Leniwe paluchy to od dziecka moja ulubiona potrawa. U mnie w domu po prostu nazywają się paluchy, dlatego połączyłam te dwie nazwy:) Zawsze jadłam je
KuchniaWeDwoje.plKLUSKI LENIWE ( KOPYTKA) SKŁADNIKI ( na dwie osoby): 450 g białego sera 1 czubata szklanka mąki 2 jaja sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ser zmiel w
Calzonella.comszpinak uprawiany jest w Azji, Europie, a także w obu Amerykach. Topowe przepisy ze szpinakiem: Zielona szakszuka ze szpinakiem i fetą Szpinakowe kluski leniwe z boczkiem i parmezanem Makaron à la szpinakowa carbonara śmietanowa Pierogi szpinakowe z farszem ze szpinaku i fety Zielone naleśniki szpinakowe z kurczakiem Szpinakowe tagliatelle z boczkiem i śmietanką Szpinak to bogactwo witamin, minerałów
ProstePesto.plLeniwe czekoladowe Leniwe do klasyka polskiej kuchni. Czasem słyszę jak się o nich mówi kluski a czasem pierogi. Wiem, że niektórzy robią je z samego twarogu a inni z dodatkiem ziemniaków niczym kopytka z serem ( a można i z mascarpone ). Można je zjeść na słodko z cynamonem i cukrem , z bułką tartą na masełku albo z podsmażoną(...)cebulką. Dzisiaj wersja czekoladowa i powiem wam, że z bułką tartą to dopiero był sztos! PRZEPIS NA LENIWE CZEKOLADOWE Składniki: 300g twarogu mielonego np z wiaderka 1 jajko 3 łyżki dobrego kakao 0,5 szkl mąki Jak zrobić leniwe czekoladowe: Zaczynamy od wymieszania sera z jajkiem. Mąkę mieszamy z kakao. Do sera z jajkiem dodajemy mąkę z kakao
Dorota SmakujeZapraszam na jesienne wydanie leniwych klusek, smaczny jarski obiad na słodko. Ucieszy nie tylko dzieci. W dzisiejszym wydaniu mają żólciótki kolorek jak jesienne liście, a
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cały efekt. Starajmy się lepić z jak najcieńszego ciasta (choć z tym farszem to nie należy do najłatwiejszego). Pozostałe przepisy na pierogi (bezglutenowe, ruskie, z kapustą, ze szpinakiem, z mięsem, z suszonymi pomidorami, leniwe z batatów itd) - tutaj . Zapraszamy
Wypisz WymalujOstatnio i pierogowo i kluskowo w mojej kuchni. Dzisiaj serwuję kluski leniwe. Receptura stara , znana od lat. Kiedy zostają ziemniaki i nie wiemy
W kuchennym oknie EwyPierogi czy kluski? Nie mam pojęcia dlaczego te twarogowe kluchy nazywa się pierogami, farszu nie zawierają, a i kształt daleki od misternie sklejanych pierożków. Dla mnie leniwe to smak dzieciństwa, który płynnie przeszedł na moje pociechy. Jadane od dziesiątek lat, proste, tanie i ekspresowe w przygotowaniu. Klasyk barów mlecznych, dworcowych jadłodajni czy zakładowych stołówek. Niektóre źródła mówią
Słodki Kompromisstaram się w kuchni iść na skróty i ułatwić sobie życie, wszak z natury jestem leniwy. Jeżeli chodzi o święta Bożego Narodzenia to wszystko musi być przygotowane od podstaw: wędliny, śledzie, pierogi…no i oczywiście barszcz. Jeżeli barszcz określić jako istotę żywą, zakwas byłby jego duszą. Dlatego tak istotne
kuron.com.plpolazły do bufetu po kawę.Ale koło nie zając-nie ucieknie.W tym tygodniu kolokwium już będzie. Toteż student mrużąc oczy i leniwie oblizując usteczka niczym kot na swą ofiarę-przewraca kolejne kartki konwencji i podręczników wcinając pierogi z wiśniami. Pierogi jednak nie sycą na długo,prawo morza co chwilę się pojawia to tu,to tam... Człowiek musi sięgnąć
Fiolka w kuchniRobimy pierogi z mięsem bez gotowania. Przygotowujemy farsz, czyli: -gotujemy dwie ćwiartki z kurczaka tak, jak na rosół. My do wody dodajemy: -jedną marchewkę -opaloną cebulę -ząbek czosnku -warzywko -ziele angielskie -liść laurowy -natkę pietruszki -kilka suszonych grzybów Ugotowane ćwiartki obieramy z mięsa. Dokładamy 30 dkg mielonego mięsa wieprzowego, ugotowaną wcześniej marchewkę i cebulę(...)ciasto, jak na sakiewki z kaszanką. Do tej ilości farszu wystarczy połowa ciasta, drugą połowę wykorzystamy na leniwe poduszeczki. Wycinamy kółeczka, nakładamy farsz, sklejamy brzegi, dociskamy widelcem i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Możemy na pierogach zrobić delikatny wzorek, posmarować roztrzepanym jajkiem i do nagrzanego pieca na ok. 15 minut w temp
Maminek kulinarnytrudności : Średnie Licz ba porcji : 2 Są piero gi rus kie, z mięse m, leniwe, z serem i milion innych odmian, które każdy Polak zna z własnego domu. Szkoda, że tylko nielicz ni dodają do tej listy manty. Manti po turecku znaczy po prostu pierogi. Jest to danie znane we wszystkich krajach azjatyckich i europejskich przez które przeciągnęły
Niedzielny kucharzRóżnią się tym od naszych tradycyjnych pierogów, że są nadziewane dżemem i mają zupełnie inne ciasto . Jest ono bardziej podobne do ciasta na leniwe. W swoim składzie ma jeszcze kaszę manną i stopione masło dzięki czemu jest ono bardziej spójne. Bez problemu można je wałkować, trzeba tylko wcześniej schłodzić. Do nadzienia użyłam lekko kwaskowatego, domowego dżemu jagodowego. Bardzo
Wiem co jemmasłem i tartą bułką - ale możliwych kombinacji jest wiele. Prezentowany przepis to klasyczne "barowe" leniwe. Składniki: Zmielony twaróg - 400 g. 4 jajka mąka - ok. 300 g tłuszcz (masło lub margaryna) - 30 g Masło i bułka tarta do zasmażenia i polania pierogów. Wykonanie: Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy lub miksujemy z tłuszczem i zmielonym twarogiem. Białka ubijamy(...)dodajemy do masy. Następnie dodajemy mąkę w takiej ilości, aby można było uformować z niego walcowate kawałki grubości kciuka, które następnie tniemy na mniejsze odcinki i formujemy z nich leniwe (jak na zdjęciu). Gotujemy krótko we wrzącej osolonej wodzie. Podajemy z roztopionym i podsmażonym z tartą bułką masłem i cukrem. SMACZNEGO. Autor: Mirosław Górski
Smaki EwyCały rok czekam na sezon jagodowy i w końcu się doczekałam. Pyszne domowe leniwe z jagodami. Moja wersja bez cukru, ale wiadomo co kto lubi. 200 g sera białego twarogowego półtłusty 30 g mąki ziemniaczanej 150 g mąki pszennej sól szczypta 1 jajko 75 g jagód pozostałe 150 g jogurtu typu greckiego 100 g jagód mięta świeża(...)jajko, jagody przekładam do pojemnika wysokiego i miksuję blenderem. Dodaję mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól. Mieszam łyżką. Mąki nie dodajemy za dużo bo pierogi będą twarde. Formuję wałek z ciasta. Nożem odkrawam kawałki. W garnku zagotowuję wodę z solą. Do wrzącej wkładam pierogi. Gotuję dwie minuty od wypłynięcia na wierzch. Pierogi podaję z jogurtem, jagodami,miętą. Moje
wesoła kuchnia