Zaczęło się lato, a wraz z nim sezon na lody. Lody domowe są bardzo proste i wiemy co jemy. Dziś propozycja bez mleka, śmietany czy jajek. Wegańskie lody na gorące dni. Próbujecie? Ja proponuję zamrozić takie banany, które już są bardzo żółte, wręcz zaczynają brązowieć, mają one w sobie wiele cukru, więc nie musimy
Apetyt na ZieloneDziś mam coś dla ochłody ;) Pierwszy raz przygotowywałam domowe lody! Nie wiem dlaczego myślałam, że jest to strasznie skomplikowane. Nic bardziej mylnego, to najprostszy deser pod słońcem i taki pyszny! ;) Dzięki temu, że bazą jest jogurt nie są aż tak kaloryczne. Jeśli dodatkowo traficie bardzo słodkie truskawki, to nie trzeba będzie ich dosładzać ;) Polecam! :) Składniki
Czerwona Porzeczkatamtym roku zrobiłam mnóstwo domowych lodów! Zbliża się lato, więc na blogu pojawią się różne ciekawe przepisy, a tymczasem chcę Wam zaprezentować szybki i prosty deser oraz ukazać jedną z możliwości zastosowania oleju z pestek dyni. Olej ten ma wiele właściwości zdrowotnych oraz charakterystyczny orzechowy zapach i smak. Na słodko - idealnie komponuje się z lodami waniliowymi/śmietankowymi
Di gotujeFala tropikalnych upałów powraca ,a więc dzisiaj kolejna porcja domowych lodów LODY MALINOWO - JEŻYNOWE Składniki: 330 ml śmietany 30 % 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego 2 łyżki cukru pudru 100 g jeżyn 150 g malin Przygotowanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy mleko oraz mus ze zmiksowanych malin i jeżyn. Wszystko mieszamy
Bon appetit mon amiekonsystencję i to, jak cudownie rozpływają się w ustach. Sklepowe lody są oczywiście puszyste, ale często jest to zasługa nie napowietrzenia, zaś różnych dziwnych składników :/ Jak robić domowe lody, żeby były puszyste a nie zamarzały na kamień? Oczywiście warunkiem podstawowym jest dobre napowietrzenie masy, drugim jest jej skład – im bardziej tłusta, tym łatwiej osiągnąć kremowość. Ważna
Eat me! Fit me!taką pogodę? oczywiście, że lody! KOMUUUUUU, KOMUUUUUU LODY DLA OCHŁODY???!!! Tym razem z mango i truskawek – super fajny duet. Dzieciaki się zajadają, a takie domowe lody na pewno są zdrowsze niż jakiekolwiek kupne. I nieoceniona zabawa dla najmłodszych podczas przygotowania. Jedyną trudność mogą sprawić formy do lodów, ale można je dostać online
PaleoLifegustu smak kokosowo - truskawkowy i postanowiłam odtworzyć go w domu. Lody wyszły idealne! Wykorzystałam pieczone truskawki, w których po odparowaniu wody zostaje więcej smaku i aromatu. Najlepsze domowe lody przygotujemy z użyciem maszynki do lodów, ale można je przygotować również bez takiego sprzętu. Wtedy po przygotowaniu masy umieszczamy ją w zamrażalniku i miksujemy
Smak mojej kuchnijedzenia lodów, to musiałam je wypróbować :). Przygotowałam proste, smaczne lody kokosowo – śmietankowe i jagodowo – malinowe, jak sorbet. Zamiast cukru użyłam syropu z agawy, ponieważ takie proste, domowe lody są z nim smaczniejsze. Część lodów zrobiłam również pół na pół; pół kokosowych i pół owocowych. Jeśli chcemy mieć lody o dwóch smakach, najpierw
Mała CukierenkaLody cytrynowe przygotowuje się bez użycia maszyny do lodów, nie trzeba ich mieszać i nie trzeba czekać po wyjęciu z zamrażarki by odtajały. Najlepsze cytrynowe domowe lody! Są tak pyszne, że nawet nasze psy zawsze błagają by dać im choć trochę ;-) Składniki na 1000 ml lodów: 5 - 6 średnich cytryn 3 jajka 3 żółtka
maniapieczeniarazie. Wiem, jedno, lato kojarzy mi się z lodami. Uwielbiam je, nie ważny smak, wszystkie są pyszne! Postanowiłam dziś poczęstować Was jednym z nich. Dziś domowe lody miętowo-czekoladowe przygotowywane bez maszynki do lodów, choć spokojnie można przygotować je również i tak ;) To co, ktoś ma ochotę? Mój eM. zje je dziś na pewno
Słodkie PrzyjemnościKręcenie domowych lodów strasznie mnie wciągnęło. Ciągle mam ochotę na nowe - przede mną truskawkowe, czekoladowe, rabarbarowe (koniecznie!). Póki co jednak decyduję się na smaki raczej nietypowe - takie, których nie spotkamy w sklepie. Owszem, w niektórych kawiarniach jest ogromny wybór zaskakujących smaków, jednak mi tam nie po drodze. W mojej malutkiej mieścinie nie ma miejsca, gdzie mogłabym spróbować lodów(...)szybciej) przygotować takie cuda w domu.Pomidorowe co prawda jeszcze przede mną, tym razem bowiem postanowiłam dodać ciekawy akcent do lodów wręcz tradycyjnych. Przy kręceniu rozmarynowych, na tej samej stronie w Vidunderlige is variationer znajdowały się lody morelowo-rozmarynowe. Hmm... Morelowych co prawda nigdy nie jadłam, ale wyobrażałam sobie, że mogą nieco przypominać brzoskwiniowe. Rozmaryn jednak w takim
Pożeraczka, czyli raz adobrzerobieniu tego deseru stali się Wenecjanie, którzy potrafili stworzyć lody o idealnym smaku, kolorze i konsystencji. W Polsce pojawiły się w XVIII wieku. Oto łatwy przepis na domowe lody bananowo - czekoladowe. Składniki 4 banany 4 kostki schłodzonej gorzkiej czekolady 4 łyżki mocno schłodzonego mleczka kokosowego Banany myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Zawijamy je w folię
My Chcemy JeśćCześć! Już od tylu miesięcy obiecywałam sobie, że spróbuję tych domowych lodów, znanych głównie jako - 'Nana Ice Cream'. Jakoś nie mogłam się do tego zabrać. Dzisiaj jednak nadszedł ten moment, kiedy wszystko się zmieniło. Od teraz często będę jadła taki przysmak! :) Pyszności szybkie do przygotowania o ile nie zapomni się o zamrożeniu owoców kilka godzin wcześniej. :) Rada(...)blendera, dodajemy mleko kokosowe. Miksujemy do powstania jednolitej i gładkiej masy. Następnie przekładamy część lodów bananowych do miseczki. Do pozostałej części dodajemy kakao i znów wszystko razem miksujemy. Przekładamy do bananowych lodów i dekorujemy ulubionymi dodatkami! Następnym razem wypróbuję lody truskawkowe! Który smak tych lodów lubicie najbardziej? :) Miłego dnia
Chocolate Stop TemptingDzisiaj to upał chyba wszystkim dał się we znaki. Proponuję zatem domowe lody dla ochłody.100 g gorzkiej czekolady3 łyżki cukru4 łyżki gęstej śmietany 18%4 łyżki naturalnej maślanki1 grecki jogurt ( 400 g )2 łyżki posiekanej świeżej bazylii cytrynowej2 łyżki świeżej mięty2 łyżki roztopionej czekoladyDo miski wlać maślankę, śmietanę i dodać jogurt oraz cukier i wymieszać najlepiej trzepaczką
Ewa w kuchniowoców. Po ten z suszu najczęściej sięgamy w okresie świątecznym. Domowy kompot z suszu (i nie tylko) wspaniale gasi pragnienie, latem podaję wersję ze świeżych sezonowych owoców z kostkami lodu. Domowe i zdrowe orzeźwienie. Aby przygotować kompot wystarczy zalać owoce ciepłą lub zimną wodą i odstawić na kilka chwil. Później wystarczą już ulubione dodatki. Kompot z suszu najczęściej przygotowuje się
Zasmakuj Kuchni