robieniu tego deseru stali się Wenecjanie, którzy potrafili stworzyć lody o idealnym smaku, kolorze i konsystencji. W Polsce pojawiły się w XVIII wieku. Oto łatwy przepis na domowe lody bananowo - czekoladowe. Składniki 4 banany 4 kostki schłodzonej gorzkiej czekolady 4 łyżki mocno schłodzonego mleczka kokosowego Banany myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Zawijamy je w folię
My Chcemy JeśćCześć! Już od tylu miesięcy obiecywałam sobie, że spróbuję tych domowych lodów, znanych głównie jako - 'Nana Ice Cream'. Jakoś nie mogłam się do tego zabrać. Dzisiaj jednak nadszedł ten moment, kiedy wszystko się zmieniło. Od teraz często będę jadła taki przysmak! :) Pyszności szybkie do przygotowania o ile nie zapomni się o zamrożeniu owoców kilka godzin wcześniej. :) Rada(...)blendera, dodajemy mleko kokosowe. Miksujemy do powstania jednolitej i gładkiej masy. Następnie przekładamy część lodów bananowych do miseczki. Do pozostałej części dodajemy kakao i znów wszystko razem miksujemy. Przekładamy do bananowych lodów i dekorujemy ulubionymi dodatkami! Następnym razem wypróbuję lody truskawkowe! Który smak tych lodów lubicie najbardziej? :) Miłego dnia
Chocolate Stop TemptingDzisiaj to upał chyba wszystkim dał się we znaki. Proponuję zatem domowe lody dla ochłody.100 g gorzkiej czekolady3 łyżki cukru4 łyżki gęstej śmietany 18%4 łyżki naturalnej maślanki1 grecki jogurt ( 400 g )2 łyżki posiekanej świeżej bazylii cytrynowej2 łyżki świeżej mięty2 łyżki roztopionej czekoladyDo miski wlać maślankę, śmietanę i dodać jogurt oraz cukier i wymieszać najlepiej trzepaczką
Ewa w kuchniowoców. Po ten z suszu najczęściej sięgamy w okresie świątecznym. Domowy kompot z suszu (i nie tylko) wspaniale gasi pragnienie, latem podaję wersję ze świeżych sezonowych owoców z kostkami lodu. Domowe i zdrowe orzeźwienie. Aby przygotować kompot wystarczy zalać owoce ciepłą lub zimną wodą i odstawić na kilka chwil. Później wystarczą już ulubione dodatki. Kompot z suszu najczęściej przygotowuje się
Zasmakuj KuchniKokosowa granita, czyli domowe lody kokosowe Granita z mleka kokosowego to cudowna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Z dodatkiem odrobimy soku z cytryny lub limonki, podana z sosem czekoladowym, stanowi świetny deser na upalne popołudnie. Kokosowa granita - potrzebne składniki: 2 małe puszki pełnotłustego mleka kokosowego 1/4 szklanki cukru (lub miodu) 1/4 szklanki wody 1/2 limonki lub 1/4 cytryny
KorniszonkiDziś kolejny odcinek mroźnych eksperymentów, czyli domowe lody ;) Tym razem jeden z klasycznych smaków - czekoladowe. Trochę zaryzykowałam i zrobiłam je na jogurcie, ale takim, który ma bardzo łagodny smak i jest kremowy. Dodałam też mleko wzbogacone białkiem o fajnym składzie, słodzone stewią i ciemne kakao, by były bardziej czekoladowe ;) Muszę tylko popracować nad prezentacją lodów
FitKotPiękna pogoda powróciła, więc spokojnie możemy zabrać się za produkcję domowych lodów. Ten smak jest bardzo orzeźwiający i cytrusowy :) Składniki: - 1 pomarańcza - 1 limonka - 1 cytryna - 175 g cukru pudru - 500 ml śmietany kremówki Przygotowanie: Pomarańczę i limonkę sparzamy i ścieramy z nich skórkę. Z pomarańczy, limonki i cytryny wyciskamy sok, łączymy z cukrem i startymi skórkami. Mieszamy(...)rozpuszczenia cukru a następnie wlewamy śmietankę. Całość ubijamy na puszystą masę a następnie przelewamy do pojemnika i zamrażamy 5 godzin. Przed podaniem wyjmujemy lody i odstawiamy je do temperatury pokojowej na 15 minut. Źródło: Nigella Lawson
Zainspirowana w kuchniUpały wreszcie do nas dotarły więc najwyższa pora przygotować jakieś domowe lody dla ochłody. Moje pierwsze podejście to sorbet z owoców kiwi :)Składniki:- 5 owoców kiwi- 1/2 szklanki cukru pudru- 1 kieliszek likieru kiwi lub miętowego- 1 białko- 150 ml wodyPrzygotowanie:Do garnka wsypujemy wodę z cukrem i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu aż się cukier
Zainspirowana w kuchnizaszalałyśmy i spróbowałyśmy: kawowej panny cotty z lodami kokosowymi (OBŁĘDNE) z płatkami świeżego kokosa i pomelo, piernikowego musu w otoczonego czekoladą z dodatkiem pudru miodowego oraz selekcję domowych lodów: waniliowe, bazyliowe i z rokitnika, podane z mini bezami i granatem. Muszę przyznać, że wszystkie dania zostały przygotowane perfekcyjnie i pięknie podane. Trudno jest wybrać co mi smakowało
Kulinarne przygody Gatitywpływają na nasze zdrowie :( Ja natomiast do swoich, domowych lodów dodałam tłuszcz najwyższej jakości i odznaczający się ogromem właściwości zdrowotnych. Tak, tak - chodzi o olej arganowy, marki Bio Planete. Ma on ciekawy, oryginalny smak, różniący się np. od naszego pospolitego oleju rzepakowego. Jednakże to właśnie ten aromat nadał lodom niezwykłego smaku, a ponadto lody
Zdrowie na języku :Pdomowe lody, które są nie tylko bardzo smaczne, ale również o wiele zdrowsze od tych sklepowych. Przygotowuję je o każdej prze roku, lecz latem baaardzo często. Zawsze mam jakiś duży pojemnik, który znika ekspresowo. Ostatnio też ze względu na córkę razem robimy różne lody na patykach, gdyż taka wersja podania jest dla niej najdogodniejsza. Zawsze staram
Di gotujepyszne. Robiłam już kiedyś podobne lody, jednak w innych proporcjach i bez śmietany. Należy jednak pamiętać, aby przed podaniem wyjąć je odpowiednio wcześniej z zamrażalki, gdyż domowe lody są nieco bardziej zbite niż ich sklepowi koledzy potraktowani odpowiednimi dodatkami. Jeśli nie macie dość lodów, to polecam również moje pozostałe przepisy: Lody
My simple kitchenPiękne mamy lato tej wiosny :) Skoro upały to muszą być i domowe lody. Tym razem lody z dodatkiem mięty z ogródka :) Składniki: - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 1/2 szklanki cukru - 2 żółtka - 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki - 1 szklanka świeżych liści mięty Przygotowanie: Liście mięty blendujemy z cukrem. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, następnie zdejmujemy
Zainspirowana w kuchniNiestety nie posiadam jeszcze maszynki do lodów. Mam jednak nadzieję w tym sezonie uzbroić się w nią i zaprezentować Wam dużo przepisów na smaczne, zdrowe i proste domowe lody. Do podania świetnie będzie pasowała wegańska bita śmietana , wiórki kokosowe, starta gorzka czekolada, ale również możesz podać je bez dodatków. Artykuł Lody mango pochodzi z serwisu
BlendmanOstatnio było mało przepisów na słodkości, więc postanowiłam Wam pokazać jak przygotować domowe lody. Jeśli chodzi o smak to możecie je przygotować w zasadzie z każdego rodzaju mrożonych owoców (np. truskawek, jeżyn czy jagód). Ja użyłam malin. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaLody piernikowe To moja propozycja na konkurs "Przepis na Kopernika" . Ktoś powie ze lato już się kończy, a ja powiem ze na domowe lody nigdy nie jest za późno, nawet na koniec lata. Składniki: 1 opakowanie ciastek Katarzynki w polewie czekoladowej 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 300 ml śmietany kremówki Przygotowanie
Życie zaczyna się w kuchnilody są nie tylko przepyszne, ale też banalnie proste do przygotowania. Potrzebujemy tylko dwóch składników – truskawek i bananów. No i oczywiście blendera. Domowe lody przygotowane z tego przepisu są w 100 proc. naturalne i nie zawierają dodatku cukru. Są cudownie słodkie dzięki dojrzałym bananom. U nas w domu wszyscy lubią zielone banany, dlatego
Dieta bez mlekaźródłem wielu cennych witamin i niewielu kalorii. Podstawą domowych lodów naturalnych są mrożone banany. W sezonie letnim często mam jakieś w lodówce. Wystarczy dodać do nich jakieś inne mrożone owoce bądź na przykład masło orzechowe, zmiksować i gotowe :) A z polewą czekoladową są już całkiem mega :) Lody: 3 banany 3 kiwi (lub dowolne inne owoce, zazwyczaj
pyszne zdrowościNiewątpliwie lody domowe są najlepsze. Niedawno byliśmy w Bieszczadach i w drodze powrotnej zajechaliśmy do Sanoka. Tam poszliśmy na obiad, no a po obiedzie lody. Mąż kupił sobie m.in pomarańczowe. Smakowały jak pomarańczowa mamba – czyli jak dla mnie dość sztucznie. Od pewnego czasu i tak zbierałam się do zrobienia lodów pomarańczowych no i stało
Niebieski kubek z kawasamo zdrowie a smakuje jak lody. Frogurt to nic innego tylko zamrożony jogurt naturalny z innym produktem/produktami nadającym mu smak, tym razem z truskawkami. Smakuje prawie jak domowe lody, a można go jeść bez wyrzutów sumienia. Składniki: (na 2-3 porcje-gałki w zależności od rozmiaru łyżki do lodów) 400 g truskawek 250 g jogurtu
KreatywnePinyzacznie tężeć zatapiamy w niej owoce, wyciągamy i wkładamy na chwilę do lodówki. Dodatkowo : -arbuz pokrojony w słupki -kiwi pokrojone w kostkę -kilka orzechów laskowych zgniecionych w moździerzu -lody domowej roboty; przepis już niedługo w osobnym poście. Talerz komponujemy według własnego pomysłu. Wyłożyłem na pralinie kiwi, obok ustawiłem arbuza i dalej lody, wszystko posypane orzechami laskowymi
BaRepas