maki ziemniaczanej4 łyżki gorącej wody4 jajka4 łyżki cukrułyżka przyprawy do piernika2 łyżeczki płaskie sodyłyżeczka płaściutka cynamonuKrem:Krem piernikowy - z tego przepisuDodatkowo:3 łyżki galaretko jagodowej od cioci3 krówki mleczneOdrobina likieru migdałowego do nasączenia blatuWykonanie:Piekarnik nagrzać do 170 stopni.Jajka zmiksować z wodą, dodać cukier wymieszany z cynamonem i miksować chwilę razem. Następnie mąki przesiać z sodą dodać przyprawę do piernika(...)minut. Do suchego patyczka.Nasze ciasto wyjąć i ostudzić na kratce. Następnie przekroić na pół.Nasączyć likierem migdałowym.Dolny blat nasmarować galaretką i dać połowę kremu, który posiadamy. Następnie nakryć drugim blatem. Dać drugą cześć kremu. Na grubej tarce zetrzeć krówkę po wierzchu i schłodzić.Smacznego
Moje pyszne gotowanierazem zrobiłam, niedawno już przeze mnie sprawdzone, czekoladki z nadzieniem krówkowo - orzechowym, smakiem podobne do popularnych batoników Snickers. Idealne na wyjątkowe okazje... Składniki:100g mlecznej czekolady,5 cukierków krówek,3 łyżki likieru jajecznego Adwokat,2 łyżki orzeszków ziemnych w miodzie. Przygotowanie Orzeszki zmielić przy pomocy blendera. Cukierki połączyć z likierem i stopić na parze. Wymieszać z orzeszkami, lekko przestudzić
Z miłości do słodkościBenbulbena Kawowe cupcakes z orzechami włoskimi W mojej kuchni Serniczek z mascarpone W zaciszu mojej kuchni Tiramisu Zakątek Smakosza Tort orzechowo-kawowy Zdrowie zależy ode mnie Likier kawowy Z miłości do słodkości Krówka Z pierniczona kawa
Moje domowe kucharzenieMówiłam, że ciastka lubię piec! Zapraszam na pyszne świąteczne ciastka thumbprint z krówką i orzechami. Są przepyszne i nie wróżę im długiego żywotu. Moje blaszane pudełko na ciastka świeci pustkami. Domowi giganci wyjadają wszystko co upiekę. Ciastka thumbprint na pewno będą im smakować. Pewnie usłyszę zaraz od drzwi co tak pachnie…Święta! Przepis na thumbprint jest prosty(...)mąki 40 g kakao szczypta soli 125 g masła, miękkiego 150 g cukru 1 jajko + 1 żółtko 1 białko do obtoczenia 1 łyżka orzechowego likieru 150 g laskowych orzechów do obtoczenia Nadzienie 150 g krówek 3 łyżki śmietanki 50 g mlecznej czekolady Nastaw piekarnik na 175ºC. Wymieszaj w misce mąkę i kakao. W drugiej misce zmiksuj masło z cukrem
codojedzeniasami w domu i sprawić nim komuś odrobinę radości. Cukier i ekstrakt waniliowy, cukierki czekoladowo-orzechowe, żurawina do mięs, musujące kule do kąpieli, cytryny w syropie, likier piernikowy, kawowy peeling do ciała, orzechowe krówki czy dżem mandarynkowy to pomysły na prezenty, które możemy przygotować w zaciszu swojej kuchni. Niektóre z nich możemy przygotować w 10 minut – innym musimy poświęcić(...)więcej czasu. Ważne – że przygotujemy je z myślą o drugiej osobie. Może musująca kula zaskoczy przyjaciółkę? Ukochany wujek ucieszy się z żurawiny? Nasza sąsiadka skusi się na domową krówkę? Jestem bardzo ciekawa Waszych opinii na temat samodzielnie wykonywanych prezentów. A może przygotowujecie takie od lat? Niestety żyjemy w czasach, kiedy najprostszym rozwiązaniem jest kupno karty podarunkowej na określoną kwotę
Poezja smakusię połączyło. Gotowy likier przelać do butelki lub karafki. Przechowywać w lodówce. Jeśli nie macie masy krówkowej, wystarczy w śmietance rozpuścić około 500 g. krówek. Zajmuje to trochę więcej czasu. Ja osobiście wolę ten likier z masą krówkową, ponieważ z cukierkami jest dla mnie trochę za słodki
Agusiowe smakołykiJakiś czas temu dostałam advokat..czyli likier jajeczny o cudownym zapachu wanilii...pyszny..idealny na babskie spotkania...advokat także można dodawać do ciast itp..ja upiekłam ciasto z jego dodatkiem...ciasto wyszło pyszne...mimo, tego ,że krówki opadły na samo dno ciasta..Pomysł na takie ciasto znalazłam tutaj .Moje ciasto z braku czasu posypane jest tylko cukrem pudrem(...)łyżkę mąki, a przy dodawaniu 5. proszę dodać 2 łyżki mąki (to będzie mąka z punktu 1.) Do ciasta dodać resztę mąki i wlać likier, wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Dodać krówki i wymieszać łyżką.[ ja nie mieszałam krówek z ciastem ]. Ciasto przełożyć do formy [ u mnie część ciasta, krówki i reszta ciasta ] z kominem
Moje domowe kucharzeniemnie dostatek, ale z reguły są to takie ze sklepowej półki. Tym razem postawiłam na domową produkcję, w moim ulubionym smaku. Bo w końcu krówki, to najlepsze dla mnie słodycze ;) I tak oto powstał likier krówkowy, który pozwoli mi miło spędzić czas podczas urlopu. Wolne od dziś do końca miesiąca, yupi :) Żyć nie umierać, będę czytać, szukać i się inspirować
Kuchnia w opałachmiksujemy na niskich obrotach do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy do butelki i chłodzimy w lodówce. Jak dla mnie alkohol musi się przegryźć, ale można krówkę pić od razu po przygotowaniu ;) Jeżeli lubimy gęstsze likiery możemy dodać więcej śmietanki, a jeśli wolicie rzadsze to możecie całkowicie z niej rezygnować. Z podanych składników otrzymamy ok. 600 ml likieru. Pamiętajcie, żeby przed użyciem
Emcia PichciWielki słoik z krówkami stał i czekał na swoją kolej. Jednak ile można się tak na nie patrzeć i nie jeść. Ale kto powiedział, że nie
Gotowanie z pasjąświątecznym stole. Polecam. Składniki: Ciasto krówka: Blaszka o wym 25/30 cm 4 jajka 1 duży budyń o smaku krówki (na 750 ml mleka) ¾ szklanki drobnego cukru ¾ szklanki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżki kakao Poncz: 60 ml likieru adwokat Dalkowski 150 ml przegotowanej zimnej wody Krem miodowy: 3 żółtka 100 g miodu lipowego płynnego ½ kg sera(...)mascarpone 60 ml likieru adwokat Pianka czekoladowa: 350 ml śmietany kremowej 1 tabliczka deserowej czekolady Kakao naturalne do oprószenia Ażurki czekoladowe do dekoracji Sposób wykonania: Ciasto krówka: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na puszystą lśniącą pianę, dodając w trakcie nie przerywając miksowania cukier, a na końcu żółtka, mąkę tortową przesiewamy z proszkiem do pieczenia, budyniem oraz kakao i dodajemy
Wanilia i Kardamontyle. Oceńcie sami. Składniki: (na 12 babeczek)pół kostki masłapół szklanki cukru2 jajka125 g mąkiłyżeczka proszku do pieczeniaodrobina mlekaszczypta cynamonułyżeczka kakaook. 6 Krówek (w moim przypadku Milanowskich mlecznych (stąd nazwa babeczek))2 łyżeczki likieru migdałowegoWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.Masło ucieramy z cukrem na jednolitą puszystą masę. Ja mieszałam wszystko łyżką ale można oczywiście zmiksować. Następnie
Moje pyszne gotowaniekrówka",3 łyżki cukru pudru,300 ml śmietany 30%Po przyprawy zapraszam do SKWORCUWykonanie;Wódkę mieszamy z przyprawą, krówką i cukrem pudrem.Dodajemy 200 ml śmietany. Gotujemy na wolnym ogniu. Pozostałą śmietanę ubijamy na półsztywno i dodajemy do jeszcze ciepłego płynu. Likier przechowujemy w lodówce około 2 tygodni po otwarciu butelki
Anioły w kuchniPyszny sernik w żółtym kolorze. Ajerkoniak wg mnie jest dość mocno wyczuwalny. Likier jajeczny jest bowiem dodatkiem zarówno samego sernika, jak i znaczna jego ilość znajduje się na wierzchu w postaci ajerkoniakowej żelki. Tym co jednak urzekło mnie w tym serniku najbardziej jest dodatek krówek. Pięknie się roztopiły, tworząc brązowe, pyszne łatki. Nie wiem czy przyjmie się on na stałe
Smaki Na Talerzusię w mojej nowej karafce, a smakuje jeszcze lepiej. Na spotkania z kumpelkami w sam raz! Składniki: puszka krówki - masy kajmakowej, 250-300 ml wódki. Przygotowanie: Powyższe składniki łączymy ze sobą z pomocą miksera. Konsystencja jest lekko gęsta - jak na likier przystało
Lena GotujeSprawdź inne wyszukiwania: