Lody domowe, przepyszne, mocno truskawkowe. użyłam mrożonych truskawek które upiekłam dzięki czemu lody są jeszcze lepsze, dodałam sos balsamico i wyszły obłędne. Bez konserwantów, polepszaczy, sama natura. Nawet zimową porą można cieszyć się ich smakiem. 80 dkg truskawek użyłam mrożone 3 łyżki cukru trzcinowego 3 łyżki glassy balsamicko 500 ml śmietany kremówki 30 % 1 łyżka soku(...)sztywno, dolewam mus i mieszam już delikatnie i niedokładnie. Dwie łyżki musu zostawiam. Masę przelewam do pojemnika, na wierzch wylewam odłożony mus i robię wzorki za pomocą wykałaczki. Lody wstawiam do zamrażalnika na 8 godzin. Można użyć maszyny do lodów, można po trzech godzinach od wstawienia miksować lody co około godzinę żeby nie wytworzyły się
wesoła kuchniasmakowały wręcz wspaniale. Dodatek lodów był nieprzypadkowy i nie byle jaki. Lody w 100% naturalne zakupione ostatniego dnia sezonu w mojej ulubionej lodziarni. Do tego lody o smaku orzechowym co z gruszką i resztą towarzystwa komponowało się idealnie. "Crumble" z gruszką składniki dla 4 osób: 4 gruszki 8 łyżek płatków owsianych 4 łyżki płatków(...)migdałowych 1-2 łyżki naturalnego miodu 2 płaskie łyski oleju kokosowego 4 kostki gorzkiej czekolady lody jako dodatek - opcjonalnie wykonanie: Gruszki myjemy, przecinamy na pół razem z ogonkiem i za pomocą łyżeczki wyciągamy gniazda nasienne. Pozostawiamy ogonek do dekoracji. W garnuszku podgrzewamy miód i olej kokosowy. Gruszki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je lekko
Przysmaki Karolkiupalne lato mamy, a lata jeszcze nie ma. A jak lato to i lody. Robiłam dotychczas tylko sorbet i to bananowy. Tymczasem naszła mnie ochota na lody truskawkowe. Ochota ochotą, bardziej zamrażalnik wiedział swoje. Jeszcze jedna część z zeszłego roku truskawek w nim została, więc lody druga porcja na 200% się pojawi. Lody wyszły przepyszne. Nawet R zachwala - Miśka wiadomo każdego loda zjada z chęcią :) Składniki: 500 g mrożonych truskawek 120 g cukru 250 ml śmietanki min 30 % 1 łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: truskawki przełożyć do blendera i poczekać trochę aż lekko się rozmrożą dodać do nich sok z cytryny i dokładnie zmiksować na mus - Thermomix czas
Gotowanie z pasjąznoszę zbytnich upałów i taka pogoda jaką mamy teraz mi bardziej odpowiada, ale przecież mamy lato, więc czas na lody. Nie posiadam żadnej fajnej maszynki do lodów ... :( ale bez tego(...)też się da zrobić pyszne lody, tylko że jest to trochę czasochłonne i jeśli chcemy mieć aksamit pod językiem a nie trzeszczące kryształki lodu to trzeba się poświęcić. Ja już nie jedne lody przygotowywałam i w sumie to ciekawi mi czy takie wykonane przy pomocy maszyny się bardzo różnią od takich bez jej użycia. Cóż może
vaniliowoczekoladowaLody ze świeżych listków bazylii o wyjątkowym i niecodziennym smaku. Chociaż pomysł na ziołowe lody może wydawać się dość kontrowersyjny, to zapewniam, że są przepyszne. Podane w słodkich koszyczkach bezowych, z chrupiącą czekoladą i prażonymi pistacjami, to deser któremu ciężko się oprzeć. Nie może tutaj zabraknąć słonych pistacji, które dodatkowo podbijają słodycz, a my możemy cieszyć(...)się małą porcją słodkiej przyjemności. LODY BAZYLIOWE: 30 g liści świeżej bazylii 1/3 szklanki mleka zagęszczonego niesłodzonego 2 łyżki cukru pudru Królewskiego 1 szklanka śmietanki kremówki 30% GNIAZDA BEZOWE: 3 białka szczypta soli 3/4 szklanki cukru białego Królewskiego 1 łyżeczka soku z cytryny DODATKI: 50 g czekolady gorzkiej 70% prażone, solone pistacje Koszyczki bezowe. Białka ubijać ze szczyptą
https:KKuchniaMniamdzieciństwa, bo zamiast latać z dziewczynami po wsi, mama brała dwa taborety, dwa wiaderka i nie było zmiłuj. Teraz zrywam i wspominam z niemałym sentymentem... Z pierwszego zbioru powstały lody z dodatkiem mascarpone. Tłuste, kremowe, słodko-kwaśne.... Składniki: 250 g serka mascarpone 200 g śmietany kremówki (36 %) 6 łyżek cukru pudru (2 łyżki do mascarpone i kremówki(...)pestek. W szklanej misie ubijamy kremówkę, pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru. Następnie dodajemy mascarpone i ubijamy na niskich obrotach, aż ubita śmietana połączy się z serkiem. I wersja - lody na patyku Do pojemniczków (używam takich ) nalewamy na przemian (wg uznania) masę z serkiem mascarpone i mus porzeczkowy. Można też zrobić trzeci kolor, czyli połączyć
bistro mamajest prawie zamarznięta wlać masę owocową i za pomocą dużej łyżki w kilku miejscach wymieszać masę. Tak żeby masa biała była na górze, zrobić tzw spiralkę. Nie mieszać całych lodów. Wykonanie bez thermomix – żółtka z cukrem ubić w garnuszku postawionym nad parującą wodą. Ubijać tak długo, aż masa będzie puszysta i lekko nabierze bladego koloru. Z zdjąć jajka(...)przetrzeć przez sitko. Pestki i skórki porzeczek wyrzucić. Czystą masę z owocową wymieszać z cukrem pudrem i masą z jajek. Włożyć do małego pojemnika. Zamrażanie opisałam wyżej. Przed podaniem lody wyjąć 10 minut wcześniej. Lekko powinny zmięknąć. Smacznego
Kuchnia Pokoleńorzechami włoskimi. Posmkuje nie tyko dzieciom. Banany rozpływają się w ustach, a aksamitną teksturę przełamują chrupiące orzechy. Podane z lodami to pyszna kompozycja. Możesz podać z kupnymi lodami lub zrobić je samodzielnie. Przepis na lody jest równie banalny, trzeba jednak przygotować je kilka godzin wcześniej, by zdążyły się zamrozić. Lody jogurtowe(...)wyjatkowo lekkie i puszyste, a dodatek kardamonu nadaje im niebywałego smaku. Polecam do wypróbowania! Składniki: 4 dojrzałe banany 2 łyżki miodu 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich Składniki na lody: 200 g jogurtu greckiego 2 białka jaj 2 łyżki miodu 1-2 kapsle kardamonu Wykonanie: ubić pianę z białek. Wyłuskać ziarenka z kapsli kardamonu i utrzeć w moździerzu. Jogurt
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pyszną, malinowo - truskawkową wersję o słodkim, różowym kolorze. Deser możecie podać z jadalnymi kwiatami lub dodać świeże owoce. A przy okazji życzę wam udanej, ciepłej i słonecznej majówki :) Jogurtowe lody truskawkowo - malinowe (bez cukru) 400 g jogurtu naturalnego 150 g gęstego jogurtu typu greckiego 1 łyżka inuliny 2 łyżki odżywki białkowej (u mnie truskawkowa) 1/2 łyżeczki ekstraktu(...)stewię umieścić w misce. Zmiksować na gładką masę, by nie było grudek. Dodawać stopniowo 1/2 szklanki mleka, cały czas miksując do uzyskania bardziej puszystej masy. Uruchomić maszynę do lodów i powoli wlewać przygotowaną mieszankę. Pozostawić urządzenie na 35-40 minut do zmrożenia lodów. Po tym czasie wyłączyć maszynę, przemieszać ręcznie masę przy pomocy szpatułki, dodać pozostałe mleko
FitKotCiepłe lody to znakomity deser dla najmłodszych. Bardzo prosty w przygotowaniu, mega słodki smakołyk, który znakomicie sprawdzi się jako przysmak na długie jesienne wieczory. Wyśmienite lody na ciepło podbiją serca największych sympatyków łakoci. składniki na około 12 sztuk 4 białka szczypta soli 2/3 szklanki wody 1,5 szklanki cukru kryształu 1 łyżka soku(...)cytryny 12 wafelków do lodów opcjonalnie posypka lub polewa czekoladowa przepis Do garnka wsypujemy cukier, wlewamy wodę i cały czas mieszając całość gotujemy powoli na małym ogniu, aż powstanie gęstniejący, szklisty syrop. Do miski przekładamy białka i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany wlewamy małym strumieniem gorący syrop i cały czas miksujemy aż masa
Smakowite Daniatakie lody warto zrobić miejsce w zamrażarce i żeby mieć je w każdej chwili, kiedy najdzie nas ochota na najlepsze lody. Zróbcie koniecznie. Można nawet zrobić bez użycia maszyny. Należy je tylko np. co jakiś czas przemieszać. Zachęcam Was i życzę SMACZNEGO! Krys Inspirację znalazłam w Moich wypiekach Pozostawiam Wam przepis na te pyszne(...)lody, żebyście mogli się chłodzić w upalne dni. Ja tymczasem robię sobie wakacje i mam nadzieję wrócić wypoczęta i z nowymi pomysłami na coś .... smacznego. Tym którzy wybierają się na wakacje życzę udanego wypoczynku :) Dzisiejszy wpis dołączam do akcji Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz
Kuchnia u Krysizadecydować na jaki dokładnie smak mam ochotę i właśnie takie sobie zrobić ;-) Miałam jeszcze zamrożone jagody, a że uwielbiam ich smak, to żeby dłużej się nim cieszyć, zrobiłam właśnie lody jagodowe. Poniższy przepis nie wymaga posiadania maszynki do lodów. Białka, które Wam zostaną można wykorzystać na pyszną bezę. LINK do przepisu. SKŁADNIKI 500 ml śmietany(...)śmietaną, wymieszać delikatnie i połowę przełożyć do osobnej miski. Do jednej z mas dodać jagody i zmiksować (użyłam w tym celu miksera, a nie blendera, bo chciałam mieć w lodach kawałki owoców). Do pojemników (np. po lodach) wlać najpierw nieco masy śmietankowej, następnie jagodowej i tak na przemian. Na koniec obie masy lekko połączyć mieszając delikatnie
Passions hobbies lifezmęczył. W dzień taki jak dzisiaj jedynym czego można pragnąć to zimne napoje i lody, ale nawet te jak widać na załączonych zdjęciach długo nie wytrzymały temperatury. LODY AMARETTO z KARMELEM Składniki: 330 ml śmietany 30 % 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki likieru amaretto 4 łyżki gotowej masy karmelowej/kajmakowej syrop złocisty do polania(...)kilka ciasteczek amaretti Przygotowanie: Lody robimy analogicznie do moich poprzednich przepisów na lody. Ubijamy śmietanę, dodajemy mleko, likier amaretto. Przekładamy wszystko do maszyny do lodów. Na koniec przed włożeniem masy lodowej do zamrażalnika mieszamy ją z masa karmelową/kajmakową. Przed podaniem lody polewamy syropem złocistym, można dodać też ciasteczka amaretti. Follow
Bon appetit mon amieKolejna propozycja na upalne dni: Orzeźwiające lody o smaku Pina Colada. Poniższy przepis nie wymaga maszynki do robienia lodów. SKŁADNIKI 1/2 ananasa (lub 1 puszka 565 g) 400 ml mleka kokosowego 1 kieliszek rumu (jeżeli lody robicie dla dzieci, to zastąpić odrobiną olejku rumowego) 400 ml śmietany 30% (lub 36%) jajka: 3 białka, 5 żółtek(...)koniec powoli dodawać masę ananasowo-kokosową mieszając. Połączoną masę przelać do pojemników i włożyć do zamrażalnika. Po upływie 1,5 godziny delikatnie wymieszać i ponownie włożyć do zamrażalnika. Lody mrozić około 8 godzin. Po wyciągnięciu lody potrzebują chwilkę, żeby lekko odtajać, po czym można je nakładać do pucharków. Lody można posypać kokosem. Pisałam
Passions hobbies lifewcale nie dodawałam do nich jajek - tylko owoce, cukier, mleko i śmietanka. I wyszła bajka! Szkoda tylko, że nie mam teraz więcej śliwek żeby je powtórzyć bo to najlepsze lody jakie jadłam w tym roku i chyba nawet lepsze niż te czereśniowe . Można zastąpić mirabelki czerwone żółtymi albo od biedy wiśniami czy innymi kwaskowatymi śliwkami, ale w dwóch(...)ostatnich przypadkach to już będą zupełnie inne lody. Jeśli nie macie maszynki do lodów nie zniechęcajcie się . Naszykujcie masę według opisu aż do połączenia mieszanki mleczno śliwkowej z ubitą śmietanką. Następnie wlejcie całość do szczelnie zamykanego pojemnika i wstawcie do lodówki na kilka godzin. Co godzinę miksujcie albo mieszajcie przez chwilę trzepaczką i znowu chowajcie do zamrażarki
Smaczna Pyza