: 400 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% 300g schłodzonego mleka skondensowanego, niesłodzonego 200 g truskawek + kilka do podania(...)Ubitą masę włożyć do pojemnika (włożyłam do trzech mniejszych) i wstawić na 6 - 8 godzin do lodówki. Podawać z truskawkami, listkami mięty i ewentualnie bitą śmietaną. Można też polać lody musem truskawkowym. Smacznego
Stare Garyrazu po przygotowaniu ma idealną, lekko mrożoną, kremową, gęstą konsystencję, przypominającą roztapiające się lody jagodowe, które można jeść łyżeczką . Im więcej czasu mija od przygotowania, tym lody bardziej się roztapiają, tworząc bardziej płynny shake jagodowy . Błyskawiczne lody jagodowe lub shake jagodowy to idealny deser lub drugie śniadanie w ciepłe dni pełne słońca. Wspaniale orzeźwia(...)bogaty w antyoksydanty, pochodzące z jagód i borówek oraz bakterie probiotyczne z kefiru. Na dodatek deser pozbawiony jest białego rafinowanego cukru, a mimo to jest słodki. Aby przygotować błyskawiczne lody jagodowe potrzebny jest mrożony, dojrzały (ale nie przejrzały) banan oraz mrożone jagody. Przemrożony banan traci swój charakterystyczny, intesywny bananowy smak oraz nadaje lodom/shakowi kremową konsystencję. The post Mrożony
Moja DelicjaLubicie domowe lody? Myślę, że tak, bo takie są najlepsze. Dzisiaj polecam Wam przepis na pyszne lody na serku mascarpone i śmietance kremówce z dodatkiem wiórek kokosowych. Lody w smaku są bardzo delikatne i wprost rozpływają się w ustach. Przepis bardzo polecam. Zapraszam :) Składniki: 25 dag serka mascarpone 330 ml śmietany kremówki 30 % cukier(...)puder do smaku. 2. Masę przekładamy do zamykanego pojemnika i wstawiamy do zamrażalnika. 3. Masę lodową mrozimy aż będzie miała odpowiednią konsystencję od czasu do czasu mieszając, dzięki temu lody będą bardziej puszyste. 4. Gotowe lody podajemy i życzę smacznego
Izabelawkuchnimnie smak jest rewelacyjny, mąż też spróbował i stwierdził że oki. Z racji tego, że ciepło jeszcze zrobiłam z nimi deser. Miałam w domu borówki, bitą śmietanę, dodałam lody i wyszło pysznie. Polecam i życzę miłego dnia :-) Składniki na 1 porcję: 5 gałek lodów Lody jak dawniej Bracia Koral o smaku masło orzechowe garść borówki(...)amerykańskiej bita śmietana kolorowe słodkie cukiereczki (u mnie żółte) 1. Borówki myjemy, odsączamy na sitku. Większą część przekładamy do pucharka, na borówki dajemy 4 gałki lodów o smaku masła orzechowego, dookoła wciskamy bitą śmietanę, na środek dajemy jedną gałkę lodów. Na bitej śmietanie układamy borówki, całość posypujemy kolorowymi cukiereczkami. Smacznego
kruche babeczkidomu z łyżeczką w ręku i delektować się prostym deserem lodowym. Nie ma tu potrzeby wymyślnych składników i dodatków, wystarczy sięgnąć po lody dobrej jakości. My uwielbiamy lody Braci Koral, to producent lodów który nie zawodzi od lat. A naszym ulubionym smakiem są niewątpliwie lody śmietankowe z wiśniami i sosem wiśniowym. I właśnie(...)nimi polecam Wam przygotować deser lodowy z domowym sosem czekoladowym . Składniki: 3-4 kakaowe herbatniki sos czekoladowy – domowy* lub kupny 3 gałki lodów – u mnie śmietankowe z wiśniami i sosem wiśniowym Bracia Koala bita śmietana listki świeżej mięty Przygotowanie: Jak przygotować prosty domowy sos czekoladowy: 100 g mlecznej czekolady 200 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany, kremówki
Słodkie okruszkipudrem. Dosłodzić według upodobań, pamiętając, że kremówka nie jest dosłodzona. Delikatnie dodać połowę ubitej śmietany do masy orzechowej, wmieszać szpatułką. Następnie ostrożnie wmieszać drugą część śmietany i dosłodzić jeśli lody będą za mało słodkie. Na końcu dodać ulubione dodatki: orzechy, czekoladę, bakalie, ciasteczka i powoli zamieszać, żeby dodatki równomiernie się rozłożyły. Przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć(...)zamrażarki na kilka godzin. Przepis zaczerpnięty od BOOK ME A COOKIE -klik Artykuł LODY Z MASŁEM ORZECHOWYM I FISTASZKAMI pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniabarwy powinny być biało czerwone, ale u nas chociaż czerwoną mamy. Kolejną odsłoną lodów są lody truskawkowe z nanami. R powiedział, że mimo wszystko woli gdy lody są w jednym smaku 😉 Ale zapewniam, że ta trochę zdrowsza wersja będzie również smakowała maluchom. Składniki : 250 g mrożonych truskawek 2 mrożone banany(...)jogurtu naturalnego Przygotowanie : Truskawki i banany włożyć do blendera z funkcją kruszenia lodu i zmiksować - Thermomix czas 30 - 40 s, obr 5 Dodać jogurt i wymieszać razem - Thermomix czas 20 s, obr 5 Przełożyć do pojemnika, w którym będziemy mrozić lody Włożyć do zamrażalnika na min 4 h Przed podaniem wyłożyć trochę wcześniej, żeby lody
Gotowanie z pasjąLody malinowe lub sorbet malinowy bo zrobiłam i te i te a to tylko dlatego że zabrakło mi foremek na lody. Mało składników, szybkie mrożenie a pyszne lody, zdrowszą wersję tych sklepowych zajadamy w domu i dajemy swoim dzieciom, które jak wiadomo latem nie potrafią oprzeć się żadnemu deserowi który jest zimny. Użyłam tutaj(...)bazylii tajskiej która ma charakterystyczny anyżowy zapach, jeśli jej nie macie zróbcie bez albo dodajcie szczyptę zmielonego anyżu. Bazyli tajska robi tutaj całą robotę smakową. Zaczynamy robić lody malinowe. Lody malinowe. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDelikatne lody kokosowe z dodatkiem ziaren wanilii, która podkręca smak kokosa. W sam raz dla tych co lubią lody o łagodnym charakterze :) 1 puszka mleczka kokosowego 1 szklanki śmietanki kremówki 36% 1/4 szklanki oleju kokosowego 1/2 szklanka cukru pudru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią prażone wiórki kokosowe Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubić z cukrem pudrem(...)następnie płynny olej kokosowy. Do tak przygotowanego kremu dodać uprażone na suchej patelni wiórki kokosowe. Przelać do pojemnika przeznaczonego do mrożenia i wstawić do zamrażalnika. Po paru godzinach lody będą gotowe. Wiórki kokosowe można wmieszać delikatnie w krem lub posypać po lodach wyłożonych do pucharków. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Lody
https:KKuchniaMniampuszka (397g) mleka skondensowanego słodzonego 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżki kakao 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego, lub takiego jaki akurat mamy w domu Wykonanie: Zanim zaczniemy robić lody, śmietanę i mleko skondensowane schładzamy w lodówce – do ubijania powinny być bardzo zimne. 1. Śmietanę ubijamy na sztywno, (uwaga aby nie przebić śmietany bo wyjdzie nam z niej(...)połączenia się składników. 3. Przygotowaną masę dzielimy na dwie części. Do 1 części dodajemy kakao i miksujemy. Do 2 części dodajemy dżem brzoskwiniowy, delikatnie mieszamy łyżką. Lody przekładamy do dwóch plastikowych pojemników, przekrywamy i wkładamy do zamrażalki na około 6 godzin
Mój pomysł naochłodę jest dobry. A ten jest w dodatku pysznyyy. No bo czy jest ktoś kto nie lubi nutelli? 3 składniki, błyskawiczne wykonanie i można się cieszyć ich niepowtarzalnym smakiem Lody z nutellą Składniki: puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 350 g nutelli 100 ml mleka 3,2% Wszystkie składniki miksujemy w dużym naczyniu na gładką masę. Schładzamy w lodówce przez(...) od razu po zmiksowaniu przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki. Masę musimy co 30 minut przez 3 godziny wyciągać i miksować, aby nie wytworzyły się kryształki lodu. Smacznego Artykuł Lody z nutellą pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujejeszcze szpinakowe!? A jednak… " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Szpinak nadaje ładnego, zielonego koloru i trudno jest się zorientować, że został użyty do przygotowania lodów. Taka zimna gałka lodów z ukrytym w środku kawałkiem wafelka w gorącej, pysznej skorupce z pokruszonymi wafelkami imitującymi ziemię i czekoladową korą, to po prostu bajka… Rewelacja(...)cienką warstwę na całej powierzchni płytki. Zostawić do zastygnięcia ale nie całkowitego. Wziąć szpachelkę i energicznymi ruchami zeskrobać czekoladę, tworząc w ten sposób czekoladową korę. Wafelek jak najdrobniej posiekać. Lody szpinakowe: Szpinak rozmrozić podgrzewając w garnku i często mieszając. Zagotować. Następnie ostudzić, dokładnie odcedzić i zmiksować blenderem. Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem (w małym garnku
Oryginalny smakprzygotowania Affogato al Caffee potrzebujemy: – lody waniliowe lub śmietankowe (mogą być też wegańskie) – filiżankę espresso lub mocnej kawy Do filiżanki lub szklanki włożyć kulkę lodów waniliowych, którą zalewamy filiżanką aromatycznego i gorącego espresso. Kawa momentalnie zrobi się przyjemnie chłodna a gorzki smak idealnie połączy się ze słodyczą lodów. Jeżeli mimo wszystko chcecie posłodzić swoją(...)kawę, zróbcie to zaraz po zaparzeniu – gotowego affogato nie mieszamy. Jeżeli macie ochotę możecie dodać do kawy ulubiony likier np orzechowy i połączyć to z kulką lodów orzechowych. Posypać wierzch startą czekoladą. To świetna zabawa. A najmłodszym członkom rodziny polecam kulkę lodów polać gorącym mlekiem
Szybko Tanio Smacznieleśnych jeżyn są smaczne i mocno owocowe. Bez kawałków owoców i bez pestek, ponieważ przetarłam je przez sito. Jeżeli ktoś lubi całe owoce można ten proces pominąć, wtedy lody w przygotowaniu będą jeszcze prostsze :) Warto skorzystać, kiedy sezon na jeżyny w pełni. 400 g jeżyn 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki kremówki 1 szklanki mleka skondensowanego Jeżyny(...)kremówkę dobrze schłodzić w lodówce. Śmietankę ubić i stale miksując wlewać cienkim strumykiem mleko. Na końcu dodać mus jeżynowy i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć mieszankę do pojemnika na lody i wstawić do zamrażarki. Lody dobrze jest przemieszać co jakiś czas. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Bez pieczenia , Dania bez glutenu , Desery , Dla dzieci , Lody
https:KKuchniaMniamyszne i zdrowe lody tylko z trzech składników? Tak, to możliwe! Do fenomenalnych lodów tak naprawdę wystarcza jeden — banan, który po zamrożeniu zyskuje świetną strukturę i wspaniale chłodzi. Jednak ja postanowiłem zaszaleć i dorzucić masła orzechowego, które genialnie się z bananem komponuje oraz mleka kokosowego, nadającego delikatną i kremową strukturę. Takie własnoręcznie wykonane lody to 100% naturalnych i odżywczych składników, które w te upalne dni idealnie się sprawdzą zamiast posiłku. * SKŁADNIKI na duże pudełko lodów 1 kg dojrzałych bananów (najlepiej jeszcze żółtych z brązowymi plamkami) 300 ml śmietanki kokosowej (zebranej z góry puszki po mleku) 200 g masła orzechowego 100% * PRZYGOTOWANIE Banany zmiksuj za pomocą blendera z masłem orzechowym i kokosową
Food Squareswój upust właśnie na początku miesiąca dość mocno. Mnie to nie przeszkadza bo kocham upały niemniej jednak ochłodzić organizm jakoś trzeba i znakomitym sposobem są tu lody. Lody śmietankowe, lody sorbetowe, lodowe rolady, partfaity i inne zimne smakowitości mają swoją rację bytu właśnie teraz. Zapraszam zatem na pyszny sorbet, pachnący latem i smakowity. Lody wykonałam w ramach akcji "Ciasto na niedzielę" tym razem Lody dla ochłody. Sorbet morelowy. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecokolwiek jest wielką sztuką :) Kto ma w domu takie cudo, wie o czym mówię :) A wracając do ciepła... polecam Wam pyszne orzeźwiające lody :) Jeśli macie maszynkę do lodów zdążycie zrobić i zjeść jeszcze dziś, jeśli nie- będą na jutro :) Składniki: Na 2 duże porcje lodów lub 4 normalne 4 dojrzałe owoce kiwi 2 gałązki mięty(...)przestudzone kiwi. Jeżeli ktoś chce słodsze lody może dosypać ok 2 łyżki cukru pudru, ja pozostawiłam bardziej kwaskowe. 3. Gotową masę przelewamy do włączonej maszynki do lodów i mieszamy ok 45 minut. Można również przelać do pojemnika i mieszać co godzinę aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przekładamy do waflowych pucharków, dekorujemy listkami mięty. Gotowe
Kuchnia w czekoladzieserdecznie dziękuję Henkell & co. vinpol Polska. Na pierwszy rzut poszedł kokosowy, bo ten zawsze najbardziej lubiłam. Powstały pyszne lekko zabajone lody kokosowe, które z dodatkiem lodów jagodowych tworzą niesamowity duet. Mam nadzieję, że spróbujecie i powiecie mi, czy Wam tak samo smakują. Składniki: Na ok 1 litr lodów: 100g wiórek kokosowych 2/3 szklanki(...)obie masy będą już troszkę "ścięte" przekładamy je warstwami w większym pojemniku, po czym delikatnie łączymy dociskając łyżką. Wkładamy ponownie do zamrażalnika na kilka godzin. Dzięki zawartości alkoholu lody są miękkie i można je śmiało porcjować prosto z zamrażarki
Kuchnia w czekoladziemascarpone. Wydaje mi się, że dzięki dodaniu serka są bardziej kremowe. Te dzisiejsze na pewno nie należą do dietetycznych. Serek + kremówka. Ale są przepyszne. Może to w ogóle najlepsze lody owocowe jakie zrobiłam? Sama już nie wiem, koniecznie zróbcie. składniki 500 g malin (ok 400 ml po przetarciu) 4 łyżki ksylitolu ( lub cukru) 1/2 szklanki śmietanki kremówki(...)serka mascarpone przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją. Maliny opłukać, odsączyć, zmiksować, przetrzeć przez sitko (jeżeli nie przeszkadzają Wam pestki, można nie przecierać). Mus malinowy zmiksować ze śmietanką serkiem i ksylitolem. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny a najlepiej na całą noc. Dalej postępować zgodnie
Stare GaryLawenda kojarzyła mi się zawsze z Francją i ciągnącymi się w nieskończoność łanami fioletowych kwiatów. Teraz będzie mi się kojarzyć również z tymi lodami :) Nie spotkałam ich jeszcze w żadnej lodziarni, ale nic nie stało na przeszkodzie, żeby zrobić je domowym sposobem. Polecam, gdyż smak oddaje 100% zapachu lawendy i nie zmienia się nawet po obróbce. SKŁADNIKI(...)sposób mniej przykleja się do ścianek misy. Kiedy lody są gęste, ale jeszcze miękkie przekładam do pojemnika i wkładam do zamrażalnika. Kategoria: Bez pieczenia , DLA DZIECI , Lody i desery lodowe , SŁODKO , Wykorzystanie żółtek Tagged: kremówka , lawenda , mleko zagęszczone
https:KKuchniaMniamLody lody dla ochłody jak wołali onegdaj sprzedawcy sprzedając lody wprost z toreb termicznych. Ja może bezpośrednio z torby nie sprzedaje ale świeżutkie prosto z zamrażarki do wafelków i zajadamy. Lody robi się błyskawicznie tylko czas oczekiwania trochę dłuższy. Dziś robicie a jutro zajadacie. Jogurtowe lody mango. ROZWIŃ I CZYTAJ
Moje Małe Czarowanieidealnie jako deser na taki upał. Jak zrobić kawę mrożoną? Poniżej najprostszy przepis na kawę mrożoną z lodami. Składniki: kawa rozpuszczalna lub z ekspresu mleko kostki lodu lody śmietankowo-czekoladowe Wykonanie: W wysokich szklankach zaparzyć 1-2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zalewając wodą do połowy. Można też zaparzyć kawę z ekspresu. Odstawić na chwilę do ostudzenia(...)zimnej kawy dodać 2-3 kostki lodu i 2 gałki lodów śmietankowo-czekoladowych (można dodać inne smaki lodów, np. waniliowe, kawowe, karmelowe itp.) Do kawy z lodami dolać mleko wg uznania. Lekko zamieszać i dodać słomkę. Kawa najlepiej prezentuje się w wysokich przezroczystych szklankach lub słoikach. Można udekorować ją bitą śmietaną i listkami mięty. Prawda
Pyza i SurówkaDomowe lody można robić w zasadzie ze wszystkich owoców. Robiłam już lody ze zmiksowanych truskawek, wiśni i koktajli jagodowych (jagody i kefir) i truskawkowych (truskawki i kefir) czy zamrożonego świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego. Wszystkie te lody są rewelacyjne. Tym razem lody z kiwi i mięty. Składniki: ½ szklanki mięty ½ szklanki wody(...)mięty. Kiwi obrać i pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do pojemnika blendera. Dodać sok z limonki i przecedzony syrop miętowy. Wszystkie składniki zmiksować a następnie przelać do pojemników na lody i zamrozić
Mama GotujePyszne truskawkowe lody, bez jajek, na jogurcie. Sezon truskawkowy nie jest długi, więc warto robić póki jeszcze trwa. Można takie lody zrobić z truskawek mrożonych ale te ze świeżych są naprawdę smaczne. Najlepsze z bitą śmietaną. Na podstawie przepisu ze strony Moje Wypieki Składniki 500 g truskawek 80 g śmietany kremówki(...)jogurtu greckiego łyżka soku z cytryny 3 łyżki ksylitolu lub cukru (lub tyle ile lubimy) Przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją truskawki opłukać, usunąć szypułki. Wszystkie składniki włożyć do blendera, zmiksować. sprawdzić czy masa jest wystarczająco słodka, jeżeli nie, dosłodzić. Wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny
Stare Garyzamiast tej wódki napisała ekstrakt waniliowy? Pewnie pytań by nie było, ale ekstrakt waniliowy wytwarzany jest na bazie alkoholu :) Po co więc ten alkohol? Dzięki tej niewielkiej ilości Wasze lody utrzymają konsystencję i nie zamarzną na kość. Trochę zamarzną, to normalne, ale jak wyciągniemy z zamrażarki pojemnik z sorbetem i pozostawimy go na blacie 10 - 20 minut spokojnie(...)Właśnie ten alkohol sprawia, że sorbet szybko dochodzi do konsystencji, którą możemy formować. Powiem Wam też, że w ogóle jest nie wyczuwalny. Przepis pochodzi z Moje Wypieki. Kurcze, robienie lodów uzależnia :) Składniki: 800 g truskawek (mogą być mrożone) 2/3 szklanki cukru sok z jednej cytryny 1 łyżka wódki lub ekstraktu waniliowego Wszystkie składniki umieszczamy w dzbanku blendera i miksujemy
Blondynka GotujeCzarne porzeczki są wspaniałymi owocami. Można z nich zrobić konfiturę, sok, kisiel czy chociażby mufinki . Świetnie nadają się również na domowe lody. W zależności jakie lody lubimy mogą one być albo bardzo słodkie albo bardziej lub mniej kwaśne. Domowe lody są pyszne i może nie aż tak dietetyczne jak niedawno umieszczone tu lody(...)przygotowaną masę przełożyć do pojemnika do zamrażania, przykryć go i włożyć do zamrażarki na co najmniej 5 godzin. Po pierwszej i drugiej godzinie (a najlepiej co godzinę) w zamrażalniku lody należy przemieszać
Mama GotujeTORT BRIGADEIRO Z LODAMI (Torta de brigadeiro e sorvete) Walentynki tuż tuż, zatem dziś moja kolejna propozycja, tym razem obłędny brazylijski Tort Brigadeiro z lodami! Tort składa się z intensywnego, wilgotnego, czekoladowego spodu, dużej porcji lodów kawowych (możecie użyć Waszych ulubionych) i przepysznych pralinek Brigadeiro nadziewanych truskawkami. Całość możecie przygotować bardzo szybko, tort jest(...)każdą kulkę obtocz w posypce. Pozostaw kulki w lodówce przez około 30 minut do schłodzenia. SKŁADNIE TORTU: Na wystudzony spód wyłóż lody (najlepiej łyżką do lodów, ale niekoniecznie), a na nie poukładaj praliny. Podawaj od razu. Gotowe! Smacznego! Follow my blog with Bloglovin
Słodko-Słony Świat Ilonyrazy zdarzyło się wam zaglądać do zamrażalnika w nadziei , że są tam lody, a to tylko pudełko po lodach z koperkiem lub pietruszką? Ale jest na rada! W domowym zaciszu można wyczarować jeszcze pyszniejsze(...)lody niż te ze sklepu, a w dodatku o każdej porze roku i przy użyciu kilku składników :) Potrzebujemy: 2 tabliczki gorzkiej czekolady (mlecznej jeżeli lubimy bardzo słodkie lody) 6 żółtek 100 g cukru 500 ml (2 szklanki) śmietany 30% 250 ml (1 szklanka) mleka No i zaczynamy! Cukier i żółtka ubijamy blenderem na wysokich obrotach
Kolejny blog o gotowaniuLody lody dla ochłody!Ojj tak – zaczynamy lodowy sezon!Z oknem coraz bardziej upalnie ( mama mi mówiła , że jak minie „zimna Zośka” , czyli imieniny Zofii 15 maja ) to zaczną się upały.I sprawdziło się!Ja co prawda raczej z tych , co lubią ciepłą wiosnę , niż gorące lato , no ale narzekać absolutnie nie będę(...)ubite białka i delikatnie , ale dokładnie mieszamy.Dodajemy ubitą kremówkę łyżka po łyżce i ziarenka wydrążone z wanilii.Przekładamy do pojemnika.Odkładamy na minimum 3 godziny do mrożenia.Zajadamy!Ps. lody znikają błyskawicznie! :DNo i dobrze , bo przez obecność surowych jajek i tak trzeba je zjeść w ciągu
Ostra na Słodkoteż doskonały dodatek do wielu dań. Można je dodawać do koktajli, robić z nich pasty orzechowe, dodawać je do owsianek, placuszków, ciasteczek, ciast, a nawet przygotować z nich lody. Poniżej znajdziecie dwa przykładowe (proste) przepisy z orzechami. Śniadaniowa owsianka z orzechami i figą Składniki: 1 szklanka wody 0,5 szklanki płatków owsianych górskich 1 czubata łyżka liofilizowanych truskawek(...)można też dodać miód do smaku, znów mieszamy. Tak przygotowaną owsiankę podajemy z pokrojoną figą, migdałami (część przekroiłam), rozdrobnionymi w dłoniach lioflizowanymi truskawkami i listkami świeżej mięty. Smacznego Proste lody pistacjowe Składniki: 0,5 szklanki pistacji (obranych) 2 łyżki syropu klonowego 0,5 szklanki mleka 1,5 szklanki śmietanki kremówki 36% (schłodzonej) 0,5 szklanki cukru Przygotowanie: Pistacje
Słodkie okruszkiskładników. Do podstawowej wersji śmietankowej można dodawać zmiksowane owoce, ekstrakty soków owocowych czy warzywnych. Soki powinny być użyte najlepiej tego samego dnia. Tu klik więcej na temat przygotowywania lodów. Sok ze szpinaku pięknie zabarwi lody na zielono. W zależności od ilości soku można uzyskać mniej lub bardziej intensywny kolor. Aby uzyskać aksamitne o jednolitym kolorze lody(...)używać surowych soków wyciśniętych w danej chwili z owoców czy warzyw barwiących, takich jak szpinak czy czerwony burak. Z owoców pięknie barwi surowy sok z malin, truskawki czy wiśni. Lody truskawkowo-miętowe Potrzebujemy • 500 ml śmietany kremówki, • 4 żółtka, • 100g cukru pudru, • 300g truskawek, • garść mięty, same listki. W misce ubijamy żółtka z cukrem pudrem na puszysty krem
Leśny Zakątekwiele radości Takie batony będą dobrym rozwiązaniem jako pyszna i pożywna przekąska na drugie śniadanie do szkoły czy na wycieczkę. Przepis na domowe batony znajdziesz tutaj. 5. Co zamiast lodów? Domowe lody, słodkie choć bez cukru! Te lody, o których chcę Wam tutaj opowiedzieć, to jest jeden z najbardziej przebojowych przepisów! Dlaczego? Bo wystarczą(...)nich tylko 3 składniki: mrożony banan, mrożone owoce (np. truskawki) oraz mleko. Wszystko miksujemy i lody gotowe! Smakiem wygrywają z lodami ze sklepu, bo są naprawdę przepyszne, a w dodatku nie zawierają ani grama cukru! Warto dzieci zachęcić też do samodzielnego “udekorowania” lodów świeżymi owocami, zdrowymi posypkami. Będzie dużo zabawy! 6. Co zamiast
WiszniówkaCzas czytania: 2 min Praline semifreddo, to lody, które nigdy do końca nie zamarzają, natomiast praline, to blanszowane migdały przyrumienione na patelni i skąpane w karmelu. Po wystygnięciu praline kruszymy na drobne kawałki i dodajemy do masy lodowej. Lody są boskie, niesłychanie delikatne, puchowe, a ich smak, to rozkosz. Śmietankowo-karmelowy smak lodów przeplata się(...)kawałkami chrupiących karmelowych orzechów. Nabierasz łyżeczkę, później kolejną i, kolejną i tak aż do końca. Print Praline semifreddo .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Włoskie lody o smaku śmietankowo-karmelowym. Course Desery Cuisine Italian Keyword migdały, śmietany Prep Time 10 minutes Cook Time 5 minutes Total Time 15 minutes Servings 6 Author Anna Ingredients
SprawdzonaKuchnia.plJapońska Aisu Kohi warzona jest bezpośrednio na lodzie, co oznacza, że nie wymaga późniejszego chłodzenia. Sposób ten wyzwala z napoju niepowtarzalny aromat, którego nie uzyskamy w przypadku zwykłej frappe. Tradycyjna Oliang z Tajlandii przyrządzana jest z dodatkiem soi, sezamu i kukurydzy. To nadaje jej absolutnie niepowtarzalnego smaku. Napój serwowany jest z lodem i bardzo słodkim skondensowanym mlekiem (pycha!). Czasem(...)podwójną dawkę kofeiny!). Nie zapominajmy o kostkach lodu i… dużej ilości bitej śmietany! Każdy kubek takiej kawy wymaga pokuty. Ceną jest kilka godzin solidnej katorgi na siłowni! Kolejna na liście, włoska Affogato, nie jest właściwie mrożoną kawą. Chcąc być precyzyjnym, jest to niezwykle mocne, aromatyczne espresso, którym zalewa się solidną gałkę lodów waniliowych. Na koniec zostawiliśmy sobie naszego najbliższego
codojedzeniatego wyszło i czy w ogóle warto zainwestować w taki sprzęt. Co możecie przygotować w blenderze wysokoobrotowym? mleka roślinne kruszony lód hummusy i pasty kanapkowe koktajle zupy kremy masła orzechowe mąki z ziaren i płatków lody i sorbety musy owocowe mielona kawa ciasto na naleśniki PARAMETRY TECHNICZNE Zanim przejdziemy do testów, parę słów na temat specyfikacji urządzenia(...)umiejscowione tak, że nie ma problemu z ich myciem. Do wyboru macie 3 automatyczne programy (gotowanie zup, smoothie i napoje) + program pulse (np. do robienia surówek czy kruszonego lodu) + ręczne ustawienie mocy blendowania. Pierwsze wrażenie Wyglądu sprzętu nie będę opisywać, wszystko macie na zdjęciach. Skupię się raczej na działaniu. Blender, a raczej jego serce, czyli podstawa z silnikiem jest stabilna
Powiedz dietom niepolewa je się wrzątkiem! Piekliście kiedyś takie ciasto? Ja piekłam angielski pudding, który sposobem pieczenia przypomina czekoladowe ciasto na gorąco. Oczywiście, jeśli ciasto jest gorące to najlepiej smakuje z lodami. Jakie lody wybierzecie to już kwestia smaku. To ciasto smakuje ze wszystkimi rodzajami lodów. Czekoladowe ciasto na gorąco Składniki: na 4 – 6 porcji(...)bardzo mięciutkie. Trzeba je nabierać łyżką. Pod ciastem tworzy się pyszny czekoladowy sos. Nałóż porcje ciasta do miseczek, na wierzchu połóż kulkę lodów i polej czekoladowym sosem. Smacznego! The post Czekoladowe ciasto na gorąco z lodami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaswojej prostocie, w stu procentach naturalne, pyszne, lekkie i zdrowe.. Ważne jest, by wcześniej zamrozić obrane i wypestkowane brzoskwinie, blendowanie takich właśnie owoców zapewni nam to, iż nasze lody, nawet gdy będziemy je przechowywać dłużej w zamrażarce, będą miały odpowiednią konsystencję i ich porcjowanie nie sprawi nam kłopotu. Spróbuj również kremowych lodów z bananami(...)oraz wersji do foremek - brzoskwiniowych wodnych lodów . Dzień wcześniej mrożę obrane i pokrojone brzoskwinie ( dobrze zamrozić większą ilość, przydadzą się na lody i koktajle). SKŁADNIKI: brzoskwinie - dowolna ilość miód ( lub inne słodzidło) do smaku - w zależności od słodyczy owoców sok z cytryny - dla podkręcenia smaku WYKONANIE: mrożone owoce blenduję (dobrze jest robić mniejsze porcje
Upiecz sobie babeczkęzasięgiem, mimo, że w sklepach są dostępne lody bezglutenowe, to są one dla mnie za słodkie, albo ich skład mi nie odpowiada. Zakupiłam więc maszynkę do kręcenia lodów i teraz robię je sama, przynajmniej wiem co jem i mogę dowolnie bawić się smakami. Często rezygnuję z tłustych i bogatych w laktozę śmietanek, a masę na lody(...)jest zdrowiej i bardzo smacznie. Te dzisiejsze przygotowałam z zaledwie 4 składników. Wykorzystałam mleko bez laktozy Mlekovity, ugotowaną biała komosę ryżową, naturalną wanilię i erytrol zamiast cukru. Te proste lody zestawiłam z młodymi szyszkami sosny zakonserwowanymi w syropie (można zrobić samodzielnie, lub poszukać się na lokalnych bazarach), prażonymi orzeszkami pinii i kwiatami białego lilaka. Polecam takie połączenie, wyszło
Quinoa Raz!pozostawia on żadnego śladu. Dokładnie tak jest, po kilku dniach styropianowe pudełko w którym dostałam lód zrobiło się puste i o dziwo suche. Czary mary :-) Suchy lód ma szerokie zastosowanie m.in laboratoriach, chłodnictwie czy cateringu. Używamy jest do transportu próbek krwi, artykułów spożywczych i innych, które muszą być schłodzone i muszą mieć utrzymaną niską temperaturę. Jest też wykorzystywany(...)zdobienia napojów i potraw. Coraz częściej używany jest też do czyszczenia :-) Jeśli chodzi o zostawanie w gastronomii to jest on używany do chłodzenia dań, do lodów owocowych i napojów, drinków. Jego dużym atutem jest hamowanie rozwoju bakterii oraz grzybów. Nie wpływa również na smak i zapach żywności. Choć dodany do soku, jego smaku nie zmienił
kruche babeczkiCudownie mleczne, kremowe lody waniliowe. - tylko 3 składniki - bez maszynki do lodów - bez mieszania w trakcie mrożenia Jestem ciekawa czy próbowaliście już domowych lodów Big Milk - to prawdziwy HIT lodowy na moim Blogu :-) Cudownie smakuje również sorbet truskawkowy - gorąco polecam! Zapraszam też na najlepsze domowe lody jagodowe(...)śmietankowe lody malinowe oraz niesamowicie orzeźwiające lody cytrynowe
AniaGotuje.plwodą, ubijać, aż masa całkowicie ostygnie. Dodać miodówkę, połączyć. Osobno ubić kremówkę i białka. Dodać śmietanę do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać łyżką. Na końcu dodać białka, połączyć. Przełożyć lody do pojemnika, zamrozić. Figi pokroić na ćwiartki, odłożyć. Na patelni skarmelizować cukier. Dodać miód, wymieszać. Wlać kremówkę (może pryskać), wymieszać. Podgrzewać, aż wszystko się ładnie połączy. Dodać figi, podgrzewać(...)nieco zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Nałożyć lody do miseczek, na wierzch wyłożyć figi. Polać pozostałym syropem. Smacznego! Lodów wychodzi oczywiście więcej niż na dwie porcje; figi jednak trzeba przygotowywać za każdym razem od początku; świeżo skarmelizowane są bowiem najlepsze
Pożeraczka, czyli raz adobrześliwkach. Te lody są bardziej orzeźwiające, niż klasyczne czekoladowe, ale nadal jest zachowany ten wytrawny smak, więc jeżeli lubicie niebanalne smaki to gorąco zachęcam to przygotowania tych lodów. Dotarły do nas afrykańskie upały, więc zapas lodów przyda się idealnie. Składniki: około 500 g śliwek (dowolnych) 2 puszki mleka kokosowego (gęsta część, czyli około(...)kokosowe. Na samym końcu dodaj posiekaną czekoladę oraz śliwki, wymieszaj dokładnie. Przełóż masę do pudełka o pojemności minimum 2 litry.. Włóż do zamrażalnika na minimum 3 godziny. Jeżeli lody stwardnieją przechowuj je już lodówce, wtedy o każdej porze dnia i nocy będą idealnej konsystencji. Życzę smacznego i zimnego! Artykuł Wegańskie lody śliwkowe
greenscarfdeser można jeść bez wyrzutów sumienia, bo nie zawiera cukru. Banany oraz masło orzechowe nadają mu słodyczy i konsystencji, a kakao i kawa zbożowa Inka głębokiego smaku. Takie wegańskie lody robi się szybko i prosto. Przyznam, że zawsze mrożę banany na zapas, aby móc sobie go w każdej chwili przyrządzić. Podaję składniki na 4 porcje. Bezcukrowy sorbet czekoladowo(...)całkowitego ostygnięcia. Zamrożone banany wkładamy do blendera kielichowego lub malaksera (najlepiej jak jest przystosowany do kruszenia lodu), dodajemy zimną kawę, kakao i masło orzechowe. Miksujemy na gładką masę. Szybko przekładamy do pojemnika i z powrotem wkładamy do zamrażarki. Zostawiamy tam lody na co najmniej 1-2 godziny. Potem wystarczy gałkownicą maczaną w ciepłej wodzie uformować kulki sorbetu (jeśli
Poezja smakudobrze się schłodziła). Następnego dnia kręcimy lody w maszynce (pamiętajcie, żeby dobrze schłodzić miskę), w razie potrzeby chowamy je jeszcze na jakiś czas do zamrażarki, żeby lody nabrały odpowiedniej konsystencji. Jeśli nie macie urządzenia do lodów można wylać masę do pudełka, włożyć na kilka godzin do zamrażarki i co pół godziny dokładnie mieszać(...)Smaka GRAHAMKI MIODOWE autorka: apetytnasmaka | blog: Apetyt na Smaka Koktajl quinoa + nieszpułka + miód autorka: celiakwpodrozy | blog: quinoaraz.blogspot.com Quinoa z rabarbarem, miodem, tymiankiem i gorzkimi migdałami autorka: celiakwpodrozy | blog: quinoaraz.blogspot.com Lody truskawkowo-rabarbarowe podane z ekspandowaną quinoą oraz podsumowanie miodowej akcji autorka: celiakwpodrozy | blog: quinoaraz.blogspot.com Bezglutenowa tarta z kokosowo-arbuzową pianką autorka: celiakwpodrozy | blog: quinoaraz.blogspot.com Rabarbarowe tiramisu z nutą
Quinoa Raz!tort bezowy tiramisu Składniki: (na ciasto o średnicy 25 cm) beza: 6 białek 250 g cukru 50 g cukru pudru 1 łyżka białego octu winnego 1 łyżka mąki ziemniaczanej lody: 200 ml śmietany kremówki (38%) 250 g serka mascarpone 3 jajka 100 g cukru pudru 50 ml amaretto 50 ml mocnej, zimnej kawy dodatkowo: 3 łyżki kakao Białka(...)połączyć. Wlać kawę i amaretto, wymieszać. Kremówkę ubić, dodać do mascarpone. Białka ubić, pod koniec partiami dodając pozostały cukier puder. Porcjami dodawać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką. Wstawić lody na 2-3 godziny do zamrażarki. Na talerzu ułożyć pierwszy bezowy blat, rozłożyć 1/2 na wpół zmrożonych lodów, posypać kakao. Ułożyć kolejny blat, resztę lodów
Pożeraczka, czyli raz adobrzekardamonem. Pozostałe morele kroimy w kostkę i razem z pestkami dyni dodajemy do masy. Wkładamy do lodówki (najlepiej na noc, żeby dobrze się schłodziła). Następnego dnia kręcimy lody w maszynce (pamiętajcie, żeby dobrze schłodzić miskę), w razie potrzeby chowamy je jeszcze na jakiś czas do zamrażarki, żeby lody nabrały odpowiedniej konsystencji. Jeśli(...)macie urządzenia do lodów można wylać masę do pudełka, włożyć na kilka godzin do zamrażarki i co pół godziny dokładnie mieszać. Życzę samych smacznych i zdrowych deserów ;) Pod tym linkiem znajdziecie książkę "Lodovo czyli domowe, zdrowe lody, zimne desery i smoothie" http://ksiegarnia.zwierciadlo.pl/lodovo-czyli-domowe-zdrowe-lody-zimne-desery-i-smoothie.html
Quinoa Raz!cukrem pudrem. Dodaję do śmietany i łącze mikserem. Jak masa będzie ubita przekładam do pojemnika i wstawiam do zamrażalnika. Po godzinie co 30 minut napowietrzam masę mikserem. Można też lody zrobić w maszynce do lodów. Zostawiam na noc albo kilka godzin. Lody wyjmuję 30 minut przed jedzeniem z zamrażalnika. W tym czasie ucieram 1/3 szklanki(...)płatków fiołka z miodem na syrop. Lody polewam syropem, posypuję cukrem fiołkowym. Do lodów wykorzystuję tylko płatki fiołków, które obrywam a nie całe kwiaty. Szypułki wyrzucam
wesoła kuchniajeszcze nie nasyciłam. Tym razem kupiłam jednak takie trochę oszukane - niektóre, i owszem, były cudownie krwiste; większość jednak nieprzyjemnie zaskakiwała klasycznym, pomarańczowym kolorem. Co robić...? Bardzo chciałam, żeby moje lody miały ten piękny, różowy kolor... Wtedy przypomniałam sobie o sorbecie , który przygotowałam trzy lata temu. Do pomarańczy dodałam malin, i kolor wyszedł obłędnie intensywny! Wykorzystałam więc znany trik(...)muszę przyznać, że sprawdził się znakomicie. Moje lody mają piękny, pastelowo-różowy kolor, a do tego zyskały dodatkową, ciekawą nutę smakową. Żeby uczynić je nieco bardziej charakternymi , dodałam odrobinę pieprzu. Nie jest mocno wyczuwalny, ale na sam koniec lekko szczypie w język i wywołuje przyjemne zaskoczenie. Polecam Wam ogromnie na te coraz cieplejsze dni. Lody pomarańczowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzequinoą i solonymi orzechami macadamia :) Jeśli nie macie maszynki lody można zrobić tradycyjną metodą, czyli co jakiś czas wyjmować z zamrażarki i mieszać, tak jak robiłam niebiańskie lody z mleka kokosowego i quinoy . Składniki: 5 łyżek ekspandowanej quinoy 300 ml mleka kokosowego 3 - 4 łyżki masła z orzechów laskowych (można je wykonać samodzielnie(...)masłem z orzechów laskowych, namoczonymi wcześniej na kilka godzin nerkowcami, sokiem z cytryny i cukrem kokosowym. Odstawiamy na minimum godzinę do lodówki. Z zamrażarki wyjmujemy misę do kręcenia lodów, podłączamy mieszadło i wlewamy schłodzoną masę z mleka kokosowego i orzechów. Czekamy, aż lody będą gotowe, w tym czasie jeśli chcemy siekamy orzechy brazylijskie, włoski i macadamia
Quinoa Raz!z malinami to przepyszny smakołyk, który możemy wykonać również z dodatkiem innych ulubionych owoców sezonowych np. jagód czy truskawek lub też bez ich dodatku, wtedy uzyskamy śmietankowy smak lodów . To doskonały deser w sam raz na upalne dni, który błyskawicznie znika z pucharków. składniki na około litr lodów 1/2 litra mleka 3% 3/4 szklanki(...)malin i całość jeszcze raz dokładnie miksujemy. Masę lodową wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin lub na całą noc, w trakcie mrożenia jeszcze i kilkakrotnie mieszamy. Artykuł Najłatwiejsze lody z malinami + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniapodanie. Nie są to klasyczne lody z owocami i bitą śmietaną ale podane na gorących przesmażonych z cukrem truskawkach. Oczywiście można użyć także innych owoców sezonowych- lody smakują też świetnie z wiśniami, bananami czy jagodami. Podając lody, zwłaszcza jeśli podajemy je gościom, warto zadbać o to aby serwować je w ładnych pucharkach(...)Mojej córeczce tak się spodobały, że jada w nich nawet zupę. Składniki na 2 porcje: 200 g truskawek łyżka cukru sok z połowy cytryny szczypta cynamonu 6 gałek lodów o dowolnym ulubionym smaku garść poziomek Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na drobne kawałki. Wrzucić je do rondelka, zasypać cukrem i cynamonem, skropić sokiem z cytryny. Dusić kilka minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaucierpiała. Nie chodzi oto, by odmawiać sobie wszystkiego. Urlop nie musi wiązać się z rezygnacją z tego, co smaczne. Zjedz sobie kawałek pizzy, zamów dużą porcję lodów z rodziną, albo zjedz gofra na śniadanie. Wszystko jest dla ludzi, ale z umiarem! Gofry z bitą śmietaną i sosem to ładunek energetyczny liczący około 500 kcal. Ten sam deser z samymi(...)Żeby je strawić, układ pokarmowy musi działać odrobinę intensywniej, więc może się zdarzyć tak, że bilans energetyczny wyjdzie Ci jeszcze na plus. Pamiętaj tylko, że chodzi tu dobrej, jakość lody – najlepiej wybrać te słodzone sokiem o owoców lub cukrem brzozowym. Lody domowe i rzemieślnicze to najlepszy wybór. Jeżeli chcesz przywrócić smaki lata i zrobić sobie pyszny
Codogarachciałam Wam przedstawić przepis na przepyszne domowe, mocno bananowe lody. Przecież możecie je przyrządzić dzisiaj a zjeść np jutro- chociaż uprzedzam, że łatwo im się nie oprzecie. Lody są mocno bananowe na bazie prawdziwych bananów i świeżej kremówki z dodatkiem przepysznej czekolady Callebaut . Polecam bardzo ;) Składniki: 3 duże banany 1 duża pomarańcza(...)sztywno i stopniowo dodawać zmiksowane banany- dokładnie wymieszać. Następnie do masy lodowej dodać 3-4 łyżki czekoladowych kuleczek i wyciśnięty sok z pomarańczy. Masę przełożyć do misy maszynki do lodów i dalej postępować według jej instrukcji. Lody przełożyć do pojemnika i zamrozić. Smacznego
Krakowskie smaki Anitakże na Dzień Czekolady, który 4 września jest obchodzony w Warszawie i paru innych miastach proponuję przepyszne domowe lody mega czekoladowe. Choć w upały preferuję lżejsze smaki lodów to potem... czekoladowe lody są jak znalazł :-) Mocno czekoladowe, ekspresowe w wykonaniu, z chrupiącymi kawałkami czekolady, rozpływające się w ustach. Przepyszne! Bardzo polecam! Składniki na około(...)lodów: 400 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 400 ml schłodzonego niesłodzonego mleka skondensowanego 125 g cukru pudru 3 łyżki ciemnego kakao 100 g gorzkiej czekolady najlepiej powyżej 60% kakao 50 g mlecznej czekolady oraz: 100 g płatków czekoladowych lub drobno pokrojonej gorzkiej czekolady Czekoladę gorzką i mleczną połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej: wrzucić czekoladę
maniapieczenialody mam drugi żołądek. Tak przynajmniej od najmłodszych lat wmawiają mi rodzice. Nic, więc dziwnego, że w końcu postanowiłam zrobić lody sama. Uznałam, z racji, iż to mój pierwszy wyrób, że nie będę porywała się na oryginalne, nieznane mi smaki (a bo jeszcze może nie okażą się interesujące i już na początku się zniechęcę), więc wybrałam(...)bezpieczeństwo, czyli kakao, czekoladę i banany - kompozycja idealna. Dzięki alkoholowi lody są miększe (tak przynajmniej czytałam); kakao sprawia, że nie są ani zbyt słodkie, ani za mało słodkie; a kawałki ciemnej i białej czekolady stanowią miłą, chrupiącą niespodziankę ;) LODY KAKAOWE Z KAWAŁKAMI CZEKOLADY I LIKIEREM BANANOWYM Składniki: - 300 mililitrów kremówki - 350 mililitrów mleka - 100 mililitrów likier
Życie zamknięte w smakumiejsce, dzięki któremu moje wakacje były wyjątkowe! Codziennie jadłam tam lody na gałki, skusiłam się też na gofry, affogato i desery lodowe, hitem okazały się dla mnie lody marchewkowo-pomarańczowe, marakuja z papają i pistacja. Gofry, które poleciła mi spróbować koleżanka - blogerka kulinarna, to prawdziwa uczta dla zmysłów, niesamowicie delikatne ciasto, chrupiące, podane na talerzykach deserowych(...)bitą śmietaną i owocami kiwi w żelu, zajadałam z widelczykiem, popijając affogato, czyli lodami waniliowymi zatopionymi w espresso, a na wierzchu góra bitej śmietany... Jeśli lubicie połączenie lodów i wina musującego wypróbujcie koniecznie deser musujące orzeźwienie Rossini: lody cytrynowe, wódka żurawinowa i musujące wino! O wolne miejsce przy stoliku było naprawdę trudno. Z przyjemnością polecam
Moja smaczna kuchniaWyborne, mega kokosowe lody o smaku prawdziwego orzecha kokosowego a nie tylko sztucznie aromatyzowane kokosowym aromatem jak to w sklepowych lodach niestety bywa... Bez jajek, bez maszyny do lodów. Polecam! Składniki na około 1000 ml lodów: 2 puszki pełnotłustego mleka kokosowego* 400 ml schłodzonego niesłodzonego mleka skondensowanego 100 g cukru pudru 4 łyżki stopionego(...)koniec ubijania dodać cukier puder. Następnie powoli wlewać mleko skondensowane i olej kokosowy. Masę przelać do pojemnika na lody, zamknąć i zamrozić. Po około 3 godzinach, gdy lody zgęstnieją, dodać trochę wiórków kokosowych, zamieszać i odstawić z powrotem do zamrażarki. Smacznego! :-) __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE
maniapieczeniaKlasyczne mocno waniliowe, przepyszne, puszyste lody, których zrobienie zajmuje naprawdę kilka minut. Nie trzeba ich mieszać, nie wymagają dodatku jajek ani użycia maszyny do lodów. Można je jeść od razu po wyjęciu z zamrażarki. Smakują dokładnie tak jak każde lody waniliowe ze sklepu, ale oczywiście nie mają w sobie ani grama chemii i sztucznych dodatków(...)smakowych. Polecam! Składniki na ok. 1000 ml lodów: 400 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego 400 g schłodzonej śmietany 36% 150 g cukru pudru 2 laski wanilii W wysokim garnku ubić śmietanę z cukrem pudrem na sztywno. Laski wanilii rozciąć wzdłuż nożem i zeskrobać z nich ziarenka. Dodać ziarenka wanilii do ubitej śmietany. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mleko
maniapieczeniajuż zrobiłyśmy lody, to przygotowałyśmy z mamą desery. Będą wam potrzebne Lody Czekoladowe i Gruszki w syropie, przepisy znajdziecie na blogu. Możecie też kupić gotowe składniki też będą dobre. Jeśli zdecydujecie się jednak zrobić je sami będą jeszcze lepsze. UWAGA : Gruszki z syropu z lodami czekoladowymi uzależniają!!!!!!!!!!!!! My już jesteśmy uzależnieni(...)listki mięty do dekoracji starta czekolada do posypania Przygotowanie: Gruszki wyjmujemy z syropu i odcedzamy na sitku. Układamy na talerzu polewamy roztopioną czekoladą. Łyżką do lodów nabiermy gałką lodów układamy obok, posypujemy startą czekoladą i kładziemy miętę. Teraz już tylko jemy, jemy i jemy. SMACZNEGO
Lili w kuchniwięc, że połączenie rozgrzewającego imbiru ze świeżością cytryny będzie idealne. Przepis znalazłam u Komarki , i zmieniłam tylko lekko sposób przygotowania. Efekt - intensywnie cytrynowe, zostawiające lekką ostrość imbiru na podniebieniu lody. Nawet C., który na imbir kręci nosem, zajadał się z nimi z apetytem. Z pierwszymi tegorocznymi truskawkami (tak, wiem, to jeszcze nie sezon, ale nie mogłam się powstrzymać(...)smakowały całkiem nieźle - wygłodniała, doceniłam ten delikatny truskawkowy aromat, jednocześnie nie mogąc doczekać się tych prawdziwych, czerwcowych) smakowały wybornie. Koniecznie musicie sobie takie zrobić, może nawet skusicie nimi Wiosnę? Lody imbirowo-cytrynowe Składniki: (na 1,4 l lodów) 80 g świeżego imbiru 1/8 łyżeczki soli 250 ml mleka 5 żółtek 165 g cukru skórka otarta 1 cytryny
Pożeraczka, czyli raz adobrze