Składniki na blaszkę ok. 25x36 cm: 200 g herbatników maślanych 120 g kakaowych okrągłych herbatników (1 op.) 2 puszki masy kajmakowej 400 ml mleka 1 opakowanie
My Culinary Artbiałek i maku znane jako Piegusek. Lubię to ciasto przede wszystkim dlatego, że używa się do niego surowy mak, który po upieczeniu nadaje ciastu ciekawą strukturę. Poza tym piecze się go szybko i łatwo. Składki: 1,5 szklanki białek 1,5 szklanki cukru 1 kostka masła 1,5 szklanki mąki 1,5 szklanki maku 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dodać wszystkie składniki i delikatnie wymieszać na jednolitą masę. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 190 o C przez około 40 minut. To czy ciasto jest upieczone można sprawdzić wbijając w nie drewniany patyczek. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Gdy ciasto wystygnie, można je wyciągnąć z formy i posypać cukrem pudrem
Mama GotujeIntensywnie czekoladowe i wilgotne ciasto brownie, tym razem w wersji z pieczonymi śliwkami. Jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Idealne do popołudniowej herbatki. W środku idealnie mokre i kleiste, znacznie lepsze od tradycyjnego murzynka. Upieczone najlepiej odstawić do przestygnięcia i dopiero wówczas pokroić na porcje. Inaczej można odnieść wrażenie, że ciasto jest niedopieczone. Pamiętajcie, że w większej blaszce ciasto powinno
cool and mintylepszy niż ten z restauracji. Dodatkowe atuty to: szybkość i prostota wykonania, niska cena i kilka wysokich właściwości odżywczych. Przygotowując ciasta bezglutenowe wykorzystuję amarantus, bo cenię go za bogactwo odżywcze. To "złoto Inków" jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnego białka, wapnia, magnezu, żelaza (zawiera go 5 razy więcej niż szpinak). Mąka amarantusowa znalazła się i w tym cieście. Składniki
Jeść, by żyć w zdrowiuciasta francuskiego. A to tak naprawdę z braku czasu na przygotowanie i zrobienie wpisu, dlatego postawiłyśmy na coś szybkiego i łatwego, a wspominana zupa pojawi się już po weekendzie. Poduszeczki z parówkowymi kwiatuszkami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 jajko 3-4 parówki z szynki sól PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy na płasko. Jajko roztrzepujemy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiRumcajs w Darłowie, którą przy każdej okazji pobytu w tym mieście odwiedzałam właśnie ze względu na obłędne gniazdka. W żadnym innym miejscu nie udało mi się skosztować tak smacznego ciasta parzonego, jak właśnie tam. Swoja drogą, to ciekawa jestem czy nadal istnieje ta cukiernia? Tymczasem postanowiłam przygotować swoje własne gniazdka. Zbierałam się do nich już od kilku lat i zawsze(...)przypominają mi smak zapamiętany z dzieciństwa. Zjadłam ich nieprzyzwoitą ilość, ale co tam – mamy przecież karnawał! Zachęcam wszystkich do smażenia – przepis jest łatwy a przygotowanie nie zajmie zbyt wiele czasu:) GNIAZDKA Z CIASTA PARZONEGO 250 ml wody 100 g masła 200 g mąki tortowej 4 jajka szczypta soli cukier waniliowy LUKIER cukier puder gorąca woda olej do smażenia
Pieguskowa Kuchniaodpadła. Niektóre pomysły fajne, szkoda że takie kombinacje. Takie stresy trzeba rozładować. Więc dziś kopytka. Kopyta z sera i dyni, do tego polskie pesto i polska salsa. Szybko, łatwo i pysznie. Potrzebujemy: dwie szklanki musu z dyni 1 szalotka 3 ząbki czosnku ½ papryczki chilli bez pestek (żółta) 0,3 kg sera białego 1 opakowanie serka Arla Tapas lub India mąka(...)czosnek i bardzo drobno pokrojone żółte chilli. Do tego wbiłam jajko i wymieszałam łyżką. Potem zakasałam rękawy i dodając stopniowo mąkę wyrobiłam ciasto. Ciasto ma być lekkie i zwarte i ma się dać łatwo uformować wałek. Przykryłam ściereczką i zostawiłam na chwilę, jakieś 10 min. Po tym czasie zrobiłam wałeczki, lekko spłaszczyłam i pokroiłam ukośnie na kawałki. Gotowałam w osolonej
ladykitchenwypróbuję. Wygląda że robi się łatwo. Przekąski na zimno – wytrawne lody Ptysie na słono – jako że ja ze słodyczy najbardziej lubię śledzie to ten przepis szczególnie przypadł mi do gustu. Przekąski na ciepło – wytrawne ptysie Nadziewane pomidory zawsze zwracają na siebie uwagę. Przekąski na zimno – faszerowane pomidory Koszyczki z ciasta francuskiego można podać na ciepło
Mama z miastabyło ładnie ozdobione, ponieważ w dużej mierze pełni funkcję dekoracyjną. A dodatkiem jest fakt, że świetnie smakuje. Poniższy przepis jest bardzo łatwy i zawsze wychodzi. Często z niego korzystam, gdy nie mam czasu na "wymyślniejszego" mazurka. Ciasto: 300g mąki 150g jogurtu naturalnego 200g cukru 150 g oleju roślinnego 3 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 olejek waniliowy
Di gotujeBabka zebra z białek to ciasto, które chcę Wam przedstawić w dzisiejszym poście. Wszyscy znają tradycyjną zebrę wykonywaną z całych jaj i przepis na nią w
Smakołyki Berenikinajdzie Was ochota na coś słodkiego, lub kiedy goście zadzwonią, że wpadają w odwiedziny. Roladę robi się bardzo szybko i łatwo, nie ma w niej nic skomplikowanego. U mnie sprawdziła się na medal, kiedy naszego Synka naszła ochota na ciasto właśnie z jabłkami, które uwielbia i które zawsze są w domu. Roladę przygotowuje się ekspresowo i jeśli chodzi o dzieci(...)jest łatwa w konsumowaniu Blacha: 40x36cm Składniki na roladę: 5 jajek 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu 5 jabłek Przygotowanie rolady: Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki wydrążając gniazda nasienne, a następnie w plasterki. Plasterki jabłek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy cynamonem. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodając
NiePieprz.plślinka cieknie na samą myśl! Jest fantastyczne! Dziś użyłam go nie jako dodatku do deseru, ale jako składnika. Kruche ciasto wypełnione po brzegi pysznym , jabłkowym nadzieniem i lekką, puszystą bezą jest świetnym pomysłem do kawki. Bardzo łatwe do zrobienia i nieziemsko pyszne! Każdy łasuch będzie oblizywał się ze smakiem. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( foremka 28 cm ) CIASTO: * mąka ( ja zmieszałam
Ostra na Słodkopiernikiem w tle. Oto pyszny, wilgotny i bardzo aromatyczny keks piernikowy. Można go upiec na ostatnią chwilę, a na dodatek jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Keks piernikowy Czas przygotowania: 120 minut Proporcje na 1 keksówkę Składniki Ciasto: 50 g masła 3/4 szklanki trzcinowego cukru 1 szklanka wody 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka rodzynek 1 łyżeczka cynamonu
Kulinarne przygody Gatitytego syci na długo . Łatwa w przygotowaniu , pozwala puścić wodze fantazji i pokombinować z dowolnymi składnikami . Najlepiej przygotować ją wcześniej , wtedy łatwo się kroi , a można ją wykorzystać w dowolnym momencie . Idealna na piknik,nad jeziorem Składniki : ciasto : 1 kostka smalcu ( schłodzona w lodówce ) 1 jajko 3 szklanki mąki sól , cukier do smaku ewentualnie schłodzona, kwaśna śmietana farsz: 2 piersi
Ogrodnik w podróżyWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MINUT (+ 80 MINUT PRZYGOTOWANIE CIASTA) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 20 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki ciasta: 13 g świeżych drożdży, około 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki ciepłej wody, 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru, łyżka oleju. Składniki farszu: około 100 g salami, 500 g pieczarek, 2 większe cebule, 150 g tartej
JejKuchnia