Przyłapałam się na tym, że codziennie jem lody. Oblane czekoladą i kaloryczne. Jako że zrobienie domowych lodów zajmuje około dziesięć minut, to ochrzaniłam się w myślach i zabrałam się do roboty. Wystarczy się tylko zmobilizować! Padło na lody cudownie orzeźwiające, zdrowe, o egzotycznym posmaku limonki. Polewę zrobiłam z gorzkiej czekolady i wzbogaciłam ją o Inkę
Poezja smakuwlałam tam max i dodałam jeszcze 15 minut extra. Następnym razem będę robiła z połowy składników, gdyż wychodzi tych lodów aż 1 litr, a należy pamiętać, że domowe lody nie zawierają konserwantów i trzeba je spożyć maksymalnie w tydzień od zrobienia. Po dodatkowych 15 minutach wyłączyłam machinę i okazało się, że bardzo śmietankowe lody
karmelowyodświeżające właściwości. Cytryna to owoc, a wiecie już że owoce w lodach znaczą tylko jedno – kryształy lodu. Lody cytrynowe nie udadzą się tą metodą na domowe lody którą wielokrotnie już na blogu pokazywałam – z dodatkiem ubitej śmietany. Cytryna zetnie białko i śmietana zamieni się w ser, a całość – bardzo mocno skrystalizuje. Ale mleko
Karo in the KitchenŚwieże truskawki i bita śmietana z wanilią – w postaci lodów na patyku! Cudnie słodkie, kremowe i orzeźwiające domowe lody. Kolejne lody na patyku – foremki kupione, trzeba korzystać! Pogoda coraz lepsza, na dworze coraz cieplej a lody na patyku to deser dosłownie na wyciągnięcie ręki. Naszykujcie foremki do lodów. Umyjcie i odszypułkujcie truskawki
Karo in the KitchenZawsze uważam że najlepsze są lody domowe, bo wiem z czego zrobione. Najlepiej uwielbiam lody kakaowe.Lody czekoladowe SKŁADNIKI:400 ml śmietanka czekoladowa 30%tabliczka gorzkiej czekoladycukier puder - 1 łyżkaPRZYGOTOWANIE:Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Następnie dodać cukier puder, dalej ubijać. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzoną czekoladę dodać do śmietanki, zmiksować. Do specjalnych
Kuchnia Danusispływają między palcami. I nieduża, na 2-3 gryzy. A w środku to, co najlepiej smakuje latem - maliny, porzeczki i morele, oczywiście w parze z tymiankiem. Domowe lody w objęciach chrupiących czekoladowych ciastek. To teraz moje ulubione kanapki. Ich zapas niepokojąco szybko topnieje. Kto wie może właśnie tak smakować będą kiedyś wakacyjne wspomnienia tego(...)świeżych lub mrożonych malin 80 g cukru - do smaku ok. 70 ml domowego soku z malin 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czerwonego pieprzu Maliny zmiksować z cukrem i sokiem malinowym. Dodać czerwony pieprz. Masę przełożyć do maszynki do lodów. Dalej postępować zgodnie z instrukcją producenta. LODY MORELOWE Z TYMIANKIEM Morele i tymianek to para idealna. Kto jeszcze
KUCHARNIAMoje dzieci uwielbiają lody, więc wszelkimi domowymi sposobami starałam się w zdrowy sposób, który będzie równie pysznym odpowiednikiem tych sklepowych, uszczęśliwić moich lodożerców. W wyniku czego zajadamy się wręcz sorbetem i wodnymi lodami . Próbowałam również różnych sposobów na lody bardziej kremowe, z jogurtem, mlekiem, czy tłustą śmietanką, ale ponieważ
Upiecz sobie babeczkęPyszne, domowe lody wiśniowe bez maszynki i bez jajek. Są proste w przygotowaniu i mają ciekawy smak. Można oczywiście do ich przygotowania wykorzystać mniej wiśni niż podałam w przepisie. Będą wtedy bardziej śmietankowe. Sezon na wiśnie był w tym roku nieco przyśpieszony, więc lody udało mi się przygotować dosłownie w ostatnim momencie. SKŁADNIKI 500 g wiśni
Passions hobbies lifeinną substancją słodzącą. Masę jagodowo jogurtową przekładamy do pojemnika, następnie chłodzimy w zamrażalniku, mieszając kilkukrotnie co 10-15 minut. Możemy również użyć maszynki do lodów i po 40-60 minutach delektować się pysznymi domowymi lodami
Życie zaczyna się w kuchniDomowe lody na patyku to przepyszny deser w sam raz na ochłodę w upalne dni, idealny dla dzieci. Są rewelacyjne w smaku łatwe do zrobienia, zawierają tylko cztery składniki. To bardzo uniwersalny przepis bo maliny można zamienić na inne sezonowe owoce lub też ich nie dodawać wtedy uzyskamy pyszny śmietankowy smak lodów. składniki
Smakowite Danianamową syna kupiłam maszynę do lodów i przepadłam. Lody robimy non stop i to różne smaki. Takie domowe lody mają swoją zaletę: są zdrowsze od kupnych ale i mają swoją wadę: znikają zbyt szybko. Waniliowym nawet nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Ale do rzeczy. Czekoladowe lody są z dodatkiem gorzkiej czekolady i z niewielką
Pysznie & PięknieKolejna propozycja prostych domowych lodów. Tym razem wersja bananowo-czekoladowa czyli po prostu zamrożone banany zmiksowane z kakao. Prawda że proste? składniki: 4 dojrzałe banany 2 łyżki kakao 8 łyżek śmietanki 30 % Banany obrać, pokroić w plasterki. Przełożyć do pojemnika i zamrozić. Gdy banany będą już zamrożone przełożyć do rozdrabniacza. Dodać śmietankę i zmiksować na gładki krem. Następnie dodać(...)kakao, ja daję 2 łyżki ale można dać więcej. Ponownie zmiksować. Lody przełożyć do pucharków i od razu podawać
Monia miesza i gotujeletnie orzeźwienie, pomogą zimne domowe lody Lody wiśniowe na jogurcie Składniki: jogurt naturalny - 400 g wiśnie - 1 szkl cukier - 3 łyżki Sposób przygotowania: Wiśnie umyć, osączyć, wydrylować. Przełożyć osączone wiśnie do miksera, zmiksować. Jogurt przełożyć do miski, dodać cukier, dobrze wymieszać. Wymieszany jogurt przelać do miksera z wiśniami, dobrze zmiksować. Następnie przelać
Kuchnia DanusiDomowe lody jogurtowo - truskawkowe z owocami i amarantusem, czyli idealny deser na niedzielne popołudnie. Deser ma same plusy - jest przepyszny, jego przygotowanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a do tego jest bardzo FIT :) SKŁADNIKI ( 4 porcje) lody truskawkowo- jogurtowe mrożone truskawki około 250 gram jogurt grecki 125 ml (mały kubeczek) cukier/stewia/ksylitol sałatka owocowa: kilka dojrzałych truskawek
DefinicjaSmakujest ochota na zimne lody. Do tego sezon malinowy w pełni więc z niego korzystam i robię spore ilości lodów malinowych. Samo przygotowanie lodów nie jest ani trudne ani zbyt czasochłonne. Kto lubi domowe lody zachęcam do skorzystania z przepisu. Składniki: 0,5 l śmietany kremówki 30% 200 g cukru 2 łyżki cukru
Ala piecze i gotujeLody domowe z nuta mięty i czekoladą białą. Nawet bez maszyny lody mogą być dobre. Wiemy co jemy i jemy zdrowo. 300 g jagód 250 ml śmietany kremówki 36 % 125 ml śmietany 18 % 50 g czekolady białej 7 gałązek mięty Do garnka wlewam śmietanę 18 % i 125 ml śmietany kremówki. Miętę myję, osuszam i przekładam
wesoła kuchniamożemy dodać więcej cukru jeśli lubimy słodsze lody lub cukier zastąpić inną substancją słodzącą. Masę porzeczkowo jogurtową przekładamy do maszynki do lodów, właczamy i po 40-60 minutach delektujemy się pysznymi domowymi lodami
Życie zaczyna się w kuchniCzynność siekania masy powtarzam około 3-4 razy, w odstępach czasu 2-3 godziny. Po tym czasie lody są gotowe do jedzenia! SMACZNEGO! Macie swoje ulubione smaki domowych lodów? Dajcie znać! Cudownego dnia Łobuziaki
SMYKWKUCHNIPoniżej przygotowałam krótkie zestawienie niektórych moich ulubionych letnich przysmaków. Lody, dwa szybkie ciasta, drożdżówki i zimne napoje. Częstujcie się ;) Domowe lody truskawkowe Kakaowa tarta z musem z rabarbaru i melona, z puszystą bezą Drożdżówki z jeżynami Najprostsze ciasto z owocami Koktajl maślankowy z truskawkami Napoje arbuzowo-porzeczkowe Błyskawiczna kawa mrożona Orzeźwiający napój z cytryną
Codzienna kuchnia niecodziennasmak brzoskwiń, nie są zbyt słodkie, a serek nadaje im zwartą, mniej wodnistą konsystencję. Z podanych proporcji można przygotować 6-7 małych foremek. Lody brzoskwiniowe na patyku Składniki: 3 brzoskwinie (400g) 2 łyżki domowego cukru z wanilią 100g twarogu naturalnego lub śmietankowego z pojemnika (u mnie Twaróg Delikatny President) 4 łyżki cukru pudru - brzoskwinie oczyścić, przekroić na pół
Smakołyki Bereniki, sorbety, kawę mrożoną, drinki i koktajle. Jeśli jesteście fanami domowych lodów to koniecznie sprawcie sobie taką maszynę. Nie jest to duży wydatek, bo najprostrze można kupić już za 70-100 zł. Samo kręcenie lodów przez maszynę trwa ok 20-30 minut, następnie należy włożyć lody jeszcze na 1 do 3 godzin do zamrażarki w celu
DefinicjaSmakuByły już lody z wiśni i czarnej porzeczki więc czemu nie zrobić lodów jagodowych. Ostatnio przeczytałam skład lodów, które można kupić w sklepie i w porównaniu z domowymi nie mają szans. Nie chodzi tylko o całą listę ulepszaczy i wzmacniaczy smaku ale i o smak. Domowe lody rządzą ;) Składniki: 2 szklanki jagód
Mama Gotujerazem sama nie wiem, ile ma to wspólnego z oryginalnym semifreddo, więc powiedzmy, że są to po prostu lody bez maszynki.A dlaczego tak uparcie szukałam sposobu na domowe lody, skoro mogę po prostu kupić je w sklepie? Nie jestem maniaczką zdrowego żywienia, nie za bardzo przejmuję się sztucznymi składnikami w gotowych produktach (oczywiście nie jem rzeczy
Pożeraczka, czyli raz adobrze