Większość uważa, że domowy makaron jest to bardzo skomplikowana sprawa. Ja właśnie tak nie uważam, bo moim zdaniem jest to do zrobienia bardzo łatwe, najtrudniejsze moim zdaniem jest wałkowanie, ale jeżeli macie maszynkę do wałkowania ciasta na makaron to pójdzie wam to bardzo sprawnie. Z ciasta na makaron możemy zrobić np. spaghetti, płaty na lasagne i wiele innych, a smakować
Kuchnia Łukaszamoim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz…, Polecam przepis na Dietetyczne domowe Rafaello . Będąc na diecie możemy pozwolić sobie na zjedzenie takich ciasteczek : Rafaello. Składniki : 1 szklanka kaszy jaglanej(...)kulki o wielkości orzecha włoskiego. ( maczając dłonie w wodzie ) , lub rozkładamy masę na 2-3 cm warstwę ( jak w moim przypadku ) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. i rozdzielamy ciasto na małe kwadraciki ‚ na jednego kęsa „ Jeśli zrobimy kulki, to każdą musimy obtoczyć w wiórkach kokosowych. Ja posypałam kwadraciki grubo po wierzchu. Pieczemy około 15 min w temperaturze
Pysznosci Babci Basiabsolutnie każdej cukierni można znaleźć pewne charakterystyczne smakołyki. Jednym z nich są Napoleonshatte , czyli po prostu kapelusze Napoleona. Nazwę swoją wzięły od kształtu, w jaki formuje się kruche ciasto z marcepanową kuleczką w środku. Druga praktykantka, troszkę tylko młodsza ode mnie, niedawno dostąpiła zaszczytu robienia ich po raz pierwszy. Moim zdaniem nie jest to specjalnie skomplikowane zajęcie(...)Ponieważ czasu wolnego u mnie jak na lekarstwo, mam dla Was znów szybciutki i prosty przepis. Na ciasteczka, a jak! Robi się je bardzo łatwo i szybko; mimo, że to kruche ciastka, nie trzeba ciasta chłodzić. Nawet wałkowanie można pominąć, jeśli ktoś potrafi ugnieść placuszek mniej więcej tej samej grubości. Dzięki dodatkowi mąki ryżowej są niesamowicie kruche; mają też charakterystyczną
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta soli 300 g jagód Dodatkowo: cukier puder do posypania masło do wysmarowania formy CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN +chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY *WSZYSTKIE SKŁADNIKI POWINNY MIEĆ TEMPERATURĘ POKOJOWĄ Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy odrobiną masła. W misie miksera umieszczamy jajka, cukier(...)śmietankę, aromat, ziarenka z laski wanilii, obie mąki i szczyptę soli. Miksujemy do połączenia składników. Przelewamy do formy, układamy jagody i lekko dociskamy, żeby jagody delikatnie zatopiły się w cieście. Wkładamy do piekarnika, od razu zmniejszamy temperaturę do 150 stopni Celsjusza i pieczemy około 70 minut, aż boki będą lekko zarumienione a środek sprężysty. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika
My Culinary ArtMini pączusie są szybkie, łatwe w przygotowaniu. Nie wymagają wyrastanie i formowania, wystarczy wymieszać tylko parę składników. Idealne do przygotowania w Tłusty Czwartek, w dzień w którym pączki podobno nie mają kalorii. Idealne również do przygotowanie, w momencie, gdy niespodziewani goście dzwonią już do drzwi. Składniki na mini pączki: 450 g serka homogenizowanego waniliowego 3 jajka 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia opakowanie cukru wanilinowego olej do smażenia. Sposób przygotowania mini pączków: Wszystkie składniki razem wymieszać mikserem Łyżeczką nakładać porcje ciasta na dobrze rozgrzany olej. Smażyć na złocisty kolor Usmażone pączki układać na ręczniku papierowym aby je odsączyć od nadmiaru oleju. Przestudzone mini pączusie posypać cukrem pudrem
Pani domowaJeśli jesteś fanem masła orzechowego i słodyczy "Reese's" koniecznie zrób taką tartę. Łatwa tarta, bez pieczenia. Udaje się każdemu. Połączenie czekolady i słonego masła orzechowego w jednym cieście to mój HIT ! Uwielbiam masło orzechowe i wszelkie słodkości, w których się ono znajduje. Pomysł na tartę zrodził się z potrzeby...potrzeby zaspokojenia chęci na słodkie. Szybki przegląd szafek i lodówki
kolorowotorcikowoDzisiejsze ciasto pojawiło się już kiedyś na blogu w wersji ze śliwkami . To proste ciasto ucierane, które bez trudu utrzyma nawet sporą warstwę owoców i kruszonki. Jest stabilne i łatwe w wykonaniu, pasują do niego praktycznie każde owoce :) Ostatnio lubię robić kruszonkę z dodatkiem jakieś innej mąki oprócz pszennej, dzięki temu możemy nadać ciastu trochę nowego smaku – świetnie nadaje
Ciastkozercyjeszcze lepiej smakują. Delikatne, kruche ciasto i mnóstwo jabłek poszatkowanych na cieniutkie plasterki. Przepis na kruche ciasto ten sam co tutaj . Ciasto z tego przepisu jest pyszne, bez dodatku cukru i jajek. Świetnie się wałkuje i łatwo wykrawać z niego różniste elementy ozdobne, bo jest bardzo plastyczne. Właśnie wypróbowałam nową foremkę. Pyszny deser do kawy, zadowoli wielbicieli szarlotek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Pyszne wilgotne ciasto jogurtowe które można upiec z dowolnymi ulubionymi owocami, aromatyczne, mięciutkie i łatwe do przygotowania, cytrynowa kruszonka dodaje mu rześkości, doskonałe na słodki podwieczorek z kubkiem kakao. Palce lizać! Składniki: Kruszonka: 4 czubate łyżki mąki pszennej 50 g masła 4 łyżki cukru Skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Ciasto: 6 jaj ¾ szklanki cukru
Wanilia i KardamonPyszny, prosty w przygotowaniu, mocno serowy i wypchany po brzegi truskawkami sernik. Pyszności <3 A dodatkowo do jego wykonania nie potrzebny jest piekarnik! Z podanych
My Culinary ArtPyszne letnie ciasto z rabarbarem i truskawkami melduje się na blogu! Jest niezwykle łatwe do przygotowania, pięknie wyrasta i świetnie smakuje. Czas przygotowania nie jest długi, więc możecie przygotować je na wizytę niespodziewanych gości. Rabarbar i truskawki z powodzeniem można zastąpić innymi sezonowymi owocami. Przepis znalazłam na blogu Kasi. Składniki: 4 szkl. mąki 3/4 szkl. oleju(...)szkl. maślanki 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i Czytaj dalej... Artykuł Ciasto z rabarbarem i truskawkami pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakudrożdżowe ze śliwkami, migdałami i, oczywiście, powidłami.Przepis bardzo prosty, a efekt końcowy- zarówno wizualny jak i smakowy- naprawdę przyjemny, bo ciasta drożdżowego nie da się nie lubić :)Mimo, że ślimaczki są do siebie 'przyklejone', to bardzo łatwo się od siebie odrywają, wcale nie tracąc kształtu.Ach, jak pięknie w domu pachnie śliwkami i drożdżami... też lubicie ten zapach?Ciasto
Kraina Miodem PłynącaChoć czas na mazurki w zasadzie minął, podaję jeszcze przepis. To bardzo pyszne ciasto; o wyjątkowej kruchości, z niesamowitą domową masą krówkową, której słodycz przełamano nieco kwaśnym dżemem. Od dawna już naszym ulubionym mazurkiem był ten z kajmakiem, tym razem zdecydowałam się przygotować krówkę wg przepisu ze starego zeszytu(...)Mamy i to był strzał w dziesiątkę! Masa jest wyjątkowo pyszna, smakowała nam dużo bardziej niż puszkowy, a nawet domowy kajmak:) Przygotowuje się ją łatwo i szybko. Moja córcia zapytała, czy możemy przygotować i inne ciasto z taką krówkową polewą - to chyba najlepsza dla niej rekomendacja! Jednak stare przepisy mają w sobie coś! Z podanych proporcji wyszły mi dwa takie
6nieboDziś mam dla Was kolejny przepis na niesamowicie łatwe i smaczne ciacho! Intensywnie kokosowe … delikatne … niesamowicie kruche … a wyglądem przypominające znanego wszystkim i lubianego przez większość Pleśniaka . Robi się je błyskawicznie i tak samo błyskawicznie znika! Polecam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka krupczatka – 3 szkl * cukier puder – 0,5 szkl * margaryna – 250 g * żółtko
Ostra na Słodko