łatwe - 3300 przepisów (strona:47/220)

Hiszpańska tortilla z chorizo 169

czasu, aż zrobiły się dość miękkie, jednak nie rozgotowane - około 20 minut. Ugotowane ziemniaki zamoczyłem w zimnej wodzie, a następnie obrałem je delikatnie ze skóry, która powinna dość łatwo odchodzić. Następnie pokroiłem ziemniaki z kostkę o boku jednego centymetra. Na patelnię dodałem 3 łyżki oliwy i do zimnej oliwy dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podgrzewałem, aż do chwili, kiedy

Wyprawy kulinarne
Szybkie curry z łososiem / Easy salmon curry 127

mój ukochany nie podziela mojej miłości, dlatego przygotowuję je praktycznie tylko dla siebie. Dziś proponuję szybkie i rozgrzewające curry z łososiem, które jest bardzo smaczne, a co najważniejsze bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam wszystkim zabieganym amatorom ryb. Polecam! Scroll down for recipe in English Szybkie curry z łososiem (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek i innego oleju roślinnego

karmelowy
Kokosowe placuszki z kaszy manny 124

spożywane w niewielkich ilościach -wyjdą nam tylko na dobre. :) MCT to wyjątkowa grupa cząstek tłuszczu, ponieważ są metabolizowane inaczej niż pozostałe produkty z tej grupy. Szybko przemieniają się w łatwo przyswajalną energię, czyli niezbędne do życia ,,paliwo". Dlatego olej kokosowy znajduje aprobatę wśród sportowców, zwłaszcza uprawiających sporty wytrzymałościowe. W jego składzie znajdziemy także kwas laurowy o silnym działaniu antybakteryjnym. Pomaga

Kuchnia Ellie
Ekologiczne placuszki dyniowe z razowej kaszy manny Symbio 179

czytam książki, nadrabiam filmowe i serialowe zaległości i oczywiscie serwuję sobie i K. królewskie śniadania :) Ostatnio rządzą u nas delikatne placuszki z kaszy manny w różnych wersjach smakowych. Są łatwe w przygotowaniu, bardzo delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Dziś zjedliśmy je w wersji dyniowej. Cieszyły nie tylko smakiem, ale i pięknym, optymistycznym kolorem. Porcja dla 2 osób: pół

Zawsze głodna!
KURKUMA + PIEPRZ Dlaczego razem? KLUSKI Z KURKUMĄ I PIEPRZEM 197

najlepsze działanie po lekkiej obróbce termicznej. To pierwsze nie jest trudne, większość potraw z jej udziałem spożywa się przy okazji z jakimś olejem. Kwestia obróbki termicznej to tak samo łatwa sprawa, zazwyczaj to "coś" gotuje się, piecze albo podsmaża, więc obróbka termiczna siłą rzeczy załatwiona. Biorąc pod uwagę te właściwości kurkumy moim zdaniem nie ma sensu picie jej w szklance

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
PIZZA Z FIGAMI / PIZZA WITH FIGS 94

piekarnika i sprawdzam czy pizza już nie jest gotowa, po części dlatego, że jestem już bardzo głodna i bardzo chcę ją zjeść, a po części dlatego, że bardzo łatwo pizzę za bardzo przypiec – trzeba na nią uważać. Lets begin with pizza dough. For not so long I am a happy owner of food processor which kneads the pastry

Martyna Cooks
VADEMECUM ciasteczkowe – jak perfekcyjnie zrobić i upiec kruche ciasteczka do dekorowania? 299

zużywać dodatkowej mąki do podsypywania. FOREMKI Wybór foremek nie ma znaczenia. Na rynku pełno jest foremek zarówno plastikowych, jak i aluminiowych, a także miedzianych czy silikonowych. Na drukarkach 3d łatwo zrobić te o skomplikowanych kształtach – postacie z bajek, kreskówek, drobne ornamenty. Znajdziecie je na allegro i w sklepach AGD. Wybór jest tak duży, że na pewno znajdziecie coś idealnego

Karo in the Kitchen
Sugar Cookies – najlepsze kruche ciasteczka do dekorowania 128

Mąkę przesiewamy z solą. Masło do tych ciastek musi być miękkie – miękkie, a to w wypadku masła znaczy plastyczne, a nie mażące się czy rozpuszczone. To takie masło, które łatwo się smaruje. Piekarnik od razu rozgrzewamy na 180⁰C, góra dół. Wszystko zrobiłam w misie Kitchen Aida, ale wychodzi też w dłoniach, najpierw w głębokiej misce, potem na stolnicy. Masło

Karo in the Kitchen
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 269

procentowa ilość (względem ilości spalonej mąki) pomnożona przez 1000 określa dokładny typ mąki. Przykładowo, zawartość popiołu pozostałego po spaleniu z jasnej, oczyszczonej mąki tortowej typu 450 to 0,45%. Łatwo policzyć, że w mące razowej typu 2000 będzie to aż 2%. Z CZYM TO SIĘ JE? DO CZEGO STOSOWAĆ OKREŚLONY TYP MĄKI? —NISKIE TYPY MĄKI PSZENNEJ I ŻYTNIEJ

Karo in the Kitchen
Nachos - domowe znaczy zdrowe 164

Brakuje Wam pomysłu na smakowitą przekąskę, a nie macie ochoty wychodzić do sklepu ? W takich sytuacjach możecie zrobić nachos - chrupiące, łatwe do przygotowania i przede wszystkim bardzo smaczne trójkąciki z mąki kukurydzianej i pszennej. Do tego ulubione przyprawy, jakiś dip (niebawem podam przepis na wyśmienity dip z suszonych ogórków kiszonych i koziego sera lub labnehu) i macie gotową przekąskę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Gruszka w syropie skąpana z ciasteczkiem podana 138

zdjęcia na zewnątrz, korzystając z łagodności dzisiejszej aury.  A że ostatnio (przyznaję!) troszkę Was zaniedbałam, mam dziś dla Was aż dwa przepisy - w ramach przeprosin. :) Oba cudowne i łatwe do wykonania. Smaki obu wspaniale jesienne, nawiązujące ze względu na użyte składniki, do zbliżających się Świąt. Oba dające mnóstwo przyjemności (w domu pachnie obłędnie!).  Zapraszam! :) Składniki do wykonania gruszki

Garniec Magalie
Chustecznik decoupage - handmade (pudełko na chusteczki) 186

Chustecznik w romantycznym klimacie, wykonany metodą decoupage...Pudełko posiada odsuwaną klapkę na spodzie, która umożliwia łatwą wymianę chusteczek. Wymiary 25,5 x 9,5 x 13,5 cm. Do wszystkich wykonanych przeze mnie przedmiotów używam lakieru z atestem, bezpiecznego dla dzieci. Nie emitującego trujących związków. Ozdabiam drewniane przedmioty metodą decoupage na zamówienie : szkatułki, pudełka, herbatnice, skrzyneczki, podkładki pod kubki, zakładki

IMPRESJA SMAKU
Kremówka 1013

może być bardziej kremowe ciasto niż kremówka? Chyba nie. Ale, żeby nie było za łatwo po raz kolejny musimy się zmierzyć z dylematem, co jest kremówką, a co napoleonką. Przyznam, że zaczęłam piec napoleonkę, a skończyłam… chyba jednak kremówką. A może odwrotnie? Nieważne, kto chce niech prowadzi dywagacje na ten temat, bo ja tymczasem stawiam na stół… kremówkę, oczywiście

mojewypiekiinietylko
Chrupiąca pierś z kaczki- Jak przygotować pierś kaczki do smażenia 519

wiśniowy jak to lubią Francuzi. Jak przygotować więc pierś z kaczki by skórka była wyjątkowo chrupiąca a mięso w środku soczyste i aromatyczne? Bo z kaczką jest tak, że łatwo ją "zepsuć". Prawidłowo zrobiona pierś z kaczki w przekroju nie może mieć jednolitego jasnego koloru. Wtedy jest przesmażona. W samym środku/centrum powinna pozostać różowawa. Jasno różowa lub ciemno różowa

Sztuka gotowania w/g Samiry