efekt! Po wypróbowaniu zdecydowanie należy do moich ulubionych sałatek ! Ułożone na wierzchu mandarynki w kształt serca, idealnie sprawdzą się w nadchodzące Walentynki. Składniki: 2 filety z kurczaka 1 główka sałaty lodowej 1 puszka mandarynek w zalewie 1 seler naciowy 1 szklanka rosołu (może być z kostki) 2 łyżki curry sól do smaku pieprz do smaku cukier do smaku 1 słoiczek
Tradycyjna Kuchniarodzaju hummus. U mnie dzisiaj w sałatce z czarną quinoą i podsmażonym boczkiem, do tego suszone pomidory i kiełki cebuli :) Składniki: 1/2 szklanki ugotowanej czarnej quinoy kilka liści sałaty lodowej 3-4 plasterki boczku BG 4 - 5 suszonych pomidorów garść łubinu garść kiełków cebuli 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka naturalnego octu jabłkowego sól pieprz Wykonanie: Boczek
Quinoa Raz!dzięki temu sałatka będzie świeższa i smaczniejsza! Po zjedzeniu takiej sałatki nie będziemy się czuć ociężale, a co za tym idzie będziemy mieć więcej chęci do pracy :-) Składniki: sałata lodowa pół główki, pomidor 1,5 szt, cebula mała pół główki, kukurydza konserwowa 5 łyżek, ser feta pół opakowania, awokado pół szt, pierś z kurczaka 1 szt, przyprawa kebab-gyros
kulinarne odsłony patiSkładniki • sałata lodowa lub masłowa ( 1/2 główki ) • 1 cebula • ogórek długi • 2 pomidory • puszka czerwonej fasoli • 2 – 3 laski kiełbasy śląskiej • przyprawa do grila • sos czosnkowy ( majonez, czosnek, sól, pieprz, jogurt naturalny ) Sposób przygotowania 1. Kiełbasę kroimy w paseczki , posypujemy przyprawą do grila, i smażymy na rozgrzanej patelni by się zrumieniła. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. Sałatę drzemy (szarpiemy ) na mniejsze
Darcia w kuchnijest przypieczona i ryba bardziej aromatyczna. Składniki: 2 wypatroszone dorady Ziołowe masło: 2 łyżki masła pęczek świeżego koperku 3 ząbki czosnku Sól do smaku 4 plastry cytryny Sałatka: ½ główki lodowej sałaty Miseczka truskawek 1 świeży ogórek Oliwa z oliwek do polania Sól do smaku Pieprz do smaku Sposób przygotowania: Dorady myję osuszam ręcznikiem papierowym, solę z każdej strony dość solidnie
Wanilia i Kardamonmielonego wieprzowego 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz łyżeczka słodkiej papryki łyżeczka oregano puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy czerwona cebula 1/2 sałaty lodowej opakowanie chipsów nachos 2 łyżki posiekanego szczypiorku Sos: 1 szkl majonezu 1 szkl jogurtu greckiego 1/2 szkl keczupu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki Na oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać
Smakołyki Asidiecie, albo chcecie zmienić swój sposób odżywiania to polecam na początek naszą propozycję zdrowej sałatki z pomidorami i mozzarellą. Do jej przygotowania możecie użyć rukoli, roszponki, szpinaku, miksu sałat, sałaty lodowej … po prostu to co lubicie. Sałatka jest bardzo szybka do przygotowania i będzie świetnie pasować jako przystawka na każde przyjęcie, ale także jako zdrowy lunch do pracy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zabierać się za składanie bajgli! :) Tak naprawdę możecie dodać do nich wszystko, ale nasze wyglądały następująco: bajgle przekrawamy na połowę spód smarujemy ulubionym sosem lub ketchupem nakładamy odrobinę pokrojonej sałaty lodowej nakładamy kurczaka w sezamie nakładamy kawałek pomidora nakładamy sporą ilość konfitury z czerwonej cebuli Całość można podrasować jeszcze miodowym dressingiem (2 łyżki oliwy + 2 łyżki soku z cytryny(...)miodu, sól i pieprz), ale i bez niego bajgle smakują fantastycznie! Wypróbujcie ich także np. z kremowym serkiem naturalnym, wędzonym łososiem i rukolą oraz stekiem, mixem sałat, chrupiącym boczkiem i sadzonym jajkiem lub wieloma innymi niezwykłymi dodatkami! Ogranicza Was tylko wyobraźnia, no i może domowy budżet. :D Kurczak w sezamowej panierce świetnie będzie smakował z ziemniakami
Cooking Monsterociężały i ospały. U mnie w ilości hurtowo - domówkowej bo na imprezie sałatka też się sprawdzi doskonale. Składniki (6-7 osób): 1 średnia pierś z kurczaka 5 - 6 liści sałaty lodowej 2 pomidory lub jedno opakowanie koktajlowych 1/2 ogórka zielonego 1 mała cebula czerwona 1/3 papryki czerwonej lub żółtej 150 - 200 gram tartego sera żółtego dressing majonezowo - ziołowy przyprawa gyros
Kuchnia po mojemuobiadu , wspaniała jako lunch do pracy , jak również na kolację :) Polecam ją wypróbować , potrafi zaspokoić głód w mgnienia oku :) A oto co potrzeba do jej wykonania: Składniki 1 sałata lodowa 300 g pomidorków koktajlowych 300 g małych ogórków konserwowych 1 podwójny filet z piersi kurczaka 30 dag fety sos francuski ( sos vinegrette - 3 łyżki oliwy z oliwek ,3 łyżki
Różne smaki w kuchniprzepis ) 5-10 łyżek mleka (zależy od konsystencji jaką chcemy uzyskać) 5 plasterków niebieskiego sera pleśniowego typu roquefort szczypta soli Do podania 250g ulubionego tortellini (u mnie z łososiem) sałata lodowa garść rodzynków albo suszonej żurawiny Masło rozpuszczamy na średnim ogniu. Dodajemy dynię i chwilę podsmażamy cały czas mieszając. Dolewamy mleko i dokładnie łączymy. Na koniec dodajemy pokruszony ser, mieszamy(...)ewentualnie dodajemy odrobinę soli. Zostawiamy na najmniejszym ogniu, co jakiś czas mieszając. Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu. Moje cudo za cztery złote potrzebowało jedynie dwóch minut. Odcedzamy. Sałatę kroimy w dużą kostkę, układamy kopczyk na talerzu i posypujemy rodzynkami (nie za dużo). Na sałacie kładziemy ciepły makaron i polewamy ciepłym sosem. Danie na zimno też smakuje dobrze, ale gorący
les mirabellesBardzo efektowna przystawka. To taka sałatka w trochę innym wydaniu. Na pewno pozytywnie zaskoczy Twoich gości. Świetnie będzie do niej pasować chrupiąca bagietka lub grzanki. główka sałaty lodowej 1/2 szkl majonezu 1/2 szkl jogurtu greckiego 4 plastry bekonu parzonego 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól, świeżo zmielony pieprz 1-2 pomidory czerwona cebulka Majonez wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku(...)solą i pieprzem. Można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Plasterki bekonu pokroić w drobną kosteczkę i usmażyć na chrupko na patelni. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Sałatę obrać z wierzchnich liści i pokroić na 4 części. Ułożyć na talerzach. Obok sałaty poukładać po kilka plasterków pomidora, posypać pokrojoną w piórka cebulą. Sałatę polać kilkoma łyżkami sosu
Smakołyki AsiSałatka na wzór gyrosa, ale z dodatkiem pierożków i sosu czosnkowego. Składniki: 1 opakowanie pierożków tortellini z szynką 2 piersi z kurczaka puszka kukurydzy pół główki sałaty lodowej 3 pomidory pół ogórka szklarniowego długiego słoik papryki konserwowej (ok 500g) ziarna słonecznika sos czosnkowy (3 łyżki śmietany, 3 łyżki majonezu, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 5 ząbków czosnku, przyprawa tzatziki, sól, pieprz(...)maggi) Sposób przygotowania: 1. Pierożki gotujemy ok 10 min w osolonej wodzie. Kurczaka kroimy na małą kosteczkę i smażymy z dodatkiem przyprawy gyros. Studzimy jedno i drugie. 2. Sałatę kroimy na małe części, pomidory, paprykę w kostkę, ogórka w pół talarki. Kukurydzę płuczemy i odcedzamy. 3. Układamy warstwy w wysokim najlepiej szklanym naczyniu. Sałata- pomidor- kurczak- połowa sosu czosnkowego- sałata
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: * sałata lodowa główka 350 g * pomidorki daktylowe 15 sztuk * ogórek zielony * papryka czerwona * cebula czerwona pół * feta 270 g * słonecznik łuskany pół szklanki Sos: * 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju słonecznikowego * 3 łyżki soku z cytryny *natka pietruszki łyżeczka * zioła prowansalskie szczypta * sól szczypta * pieprz szczypta Słonecznik podprażyć na suchej patelni. Ogórek , paprykę,cebulę oraz fetę pokroić(...)kostkę. Odłożyć na talerz. Sałatę porwać do większej miski na kawałki. Przygotować sos mieszając wszystkie podane wyżej składniki : olej, sok z cytryny, natkę pietruszki, zioła prowansalskie, sól i pieprz. Pokrojone warzywa i fetę dodajemy do sałaty. Na koniec przed podaniem na stół dodajemy pokrojone na połówki pomidorki, posypujemy słonecznikiem prażonym, polewamy przygotowanym sosem i delikatnie wszystkie mieszamy. wierch posypuje ziołami
Kulinarne przygodyzadowoleni z efektu. Nie obawiajcie się więc nowych smaków i koniecznie dajcie znać, czy sałatka przypadła Wam do gustu. Składniki na 2 porcje: główka sałaty masłowej/ pół sałaty główki sałaty lodowej/ 100 g roszponki 300 g polędwicy wieprzowej 2-4 garście kaszy jaglanej/gryczanej duży pomidor malinowy średni (80g) ugotowany burak kilka plastrów sera pleśniowego typu „brie”/ ok. 100g(...)łonecznika 4-6 łyżek konfitury malinowej 3-4 łyżki oleju (1 do marynaty, 2-3 do smażenia) ząbek czosnku łyżeczka tymianku sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Wykładamy sałatę na talerze. Dodajemy ugotowaną na sypko kaszę, pokrojone warzywa i ser. Polędwicę, pokrojoną w cienkie plastry, zamarynowaną w oleju z solą, pieprzem, tymiankiem i czosnkiem, podsmażamy na średnim ogniu, przez
Pyszny Duet