likiery - 3834 przepisów (strona:8/256)

Limoncello z przepisu Chiary z Mediolanu 55

Limoncello to słoneczny, włoski likier w którym zakochaliśmy się podczas podróży do Italii. Przepis dostaliśmy po długich negocjacjach od Chiary – zaprzyjaźnionej Włoszki z Mediolanu. Przyznaję, że byłem już mocno po czterdziestce, gdy dowiedziałem się, że limoncello i cytrynówka to zupełnie co innego. Trzeba nadrobić stracony czas i samemu wykonać szlachetny likier o mocnym cytrynowym smaku bez kropli soku z cytryny(...)baru przy Porta Nuova. Limoncello Chiary jest pyszne – najpierw boska słodycz, potem goryczka i wreszcie – harmonijne połączenie wspomnienia obu smaków. Jeśli wierzyć Federvini – włoskiemu stowarzyszeniu producentów win i likierów, to właśnie możemy zacząć świętować stulecie powstania limoncello. Bo nalewkę na skórkach aromatycznych cytryn rosnących na żyznych glebach zasilonych popiołami Wezuwiusza, zaczęła podawać w swoim hoteliku na wyspie Capri donna Maria

smakowitehistorie.com
Ajerkoniak advokat jajeczny z mlekiem skondensowanym 65

Alkohol niezwykle przyjemny w degustacji, łyczek po łyczku pieści podniebienie i rozgrzewa przełyk. Przypomina słodki i puszysty kogel mogel z dzieciństwa, tyle że w wersji dla dorosłych z alkoholem. Likier jajeczny z żółtek ma przepiękny jasnożółty słoneczny odcień, gęstą lecz płynną konsystencję. Ilość z podanej poniżej porcji przygotowuję każdego roku, w miesiącu poprzedzających nadchodzące mrozy. Kieliszek ajerkoniaku jest w stanie(...)osoby Autor: Paweł Clad Danie: Alkohol Kuchnia: Holenderski Trudność: Łatwe Ilość około 800 ml Przygotowanie 20 min. Kalorie 100 kcal Domowy ajerkoniak jajeczny z dodatkiem mleka zagęszczonego skondensowanego. Słodki likier na bazie żółtek, gęstego mleka i spirytusu. Składniki: 6 żółtek jaj od kur z wolnego wybiegu 200 ml spirytusu 200 ml mleka skondensowanego zagęszczonego, niesłodzonego 200 ml mleka

ProstePesto.pl
Domowy likier jajeczny 74

Opis Domowy likier jajeczny: Domowy likier jajeczny czyli znany i lubiany ajerkoniak. Gęsty, żółciutki, z dodatkiem aromatycznej wanilii. To nieziemskie połączenie smaków. Jego przygotowanie jest bardzo proste. W przeciwieństwie do wielu innych domowych nalewek można pić go od razu po przygotowaniu. Likier jajeczny jest to likier na bazie jajek, alkoholu, cukru i mleka skondensowanego. Należy do tego rodzaju trunków, które(...)jego smakiem i zapachem. Jest niezastąpiony do deserów. Można używać go np. jako polewy do lodów dla dorosłych czy też jako samodzielny kieliszeczek na deser po ciężkim obiedzie. Domowy likier jajeczny uwielbiam przygotowywać w okresie świątecznym. Uwielbiam przygotowywać te wszystkie rzeczy na święta. Ale tylko dlatego, że właśnie w tym czasie goszczę dużą ilość gości. Cieszę się, jak podaję rzeczy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
B52 124

innego jak słynny płonący shot. Shot B52 to efektowny i trójwarstwowy shot, który przed wypiciem podpalamy i pijemy płonący. Shoty składają się z takich składników jak: likier kawowy Kahlua, irish cream czyli Bailey’s lub Carolan’s oraz likier pomarańczowy. Jeżeli chodzi o likier to możemy użyć Triple Sec (przystępny cenowo) ub likiery z wyższej półki takie jak Cointreau(...)procentowy. Może to być mocny rum, śliwowica, absynt czy w końcu zwykły spirytus. Następnie podpala się B52. Pamiętajmy jednak o bezpieczeństwie podczas picia takiego drinka. Do kieliszka wlewamy najpierw likier Kahlua. Następnie delikatnie po łyżeczce wlewamy Baileys, tak, aby oba likiery się nie zmieszały. Na końcu w ten sam sposób wlewamy likier Triple Sec. Tak przygotowanego shota możemy podpalić

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Jak zrobić domowy likier jajeczny? (przepis) 97

Domowe nalewki, likiery czy wina zawsze cieszyły się popularnością. Wielu moich znajomych nie raz pytało mnie jak zrobić taki likier. Przyznam Wam szczerze, że robię je dość rzadko. Najczęściej przygotowuje je na jakieś święta, urodziny lub w prezencie. Wówczas sięgam po szklane butelki dekoracyjne. Duży wybór takich butelek znajdziecie na stronie https://www.stukpuk.pl/hobby/wyrob-trunkow-i-nalewek/butelki  Znajdziecie tam butelki dosłownie(...)klik. Więc jeśli lubicie przygotowywać domowe trunki, to na pewno warto zajrzeć na tą stronę. A jeśli będziecie robić, to pierwszy raz, to może mój przepis na domowy likier jajeczny przypadnie Wam do gustu? Jak zrobić domowy likier jajeczny? (przepis) Ten likier nie jest klasyczny, ale jest równie pyszny. W wersji klasycznej używa się spirytusu. Tą wersję wypatrzyłam dawno temu

Słodkie okruszki
Kir Royal 109

myśli fantastyczny drink pod tajemniczą nazwą „Kir Royal”. Jest to wariacja na temat kultowego koktajlu alkoholowego o nazwie kir. ”zwyczajny „ kir składa się z białego wina Bourgogne Aligote oraz likieru creme de cassis – likieru z czarnej porzeczki pochodzącego z Dijon. Na dzień dzisiejszy tylko jedna firma w Dijon (Lejay-Lagoute) ma prawo do produkcji likieru stosowanego do wykonania oryginalnego kiru(...)Użycie innego wina, niż biały burgund ze wspomnianego powyżej szczepu oraz/lub innego likieru sprawia, że ten koktajl traci prawo do nazwy kir. Sama zresztą nazwa owego drinka pochodzi od nazwiska mera dijon, Felixa Kira. We Francji, jeśli drink składa się z innego białego wina i/lub likieru, nosi nazwę „ blanc-cassis ”, czyli „białe wino z czarną porzeczką”. W restauracjach często stosuje

Kate's Kitchen
Tort Amaretto 184

Tort dla amatorów likieru Amaretto tudzież migdałowych smaków :). Puszyste kakaowe blaty, nasączone kawą i migdałowym likierem, przełożone śmietankowym kremem również z dodatkiem tegoż likieru, pod kremem natomiast warstwa wiśniowej konfitury. Wierzch i boki obsypałam pokruszonymi ciasteczkami amaretti, które utworzyły niezwykle apetyczną, chrupiącą skorupkę. Tort jest pyszny, rozpływający się w ustach, wyraźnie czuć w nim obecność migdałowej nuty... Smakował każdemu(...)kakao 5 dużych jajek 140 g cukru Krem śmietankowo - migdałowy: 500 g serka mascarpone, schłodzonego 400 ml śmietany kremówki 36 %, schłodzonej 5 - 6 łyżek cukru pudru 50 ml likieru Amaretto 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub kilka kropel aromatu migdałowego opcjonalnie - 1 opakowanie zagęstnika do śmietany ( tzw. "śmietan - fixu " ) Dodatkowo: 250 g konfitury wiśniowej ( ewentualnie dżemu wiśniowego ) Nasączenie: 50 ml świeżo

Opowieści z piekarnika
Domowy likier – kawowa krówka 155

wielkie słoiki z gotową mieszanką na ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą, do których wystarczyło dodać tylko jajka i masło. W tym roku zaś, wpadłam na pomysł domowego likieru. Wszystko za sprawą, dostępnych wszędzie, pięknych pojemników i buteleczek. Zapomniałam już jakie to łatwe.. dlatego postanowiłam, że będę przyrządzać likiery o wiele częściej. Mam nadzieję, że mój pomysł na prezent(...)spodoba się również Wam i wykorzystacie go nieraz! Likier jest odpowiednio gęsty i sprawdzi się równie wyśmienicie jako polewa do deserów. Składniki: – 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego – 200ml mleka – 200ml spirytusu – 2-3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej *opcjonalnie: 100ml przegotowanej wody Puszkę mleka gotujemy ok. 1,5h na małym ogniu tak, by była cała zanurzona w wodzie

Be Fit Be Strong
Eggnog - świąteczny poncz jajeczny z whisky 104

nazwą eggnog u Anglosasów lub pod uroczym francuskim lait de poule — kurze mleko kryje się chyba jeden z najbardziej świątecznych napojów. Eggnog to rodzaj ponczu tudzież likieru jajecznego trochę zbliżonego smakiem i sposobem przygotowania do ajerkoniaku, jednak znacznie lżejszego przez dodatek mleka. Ale tym, co najbardziej go odróżnia i jest zdecydowanie najfajniejsze, to cudowna lekka pianka z białek, z którymi(...)łączy się gotowy likier oraz waniliowo-cynamonowy aromat, który wprawia w istny stan świątecznej błogości. Eggnog przygotowuje się na bazie brandy, rumu lub whisky, które łączy się z koglem-moglem, a na końcu dodaje się aromatyzowane przyprawami skondensowane mleko lub tłustą śmietankę wymieszaną ze zwykłym mlekiem. Na Karaibach popularna jest również wersja z mleczkiem kokosowym (musi być pycha!). Tak, więc

Food Square
WZ-tka z kremem mascarpone i likierem waniliowym 78

jedno z tych ciast, które bardzo lubię piec. Proste ciasto kakaowe przełożone pysznym kremem z bitej śmietany. Czegóż chcieć więcej do szczęścia? WZ-tka z kremem mascarpone i likierem waniliowym Podstawą tego ciasta jest ciasto biszkoptowe. Wyjątkowości tej WZ-tce dodaje likier waniliowy, którym nasączone jest ciasto. Przygotowałam to ciasto na urodziny zamiast tortu. Było idealne. Jeśli zdecydujecie się(...)wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Smacznego WZ-tka z kremem mascarpone i likierem waniliowym Składniki. 4 jajka 2 łyżki kakao szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanili 9 dkg cukru pudru 7 dkg mąki Polewa: 3 łyżki masła lub margaryny (bez laktozy) 3 łyżki cukru 3 łyżki wody

mecooks
Shoty Oreo 181

Opis: Likier kokosowy, mleko skondensowane i syrop czekoladowy to Oreo nie dla dzieci. Każdemu należy się coś pysznego. Shoty mają wyrazisty smak ale też oszałamiający wygląd. Składniki: 1/3 likier kokosowy 1/3 mleka skondensowanego 1/3 likieru czekoladowego Kakao Sposób przygotowania:   Na początku brzegi każdego kieliszka moczymy w likierze kokosowym i opruszamy kakao. Do shakera wlewamy najpierw na dno likier czekoladowy(...)likier kokosowy i mleczko skondensowane całość dokładnie mieszamy. Mieszankę przelewamy do kieliszków. Shoty podajemy od razu po przygotowaniu

CookMag
Likier kawowy 121

Domowej roboty likier kawowy. Postanowiłam podzielić się z Wami tym przepisem bynajmniej nie dlatego, aby namawiać kogokolwiek do picia alkoholu ;-). Broń Boże! ;-). Po prostu w wielu przepisach ( również na moim blogu ) jako nasączenie blatów biszkoptowych, tudzież innych, pojawia się właśnie likier kawowy. Szczerze, to nawet nie orientuję się ile kosztuje taki likier, nigdy się za nim w sklepach nie rozglądałam(...)odkąd odkryłam ten przepis, sama produkuję sobie ten alkohol. I jestem przekonana, że taka samodzielna produkcja bardziej się opłaca. Przepis jest bardzo prosty. a składniki ogólnodostępne. Likier jest bardzo słodki, jak zresztą każdy likier ( choć można tu trochę zmniejszyć ilość cukru ), dlatego do picia niezbyt się nadaje, w każdym razie dla mnie :- ) , ale do nasączania blatów tortowych ( czy też innych

Opowieści z piekarnika
Czekoladki z likierem 127

www.cukieteria.pl/ .                                                  Czekoladki z likierem Składniki na czekoladki z likierem 70 g białej czekolady, u mnie wiórki białe czekoladowe 40 g ciemnej czekolady 70 % 1 kieliszek likieru jajecznego Przygotowanie : Do miski wsypać białą czekoladę, u mnie(...)wiórki białe czekoladowe, dodać likier. Miskę postawić na rondelku z gotującą się wodą i w kąpieli wodnej , mieszając doprowadzić do rozpuszczenia się czekolady i połączenia z likierem. Następnie łyżeczką nalewać czekoladę do foremki, odstawić do zastygnięcia. Tak postąpić też z ciemną czekoladą, tylko bez likieru, rozpuścić i wylać na białą czekoladę. Foremkę wstawić na 2 godziny do lodówki

Kuchnia Danusi
PŁONĄCY TORT MAKOWY Z KREMEM, PRAŻYNKAMI I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ + KONKURS!!! 2491

najlepszy na świecie tort makowy! Intensywnie makowe ciasto, wilgotne a zarazem delikatne pokryte 2 kremami – jednym z dodatkiem irlandzkiego, śmietankowego alkoholu, a drugim kokosowym – również z kroplą likieru. Do tego chrupiąca prażynka, odrobina lekko kwaśnego dżemu z aronii i piękna beza włoska, która opalona dodaje całości niesamowitego uroku. Tort nie tylko wygląda cudownie, ale i tak samo smakuje(...)kasza manna – 3 łyżki * bułka tarta – 2 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * ekstrakt do ciast rumowy lub migdałowy – 1 łyżeczka KREM ŚMIETANKOWY Z LIKIEREM: * likier śmietankowy Baileys – 125 ml * żółtko – 3 szt * cukier – ok. 50 g * mleko – 170 ml * mąka pszenna – 18 g * mąka ziemniaczana – 18 g * serek mascarpone

Ostra na Słodko
Kokosowy deser a'la tiramisu z jagodami 140

czemu masa jest bardziej lekka i nie trzeba martwić się salmonellą. Dodatek owoców, w tym przypadku jagód, przełamuje słodycz i świetnie komponuje się z biszkoptami zamoczonymi w kawie i likierze kokosowym. Do masy dodaję wiórki kokosowe, dzięki czemu deser zyskuje kolejny kokosowy aromat. Jest naprawdę pyszny - polecam z całego serca! Kokosowo-jagodowe tiramisu: 2 opakowania okrągłych biszkoptów(...)espresso ok. 60 ml likieru kokosowego (np. domowego ) ok. 2 i pół szklanki jagód 2 łyżki soku z cytryny 500 ml schłodzonej śmietany kremówki (30-36 %) 400 ml jogurtu greckiego 6-8 łyżek cukru pudru 6 łyżek wiórek kokosowych Zaparzamy ok. 200 ml espresso, pozwalamy mu lekko przestygnąć, a następnie wlewamy do niego likier kokosowy. Odstawiamy na bok. Jagody przekładamy

Cooking Monster

Proponowane wyszukiwania