moim blogu znajdziesz przepisy na potrawy domowe, proste, łatwe i bez wyszukanych produktów oraz porady kulinarne. Cenię sobie NORMALNOŚĆ – codziennie i od święta. Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz. Podaję prosty przepis na mazurek !, który piekę od lat. Ciasto na mazurek upiekłam na blaszce o wymiarach
Pysznosci Babci BasiChałwowiec bez pieczenia Coś dla miłośników chałwy – obłędnie pyszne ciacho na herbatnikach, przełożone masą chałwową i dżemem porzeczkowym. Ciasto nie wymaga pieczenia i jest dość szybkie i łatwe w przygotowaniu. Polecam! Składniki: ok 50 sztuk kakaowych herbatników 1 słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 3 budynie śmietankowe -po 40g (bez cukru) + 3 łyżki cukru 3 szklanki mleka(...)wykładamy dżem porzeczkowy *** *** Na dżem wykładamy kolejną warstwę kremu *** *** Całość przykrywamy ponownie herbatnikami, na to wykładamy kolejną warstwę kremu, jeszcze jedną warstwę z herbatników i resztę kremu *** *** Na wierzch ciasta wykładamy pozostałą część pokruszonej chałwy *** *** Ciasto wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy połamanymi na kawałki sezamkami *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: RUROCIĄG – PYSZNE CIASTO BEZ PIECZENIA PRZEPIS
Blog z ApetytemJedno z lepszych ciast jakie ostatnio robiłam. Jest przepyszne! Pięknie wygląda, jest łatwe do zrobienia. Było hitem naszej sylwestrowej imprezy ;) Puszysty, miękki biszkopt z białą czekoladą, masa kajmakowa z ryżem preparowanym i krem budyniowy, całość udekorowana solonymi orzeszkami. Niebo w buzi, bardzo polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl(...)przesiane mąki. Delikatnie wymieszać, najlepiej drewnianą łyżką. Na końcu dodać startą białą czekoladę. Całość dokładnie połączyć. Dno formy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wyrównać. Piec w temperaturze 160 stopni przez 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Krem budyniowy - Żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka. Pozostałe mleko zagotować
Domowa cukiernia EwyOpis: Choć już po świętach, zapisuję także ten wyśmienity przepis, ponieważ jest wyśmienity. Wilgotne ciasto piernikowe typu „kostka”, przekładane powidłami, udekorowane polewą czekoladową. Łatwe do przygotowania. Składniki: 3 jajka 200 g mąki 250 ml mleka 200 g cukru 2 łyżki kakao 200 g masła 2 łyżki miodu 2 łyżki przyprawy piernikowej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia(...)wszystko za pomocą miksera (na małych obrotach). Mieszamy do powstania jednolitej masy. Gotową masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja używam formy o wymiarach 20 x 30). Ciasto pieczemy przez 25-30 minut. Po upieczeniu ciasto wyciągamy z formy i przekrawamy je poziomo na 2 części. Dolną część smarujemy powidłami i przykrywamy 2 częścią ciasta. Do małego rondelka
Ciastka i ciastasmak tego, co jadło się w ten dzień w rodzinnym domu. Dla mojego męża jest to smak łososia z krewetkami i rodzynkami zapieczonego pod ciastem francuskim (i podawanego na ciepło, żeby nie było za łatwo). To interesująca alternatywa wobec tradycyjnego, polskiego karpia. Jeśli macie w święta gości, np. teściów, którzy twierdzą, że jedli już wszystko, to koniecznie przygotujcie taką rybną(...)oczyszczonych i sparzonych) – garść rodzynek (najlepiej białe ,duże sułtanki) – kieliszek białego, wytrawnego wina – białą część 1 pora – szczyptę szafranu – pęczek świeżego, zielonego kopru – ciasto francuskie(gotowe, mrożone) – sól, pieprz – sok z cytryny Do przygotowania sosu orzechowego potrzebujemy: – 30 dkg mieszanki mielonych orzechów i migdałów – sporą łyżkę masła
Szybko Tanio SmacznieTruskawek na ulicznych straganach już jakby coraz mniej, proponuję więc cieszyć się nimi póki można. Dziś przedstawiam łatwą ale przepyszną tartę z truskawkami i nektarynkami na bazie z kruchego ciasta i słodką glazurą z dżemu morelowego. Do jej wykonania można użyć gotowego ciasta kruchego, w do glazury użyć innego dżemu lub konfitury. Polecam! Przepis pochodzi z tego bloga. Scroll down
karmelowyUwielbiam kruche ciasta z dodatkiem rozmaitych owoców, maku czy orzechów. Dzisiaj zapraszam na cisto ze śliwkami i masą budyniową, pyszne i bardzo łatwe, a co najważniejsze, zawsze się udaje. Najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu. Składniki na ciasto: 1,5 szklanki mąki 150 g masła 80 g cukru pudru, 1 cukier waniliowy 2 żółtka 2 łyżki śmietany Kruszonka
Gosia gotujeChoć nie ma sobie ani grama sera, smakuje jak prawdziwy sernik. Jest puszysty i delikatny, rozpływa się w ustach. Łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny :) na zdjęciach widoczne jest zbyt grube ciasto kruche (mój błąd, zrobiłam je z większej porcji), w przepisie zmniejszyłam składniki więc powinno wyjść idealnie cienkie ciasto. CIASTO: Składniki: -200 g mąki pszennej -125 g margaryny
KasiekGotujeCiasteczka mają przewagę nad ciastami, ponieważ ich trwałość (o ile nie zawierają kremów) jest o wiele dłuższa - zwłaszcza, gdy są przechowywane w szczelnym pojemniku. Przepis na
Smakołyki Berenikiunikają obróbki termicznej orzechów więc rezygnują z keto-pierogów na bazie mąki migdałowej. Są to paszteciki z ciasta, które wg nas nieco przypomina ciasto francuskie. Lekko chrupiące, przepyszne a do tego niezwykle łatwe i szybkie w przygotowaniu. Świetnie smakują z filiżanką czerwonego barszczu, ale i solo nawet na zimno np. z rożnego rodzaju sosami jako przystawki. Polecam także z innymi(...)Wyjąć liście laurowe i ziarenka pierzu i ziela angielskiego. Całość obficie przyprawić pieprzem oraz ewentualnie solą i dokładnie wymieszać cały czas podgrzewając przez ok 20-30 minut. Składniki na ciasto: 220 g startego sera mozzarella 40 g serka śmietankowego 2 jajka 45 g mąki kokosowej opcjonalnie przyprawy jak czosnek, majeranek, pieprz itp. Ser mozzarella zetrzeć na tarce o grubych oczkach
Ola la LCHFDzisiaj zachęcam Was do przygotowania pysznej, sycącej i naprawdę łatwej w przyrządzeniu tarty z pieczonym łososiem i pomidorkami koktajlowymi. Idealne danie na piątkowy obiad :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego 2 kawałki upieczonego łososia (wagowo ok. 250 g ) pomidorki koktajlowe 4 czubate łyżeczki śmietany 18% 4 duże jajka kilka plasterków żółtego sera świeży koperek sól, pieprz Ciasto francuskie rozwałkować i przełożyć
Ugotowaćprzekonanie, że takie jedzenie nie może być zdrowe. A przygotowanie tortilli w domu wcale nie jest trudne. Placki można bardzo szybko przyrządzić samemu. Z ciastem na tortillę bardzo prosto się pracuje. Jest elastyczne i łatwo się wyrabia i rozwałkowuje. Wkładając niewiele pracy możemy przyrządzić domową tortillę, w której nie znajdziemy długiej listy niezdrowych składników. 1 szklanka mąki pszennej(...)łyżka oleju kokosowego ok. 8 łyżek ciepłej wody Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy olej kokosowy, a następnie ciepłą wodę. Wszystko mieszamy do powstania elastycznego ciasta. Wyrabiamy je chwilę i dzielimy na 10 części. Każdy kawałek ciasta formujemy w kulę i odkładamy do miski przykrytej ściereczką, by nie obsychało. Rozgrzewamy dużą patelnię. Na stolnicy wysypanej mąką rozwałkowujemy
Dieta bez mlekaBabka marchewkowa Babka marchewkowa, to wyjątkowa babka. Łatwa do przygotowania, wilgotna, delikatnie cynamonowa... No, po prostu pyszna. I tyle. Marchewka nie jest jakoś specjalnie wyczuwalna, ale nadaje fajnej wilgotności. Dzięki temu ciasto nie jest suche nawet przez kilka kolejnych dni. Do tego jest zdrowsza od innych, bo z mąką pełnoziarnistą, chociaż oczywiście możecie użyć tylko białej. Jeżeli nie macie problemu
Pełny talerzkupione w sklepie. Poza tym domu mogę zrobić sobie takie, jak lubię - ziołowe, pomidorowe, serowe, pikantne... Wszystko zależy od składnika, jakiego dodam do ciasta. A ciasto zostało znalezione i oswojone, mało tego - jest bardzo łatwe do wykonania i niezwykle plastyczne. Upieczone pachnie oliwą, ziołami, a swą chrupkość zachowuje nawet następnego dnia. Zrobiłam właśnie domowe, pyszne, niezwykłe krakersy, które nie mają(...)płaskiej łyżeczki rozmarynu, cząbru lub ziół prowansalskich szczypta pieprzu (można pominąć) czarnuszka do posypania zamiast lub z solą 1. Składniki dzielimy na pół i wyrabiamy dwa rodzaje ciasta -do jednego dodajemy rozmaryn, zioła lub cząber i pieprz, do drugiego parmezan, bazylię, oregano i przecier pomidorowy (lepiej nie używać koncentratu, ewentualnie rozrobić go wodą). 2. Krótko wyrabiamy każde ciasto
Kuchnia Prezydentowej