Elegancki, pyszny a zarazem bardzo łatwy do przygotowania torcik bez pieczenia. Doskonały na letni deser. Do torcika zamiast wiśni z kompotu można użyć owoców
Smakołyki Asihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a smakuje rewelacyjnie. Robi się je podobnie do znanego
Di gotujepierwszej ocenie. Wybierając słodkości w kawiarniach czy cukierniach, najczęściej kierujemy się ich walorami estetycznymi. Zasada ta sprawdza się także na domowych przyjęciach, dlatego warto zadbać o atrakcyjność ciastek czy tortów. W jakim celu ozdabia się wyroby cukiernicze? To świetny sposób na to, by nawet najprostsze ciastka nabrały wyjątkowego charakteru. Czy wyobrażasz sobie słodkie, świąteczne pierniki w kształcie renifera czy mikołaja(...)szybkie dekoracje innych wypieków. Najczęściej są wykorzystywane do zdobienia tortów. W połączeniu z formami cukierniczymi można stworzyć w ten sposób wyjątkowy napis czy słodką grafikę, która będzie świetnym uzupełnieniem pozostałych dekoracji na torcie. Wówczas wykorzystuje się głównie masę cukrową – składnik ten świetnie sprawdza się szczególnie w bocznych dekorach wyższych tortów. Wzorów i kształtów stempli do ciastek na rynku jest mnóstwo
Moja smaczna kuchniapunktu B bez ryzyka uszkodzenia wypieku. Opakowania cukiernicze to m.in.: – opakowania na tort, – papierowe kartoniki na ciastka, – tacki, – podkłady pod torty, – papilotki na muffiny, – składane i zamykane pojemniki, – podstawki pod ciasto lub tort. Niektóre produkty tego typu, jak na przykład podstawki lub kartoniki nie tylko mają chronić żywność, ale również pełnić(...)jedzenia przed uszkodzeniem oraz ułatwienie transportu żywności w razie potrzeby. Niektóre produkty mogą zmienić swoje właściwości pod wpływem konkretnych czynników, takich jak wysoka temperatura. Podczas transportu żywność może zostać łatwo uszkodzona. Z tego powodu opakowania muszą być wytrzymałe i wykonane z wysokiej jakości surowców, które będą mogły przeciwdziałać zniszczeniom, zabrudzeniu czy zepsuciu jedzenia. Opakowania cukiernicze i gastronomiczne mogą być wykonane
Słodkie okruszkimasę cukrową " ze znanych na pewno każdemu Pianek marshmallows wykonanie takiej masy jest bardzo łatwe, Polecam do tego Pianki w kolorze białym, chyba że będziecie chcieli ją później zabarwić na inny kolor, wtedy możecie kupić np. biało-różowe. Ważne jest żeby masę kłaść na tort posmarowany wcześniej masą budyniową bądź też masą na bazie masła [ wkrótce na blogu ;) ] Bita śmietana
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...masę cukrową " ze znanych na pewno każdemu Pianek marshmallows wykonanie takiej masy jest bardzo łatwe, Polecam do tego Pianki w kolorze białym, chyba że będziecie chcieli ją później zabarwić na inny kolor, wtedy możecie kupić np. biało-różowe. Ważne jest żeby masę kłaść na tort posmarowany wcześniej masą budyniową bądź też masą na bazie masła [ wkrótce na blogu ;) ] Bita śmietana
Nutka ciekawości, szczypta wyobraźni...Torcik nie wymaga pieczenia, jest bardzo łatwy do zrobienia a zarazem smakuje wybornie. Delikatny, waniliowy krem świetnie komponuje się tutaj z chrupiącymi ciasteczkami i migdałami. Torcik jest tak pyszny, że każdy prosił o dokładkę :) Krem: 900 ml mleka 2 budynie waniliowe bez cukru łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szkl cukru kilka kropel ekstraktu waniliowego 250 g miękkiego masła 2 opakowania ciastek(...)puch. Nadal miksując dodawać po łyżce ostudzonego budyniu (budyń i masło muszą mieć temperaturę pokojową aby masa się nie zważyła). Tortownicę (24cm) wyłożyć folią spożywczą lub założyć obręcz do tortów. Na dnie ułożyć warstwę ciastek, wyłożyć 1/3 masy, ułożyć kolejną warstwę ciastek. Czynność powtarzać do czasu aż uzyskamy 3 warstwy ciastek i kremu. Wierzch torcika posypać pokruszonymi ciastkami i uprażonymi
Smakołyki AsiTort cytrynowy z owocami Lekki tort cytrynowy z owocami to świetna opcja dla tych, którzy nie lubią tortów i kremowych ciast. Ten tort jest delikatny, orzeźwiający i myślę, że skusi się na niego nawet największy przeciwnik kremów. Do tego jest łatwy i szybki Składniki na ciasto: 8 jajek 6 łyżek cukru pudru 1 ¾ szklanki mąki 2 cytryny 1 szczypta soli(...)które delikatnie wciskam w krem. Przykrywam drugą połową ciasta. Na bokach wypełniam kremem przestrzenie między warstwami ciasta i delikatnie wyrównuję. Górę ciasta pokrywam resztą kremu. Ciasto przyozdabiam pozostałymi owocami. Tort cytrynowy z owocami gotowy. Smacznego .pf-button.pf-button-excerpt { display: none; } Artykuł Tort cytrynowy z owocami pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentwolno o tym zapominać! Z tej okazji chciałabym wszystkim tatusiom życzyć wytrwałości w tej niełatwej, ale pięknej roli ojca, cierpliwości do Waszych szkrabów (i żon ;)), radości mimo smutków oraz zdrowia, żeby wszystkiemu podołać. Na osłodę życzę Wam też tortu, jaki mój mąż dostał ode mnie w imieniu córeczki. Sto lat Panowie
Anioszek w kuchniodrobinie ciepłej wody. Ciasto przelewamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-20 minut w piekarniku nagrzanym na 180-200 stopni. Podczas pieczenia wierch i brzegi tortu lekko się zarumienią i kolor będzie mniej widoczny. W czasie kiedy ciasto jest w piecu segregujemy cukierki kolorami i przygotowujemy krem. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec śmietanFix(...)fioletowym kolorze, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków papieru do pieczenia, dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie będzie można łatwo je usunąć, a patera zostanie czysta. Spód nasączamy ponczem i nakładamy pierwszą warstwę kremu. Powtarzamy z resztą spodów. Nakładamy na tort cienką warstwę kremu, która ma za zadanie złapanie wszystkich okruszków. Na tort nakładamy drugą warstwę kremu. Dekorujemy kolorowymi cukierkami. Smacznego
Ciastkozercytort nie jest za słodki. Jeden kawałek to stanowczo za mało, bo od razu masz ochotę sięgać po następny. Tort jest lekki, ponieważ jego bazę stanowi biszkopt czekoladowy, a nie ciasto czekoladowe z dodatkiem tłuszczu. Nie jest łatwo upiec biszkopt z dodatkiem kakao, by nie opadł. "Kuchnia Polska" podaje świetny sposób jak temu zaradzić - przeczytaj w opisie. Pięknie się prezentuje(...)poncz. Z pomarańczy wycisnąć sok, przelać przez sitko, by pozbyć się farfocli i wymieszać z kilkoma łyżkami wody biszkopt przeciąć na 3 części nożem lub za pomocą nitki składanie tortu: upieczony kruchy spód posmarować dżemem i przykryć pierwszym blatem. Biszkopt nasączyć ponczem i rozłożyć pierwszą warstwę kremu. Przykryć drugim plackiem biszkoptowym, naponczować i rozsmarować krem. Nałożyć trzeci krążek biszkoptu, naponczować
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tort dla fanów czekolady i malin :) Przełożony musem czekoladowym i malinami. Pięknie się prezentuje, smakuje podobno rewelacyjnie. Jest łatwy do zrobienia i nawet niezbyt pracochłonny. Biszkopt wspaniale rośnie, jest puszysty i delikatny. Krem czekoladowy to prawdziwa uczta dla podniebienia - aksamitny, ma delikatny posmak i jest puszysty. Jest tak gorąco, że nawet nie chce się odpalać piekarnika, ten był jednak robiony(...)wierzchu rozsmarować 1/3 kremu czekoladowego. Przykryć drugim blatem, ułożyć kolejną warstwę malin, polać konfiturą malinową i rozsmarować kolejną część kremu. Położyć ostatni krążek, pozostałym musem posmarować boki i wierzch tortu. Boki tortu obłożyć pokruszonymi ciasteczkami, wierzch udekorować malinami. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego
Domowa cukiernia Ewybitą śmietaną, pianką z galaretki, owocami i cytrynową galaretką. Taki biszkopt lubi prawie każdy! To ciasto jest pyszne, lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, a poradzi sobie z nim każdy. Samo ciasto biszkoptowe jest „bazą” do moich tortów, torcików z owocami, czy też rolad. Biszkopt wychodzi równy, delikatny i puszysty, zawsze się udaje, biszkoptu z tego przepisu nie da się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębardzo ważne ;) Dziękuję Wam za wszystkie ciepłe słowa, wspólne pieczenie i zapraszam do kolejnych wyzwań ;) Dziś mam dla Was tort! Przepyszny! Gruszkowo - kajmakowy, z dodatkiem likieru amaretto. Obłędne połączenie ;) Udekorowany bardzo minimalistycznie - plastrami pieczonych gruszek i płatkami migdałowymi. Łatwy i szybki do zrobienia. Rozkosz dla podniebienia! Polecam :) Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej(...)składniki na krem umieścić w misce i rozpocząć. Ubijać do momentu otrzymania gęstego, kremu. Ubity krem podzielić na 2 równe części i dodatkowo odłożyć kilka łyżek kremu na wierzch tortu. Krem smietanowo-migdałowy: 250 g mascarpone 250 g śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 płaska łyżka ekstraktu migdałowego Wszystkie schłodzone składniki ubić razem na gęsty, jednolity krem. Dodatkowo
Domowa cukiernia EwyPrzepis na tort tylko wygląda na skomplikowany i długi w rzeczywistości taki nie jest. Ciasto robi się bardzo przyjemnie i łatwo :) Doskonale nadaje się na każdą okazję dla dzieci i dla dorosłych (z dodatkiem alkoholu do nasączenia). Ten robiony był dla moich dzieci stąd ta kolorowa posypka na wierzchu ciasta :) Składniki: biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki mąki pszennej ¼ mąki ziemniaczanej ¾ szklanki(...)miksuję. Czas poskładać wszystko :) Biszkopt kroję na trzy równe części. Spód nasączam delikatnie syropem z brzoskwiń wymieszanym z wodą, pokrywam go cieniutką warstwą kremu a następnie na obrzeżach tortu (przy pomocy rękawa cukierniczego) wykładam krem tak aby powstało koło puste w środku ponieważ do niego wyleję teraz część musu. Przykrywam kolejną warstwą biszkoptu i powtarzam czynności z kroku poprzedniego
Kuchnia Viki