minut bez obciążenia - aby, się nie bawić z wyciąganiem fasoli z ciasta biorę kawałek papieru do pieczenia, gniotę go, układam na cieście i na to wsypuję fasole, potem bardzo łatwo to zdjąć i dopiekać już bez. FARSZ Cukinie, paprykę myjemy, osuszam, marchew obieramy. Aby uzyskać cienkie i równe plastry tnę warzywa
Basia w kuchniwegańskie ciasto robi się ekspresowo i nie trzeba się babrać na stolnicy. Tak jak w tym przepisie , tylko podwoiłam ilość ciasta i owoców. Oprócz truskawek, dodałam borówki i czereśnie, i prawdziwy cukier waniliowy (zrobisz go bardzo łatwo: do pojemnika z cukrem dodaj kilka lasek wanilii i za kilka dni gotowe). Dzięki temu ciasto pięknie pachnie i smakuje. Dużo truskawek, innych
Qlinarnie i QlinarnieCiasto rozwałkować i wykrawać małe kółka, nakładać łyżeczką farsz, zlepiać (lepiej, żeby farsz nie dostawał się między brzegi ciasta) i układać na ściereczce. Ciasto wałkujemy po niewielkim kawałku i stopniowo, gdyż łatwo wysycha. A jak zrobić taką ozdobną falbankę poinstruuje Was Ola - Film: Jak lepić ozdobnie pierożki. Ulepione pierogi również przykrywamy drugą ściereczką, żeby nie wysychały, bo będą pękać podczas
Kuchnia Prezydentowejokazji: wiecie, że kardamon uważany jest za afrodyzjak? :) Spróbujcie koniecznie tego wypieku i niech Was nie zwiedzie długi przepis, bo mazariner są naprawdę łatwe do wykonania. Składniki (na 23 szt.): Kruche ciasto: 200 g zimnego masła 2 szklanki * mąki 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki kardamonu w ziarnach (rozgnieść w moździerzu lub zmielić w młynku do kawy) 1 małe
Domowa Cookierenka Agiswoje odzwierciedlenie w menu. Podano w nim shoarmę. Moja towarzyszka zabrała się za polecone przez obsługę- żeberka. Mimo wielkości porcji, skusiłyśmy się na desery -łatwo nie było,ale stanęłyśmy na wysokości zadania. Ciasto marchewkowe i deser z mascarpone (bardzo fajny, lekki, chrupiący i owocowy- zdecydowanie nasz faworyt) Polecam również świetną, domową lemoniadę, która towarzyszyła naszej kulinarnej przygodzie od samego początku
Wielki apetytDzisiaj propozycja bułeczek nadziewanych, doskonałych na jakieś spotkanie z przyjaciółmi. Robi się je naprawdę łatwo i są bardzo smaczne. Podstawą jest świetne ciasto krucho-drożdżowe, z którym bardzo lubię pracować. To właśnie z tego rodzaju ciasta lepię prosiaczki , ale jest uniwersalne więc farsz i kształt wypieku można dowolnie modyfikować. To ciasto est bardzo plastyczne a rośnie dopiero w piecu mimo
Smaczna Pyzajako przekąska przed telewizorem w czasie nudy, czy też imprezowa przekąska. Dziś mam dla Was przepis na profiterolki z obłędnym bananowym kremem i czekoladą. Łatwe do zrobienia … Szybkie do zjedzenia … Spróbujcie! SKŁADNIKI: CIASTO PTYSIOWE: * woda – 150 ml * masło – 60 g * mąka pszenna – 85 g * jajko – 2 szt KREM BANANOWY : * śmietana
Ostra na Słodkofasolę) i 5 minut bez obciążenia - aby się nie bawić z wyciąganiem fasoli z ciasta biorę kawałek papieru do pieczenia, gniotę go, układam na cieście i na to wsypuję fasole, potem bardzo łatwo to zdjąć i dopiekać już bez. - w tym czasie przygotujemy sobie nasze buraki - buraki obieramy trzemy na tarce na dużych oczkach - cebulę kroimy
Basia w kuchni"Dziś pierwszy dzień nowego wiosennego miesiąca, nie jest to co prawda początek kalendarzowej wiosny, ale i tak bardzo się z niego ciesze. W związku z tym
Słodkie Przyjemności" Wielkanocne, śnieżne święta. Dawno tak nie było, a przynajmniej ja tego nie pamiętam. No trudno, w rodzinnym gronie zamiast spacerować - bo ślisko - będziemy siedzieć w domu
Słodkie Przyjemności"Sobota! Jak to dobrze brzmi. Dla wielu z Was oznacza to błogie leniuchowanie. Strasznie Wam tego zazdroszczę. Ja dziś wybieram się na cały dzień do pracy
Słodkie Przyjemności"Jedne z prostszych, smaczniejszych i najbardziej trwałych sucharków jakie jadłam. Delikatne, kruche, lekko słodkie. Niewiele z nimi pracy, a cieszą każdego smakosza na dłuższej wyprawie. Idealnie
Słodkie Przyjemności"Nie wiem jak to się dzieje. Ale gdy robię takie ciasto, to ono znika w mgnieniu oka. Przypadek? Nie sądzę :) Ciasto jest tak dobre, a zarazem
Słodkie Przyjemnościkształt prostokątów (jeśli kształt nam nie wyjdzie, możemy dociąć ciasto nożem), wykładamy farsz, składamy i kroimy na preferowanej wielkości kawałki. Ja polecam większe kawałki - ciasto jest wtedy puszyste i zarazem wilgotne, małe łatwo przesuszyć. 5. Paszteciki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy rozmąconym jajkiem.6. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Uważamy by nie trzymać ich zbyt długo
Szefowa kuchniPropozycja na Andrzejkową zabawę - chińskie ciasteczka z wróżbą:) Ich przygotowanie jest bardzo łatwe, należy zagnieść wszystkie składniki na elastyczne, gładkie ciasto. Do środka zaś należy włożyć wcześniej przygotowane zrolowane karteczki z przeróżnymi Andrzejkowymi napisami w formie wróżb lub śmiesznych sentencji. Ja zrobiłam wersję dla dzieci, gdyż mój Synek, zabiera puszkę ciasteczek z wróżbą do szkoły na zabawę klasową. Niesamowita radość
Słodko-Słony Świat Ilony