sernika są dwie warstwy ciemnego kruchego ciasta, między którymi znajduje się jasna sernikowa masa. Sernik jest bardzo puszysty, lekki, delikatny, do tego bardzo smaczny, a co jest też ważne łatwy w przygotowaniu, bardzo efektownie też się prezentuje na białym obrusie W moim domu do kakaowego ciasta dodawało się też wiórki kokosowe, które dają sernikowi delikatny posmak kokosa. W tym roku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięświąteczna i bardziej arystokratyczna odmiana, ponieważ zakwas powstał z luksusowej mąki pszennej. Zakwas na barszcz biały jest prosty do przygotowania, a w smaku nie ma sobie równych. Przygotowanie jest łatwe i nie powinno przysporzyć problemów nawet początkującym kuchcikom. Zachęcam, bo warto ! Składniki : 4-5 łyżek mąki orkiszowej razowej 500-600 ml wody 2-3 listki laurowe 4-5 ziarenek ziela
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!skąd? To wszystko przez truskawki! Tak. Dostałam koszyczek pięknych truskawek, które nie dawały mi spokoju. Po prostu widziałam je na deserze i już. Oczywiście, żeby nie było tak łatwo, znowu gościłam lenia, a brak czasu jak zwykle doskwierał. Deser chciałam już teraz i natychmiast. No to lodówka, szafki i ta taaam! Tofu był miękki. Jak wrzuciłam go do miski
Blondynka Gotujemakaron robię bardzo często. Łatwy, szybki w przygotowaniu i co ważne, jest pyszny i pięknie wygląda na talerzu. Każdy, nawet początkujący w kuchni poradzi sobie z tym przepisem. SKŁADNIKI makaron penne 2 marchewki 1 cebula 1,5 czerwonej papryki 1 cukinia 1 bakłażan 8-10 pomidorów suszonych w oleju olej z pomidorów suszonych bazylia zioła prowansalskie sól parmezan PRZYGOTOWANIE
zabawa smakiemUwielbiam zapiekanki. Można je łatwo podgrzać, dzięki nim można zrobić porządek w lodówce… Po prostu same korzyści. Ten makaron jest o tyle czasochłonny, że trzeba rurki nafaszerować mięsem. Niby żaden problem, ale ja robiłam to gdy Pan Sz. postanowił nauczyć się wstawać chwytając za moje nogi i za punkt honoru wziął sobie to, żeby tej nogi nie puścić
zabawa smakiemMoje pierwsze ciasto marchewkowe, można zaliczyć do udanych. Przepis na nie zapożyczyłam od Jest Smak i zdecydowanie dodaję ten wypiek do moich ulubionych ;) Szybkie i łatwe w przygotowaniu, byłam pierwszym testerem, dla mnie pycha. Lecę tym czasem z ciastem jeszcze ciepłym do znajomych, a Wam życzę miłego dnia! Składniki 4 duże marchewki 2 szklanki mąki 1.5 łyżeczki sody
pink envelopegębie" :). Przepis na niego zapożyczyłam od Komarka z Every Cake You Bake, gdzie fiołkami pachnie, a sam suflet autorki blogu prezentuje się niesamowicie. Wypróbowałam i nie żałuję, łatwo się przygotowuje, tylko czekać w zapachu czekolady na niego aż wyrośnie. Pycha! Składniki 125 ml mleka 30 g gorzkiej czekolady 30 gram masła 2 łyżki mąki 2 jajka
pink envelopeŁatwe i szybkie w wykonaniu ciasteczka z cynamonem na leniwą niedzielę. Prawie jesienny nastrój dopadł również i mnie. Ten weekend spędzam w piżamowym stroju, z szykownymi grubymi skarpetami, nie wychodzę spod kołdry, chyba że rzucę okiem na piekarnik jak tam ciasteczka rosną i nabierają koloru. Z okruszkami i rozsypanym cynamonem po kuchni witam jesień. Składniki 2 szklanki mąki
pink envelopeZupa z cukinii i brokułów jest jedną z moich ulubionych. Łatwa w przygotowaniu, z dodatkiem jogurtu naturalnego i prażonym słonecznikiem, rozgrzeje Was w zimowe dni :) Składniki 3 łyżki oliwy 1 cebula 2 ząbki czosnku 1,5 l bulionu warzywnego (robię według tego przepisu) 200g brokułów 2 cukinie sól i pierz do smaku Dodatkowo 2 łyżki prażonego słonecznika
pink envelopedorzuciłam świeże truskawki, co okazało się strzałem w dziesiątkę, bo nadały całej sałatce lekkości i świeżości. Powiem Wam tylko ja odpłynęłam. Ta sałatka jest mega pyszna, mega aromatyczna, mega łatwa i mega sycąca! Kochani bierzcie się za nią, bo warto! Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można
Blondynka Gotujeważne jest, żeby zostawić je w dużej misce. Naleśniczki smażymy z dwóch stron na niewielkiej ilości masła aż uzyskają złoty kolor. Temperatura smażenia nie może być za wysoka, bo łatwo się przypalają i ciężko je obrócić, gdy smażą się za szybko. Uwaga bardzo słodkie! Podajemy polane syropem mniszkowym- to taka moja alternatywa dla syropu klonowego. Ten z mlecza jest rzadszy
les mirabellesmyjemy, wkładamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy 30 minut (nasze były drobne, więc 20 minut wystarczyło). Po ugotowaniu płuczemy buraki zimną wodą i obieramy- jest to bardzo łatwe, niektóre wręcz "wyskakują" ze skóry. Obrane buraki trzemy na drobnej tarce albo blendujemy. Piekarnik nagrzewamy do 180*C, okrągłą foremkę natłuszczamy i wysypujemy kaszą manną (wolę ją od bułki tartej
les mirabellesprzepadam. Kostkę grzybową rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Można użyć bulionu własnej produkcji- na przykład pozostałego po przygotowaniu zupy krem . Dynię wyjmujemy z piekarnika i obieramy. Jest to bajecznie łatwe, bo skórka sama odchodzi (zobaczcie zdjęcia u Waniliowej Chmurki - a przy okazji świetny pomysł na zupę:)). Usuwamy nasiona. Połowę dyni ubijamy na puré, resztę siekamy w nierówną kostkę (można ugnieść
les mirabellespiasku miała mało imponujące korzenie, dość mocno porozgałęziane (mało wody?). Przez to dość ciężko i mozolnie się ją skrobało- zdecydowanie największy minus tego warzywa. Również wykopywanie dość stresujące- korzenie łatwo się łamią. Dla leniwych jest ratunek- liście skorzonery też podobno są pyszne i delikatne:) A kiedy mamy już naręcze wężymordu koniecznie musimy zjeść gotowane korzenie. Bez zbędnych dodatków, tylko odrobina
les mirabellesmają genialną- mocną, aromatyczną, nie jakieś wodniste bebły. I jakoś tak siedziałyśmy i gadałyśmy- tematy dyskusji niech pozostaną naszą mroczną tajemnicą;), a czas mijał. W Dobrej Karmie bardzo łatwo się rozluźnić- atmosfera jest bardzo przyjazna i pełna otwartości. Dla przykładu- nie tylko mogłyśmy zdegustować nasze własne ciasteczka, ale jeszcze posmakował ich obsługujący nas pan. Tego właśnie było mi trzeba
les mirabelles