serka mascarpone 6 żółtek 6 łyżek cukru pudru 200 g podłużnych biszkoptów np. „ladies fingers” 2 łyżki gorzkiego kakao 1 szklanka wystudzonej kawy 4 łyżki likieru Cointreau lub innego dobrego likieru pomarańczowego 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy Żółtka utrzeć mikserem z cukrem na białą masę, wtedy zacząć stopniowo dodawać serek mascarpone, a na końcu 1 łyżkę likieru oraz(...)skórkę pomarańczową. Kawę wymieszać z resztą likieru. Połowę biszkoptów ułożyć na dnie formy, w której będzie zrobione tiramisu i nasączyć je kawą z likierem i posypać jedną łyżką kakao. Na biszkoptach rozsmarować połową masy serowej. Ułożyć drugą warstwę biszkoptów namoczonych w kawie, posypać kakao i rozsmarować resztę sera. Deser wstawić do lodówki. Przed podaniem wierzch posypać kakao
Gotujemy i jemyLikier kawowy <3 Za alkoholem jakoś ogólnie nie przepadam, ale ten likier kawowy podbił moje serce :) Jest pyszny i szybki w wykonaniu :) Spróbujcie koniecznie! Na odstresowujący weekend jest idealny ;) Likier kawowy – Składnik The post Likier kawowy w 5 minut! appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojePewnie już zauważyliście, że mam bzika na punkcie mleka skondensowanego (tak wiem.. ten cukier)… Praktycznie każdy likier na blogu ma go w swoim składzie. No i na ostatnim spotkaniu ze znajomymi wpadłam na pomysł, czemu by nie stworzyć czegoś c The post Likier mleczny 2-składnikowy z mleka skondensowanego appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne PrzebojeLikier czekoladowy z Nutelli – pyszny prosty i szybki w wykonaniu. Wystarczą zaledwie 3 minuty, by cieszyć się domowym likierem czekoladowym, który idealnie sprawdzi się na babski wieczór i nie tylko. W przeciwieństwie do innych nalewek i likie The post Likier czekoladowy z Nutelli appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojepojawia się przepis na domowe alkohole. W tej kwestii zdecydowanie lepszy ode mnie jest Piotrek, bo to on odpowiedzialny jest za wszelkie tego typu specyfiki. Jeśli chodzi jednak o likiery i nalewki to zdecydowanie temat ten należy do mnie. Robię je dość rzadko ze względu na to, ze preferuje wino. Najczęściej takie likiery przygotowuję w okresie jesiennym czy zimowym. Dzisiaj(...)przedstawię Wam przepis na likier, który zdecydowanie sprawdzi się w obecnej porze roku. A to wszystko przez dodatek przyprawy do piernika, dzięki której jego zapach przynosi na myśl zapach domu podczas Świąt. Jest on gęsty, kremowy, lekko słodki i pięknie pachnie. Doskonale rozgrzewa, nadaje się jako dodatek do kawy, ciasta lub wszelkich deserów. A jako, że nadchodzą Święta Bożego Narodzenia
Życie ze smakiemmasła w temperaturze pokojowej Na mus malinowy: 500 g malin świeżych lub mrożonych* 4 żółtka 120 g cukru drobnego 250 ml mleka 3,2 % 2 łyżki żelatyny 60 ml likieru z czarnej porzeczki np. Crème de Cassis lub z aronii ** 250 ml śmietanki 30% Wierzch (galaretka): 1 łyżka żelatyny 3-4 łyżki likieru reszta przecieru(...)Gęsty krem zostawiamy do wystudzenia. W tym czasie żelatynę rozpuszczamy w ok.60 ml wody i dodać do wystudzonego kremu jajecznego, następnie dodajemy większą część przecieru malinowego oraz likier z czarnej porzeczki( ** Jeśli nie macie likieru możecie wymieszać sok/ nektar z czarnej porzeczki z wódką w stosunku 2:1 . ) .Całość delikatnie mieszamy delikatnie napowietrzając masę. Chłodzimy przez ok.1 godzinę
vaniliowoczekoladowaSernik czekoladowy przygotowałam z dodatkiem gorzkiej czekolady oraz likieru o smaku czekoladowym Dalkowski . Sernik wyszedł bardzo smaczny, ma fajny smak z lekkimi procentami. Składniki: Masa serowa: 1 kilogram białego sera 100 gram gorzkiej czekolady 250 ml. likieru czekoladowego Dalkowski 2 łyżki cukru pudru 8 łyżeczek żelatyny Masa śmietanowa: 350 ml. śmietany kremówki 50 ml. likieru czekoladowego Dalkowski 50 gram gorzkiej(...)łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 0,5 opakowania biszkoptów okrągłych 50 gram płatków białej czekolady 25 gram startej gorzkiej czekolady Sposób przygotowania: Ser biały mielimy trzykrotnie, przekładamy do miski, dodajemy likier i cukier puder, masę dokładnie miksujemy. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki, przekładamy do rondelka, rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy do masy serowej, miksujemy. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, dodajemy
Bajeczna KuchniaJakiś czas temu nastawiłam likier miętowy, żeby spożytkować duże ilości mięty. Mój likier już miesiąc stoi i pięknie się wyklarował. Nie jest typowo zielony, ponieważ dodałam do niego dużo mięty i pysznych dodatków: anyż, goździki i limonkę. Po pewnym czasie podejrzewam, że może być bardziej ciemny. Bardzo odpowiada mi jego smak i aromat. Likier jest mocno intensywnie miętowy i alkoholowy(...)nutą korzenną. Świetnie będzie smakował z kostkami lodu, tonikiem albo jako dodatek do różnego rodzaju drinków lub deserów. Zapraszam do degustacji ;-). MOCNO MIĘTOWY LIKIER Z ANYŻEM I LIMONKĄ. Składniki: 25 - 30 gałązek świeżej mięty ogrodowej 700 ml spirytusu 500 ml wody 500 g cukru 6 - 7 gwiazdek anyżu 5 sztuk goździków limonka Sposób przyrządzania: Miętę umyć, osuszyć i oberwać listki
Zakątek rozkoszy kulinarnychUwielbiam wszelkie kawowe smaki, w ciastach, deserach, napojach, taka kawa jest idealna na teraźniejsze upały, doskonale chłodzi i pobudza do działania, dodatek pysznego kawowego likieru Canari Henkell & Co.Vinpol który dostałam w ramach testowania i gałka waniliowych lodów podkręca jej rozkoszny smak, polecam dla dorosłych! Pycha! Składniki: 200 ml mocnej naturalnej kawy 1 szklanka kostek(...)lodu kawowego (z naparu kawy) 300 ml mleka 3,2 % 100 ml likieru kawowego CANARI 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego lody waniliowe posypka czekoladowa Sposób przygotowania mrożonej kawy : Zaparzoną kawę bez fusów mieszamy z cukrem, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, zimną mieszamy z mlekiem, wlewamy kawowy likier. Do wysokich szklanek wkładamy kawowe kostki lodu , wlewamy kawę, dodajemy
Wanilia i KardamonJeśli ktoś jest fanem delikatnych, słodkich alkoholi, a na dodatek lubi smak kawy to ten likier na pewno będzie smakował :) Powinnam teraz napisać kilka słów o nim jednak mam kompletny mętlik, ponieważ tak naprawdę każde pozytywne określenie jakie mi przychodzi do głowy pasuje do niego. Jest i słodki i jednocześnie nie za słodki, delikatnie kawowy, jednak na tyle wyrazisty(...)czuć że to likier kawowy, a nie jakiś inny no i jak to likier (a w sumie jak każdy alkohol) - jest rozgrzewający. Mogłabym o nim pisać same superlatywy ponieważ nie potrafię znaleźć żadnej jego cechy, która mi by nie odpowiadała. Gorąco wam go polecam bo nie dość, że jest pyszny, to jeszcze bardzo prosty! :) Składniki: 0,5 l mleczka skondensowanego
JedzeniomaniaLikier kokosowy- pierwszy kieliszek z prawej strony Nadszedł czas na trzeci z czterech świątecznych likierów. Bardzo łatwo go przygotować, jednak w przeciwieństwie do pozostałych najlepiej spożyć go stosunkowo szybko. Nie, nie. Nie psuje się, jednak mleko kokosowe w nim zawarte z czasem się ścina, a likier rozwarstwia. Jeżeli zdarzy się Wam taka niespodzianka, wystarczy wydobyć zawartość butelki do większego naczynia(...)zmiksować- wszystkie walory wizualne i smakowe likieru wrócą do normy. Likier kokosowy puszka mleka kokosowego 1 szklanka cukru 125ml wódki. Mleko zagotować z cukrem. Przestudzić. Dodać spirytus.Przelać do butelek. Podawać do deserów, kawy, lub dobrej książki
Zapiski Młodej Żonyswoich zbiorach nie zliczę. Ten jest iście królewski, na spodzie z kruchych ciasteczek, aksamitny, śmietankowy, mega delikatny a zarazem treściwy, z puszystym czekoladowym musem niczym chmurka dodatkiem likieru pomarańczowego, wypiek godny każdej uroczystej okazji. Swoją delikatność zawdzięcza długiemu pieczeniu w niskiej temperaturze, dzięki temu nie rośnie gwałtownie i po upieczeniu jest równy jak stół. Bez pęknięć. Jest(...)nieprzyzwoicie smaczny. Zamiast likieru pomarańczowego możecie dodać do musu ciemny rum czy nawet kawowy likier kahula, odrobina alkoholu wspaniale podkręca jego smak. Myślę, że będzie prawdziwą słodką ozdobą świątecznego stołu. Bajka! Składniki na tortownicę o wym 24 cm Ciasteczkowy spód: 25 dag kruchych ciastek użyłam Brześć 70 g roztopionego masła Masa serowa: ½ kg mielonego twarogu z wiaderka
Wanilia i KardamonMalakoff to słynny austriacki deser, leciutki i delikatny niczym tiramisu. Moja wersja jest na bazie nasączonych biszkoptów savoiardi ponczem z likierem cointreau i kremu budyniowego ze śmietanką i mielonymi migdałami, słodycz przełamuje frużelina z malin. Wariacji tego tortu jest mnóstwo i każda wersja jest smaczna. Można popuścić wodze fantazji. Całość zakończona posypką z prażonych na sucho migdałów. Pyszny(...)szklanki śmietanki 30% 4 łyżki cukru 2 łyżki cukru wanilinowego 2 żółtka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżka likieru cointreau 5 dag mielonych migdałów Poncz: 120 ml dobrego soku pomarańczowego 50 ml likieru cointreau Dodatkowo: ½ szklanki frużeliny lub konfitury z malin ½ szklanki płatek migdałowych Sposób
Wanilia i Kardamonszybki w przygotowaniu. Bardzo polecam :). Przepis pochodzi ze strony mojewypieki.com Składniki na 4 pucharki: 250 g mascarpone 80 g wiórków kokosowych 200 ml mleka 50 ml + 2 łyżki likieru kokosowego 2 duże jajka 4 łyżki cukru 100 g podłużnych biszkoptów Wykonanie: Wiórki kokosowe wsypać na suchą patelnię i cały czas mieszając podprażyć na średnim ogniu, do uzyskania jasnobrązowego koloru. Całkowicie(...)wystudzić. Jajka sparzyć, zanurzając je na kilka sekund we wrzącej wodzie. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać 2 łyżki likieru kokosowego i zmiksować. Dodać serek mascarpone i krótko zmiksować, do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać ją do masy z mascarpone. Przygotować 4 pucharki. Mleko wymieszać
Opowieści z piekarnikaCiasteczka bez mąki, na bazie mielonych migdałów i białek. Składniki: 2 białka jaj 100 g cukru drobnego, do wypieków 160 g zmielonych migdałów 3 krople olejku migdałowego 20 ml likieru Amaretto (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Białka w temperaturze pokojowej ubij na sztywną pianę. Do puszystych białek dodawaj stopniowo cukier, cały czas miksując. Ubijaj do rozpuszczenia cukru i sztywności. Dodaj(...)zmielone migdały, likier Amaretto i olejek migdałowy. Zmiksuj jedynie do połączenia masy lub wymieszaj przy pomocy silikonowej szpatułki cukierniczej. Masę przełóż do rękawa cukierniczego i za pomocą okrągłej tylki wyciskaj niewielkie kółeczka. Ciastka najlepiej piecze się na silikonowej macie (takiej jak do makaroników) lub blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przesmarowanej cienką warstwą masła. Ciasteczka piecz w rozgrzanym wcześniej piekarniku
ProstePesto.pl