jogurtu naturalnego 0% 150 g jogurtu greckiego 0% 140 g serka mascarpone 3- 4 łyżki ksylitolu lub cukru (tyle ile lubimy, do smaku) 2 łyżki cytrynowego likieru lub wódki Przygotowanie 24 godziny przed szykowaniem lodów misę maszyny do lodów wstawić do zamrażalnika – zgodnie z instrukcją Z cytryn wycisnąć sok. Sok zmiksować z jogurtem, serkiem, likierem
Stare Garyświęconym i na stół Wielkanocny.... Składniki: 45 dag mąki pszennej 4,5 dag drożdży 1 jajo 6 łyżek cukru 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki wody 2 łyżeczki likieru lub wódki 1/2 szklanki rodzynek 1/2 szklanki wiśni kandyzowanych skórka otarta z całej cytryny Lukier: 2 łyżki soku z cytryny 1 szklanka cukru pudru Do posypania: Migdały w płatkach lub słupkach
Apetyczna babeczkacukru pudru 1 galaretka wiśniowa (rozpuszczona w 200ml wrzątku) 3 łyżeczki żelatyny( namoczonej w 0,5 szklanki wody) oraz: słoiczek dżemu wiśniowego lub wiśni w galaretce 3 kieliszki wódki lub likieru wiśniowego wiórki kokosowe lub płatki migdałowe(do posypania boków) kandyzowane wiśnie Przygotowanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę ze szczyptą soli. Małymi porcjami (po łyżce
Luźna Kuchniaśmietan fixy 1 łyżka cukru 100 – 150g białej czekolady 200g płatków migdałowych Ok. 50 – 100g kokosu do posypania Dodatkowo: Ok. ½ szklanki wody (zimnej przegotowanej lub mineralnej niegazowanej), wódki lub likieru kokosowego Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy cukier i miksujemy jeszcze przez 3 do 5 minut, po czym dodajemy stopniowo żółtka ciągle miksując. Po dodaniu
Smakowy Rajpomarańczowej z imbirem oraz domowego limoncello (przepis) . Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 20 Składniki: 300 g serka homogenizowanego (naturalnego lub waniliowego), 2 szklanki mąki, 50 ml nalewki, likieru lub wódki, 2 łyżeczki proszku do pieczenie, 4 jaja, 2-3 łyżki cukru z naturalną wanilią (jeśli użyjecie serka waniliowego wystarczą 2 łyżki), słoiczek konfitury do nadzienia, cukier puder
SzczyptaSmaQjajka całe1 i pół szklanki cukru2 szklanki mąki tortowej1 szklanka czekolady w proszku lub nesquik kakaopół szklanki oleju1 łyżka proszka do pieczeniaszczypta soliszklanka ciepłej wodykilka kropel wódki lub likieru Polewa ciasta:4 łyżki mlekapół szklanki czekolady w proszku lub nesquik kakao1 łyżka masłaszklanka cukruPrzygotowanie: Składniki: jajka, cukier, czekolada, mąka, a później woda, sól
Smaki Brazyliiłyżka mąki pszennej250 g miękkiej margaryny "Kasia"Dodatkowo:brzoskwinie z puszki o pojemności 820g15szt. delicji pomarańczowych lub morelowych2 galaretki brzoskwiniowedo nasączenia: 1/5 szkl. kasy rozpuszczalnej z odrobiną czystej wódki lub likier kawowyWykonanie ciasta: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier, miksujemy ok minuty po czym wrzucamy żółtka. Ucieramy mikserem dodając mąkę przesianą z proszkiem
Walijskie PichcenieDomowe lody. Na razie ostrożnie eksperymentuję. Ponieważ bardzo lubimy lody kwaśne, dzisiaj postanowiłam zrobić lody limonkowe. Pomocny był przepis ze strony Moje Wypieki. Lody wyszły
Stare GaryRozdrobnione nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast.• Lubczyk jest stosowany do produkcji kostek bulionowych, a, w przemyśle alkoholowym, do aromatyzowania wódki i likierów.Właściwości lecznicze:• Lubczyk ma działanie moczopędne.• Lubczyk działa wykrztuśnie, dlatego jest zalecany przy nieżytach górnych dróg oddechowych.• Lubczyk jest stosowany
Moje domowe kucharzenieRozdrobnione nasiona lubczyku są dodawane, w kuchni angielskiej, do chleba i ciast.• Lubczyk jest stosowany do produkcji kostek bulionowych, a, w przemyśle alkoholowym, do aromatyzowania wódki i likierów.Właściwości lecznicze:• Lubczyk ma działanie moczopędne.• Lubczyk działa wykrztuśnie, dlatego jest zalecany przy nieżytach górnych dróg oddechowych.• Lubczyk jest stosowany
Moje domowe kucharzenieorzechów 1/3 szklanki płatków owsianych 1/2 słoika dżemu lub marmolady (użyłam porzeczkowego dżemu light) około 6-7 suszonych śliwek lub innych bakalii ½ łyżeczki aromatu rumowego 2 kieliszki rumu, wódki lub likieru kokosowego 2 łyżki kakao o niskiej zawartości tłuszczu Do obtoczenia: posiekane orzechy lub wiórki kokosowe polewa czekoladowa Przygotowanie: Ciasto przekładamy do dużej miski i drobno kruszymy. Do ciasta
Mania Gotowaniaszklanki mąki 200-250 g roztopionego masła Do ponczu, którym nasączymy ciasto: ok. 1,5 szklanki mocnej herbaty cukier lub miód sok z cytryny mocny alkohol, np. wódka lub likier (u mnie 38% likier triple sec curacao) Do kremu budyniowego: 0,5 l mleka 200 g masła 1/3 szklanki cukru 1 małe opakowanie cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej
Ratunku obiadroztopionego i przestudzonego 6 żółtek 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży suchych 6 łyżek cukru pół łyżeczki soli 1,5 łyżki spirytusu (lub wódki, rumu, likieru migdałowego) ziarenka z 1 laski wanilii lub 1 łyżeczka pasty waniliowej Drożdże suche mieszamy z mąką pszenną (z drożdży świeżych najpierw zrobić rozczyn ). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto
Pudełko rozmaitoścismakiem takiego shota. Nie chciałam, żeby był najzwyklejszy, owocowy. W pewnym momencie przyszedł mi do głowy kolejny amerykański barowy klasyk. White Russian. Podana na lodzie mieszanka mleka, wódki i kawowego likieru Kahlúa. Pyszna i pysznie tucząca. Być może kojarzycie ten drink z Dude (Kolesiem) ustawicznie pijącym go w filmie „Big Lebowski”. P ostanowiłem w jednym kieliszku galaretki połączyć(...)żadnych grudek) ; dodać espresso, wódkę i wymieszać całość dokładnie. Odstawić na bok i ostudzić do temperatury pokojowej (płyn powinien nieco zgęstnieć) ; dodać do płynu nieco świeżo zmielonej kawy (jeśli preferujecie taką teksturę w galaretce) ; wlać do pojedynczych kieliszków i odstawić do lodówki do czasu aż galaretka kompletnie zetnie się. Można podawać w większych szklankach polane likierem kawowym (liker można również
Jem więc Jestempokruszoną chałwę, a później po łyżce zimnego budyniu i ucieramy do uzyskania gładkiej masy. Dodatkowo: 16 biszkoptów kakaowych typu "kocie języczki" 150 ml mocnej kawy 30 ml likieru kawowego (lub kieliszek wódki, jeśli akurat nie mamy likieru) 2 galaretki pomarańczowe Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Odkładamy ok 3 łyżek masy, połowę pozostałej wykładamy
Cynamonowe szczęście