świeże, że po naciśnięciu wydobywał się z nich olejek. Indyjskie potrawy są bardzo mocno przyprawione. Kuchnia indyjska jest bardzo pikantna i mieszankę masali należy stosować ostrożnie, gdyż łatwo można przesadzić z jej pikantnością. Posiadając przyprawy możemy stworzyć swoją własną mieszankę masali do curry. Po indyjskie przyprawy nie musimy zaraz jechać do Indii, można je zamówić w sklepach internetowych
Kuchcik gotujeczosnkowy to ten oparty na jogurcie, z odrobinką majonezu* dla smaku. Sól, pieprz i mamy gotowy sos w 3-4 minuty. Poziom trudności: łatwe Czas przygotowania: 5 minut Wartość kaloryczna: 200 kcal Składniki: · małe opakowanie jogurtu o małej kwasowości np. tego
Bazując na smakujeśli masa jest za sucha. W klasycznym wydaniu do pasty dodaje się tylko oliwę, ale ja wolę moją, lżejszą wersję – z wodą. Konstytencję pasta powinna mieć taką, aby łatwo ją można było rozsmarować na kromce pieczywa. Dla lepszego efektu warto dodatkowo zblendować całość, po przełożeniu masy z robota do miski, blenderem ręcznym. Pasta staje się wtedy delikatna i gładka
Martyna Cooksczasu, aż zrobiły się dość miękkie, jednak nie rozgotowane - około 20 minut. Ugotowane ziemniaki zamoczyłem w zimnej wodzie, a następnie obrałem je delikatnie ze skóry, która powinna dość łatwo odchodzić. Następnie pokroiłem ziemniaki z kostkę o boku jednego centymetra. Na patelnię dodałem 3 łyżki oliwy i do zimnej oliwy dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Podgrzewałem, aż do chwili, kiedy
Wyprawy kulinarnemój ukochany nie podziela mojej miłości, dlatego przygotowuję je praktycznie tylko dla siebie. Dziś proponuję szybkie i rozgrzewające curry z łososiem, które jest bardzo smaczne, a co najważniejsze bardzo łatwe w przygotowaniu. Polecam wszystkim zabieganym amatorom ryb. Polecam! Scroll down for recipe in English Szybkie curry z łososiem (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek i innego oleju roślinnego
karmelowyspożywane w niewielkich ilościach -wyjdą nam tylko na dobre. :) MCT to wyjątkowa grupa cząstek tłuszczu, ponieważ są metabolizowane inaczej niż pozostałe produkty z tej grupy. Szybko przemieniają się w łatwo przyswajalną energię, czyli niezbędne do życia ,,paliwo". Dlatego olej kokosowy znajduje aprobatę wśród sportowców, zwłaszcza uprawiających sporty wytrzymałościowe. W jego składzie znajdziemy także kwas laurowy o silnym działaniu antybakteryjnym. Pomaga
Kuchnia Ellieczytam książki, nadrabiam filmowe i serialowe zaległości i oczywiscie serwuję sobie i K. królewskie śniadania :) Ostatnio rządzą u nas delikatne placuszki z kaszy manny w różnych wersjach smakowych. Są łatwe w przygotowaniu, bardzo delikatne i wręcz rozpływają się w ustach. Dziś zjedliśmy je w wersji dyniowej. Cieszyły nie tylko smakiem, ale i pięknym, optymistycznym kolorem. Porcja dla 2 osób: pół
Zawsze głodna!najlepsze działanie po lekkiej obróbce termicznej. To pierwsze nie jest trudne, większość potraw z jej udziałem spożywa się przy okazji z jakimś olejem. Kwestia obróbki termicznej to tak samo łatwa sprawa, zazwyczaj to "coś" gotuje się, piecze albo podsmaża, więc obróbka termiczna siłą rzeczy załatwiona. Biorąc pod uwagę te właściwości kurkumy moim zdaniem nie ma sensu picie jej w szklance
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEpiekarnika i sprawdzam czy pizza już nie jest gotowa, po części dlatego, że jestem już bardzo głodna i bardzo chcę ją zjeść, a po części dlatego, że bardzo łatwo pizzę za bardzo przypiec – trzeba na nią uważać. Lets begin with pizza dough. For not so long I am a happy owner of food processor which kneads the pastry
Martyna Cookszużywać dodatkowej mąki do podsypywania. FOREMKI Wybór foremek nie ma znaczenia. Na rynku pełno jest foremek zarówno plastikowych, jak i aluminiowych, a także miedzianych czy silikonowych. Na drukarkach 3d łatwo zrobić te o skomplikowanych kształtach – postacie z bajek, kreskówek, drobne ornamenty. Znajdziecie je na allegro i w sklepach AGD. Wybór jest tak duży, że na pewno znajdziecie coś idealnego
Karo in the KitchenMąkę przesiewamy z solą. Masło do tych ciastek musi być miękkie – miękkie, a to w wypadku masła znaczy plastyczne, a nie mażące się czy rozpuszczone. To takie masło, które łatwo się smaruje. Piekarnik od razu rozgrzewamy na 180⁰C, góra dół. Wszystko zrobiłam w misie Kitchen Aida, ale wychodzi też w dłoniach, najpierw w głębokiej misce, potem na stolnicy. Masło
Karo in the Kitchenprocentowa ilość (względem ilości spalonej mąki) pomnożona przez 1000 określa dokładny typ mąki. Przykładowo, zawartość popiołu pozostałego po spaleniu z jasnej, oczyszczonej mąki tortowej typu 450 to 0,45%. Łatwo policzyć, że w mące razowej typu 2000 będzie to aż 2%. Z CZYM TO SIĘ JE? DO CZEGO STOSOWAĆ OKREŚLONY TYP MĄKI? —NISKIE TYPY MĄKI PSZENNEJ I ŻYTNIEJ
Karo in the KitchenBrakuje Wam pomysłu na smakowitą przekąskę, a nie macie ochoty wychodzić do sklepu ? W takich sytuacjach możecie zrobić nachos - chrupiące, łatwe do przygotowania i przede wszystkim bardzo smaczne trójkąciki z mąki kukurydzianej i pszennej. Do tego ulubione przyprawy, jakiś dip (niebawem podam przepis na wyśmienity dip z suszonych ogórków kiszonych i koziego sera lub labnehu) i macie gotową przekąskę
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazdjęcia na zewnątrz, korzystając z łagodności dzisiejszej aury. A że ostatnio (przyznaję!) troszkę Was zaniedbałam, mam dziś dla Was aż dwa przepisy - w ramach przeprosin. :) Oba cudowne i łatwe do wykonania. Smaki obu wspaniale jesienne, nawiązujące ze względu na użyte składniki, do zbliżających się Świąt. Oba dające mnóstwo przyjemności (w domu pachnie obłędnie!). Zapraszam! :) Składniki do wykonania gruszki
Garniec Magalie