WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 13 ZŁ . ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 100 g mieszanki sałat (u mnie z sałatą lodową), 4 jajka, 2 większe ogórki małosolne, 2 średniej wielkości pomidory, 2 ząbki czosnku, łyżka majonezu, czubata łyżka jogurtu naturalnego, sól, pieprz. Przygotowanie: Sałatę myję i osuszam. Jajka gotuję na twardo, kroję w ósemki. Pomidory
JejKuchniaWitajcie. Proponuję dziś sałatkę z rzodkiewką. Zamiast majonezu możecie dodać jogurt naturalny a dzięki temu sałatka będzie lżejsza. Zapraszam Składniki: kilka listków sałaty lodowej pół pęczka rzodkiewek mały pomidor 2 jajka ugotowane na twardo 1 łyżka majonezu 1/4 łyżeczki pieprzu i soli Przygotowanie: Myjemy i osuszamy sałatę, rzodkiewki i pomidor. Jajka obieramy ze skorupek. Listki sałaty rwiemy na małe kawałki
słodkie i nie tylko historie kulinarnesmakowi quinoy, ostrej papryczki i aromatycznej kolendry, możemy się przenieść do Peru :) Składniki: pół szklanki ugotowanej czarnej quinoy 1 mała papryczka chili 10 - 12 pomidorków koktajlowych pół małej sałaty lodowej garść listków kolendy 3 łyżki oleju sacha inchi lub z awokado 3 łyżki soku z limonki sól Wykonanie: Porwaną na małe kawałki sałatę i pomidorki koktajlowe wrzucamy
Quinoa Raz!cukru ewentualnie: łyżeczka chia Do słoiczka wlewamy olej i ocet, dodajemy resztę składników i mieszamy łyżeczką. Odstawiamy, by nasiona chia napęczniały. W tym czasie wykonać sałatkę : Składniki : 3 liście sałaty lodowej przynajmniej pół pęczka kolendry z doniczki ok. 100 g makreli wędzonej 2 rzodkiewki 1/4 papryki żółtej lub czerwonej pół długiego ogórka pieprz Sałatę porwać na kawałki. Kolendrę posiekać
Weekendy w domu i ogrodziejogurtu rozgnieciony ząbek czosnku. Proporcje składników podaję w przybliżeniu, bo każdy może sobie skomponować swoją własna sałatkę, z przewagą warzyw, które lubi najbardziej. Szybka sałatka warzywna Składniki: 1/2 sałaty lodowej 2 pomidory 1/3 ogórka wężowego 1/2 małej czerwonej cebuli 2-3 łyżki jogurtu typu greckiego sok z 1/2 cytryny sól pieprz Wykonanie: Sałatę kroimy w cienie paski
Kulinarne przygody GatityWaldorf. Z racji tego, że jedynym wspólnym mianownikiem jest tutaj jabłko a cała reszta jest mocno oszukana- stąd nazwa. Nie zmienia to faktu, że sałatka była smaczna. Składniki: sałata lodowa jabłko feta ogórek cukinia suszone pomidory czerwona cebula Dressing: dwie łyżki miodu łyżka musztardy trzy łyżki oliwy z oliwek szczypta soli
Mango Papajałyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka keczupu sok z cytryny chili w proszku ( lub gotowy sos do burgerów ) Dodatki: sałata lodowa 1-2 pomidory 4 plastry sera 2 duże korniszony lub ogórki kiszone mała czerwona cebula prażona cebulka PRZYGOTOWANIE Przygotowujemy dodatki - rwiemy i myjemy sałatę. Cebulę i pomidory
Moje Kuchenne Rewelacjejeżynami i dressingiem ziołowo musztardowym pozytywnie nas zaskoczyło. Delikatność składników i ostry smak od Folwark , niesamowicie uzupełnia się. Surówkę polecamy do grillowanych mięs lub pieczonych. Składniki 1/2 główki sałaty lodowej 5 rzodkiewek 5 pomidorków koktajlowych 1/2 ogórka wężowego 1 mała czerwona cebula 125 g jeżyn 2 saszetki dressingu ziołowo musztardowego od Folwark Przygotowanie B Sałatę szatkujemy. Pomidorki kroimy. Rzodkiewki kroimy
R'n'G KitchenSkładniki: * sałata lodowa * zielona papryka * żółta papryka * puszka kukurydzy * oliwki zielone (150 g) * ogórek wężowy * 2 pęczki szczypiorku * słoiczek cebulki konserwowej * sos sałatkowy (najlepiej grecki) Sposób przyrządzania: Sałatę myjemy, rwiemy na kawałki. Papryki kroimy w podłużne paski, kukurydzę odsączamy. Oliwki przekrawamy na pół. Ogórek myjemy i kroimy w półplasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Sos przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Wszystkie składniki
Pobite gary BarbaryProsta sałatka obiadowa. Kolorowa, chrupiąca i trochę egzotyczna. Składniki: • 1 sałata lodowa • 1 puszka ananasów • 1 duża marchewka Sos • 1/2 szklanki śmietany 12% • 1/4 szklanki soku z anansów • sok z 1/2 cytryny • sól, pieprz do smaku Wykonanie: • Sałatę pokroić w kostkę 2×2 cm. Tę sałatę jako jedyną można kroić. • Plastry ananasów przekroić
To co kochampanierką. Tym razem przepis na mega chrupiącą panierkę został ulepszony. Zapraszam do dalszej lektury by poznać tajemnicę pysznej surówki i jeszcze lepszej panierki: Składniki: 1 puszka groszku 2 liście sałaty lodowej 3 średnie ogórki kiszona łyżka drobno siekanej cebuli cukrowej łyżka majonezu szczypta pieprzu Przygotowanie: Groszek odsączamy. Cebulę i ogórka kiszonego siekamy w drobną kostkę. Umytą sałatę rwiemy na drobne
Kuchnia po mojemuwłaśnie taką prozdrowotną sałatkę polecam na każdą okazję, jak najczęściej. Można zjeść w domu, w szkole, na studiach, w pracy, na delegacji i każdym innym wyjeździe... 😀 Składniki: sałata lodowa kasza jaglana brokuły pomidory sezam czarnuszka oliwa lub olej musztarda sok z cytryny czosnek sól pieprz Przygotowanie: Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu. Kilka listków sałaty drobno pokroić lub porwać
Dieta Rozdzielna i Zdrowierozpieszcza, inauguracja sezonu grillowego za nami. Grillowane mięsko z kurczaka możemy wykorzystać do przygotowania pysznej sałatki - spróbujcie:) Sałatka z grillowanym kurczakiem Składniki: 1 grillowany filet z kurczaka 1 sałata lodowa 6 korniszonów 2 pomidory 1 czerwona cebula 150 gram sera mozzarella 1 łyżka suszonej bazylii 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego sól, pieprz Sałatę porwij, mięso podziel
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaZobacz też: Sałatka ze szpinaku z boczkiem Sałatka Gyros Przepis na sałatkę z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut Składniki garść sałaty lodowej 3 plastry szynki parmeńskiej 50 g sera pleśniowego (najlepiej gorgonzola) połowa gruszki posiekane dowolne orzechy do posypania sos balsamiczny lub musztardowo-miodowy (przepis niżej) Przepis 1 Sałatę rwiemy
Kuchnia BazyliiZobacz też: Sałatka ze szpinaku z boczkiem Sałatka Gyros Przepis na sałatkę z szynką parmeńską, gruszką i serem pleśniowym Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut Składniki garść sałaty lodowej 3 plastry szynki parmeńskiej 50 g sera pleśniowego (najlepiej gorgonzola) połowa gruszki posiekane dowolne orzechy do posypania sos balsamiczny lub musztardowo-miodowy (przepis niżej) Przepis 1 Sałatę rwiemy
Kuchnia Bazylii