likiery. Likier czekoladowy doprawiam przyprawą do piernika, dzięki czemu jest idealny na zimowe wieczory... Nie za mocny, lekko słodki, aromatyczny i przede wszystkim czekoladowy!! Taki "babski likier":) Inspiracja Składniki: 200ml wódki, 50g gorzkiej czekolady, 50g mlecznej czekolady, 100g cukru pudru, 350g śmietanki 30%, 2 czubate łyżeczki przyprawy do piernika. Przygotowanie Czekoladę połamać i stopić(...)parze, lekko przestudzić. Dodać do śmietanki, wsypać cukier puder i dokładnie wymieszać. Wlać wódkę i dodać przyprawę do piernika. Całość dokładnie wymieszać. Przelać do butelki, schłodzić. Likier można przez pół roku przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościprzygotowaniu zlać go do słoika niż do butelki. Wówczas łatwiej będzie go wydobyć. Ja zastąpiłam cukier wanilinowy cukrem z prawdziwą wanilią, stąd czarne kropeczki w likierze. Spirytusu nie można zastąpić wódką. Ajerkoniak przygotowany na bazie wódki będzie rzadki. Spirytus ścina żółtka jaj, dlatego likier gęstnieje. Najlpeszym spirytusem do nalewek/likierów jest 70 %. W sklepach dostępny jest najczęściej spirytus
Gospodyni Miejskahumor. Składniki: Likier brzoskwiniowy - 30 ml Krem typu irlandzkiego (np. Baileys Irish Crem) - 20 ml (może być każdy inny) Grenadina syrop - kilkanaście kropli. Wykonanie: Do kieliszka do wódki (50 ml) wlewamy likier brzoskwiniowy. Następnie za pomocą strzykawki lub kroplomierza ostrożnie po ściance "nakładamy" krem. Wykańczamy zakraplając kilkanaście kropli syropu grenadiny. Drink wykorzystuje różną gęstość płynów, z jakich go wykonamy - kształty
Smaki EwySkąd nazwa "damska wódka"? Mój Tato właśnie tak nazywa alkohole słodkie, czyli nalewki, likiery czy też drinki wszelakiej maści. Reasumując, każdy alkohol inny niż czysta wódka. Nie piję alkoholu. Paradoks, nie? Niepijąca, co robi nalewki i likiery. Tak, właśnie tak. Nie piję żadnego alkoholu prócz czerwonego, wytrawnego wina i to jeszcze muszę mieć naprawdę ochotę. Jednak lubię bawić się(...)Dziś przedstawiam Wam... Jeden z takich właśnie eksperymentów, który, o dziwo, przyjął z uznaniem nawet mój Tato, nie lubiący "damskich wódek". NALEWKA PIGWOWA. /wg Karmel-itki;/ 1/2 litra czystej wódki 2 szklanki cukru 1/2 dużej pigwy sok z 1/2 cytryny Pigwę myję, kroję w malutką kostkę i wrzucam do słoja. Skrapiam sokiem z cytryny i zasypuję cukrem. Po kwadransie zalewam
W kuchni Karmel-itkiżurawiny. Zapewne spotkacie go w większości drink - barów na całym świecie. Oto moja wersja - wypróbowana i swojska. Oczywiście proporcje modyfikujcie według własnego smaku. Składniki: Wódka czysta 50 ml Likier brzoskwiniowy 30 ml Sok pomarańczowy 60 ml Sok żurawinowy 60 ml Plasterki cytryny i/lub pomarańczy do dekoracji Lód - dowolna ilość Wykonanie: Alkohole wraz z sokami i dwiema kostkami lodu wkładamy
Smaki Ewybardzo delikatny - po miesiącu nabrał mocy jednak nie jest to ,,zabójca", nie należny do mocnych alkoholi Niesamowitym plusem tego likieru jest łatwość i szybkość przygotowania LIKIER KUKUŁKA łatwy Składniki szklanka wódki ( nie musi być to droga wódka - u mnie czysta żołądkowa) puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 120 g kukułek Wawel (koniecznie Wawel tylko one mają ten wyjątkowy smak) - jest(...)zacząć się przypalać). Gdy cukierki się rozpuszczą odstawiamy do wystudzenia od czasu do czasu mieszając. Do powstałego ,,mleka kukułkowego" dodajemy wódkę i dokładnie mieszamy - przelewamy całość do butelki - mocno wstrząsamy. Odstawiamy na minimum 2 tygodnie. Likier lubi się rozwarstwiać więc od czasu do czasu możemy nim wstrząsnąć - nie znaczy to jednak, że dzieje się z nim coś złego
sierotka maRysia w kuchniczekanie na sezon :-) Składniki na 4 desery w dużych pucharkach: Mus czekoladowy: 20 sztuk biszkoptów 150 ml mleka 1 kopiasta łyżka kakao łyżeczka cukru 1 kieliszek czerwonego likieru (może być również wódka smakowa czerwona lub nalewka) 1 banan Bita śmietana i krem jagodowy 500 ml śmietany kremówki 36% 250 g serka mascarpone 1 łyżeczka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego(...)więcej) Wykonanie Do garnuszka wlać mleko, wsypać kakao, łyżeczkę cukru i dobrze wymieszać. Zagotować dodając biszkopty. Mieszać do momentu połączenia wszystkich składników i zostawić do ochłodnięcia. Dodać kieliszek czerwonego likieru (jeżeli deser robimy dla dzieci, to pominąć) i obrany banan. Wszystko razem zblendować do momentu powstania delikatnego musu. W misce ubić śmietanę kremówkę stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy
Passions hobbies lifeczekolady - stanowczo stwierdzam, że 100 g gorzkiej czekolady stanowczo bardziej mi tu pasuje krem 250 g serka mascarpone 6 łyżek nutelli 2 łyżki likieru cytrusowego - ja użyłam likieru migdałowego i odrobiny wódki - pasowało doskonale Do dzieła!!! Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli. Następnie dodajemy cukier i jeszcze chwilę ubijamy. Dodajemy wszystkie bakalie i czekoladę - mieszamy. Wykładamy do tortownicy/blachy
sierotka maRysia w kuchnieksperymentowania, bowiem wino musujące może w nim być dowolne – wytrawne, półwytrawne lub słodkie. A więc eksperymentujcie pamiętając, że alkohol w nadmiarze szkodzi. Smakujmy z umiarem! Składniki: Wódka czysta 40 ml Likier Blue Curacao 40 ml Wino musujące dowolne – do dopełnienia szklanki (w tym drinku słodkie włoskie Fiore) Plasterki limonki do dekoracji. Wykonanie: Do szklanki wsypujemy garść lodu. Wlewamy alkohole
Smaki Ewybezpośrednio na kostki lodu. Można przyrządzać go w 2-ch wersjach: na bazie czystej wódki lub whisky. Przedstawiam wersję na bazie wódki. Spróbujcie, a będziecie zaskoczeni. Składniki: Wódka czysta 50 ml Likier czekoladowy (nie krem!) - najlepiej Kahlua - 20 ml Lód - dużo! Wykonanie: Niską szklankę do drinków typu "tumbler" wypełniamy kostkami lodu. Wlewamy alkohole i mieszamy łyżeczką. Gotowe! Autor: Mirosław
Smaki Ewyokazję ( i nie tylko), które sobie właśnie podjadam do kawki :) Składniki na dwie porcje: garść orzechów laskowych 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej mleko cukier bita śmietana 6 łyżeczek likieru orzechowego ( u mnie wódka orzechowa "Soplica") Orzechy prażymy i drobno siekamy. Kawę zalewamy wrzątkiem i słodzimy wedle uznania. Rozlewamy do dwóch szklanek. Dolewamy mleko. Do każdej szklanki dolewamy po 3 łyżeczki alkoholu
My simple kitchencukier waniliowy ½ szklanki cukru 2 paczki krakersów (np. po 170 g) 200 g masła 200 g wiórek kokosowych od Skworcu 2 łyżki likieru czekoladowo-orzechowego lub wódki Wykonanie Budyń i obie mąki rozmieszać w 200 ml mleka. Resztę mleka zagotować, dodając cukry. Wlać rozmieszany proszek budyniowy i mieszając zagotować całość, aż zgęstnieje
Z Kuchni Do Kuchnijest takie przyjemne... Przed tygodniem rozpoczęłam opowieść o świątecznych likierach. Na dzisiaj pozostawilam ostatni. Jajeczny. Najlepszy jest dopiero co przygotowany- jeszcze ciepły:)! Likier jajeczny 6 żółtek 250 ml mleka skondensowanego nieslodzonego 250 ml wódki 200g cukru pudru(...)Cukier waniliowy Żółtka utrzeć na puch z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko skondensowane i ciągle mieszając podgrzewać nie doprowadzając do wrzenia. Na koniec dodać wódkę, dokładnie wymieszać. Przelać do kieliszków, a pozostały likier do butelki. Smacznego
Zapiski Młodej Żonydrink atrakcyjny dla oka dzięki kolorowym warstwom, słodki, aromatyczny i smaczny. Może być świetnym dodatkiem do miłego i romantycznego wieczoru. Spróbujcie! Składniki: Likier kokosowy - 50 ml Likier Blue Curacao - 50 ml Wódka - 50 ml Syrop Blue Curacao - 30 ml Sok ananasowy - 150 ml (około) Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny lub limonki Dużo lodu Wykonanie: Do wysokiej szklanki wkładamy sporą ilość
Smaki Ewyorzechów lub migdałów (u mnie pół na pół orzechy włoskie oraz płatki migdałów)200 g dobrej jakości masła200 ml tłustego mleka1 szklanka miodu2 łyżki rumu lub wódki lub brandy2 łyżki likieru cytrynowego lub pomarańczowegoWszystkie bakalie (oprócz płatków migdałów) siekamy drobno i umieszczamy w miseczce. Dodajemy alkohol i odstawiamy na ok. 1 godz. W tym czasie masło z miodem
Ratunku obiadjajka · 100 ml oleju · 2 łyżki likieru pomarańczowego lub wódki · skórka z połowy pomarańczy Dodatkowo: · Lukier · Skórka pomarańczowa
Mania GotowaniaZamrożone truskawki po zmiksowaniu mają fajną konsystencję, która niestety jest krótkotrwała (i nawet lodówka tu nie pomoże).Składniki (2 porcje): - pół szklanki wiórków kokosowych (użyłam nasączonych wódką, które zostały z "produkcji" likieru)- 125 g serka mascarpone- likier kokosowy, malibu lub inny likier- cukier puder do smaku (u mnie 1,5 łyżeczki do kremu i 1 łyżeczka do truskawek)- szklanka
Kraina Tysiąca Smaków