Pyszny, niezbyt gęsty, rarytasik dla wielbicieli popularnych "kukułek". Kilka dni temu natknęłam się na ten przepis tutaj. Chodził za mną i chodził i
Maślane ciasteczkoŚwięta nadchodzą wielkimi krokami, więc może na świąteczny dzień ŚWIĄTECZNA NALEWKA . Przepis wyszperałam w internecie zamierzam wypróbować i mam nadzieję, że będzie super w przedpołudnie pierwszego
Kuchnia BeatyZwack do wybuchu II wojny światowej. Po wojnie Zwackowie wyemigrowali z Węgier, zabierając ze sobą recepturę Unicum. Fabryka Zwacków przeszła w ręce państwa. W komunistycznych Węgrzech próbowano odtworzyć recepturę likieru, jednakże efektem był trunek znacznie odbiegający jakością, smakiem i zapachem od oryginału. Po upadku reżimu, w 1989 roku Peter Zwack odkupił fabrykę. Powstała firma Zwack Unicum Rt, a produkcja oryginalnego(...)trunku, im mocniejszego - tym lepiej. W chwili obecnej domowe pędzenie śliwowicy jest zabronione, co jednak nie znaczy, że Węgrzy nagminnie korzystają z lokalnych gorzelni. Choć te zapewniają indywidualny wyrób wódki każdej osobie, która dostarczy owoców, znakomita większość Madziarów nadal preferuje wyroby czysto domowe. Zawartość alkoholu dochodzi w nich nawet do 70%. W sklepach można natomiast kupić śliwkową pálinkę produkowaną według
ClauditteMissCookingNie za słodki , czekoladowy i jak najbardziej jeden z tych godnych polecenia. Miałam trudny wybór, zastanawiałam się nad kilkoma rodzajami tortu, jednak ostateczna decyzja padła na
charlotte gotujewilgotny i jeszcze przekładany owocami, nasączanie blatów lepiej sobie podarować, żeby tort nie zmienił się w mokrego gniota. Do nasączania blatów tradycyjnie używa się wody z cukrem i kieliszkiem wódki, jednak ze względu na jedzące je zazwyczaj dzieci lepiej użyć np. wody z cukrem i sokiem z pomarańczy albo cytryny. Ważne naprawdę, żeby nie zalać biszkoptu, dolny blat najlepiej nasączyć(...)oblana czekoladą, czyli coś, co uwielbiam ja! 3. Tort z marcepanem - również czekoladowe blaty przesmarowane lekko powidłami śliwkowymi i przekładane masą marcepanową homemade (obrane migdały zmielone z cukrem i likierem amaretto) czyli coś, co najbardziej lubi M. (marcepan). 4. Torty z kremami na margarynie i o tym będzie ostatnia część tej niekończącej się opowieści... Kremy tortowe na margarynie robiła moja
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEklimat podlaskiego regionu, tak kojarzącego się z żubrami i trawą żubrową, bez której głupio wracać do domu z tych okolic . Sprzedawana, na niemal każdym rogu, kojarzona głównie z wódką, jest świetną przyprawą do dań, nie tylko mięsnych. Tatar został przygotowany na „naszych oczach”, przez samego Szefa Petera Vrochopoulosa, którego z USA do Białegostoku sprowadziła miłość. Jak widać pokochał również smaki(...)czekamy. Gęś odgrzewana niestety robi się sucha, pewnie z tej złości, że musiała czekać. Atmosfera prawdziwe węgierska – muzyka na żywo, mimo bardzo późnej pory. Na zakończenie węgierski likier ziołowy Unicum o korzennym gorzkim smaku, który wspaniale działa na trawienie – polecam na zakończenie wędrówki po restauracjach, wpaść na kieliszek tego specjału. Wracając do gęsi – myślę, że gdyby nie wcześniej wymienione mało
królestwo garównóżki (tzw. shooty), swoje zastosowanie znajdują tylko i wyłącznie w przypadku wódek czystych. Należy także pamiętać, iż wódki czyste powinny być podawane zmrożone, nawet razem z kieliszkami, zaś wódki gatunkowe powinny być serwowane raczej w temperaturze pokojowej. Bardzo ważnym jest także poprawne napełnianie kieliszka, bowiem tutaj musimy zachować poziom alkoholu w kieliszku, maksymalnie do 3-5 milimetrów od góry kieliszka(...)kształcie beczkowatym, aczkolwiek można się zetknąć także z szklankami o kształtach kwadratowych, czy też nawet bardziej finezyjnych. Zależnie od preferencji, Whisky można rzecz jasna podawać także z lodem. Likiery Do podawania likierów stosowane są bardzo smukłe, niewielkie kieliszki na nóżce. Kieliszki te napełniane są maksymalnie do połowy objętości. Kieliszki z reguły będą lekko się rozchodzić ku górze. Short drinki Short
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia