Tu w Anglii zimno i brzydko, a w Polsce upały. Ciągle słyszę jak jest pięknie i gorąco. Robiąc lody chociaż trochę przybliżam się do
Kuchnia Pokoleńuważam, że królową tych słodkości jest Truskawkowa chmurka , której wykonanie wymaga trochę pracy, ale smak rekompensuje ten czas w stu procentach. SŁODYCZE Z TRUSKAWEK BEZ CUKRU DOMOWE LODY TRUSKAWKOWY SORBET "WODNE LODY" DOMOWE ŻELKI JAGLANKA Z TRUSKAWKOWYM SOSEM MINI SERNICZKI TRADYCYJNE WYPIEKI Z TRUSKAWKAMI CZEKOLADOWA TARTA Z TRUSKAWKOWYM MUSEM BABECZKI NA MAŚLANCE Z KRUSZONKĄ TRUSKAWKOWA CHMURKA
Upiecz sobie babeczkęlody domowe namówił mnie mój syn. Byliśmy w sklepie i spodobały mu się foremki na domowe lody. Mamusia jak to mamusia synkowi nie potrafiła odmówić - wiem, że lubi on eksperymentować ze mną w kuchni i będziemy mieć świetną zabawę :). Jestem zaskoczona pysznością tych lodów. Przepis stworzyliśmy sami, prosty..... trochę kombinowaliśmy i udało się
Fiołkowe TalerzeZapraszam na smaczne lody domowe. Bardzo często robię domowe lody bo u nas jemy lody przez cały rok. Składniki: 1 szkl śmietanki 30 % schłodzonej 1 tubka (150g) mleka skondensowanego słodzonego 1 deser czekoladowo-orzechowy ( 150g) łyżka drobno krojonych orzechów Przygotowanie: Do miseczki wlewamy zimną śmietankę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej śmietanki
słodkie i nie tylko historie kulinarneZapraszam do sporządzenia domowych lodów, w tym wypadku waniliowych i oczywiście bezglutenowych. W obiegowej opinii panuje fałszywe przekonanie, że prawdziwych lodów nie da się w domu zrobić, że potrzebne są jakieś maszyny, a w ogóle to najlepiej te lody kupić. Lecz te kupione to czysta chemia z glutenem na czele, te domowe są prawdziwe, z prawdziwego(...)wkładamy do zamrażalnika (ale to nie koniec procesu). 6. Teraz jest czas na konszowanie, czyli mieszanie w trakcie zamrażania. To jest konieczne, bo w przeciwnym razie nasze lody zamienią się w bryłę lodu, a oczekujemy aksamitnych lodów a nie kostek przecież. Zatem po około 2 godzinach nasze lody zaczynają tężeć, wtedy trzeba wyjąć
Kawa z mlekiemzwykle takie przygody kończyły się objawami alergii. W tym roku, by osłodzić im życie zrobiłam domowe, bezmleczne wafelki do lodów z przepisu Bigger bolder baking . Wafelki są dość słodkie, ale świetnie komponują się z bezcukrowymi lodami truskawkowymi . Robiąc domowe wafelki możecie sami zdecydować, czy chcecie w nich podać duże, czy małe porcje lodów. Na mały wafelek(...)ręcznik papierowy, by nabrały kształtu, a następnie można je wstawiać do wysokich szklanek do wystygnięcia. Szklanka powinna zabezpieczyć je przed rozwinięciem się. Do wafelków można przygotować także domowe lody bez mleka: Lody truskawkowo-bananowe Lody czekoladowe Lody arbuzowe
Dieta bez mlekaDlatego, gdy zrobiłam domowe mleko kokosowe postanowiłam, że wykorzystam je do zrobienia lodów. W domu zalegało mi awokado i banany, kilka brzoskwiń, więc przepis wymyślił się sam. Domowe lody są nieporównywalnie smaczniejsze i zdrowsze niż te, które możecie znaleźć w sklepach. Wszystko dlatego, że sami dobrze wiecie, co się w nich znajduje. Poza tym możecie też dowolnie(...)blendujemy z odrobiną mleka kokosowego, dzięki czemu ponownie uzyskamy cudownie lekką i napowietrzoną konsystencję. Z podanej ilości wychodzi ok. 0,5 l lodów. Dodatki: wafelki do lodów kilka drobno pokrojonych owoców np. truskawki, brzoskwinie domowa bita śmietana kokosowa Domowa bita śmietana jest pyszna, ta kokosowa jeszcze lepsza niż zwykła, a zrobienie jej zajmuje dosłownie chwilkę! :) Domowa bita
Cooking MonsterLody z gorgonzolą – genialne w smaku, proste w wykonaniu Gorgonzola to chyba mój ukochany ser z niebieską pleśnią. Lody z gorgonzolą
Kuchnia na wzgórzuskładniki (na ok. 1 l lodów) : 200 g truskawek mrożonych 1 całe jajko 1 żółtko 250 ml śmietanki kremówki 30% 100 g cukru pudru 1
Domowy Smak Jedzeniaprzyjemności w upalny dzień może przynieść nam banan? Banan zamrożony, następnie zblendowany, najeżony ulubionymi dodatkami, tworzący cudowne, kremowe, domowe lody. Może nie otrzymamy efektu puszystych lodów jak ze sklepowego pudełka , ale co z tego! Świadomość, iż to są zdrowe, własnoręcznie wykonane, zimne słodkości, jest bezcenna. SKŁADNIKI: dojrzałe banany ok. 1,5 kg (obrane, pokrojone i zamrożone
Upiecz sobie babeczkęBruschetty to typowo włoska przystawka, idealnie sprawdzi się na każde spotkanie i każdą imprezę. Tym razem propozycja na bruschetty z awokado. Sprawi ono, że będą jeszcze
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Lodowe kanapki to bardzo proste w wykonaniu domowe lody zamknięte między dwoma wafelkami. Przygotowuje się je bez maszyny do lodów i długotrwałego mieszania , a także bez użycia jajek . Wystarczą jedynie 4 składniki , aby przyrządzić takie lodowe kanapki. Kanapki są puszyste w środku dzięki dodatkowi bitej śmietany. Całość smakuje delikatnie śmietankowo, a forma podania między dwoma wafelkami, ułatwia(...)przygotowałam 5 kanapek w keksówce o długości 30cm , ale możecie odpowiednio je zwiększyć i przyrządzić w innej formie. Lodowa kanapka Składniki: 350ml śmietanki 30% 75g białej czekolady 2 łyżki domowego cukru waniliowego 1 suchy wafel Wykonanie: - 200ml śmietanki przelać do miski, dodać białą czekoladę, składniki umieścić na garnku z parującą wodą i podgrzewać w tzw. kąpieli wodnej do momentu rozpuszczenia
Smakołyki BerenikiNajprostsze i najlepsze domowe lody jakie jadłam, (chociaż bananowe tez są super) do ich wykonania użyłam zamrożonych truskawek, dosłodziłam je odrobiną miodu, wrzuciłam do blendera i po chwili miałam cudowną chłodzącą mieszankę. Lody idealnie się gałkuje, nawet tuż po wyjęciu z zamrażarki, są puszyste i przede wszystkim totalnie bez cukru. Korzystając z sezonu
Upiecz sobie babeczkęDomowe lody możecie przygotować sami. Tutaj nie jest konieczna żadna maszynka do lodów. Mam nadzieję, że w takiej wersji z całymi wiśniami Tobie również będą smakowały. Składniki: 400 g jogurtu greckiego puszka mleka skondensowanego słodzonego 400 g świeżych wydrylowanych wiśni Przygotowanie: Mleko skondensowane dobrze wymieszaj z jogurtem (do tego użyj miksera). Jak składniki
Niezły MłynekDomowe lody arbuzowe to idealny pogromca upałów! Na litr lodów potrzebować będziemy tylko dwóch składników – arbuza i cytryny. Lodów arbuzowych absolutnie nie musimy słodzić. Ok 4 szklanki zblendowanego miąższu z arbuza pół cytryny Arbuza kroimy i oczyszczamy z pestek. Można to zrobić przecierając miąższ przez sito. Miąższ blendujemy na gładką masę i dodajemy sok z połowy
Dieta bez mleka