Pokrzywa... zazwyczaj kojarzy nam się z polnym chwastem, którym bardzo łatwo jest się poparzyć. Okazuje się jednak, że można z niej stworzyć naprawdę bardzo smaczne a i przede wszystkim zdrowe dania! Pokrzywa jest podobno skarbnicą aktywnych związków potrzebnych do funkcjonowania naszego organizmu. Zawiera on między innymi : - magnez, fosfor, wapń, siarkę, żelazo, potas, jod, krzem i sód - witaminy
Taste Therapyjest to konieczne. Pizza właściwie elegancko zsunie się z kamienia, który lepiej pozostawić w piekarniku do całkowitego wychłodzenia. Czyszczenie to tylko woda, gdyż to co przywarło, łatwo odchodzi. Kamień jest higieniczny. Nie chcecie okrągłego kamienia? Jest i prostokątny. Co do wymiarów i preferowanego kształtu najlepiej skontaktować się bezpośrednio ze sklepem PODSTAWKI.PL Pizzę wyrobiłam...a następnie podałam na desce
Z Kuchni Do Kuchnibardzo mało, to już nie wiem). Wiem, że wtedy znajdowało się tam dużo dobrze motywujących startowych artykułów, więc nosiłem się z zamiarem startu. Wcale jednak nie było tak łatwo, mimo chęci i jakieś początkowej wiedzy. Dopiero, gdy pewnego kwietniowego wieczoru podczas spotkania w gronie znajomych studentów wypiliśmy co nie co, założyłem się z kolegą, że już więcej pić
Bananowe Polezagościł makaron świderki nr 22 z pomidorami. A jeśli makaron z pomidorami, to i bazylia. Fioletowa bazylia jest bardzo dekoracyjne i nie ustępuje w smaku zielonej, a przy tym łatwo ją wyhodować w doniczce, więc polecam :) Składniki: 1 kalafior 400 g fasolki szparagowej 300 g makaronu świderki 2 łyżki masła 3 łyżki bułki tartej Kalafior, fasolkę szparagową i makaron ugotować
Trzeci talerzczasie opowiedzieć wam krok po kroku jak samodzielnie zrobić taki antyperspirant. Bez aluminium, bez parabenów, bez antybiotyków i innych toksycznych dodatków mających zgubny wpływ na nasze zdrowie. Łatwo, szybko i co najważniejsze zdrowo i w zgodzie z naturą. Składniki na ekologiczny antyperspirant z oleju kokosowego: olej kokosowy, soda ekologiczna (uwaga na zanieczyszczone benzenem), mąka, witaminy: E, A kapsułki, ulubiony
IzaGotujeZupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej, którą można bardzo łatwo przenieść na nasz polski grunt. Co do tej pory mnie denerwowało to obieranie 1 lub 2 kg cebuli aby uzyskać potrawę, która mnie usatysfakcnonuje. Od serwisu Lokalny Rolnik otrzymałam paczkę, w której znajdował się susz cebulowy, który postanowiłam przetestować. Do przygotowania zupy potrzebujemy: - opakowanie suszu cebulowego EKO ( zupa
Szybko Tanio Smacznienajważniejsze zdrowy (nie zawiera konserwantów i nie jest sztucznie dosładzany ani barwiony). Składa się wyłącznie z naturalnych, dostępnych składników. Więc czemu nie spróbować go przyrządzić samemu? Przedstawiam sprawdzony, łatwy przepis na jego przygotowanie. Składniki: 20 dag żytniego razowego chleba 1 dag drożdży 8 dag rodzynków 10-20 dag cukru Wykonanie: Chleb pokroić w kostkę i wysuszyć w piekarniku. Przełożyć
Tradycyjna KuchniaProblem z polewą to zmora kuchenna większości z nas. Wygodne i szybkie w przygotowaniu polewy dostępne w sklepach zazwyczaj są twarde, kruche i trudne w krojeniu. Poniżej przedstawiam łatwy sposób na przygotowanie własnej, domowej i co najważniejsze elastycznej polewy. Składniki: ½ kostki margaryny 3 łyżki cukru 5 łyżek kwaśnej śmietany 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki wody 1 łyżka kakao Wykonanie: Żelatynę
Tradycyjna Kuchniaperspektywa kolejnego zajętego przez uczelnie weekendu wcale nie pomaga!! dodajcie otuchy! Ciacha, ciacha, powstały wczoraj kiedy byłam w kuchennym amoku po powrocie z zajęć i IKEI szybko, łatwo i przyjemnie ;) Z uwagi, że w Poznaniu nie mam szału jeśli chodzi o sprzęt kuchenny teraz stawiam na ciastka ala batoniki musli choć idealnie wyszłyby z nich inne kształty ;) Składniki (na około
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćKapusta to bardzo wartościowe warzywo i łatwe w przechowywaniu, o tym wiecie z pewnością. Można ją przygotowywać na milion sposobów. Nie od dziś też wiadomo, ze idealnie komponuje się z pomidorami, pasuje do mięs ale i w daniach wege sprawdza się równie dobrze. Mi bardzo smakuje z orientalnymi przyprawami oraz z naszym polskim kminkiem, a najbardziej lubię tę młodą
Dzieje kuchennej WiewióryUwielbiam rabarbar! Świetnie nadaje się do wypieków i domowej lemoniady. Jego dodatek sprawia, że wypieki nie są przesadnie słodkie. Drożdżówki, które dzisiaj dla Was przygotowałam są bardzo łatwe do zrobienia. Nie bójcie się ciasta drożdżowego – pracuje się z nim bardzo fajnie! Przepis znalazłam na blogu Wypieki z pasją. Składniki: Zaczyn: 40 g drożdży 3 łyżki cukru 1 szklanka
Pasja Smakutrudny i stersujący ;) Chciałam być jak najbardziej obiektywna i wybrać najlepsze moim zdaniem przepisy a - jak już wspomniałam - wybór 3 z 93 (wszystkie zgłoszenia znajdziecie na facebooku ) nie był łatwy. Co najmniej 10 osób zasłużyło według mnie na wygraną... Przy wybieraniu zwycięskich przepisów brałam pod uwagę, czy spełniają one kryteria określone w zadaniu konkursowym, czyli przede wszystkim
Kto ugości moich gości?innymi sezonowymi owocami - truskawki czy maliny będą również jak znalazł. Gorąco polecam na jutrzejszy Dzień Mamy lub na jakąkolwiek inną uroczystość, która wymaga dobrze prezentującego się, a zarazem łatwego w wykonaniu ciasta, niebędącego tortem. Biszkopt (na formę 23 cm o 7-8 cm wysokości) : 3 jajka 90 g drobnego cukru do wypieków 70 g mąki pszennej 20 g mąki
Food Squarepotrawy na talerzu, daje jej aromat i wygląd bez którego nie byłaby już tym samym daniem i którego nie da się uzyskać używając oregano suszonego. Świeże zioła są teraz łatwo dostępne w supermarketach, więc nie pomijajcie tego ważnego składnika. Potrawę można podać zarówno z pieczywem jak i makaronem, aczkolwiek moim zdaniem najlepszym wyborem jest makaron typu „kolanka” lub podobny, ugotowany
Kulinarna Pokusadość słusznej dawce. W ostateczności, jeśli ktoś tak lubi, można też jednak „po francusku” – z zapiekaną nad tosterem lub w piekarniku bagietką. To lekkie, zdrowe, bardzo dobrze wyglądające i łatwe w przygotowaniu danie z szeroko dostępnych składników, które można podać zwłaszcza na obiad lub kolację. Jeśli dodatkowo dysponujecie patelnią z dobrą nieprzywierającą powłoką i podczas ostatniego etapu powolnego duszenia warzyw
Kulinarna Pokusa