Moje leniwe są nie bardziej niż ja dzisiaj :-P Postanowiłam je zrobić ponieważ od dłuższego czasu bombardują nas reklamą na fix - grrrrryyyyy!!! jak do czegoś
Bon Appetit Małgorzatynawet i podane w wersji wytrawnej z sosem, po prostu smakują wybornie- taki już ich urok! :) Ja do leniwych wykorzystuję ser typu 'caprese', chociażby dlatego, że jest mniej kwaśny od tradycyjnego twarogu, w efekcie czego smak pierogów jest zdecydowanie przyjemniejszy, a przecież na tym zależy Nam najbardziej :) 3-4 porcje * twaróg- 300 g * jajko- 1 szt. * mąka pszenna
Kraina Miodem PłynącaWitajcie. 🙂 W tym wpisie chciałabym przedstawić Wam mój przepis na kopytka z serem. Choć w wielu domach kopytka z serem nazywa się pierogami lub kluskami leniwymi, jedyną wspólną rzeczą obu tych rodzajów jest twaróg. Continue reading Kopytka z serem at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plkawiorem. Piąty rozdział to obiady powszednie. Kilka z przepisów jest mi znanych i myślę że wam też będą znane a nawet lubiane ;) Są to np. kotlety pożarskie, leniwe czy też pierogi z czarnemi jagodami. Przedostatni szósty rozdział to spis przepisów które przygotujemy w sposób oszczędny ale bardzo smaczny. Znajdziemy tutaj przepisy np. na postną zupę miszkulencję czy też
Gotowanie...to proste !Każdy z nas nazywa je inaczej. Jedni mówią kluski leniwe, a jeszcze inni pierogi. U mnie w domu zawsze były to kluski i niech tak zostanie. Podawać można je w bardzo różny sposób. Dzisiaj mój najlepszy smak z podsmażonym masełkiem i bułką tartą oraz z sosem truskawkowym Składniki: 500 g twarogu dałam półtłusty 2 żółtka 400 g ugotowanych(...)polać kluski bułką na talerzu lub włożyć je na patelnię z przyrumienioną już bułką i lekko obsmażyć. Truskawki zmiksować z jogurtem. W razie potrzeby posłodzić i polać kluski. kluski leniwe z bułką tartą kluski leniwe z sosem truskawkowym
O kuchni z uczuciemDziś w Raju kluseczki leniwe. Leniwe, bo robi się je tak szybko, że nawet leniwi nie poczują, że to czasochłonne danie. W swojej karierze kulinarnej dań mącznych robiłam wiele. Kopytka ziemniaczane, kluski śląskie, pierogi, proziaki, bliny. Nigdy jednak do tej pory nie przyrządziłam leniwych. A są one z tych wyżej wspomnianych – najprostsze! Najpyszniejsze, rzecz jasna(...)wychodzą spod rąk mojej mamy. Mój mały mączny ekspert ocenił jednak mój wyrób wysoko, a pusty talerz był tego potwierdzeniem. Kluseczki leniwe to obowiązkowy zestaw w menu mojej córki. Pierogi i kluski to jej ulubione dania. Jako dwulatka jadła je na okrągło, zyskując sobie śmieszne określenie w rodzinie “Pierożanka”. Zatem nie pozostaje mi nic innego
Raj dla PodniebieniaDziś w Raju kluseczki leniwe. Leniwe, bo robi się je tak szybko, że nawet leniwi nie poczują, że to czasochłonne danie. W swojej karierze kulinarnej dań mącznych robiłam wiele. Kopytka ziemniaczane, kluski śląskie, pierogi, proziaki, bliny. Nigdy jednak do tej pory nie przyrządziłam leniwych. A są one z tych wyżej wspomnianych – najprostsze! Najpyszniejsze, rzecz jasna(...)wychodzą spod rąk mojej mamy. Mój mały mączny ekspert ocenił jednak mój wyrób wysoko, a pusty talerz był tego potwierdzeniem. Kluseczki leniwe to obowiązkowy zestaw w menu mojej córki. Pierogi i kluski to jej ulubione dania. Jako dwulatka jadła je na okrągło, zyskując sobie śmieszne określenie w rodzinie “Pierożanka”. Zatem nie pozostaje mi nic innego
Raj dla PodniebieniaDziś w Raju kluseczki leniwe. Leniwe, bo robi się je tak szybko, że nawet leniwi nie poczują, że to czasochłonne danie. W swojej karierze kulinarnej dań mącznych robiłam wiele. Kopytka ziemniaczane, kluski śląskie, pierogi, proziaki, bliny. Nigdy jednak do tej pory nie przyrządziłam leniwych. A są one z tych wyżej wspomnianych – najprostsze! Najpyszniejsze, rzecz jasna(...)wychodzą spod rąk mojej mamy. Mój mały mączny ekspert ocenił jednak mój wyrób wysoko, a pusty talerz był tego potwierdzeniem. Kluseczki leniwe to obowiązkowy zestaw w menu mojej córki. Pierogi i kluski to jej ulubione dania. Jako dwulatka jadła je na okrągło, zyskując sobie śmieszne określenie w rodzinie „Pierożanka”. Zatem nie pozostaje mi nic innego
Raj dla PodniebieniaBardzo lubię klasyczne leniwe. Niektórzy nazywają je pierogami, choć ja wolę mówić o nich kluski, bo przecież to niemal prawie kopytka, tyle że z serem i nieco większe. Tym razem dodałam do moich leniwych jeden magiczny składnik w postaci pieczonej dyni w formie puree. Leniwe mają genialny kolor i smak, a cukier trzcinowy z cynamonem robią
nietylkopasta.plWegańskie kluski leniwe Ta nazwa naprawdę zobowiązuje. Jedni nazywają je pierogami a inni, tak jak ja, kluskami leniwymi – bezsensu, bo i tak wyglądają jak kopytka . Nie ważne jakiej nazwy użyjesz, to i tak będą one szybkie i proste. W związku z tym, że kopytka które ostatnio robiłem ( z bobu , z buraków , z batatów ) bardzo Wam przypadły
BlendmanWegańskie kluski leniwe Ta nazwa naprawdę zobowiązuje. Jedni nazywają je pierogami a inni, tak jak ja, kluskami leniwymi – bezsensu, bo i tak wyglądają jak kopytka . Nie ważne jakiej nazwy użyjesz, to i tak będą one szybkie i proste. W związku z tym, że kopytka które ostatnio robiłem ( z bobu , z buraków , z batatów ) bardzo Wam przypadły
Blendmanmoją córeczką, tylko ja miałam tę mniej zdrową posłodzoną wersję. Kluski leniwe to mój smak dzieciństwa, z baru mlecznego Inka. W niektóre dni kiedy mama nie zdążyła z obiadem, zabierała mnie do baru mlecznego i tam jadłyśmy takie pyszności jak właśnie leniwe kluski, knedle czy pierogi z owocami. To moje ulubione słodkie obiady, na które często chętnie(...)Autor: Martyna Pietruszka Danie: BLW Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Tryb gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu Ilość około 12 sztuk Przygotowanie 20 min. Gotowanie 10 min. Kalorie 180 kcal Serowe kluseczki leniwe z puree z pieczonego buraka. Delikatne i miękkie, łatwe do złapania małą rączką i spróbowania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 200 g twarogu półtłustego 1 malutki upieczony burak 1 jajko
ProstePesto.plKuchnia polska uchodzi za dość ciężkostrawną, ale urozmaiconą. Jest też obiektem żartów wielu Polaków, którzy na tradycyjne dania wybrali pierogi ruskie, barszcz ukraiński, karp po żydowsku czy flaki po cygańsku. O tradycji kuchni polskiej można jednak mówić w wielu aspektach. Jest ona bowiem niemalże tak samo zróżnicowana, jak i bogata była nasza historia. Choć dziś jako naród jesteśmy zjednoczeni(...)wszystko to, co udało się własnoręcznie upolować. Raczej bydła nie hodowano na mięsa, a w celach pozyskiwania mleka czy do tworzenia serów. Ważne miejsce na stole miały pierogi i kluczki, np. leniwe. Często raczono się kiszoną kapustą ze skwarkami oraz grochem ucieranym ze słoniną. Niepodzielnie królowała kasza. Z czasem do Polski zaczęły napływać nowinki z zagranicy
ProstePesto.plKluski leniwe, przez niektórych nazywane pierogami to bardzo proste i smaczne danie typowo kojarzące się z dzieciństwem. Delikatne, twarogowe smakują i dorosłym i dzieciom. Można je podać na różne sposoby. Z dodatkiem owoców, okraszone podsmażoną na maśle bułką tartą, posypane cukrem z cynamonem, czy w najprostszej wersji, jak u mnie, polane stopionym masłem. I zawsze będzie smacznie. Polecam
Kuchnia z widokiem na ogródpolewą Lekkie ciasto z wiśniami Bajecznie czekoladowe babeczki Świąteczne czekoladowe ciasteczka Ten sernik nigdy nie opadnie! Najprostszy chleb bananowy Muffiny czekoladowe z posypka twix Ciasto Milionera Pierogi z jagodami Kluski Leniwe Przy okazji, bardzo dziękuję za wszystkie Wasze komentarze! Dziękuję, że tak licznie odwiedzaliście mnie w 2012. I do zobaczenia w Nowym 2013 Roku! Wszystkiego Smacznego
Słodkie Przyjemności