robić je tylko od czasu do czasu, choć podniebieniu nie bardzo się to podoba 😋 Składniki : ok. 200 ml ryżu do sushi 5 płatów nori awokado imbir marynowany rzodkiewki sałata lodowa Sos 100 ml sosu sojowego łyżeczka oleju sezamowego 2 łyżki oleju lnianego Ryż wypłukać kilka razy, przecierając ziarna między palcami. Ryż zalać 400 ml wody i zagotować, a potem(...)macie do zwijania sushi. Na matowej części płatu rozłożyć warstwę ryżu, zostawiając górny margines. Na krawędzi nori przy nas ułożyć rządek z pasków awokado, imbiru, młodziutkich listków sałaty i kawałków rzodkiewek. Górną krawędź (tę bez ryżu) posmarować mokrym pędzelkiem, by nori się skleiło. Za pomocą maty zwinąć roladkę. Po sklejeniu formujemy matą wybrany kształt roladki (np. okrągły
Weekendy w domu i ogrodzietego miód i słodka gruszka - połączenie niebanalne, pyszne! Dużą rolę odgrywa w niej marynowana i smażona cukinia. Warto poświęcić trochę czasu, żeby przygotować coś tak pysznego. składniki: główka sałaty lodowej ok 300 g pieczonego mięsa kurczaka 2 małe cukinie 2 nieduże, twarde gruszki czerwona papryka marynata: łyżka miodu 3 łyżki oliwy duży ząbek czosnku łyżeczka kolendry łyżeczka curry(...)minut. Składniki sosu wymieszać, doprawić do smaku, odstawić do lodówki. Gruszki umyć, wydrążyć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, wyciąć nasiona, miąższ pokroić w paseczki. Sałatę pokroić w kawałki. Mięso kurczaka pokroić w kostkę. Patelnię rozgrzać, na gorącą wrzucić cukinię wraz z zalewą, smażyć kilka minut, warzywa powinny pozostać jędrne. Na minutę przed końcem smażenia na patelnię wrzucić gruszki
6nieboLiść zielonej sałaty i plaster pomidora. A do tego sos a'la Big Mac. Amerykańska klasyka! Składniki: 8 bułek hamburgerowych; 8 plasterków żółtego sera (u mnie cheddar); Mała głowka sałaty lodowej; 2 pomidory; 16 cienkich plasterków wędzonego boczku; Ketchup. Mięso: 1/2 kg mielonej wołowiny; 1/2 kg mielonej wieprzowiny; 1 jajo; 1/2 szklanki startego parmezanu; 1/3 suchej bagietki; 2 ząbki czosnku(...)łyżki Sweet Pickle Relish (posiekanych ogórków konserwowych ze słodkiej zalewy); 2 łyżki ketchupu; 1 łyżeczka octu spirytusowego; 1 łyżeczka białego cukru; Szczypta soli. Sposób przygotowania: Bułki przekroić na pół. Sałatę podzielić na liście lub popokroić/porwać na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w plastry. Plastry boczku obsmażyć z obu stron, na rozgrzanej, suchej (tj. bez dodatku tłuszczu) patlni, aż staną
Gospodyni Miejskapieprz DODATKOWO: 4 bułki hamburgerowe 2 - 3 ogórki korniszone pokrojone w plasterki 1 połowa cebuli pokrojona w drobną kostkę 4 plastry sera topionego w plastrach (użyłam GOUDA) kilka listków sałaty lodowej PRZYGOTOWANIE: BURGERY: Mięso umieszczamy w misce. Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie wyrabiamy ręką. Z masy formujemy kulki, a następnie spłaszczamy(...)dodajemy pokrojoną drobno cebulę oraz ogórek korniszony, doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym i cukrem. Mieszamy. Dwa lub trzy ogórki korniszone kroimy w plasterki, a cebulę w kosteczkę. Sałatę myjemy. Jeśli liście są zbyt duże rwiemy na mniejsze kawałki. Bułki przekrajamy na 3 części. Możemy odrobinę podgrzać na patelni grillowej. Na dół bułki plasterek sera, następnie rozsmarowujemy 1 łyżeczkę
Gotuj z Mąkątortillę to polecam przygotować ją z łososiem lub udkami z kurczaka . Składniki dla 2-3 osób: 4 placki tortilli 1 duża pierś z kurczaka 2-3 pomidory podłużne sałata lodowa ogórki kiszone ewentualnie sos duński sos czosnkowy sól, pieprz papryka ostra olej do smażenia panierka, czyli ciasto naleśnikowe: 1 szklanka z czubkiem mąki pszennej 1 szklanka wody 1 jajko(...)wszystkie składniki połączyć ze sobą. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Każdy kawałek piersi z kurczaka namoczyć w cieście naleśnikowym i smażyć z obydwóch stron na złoty kolor. W międzyczasie sałatę i pomidory umyć. Sałatę rozerwać na mniejsze kawałki. Pomidory i ogórki pokroić w plasterki. Placki tortilli przeciąć na pół. Każdy półplacek posmarować sosem duńskim (lub czosnkowym). Następnie na jednym boku
Ugotowaćpropozycją na lekki obiad lub kolację. Świetnie smakuje z kieliszkiem dobrego wina. Moja siostra była zachwycona jej smakiem. 1 woreczek kaszy jęczmiennej Cenos pęczek szparagów filet z kurczaka 1/2 sałaty lodowej sól, świeżo zmielony pieprz 7 pomidorków koktajlowych 3 łyżki ziaren prażonych (słonecznik, pini, pestki dyni) Dressing: 1/2 szkl oliwy z oliwek 2 łyżki musztardy francuskiej łyżka miodu(...)minut. Odcedzić i ostudzić. Filet z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kosteczkę. Oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na rumiano na 2 łyżkach oleju. Ostudzić. Sałatę pokroić lub porwać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać w misce, polewając dressingiem. Po przełożeniu na talerz posypać ziarnami
Smakołyki Asiziołach pierś kurczaka, feta, ogórek i papryka oraz grzanki z żytniego chleba a do tego miodowo- musztardowy dressing, który jest smacznym uwieńczeniem całości. Składniki (na 2 porcje): 1/4 główki sałaty lodowej 300 gram piersi kurczaka 50 gram sera feta 1/2 ogórka ćwierć czerwonej papryki 1 kromka żytniego chleba olej do smażenia przyprawy do kurczaka: szczypta chili, majeranku, pieprzu, soli(...)minuty z każdej strony. Odkładam by odpoczęła. Chleb kroję w kostkę i smażę na suchej patelni, tak by stał się chrupki. Składniki dressingu mieszam do połączenia. Na talerzu kładę sałatę, na niej pokrojoną w kostkę paprykę, fetę i ogórka. Pierś kurczaka kroję w plastry i układam na pozostałych składnikach. Całość posypuję grzankami i polewam dressingiem. Podaję od razu. Smacznego
Mango Papajakukurydzę. Tym, którzy są na rygorystycznej diecie, Agata odradza dodanie kukurydzy do sałatki z tuńczykiem. Dietetyczna sałatka z tuńczykiem Składniki na 2 porcje: 100 g ulubionej mieszanki sałat lub sałaty lodowej (mniej więcej cztery garście) 160 g pomidora malinowego (1 pomidor) 60 g czerwonej papryki (ok. ¼ papryki) 80 g kukurydzy z puszki (6 łyżek) 1 puszka tuńczyka, w kawałkach(...)soku z cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Wykonanie Wszystkie składniki na sos, umieszczamy w małym słoiczku, zakręcamy pokrywkę i intensywnie wstrząsamy, do momentu połączenia się wszystkich składników. Sałatę umieszczamy na dwóch talerzach lub w lunchboxach, posypujemy pokrojonym w kostkę pomidorem oraz papryką pokrojoną w paski, całość posypujemy kukurydzą. Tuńczyka odsączamy z zalewy i układamy na sałatce. Sałatkę polewamy
KulinarneImpresje.plnajbardziej. Tę sałatkę robiłam na kolację, świetnie się sprawdziła i Wam mogę ją polecić z czystym sumieniem. To jest porcja na 4 talerze. 1 podwójna pierś z kurczaka 1 sałata lodowa 1 papryka 4 jajka 1 duży brokuł przyprawa gyros Sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku natka pietruszki sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś(...)pozostawić do ostudzenia. Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać ze skorupki. Brokuła podzielić na małe różyczki i ugotować al dente, najlepiej na parze. Paprykę umyć, pokroić w słupki, sałatę porwać na małe kawałki. Przygotować sos czosnkowy: majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i posiekaną natkę pietruszki (ilość pietruszki zależy od upodobań, ja daję niewiele
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniezastąpić zółtym serem bo zepsuje smak) 1/3 papryczki chilli (opcjonalnie) 1 łyżeczka orzesków pinii ( opcjonalnie) dodatkowo: oliwa z oliwek 1-2 truskawki 1-2 pomidorki koktajlowe garść ulubionej sałaty ( lodowa, raddicho, rukola, roszponka) kilka listków świeżej mięty kilka listków świeżej bazylii krem balsamiczny SPOSÓB WYKONANIA: 1. Truskawki pozbawić szypułek, umyć i pokroić w kostkę. Pomidorki umyć i pokroić w kostkę(...)wzdłuż i skropić oliwą. Ułożyć przygotowaną masę, a na niej plasterki chorizo. 4. Zapiekać około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni. 5. Na ciepłych zapiekankach ułożyć sałatę, pokrojone w cieniutkie plasterki pomidorki oraz truskawki. Na koniec posypać świeżymi listkami mięty i bazylii oraz polać kremem balsamicznym. Podawać od razu. Smacznego
DefinicjaSmakutego sos czosnkowy na bazie jogurtu i dużo warzyw. Pycha! Przepis na 2 porcje. 250 g filetów z kurczaka 500g ziemniaków, najlepiej odmiana do pieczenia 1/3 główki sałaty lodowej 1 ogórek 1 duży pomidor 1 papryka 1 cebula 100g sera feta dobrej jakości ketchup przyprawa kebab/gyros olej sól Sos czosnkowy: 250ml jogurtu greckiego(...)posypujemy przyprawą gyros. Podsmażamy na patelni do mocnego zarumienienia. 3. Warzywa i ser kroimy na preferowanej wielkości kawałki/plastry. 4. Na patelni układamy kolejno: frytki, odrobinę ketchupu, sałatę, 1/2 filetów, sos czosnkowy, pomidora, ogórka, paprykę, cebulę, 1/2 filetów. Posypujemy serem feta
Szefowa kuchnipyszną sałatkę. Przy tworzeniu sałatki inspirowałam się przepisem z bloga smakiempisany.pl, jednak niektóre składniki zmieniłam trochę pod swój gust Składniki: 0,5 kg mielonego mięsa wieprzowego 1/2 główki sałaty lodowej 1 cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego 250 g pieczarek 1 puszka kukurydzy 1 puszka czerwonej fasoli 100g żółtego sera 1 pomidor 1 czerwona papryka 1/2 opakowania nachos przyprawy: sól(...)Zdejmujemy z patelni, studzimy *** *** Pieczarki kroimy w kosteczkę i smażymy na maśle, lekko oprószamy solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia, studzimy *** *** Pomidora i paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę *** *** Sałatę rwiemy na kawałki i wykładamy na dno miski. Na sałatę wykładamy pomidora i paprykę *** *** Kolejną warstwę stanowi mięso a później pieczarki. Następnie wykładamy odsączoną z zalewy kukurydzę i fasolę
Blog z ApetytemBardzo efektowna, kolorowa, warstowa sałatka z mięsem. Dla zaostrzenia smaku sugeruję dodać do mięsa pół łyżeczki chili. Składniki: pół główki sałaty lodowej, 3 średniej wielkości pomidory, duża cebula, kukurydza konserowowa - puszka, czerwona fasola konserwowa - puszka, 500 g pieczarek, 600 g mięsa mielonego, 100g sera żółtego, nachos, ok 400 g jogutru naturalnego gęstego, 4 łyżki majonezu, 3 łyżeczki przecieru pomidorowego(...)fasolę odsączamy z zalewy. Sałatke szatkujemy, Ser żółty ścieramy na małych oczkach na tartce. Jogurt mieszamy z majonezem dodajemy szczeptę soli i pieprzu. Na dno miski układamy kolejno: sałata, mięso, fasola, kukurydza, pomidor z cebulą, pieczarki, sos, ser. Wokół układamy nachos. Możemy dać też kilka na wierzch
Lena Gotujeczerwona mała cebula 1,5-2 łyżki koncentratu pomidorowego 300 g pieczarek mała puszka kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 100-150 g sera żółtego 3 pomidory pół główki sałaty lodowej 250-300 g jogurtu typu greckiego 3-4 łyżki majonezu chipsy tortilla ostre sól, pieprz, papryka ostra, oregano olej i masło do smażenia Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić(...)drobną kostkę, a ser potarkować na tarce o grubych oczkach. Jogurt wymieszać z majonezem i doprawić sos do smaku solą i pieprzem. Kukurydzę i fasolę odcedzić i przepłukać. Sałatę cienko poszatkować, posiekać i ułożyć na dnie miseczki. Lekko ubić. Na wierzchu ułożyć warstwowo: pokrojone pomidory, podsmażone mięso, pieczarki, kukurydzę z fasolą, sos, ser. Z chipsów tortilla ułożyć wzdłuż brzegu miski
Pieguskowa Kuchniażeberek wieprzowych na zupę* 1 marchewka* 1 pietruszka* kawałek selera* kawałek pora* 1 cebula* kawałek imbiru* 1 papryczka chili* szczypiorek świeży lub suszony* liść kapusty włoskiej lub sałaty lodowej* grzybki shitake* 30 dag łopatki lub biodrówki wieprzowej* 1 filet z kurczaka* sos sojowy* sól, pieprz* dowolny makaron pszenny soba, somen...Sposób wykonaniaPorcje rosołowe i żeberka umyć, włożyć do garnka(...)przed końcem gotowania włożyć do garnka papryczkę chili oczyszczoną z nasion i pokrojoną w plasterki, grzybki shitake, imbir starty na najdrobniejszej tarce (ok. 2 cm.), kapustę lub sałatę, 2 łyżki sosu sojowego.Makaron przygotować według przepisu na opakowaniu.Do wcześniej przygotowanych miseczek wlać gorącą wodę aby je ogrzać, następnie wylać wodę i do każdej miseczki wlać łyżkę sosu sojowego i włożyć porcję
Mix smaku