zostało upieczone w blaszce 24x36. Moja rada: Pomarańcze można by pokroić w półplasterki lub jeszcze drobniej. Pokrojone w plastry (zgodnie z oryginalnym przepisem) ładnie wyglądają ale łatwo "schodzą" za nożem przy krojeniu ciasta
Praktyczna plPuszysty, delikatny biszkopt nasączony kawą i migdałowym likierem Amaretto. Przełożony pysznym delikatnym kremem na bazie mascarpone i bitej śmietany. Przed podaniem obficie posypany gorzkim kakao. Ciasto jest lekkie, niesłodkie i łatwe w przygotowaniu. Krem jest lekki, a równocześnie zwarty, dzięki czemu nie wypływa podczas krojenia. Zawsze jest hitem każdego przyjęcia. SKŁADNIKI BISZKOPT / wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową 5 jajek(...)śmietany. Ubitą śmietaną w 3 partiach dodajemy do serka i krótko miksujemy na małych obrotach miksera, tylko do połączenia składników. Powstały krem dzielimy na 2 części. PRZEŁOŻENIE : Pierwszy blat ciasta układamy na paterze, skrapiamy kawą wymieszaną z likierem. Wykładamy jedną część kremu. Przykrywamy drugim blatem ciasta i znów powtarzamy nasączenie i krem. Wierzch ciasta posypujemy (przez sitko) kakao. Na minimum
cool and mintysernikobrownie, bo rozwiązuje te moje małe problemy. Dodatek truskawki sprawia że deser zyskuje nie tylko w smaku, ale i w wyglądzie. Mniam mniam mniam. Cudowne w tym cieście jest również to jak łatwo można je zrobić. Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa. Wystarczą nawet dwie lewe ręce do gotowania/pieczenia. Na 100% się uda. A jak nie wyjdą dwie równe warstwy tylko(...)wymieszać masy serowej z czekoladową). Łyżeczką, miejscami wykładać mus truskawkowy i wykałaczką lub patyczkiem szaszłykowym kreślić w masie ósemki aż powstaną wzorki. (Pozostały mus pozostawić do polewania już upieczonego ciasta.) Ciasto wstawić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec ciasto przez około 40 minut, lub do czasu aż masa serowa będzie ścięta. Upieczone ciasto studzić stopniowo. Przed podaniem
Wypieki i Rumieńcewiele cukru, nie ma też tradycyjnie cynamonu. Jednak gdy ktoś lubi inaczej, może cytrynę zastąpić tym złotym proszkiem. I w taki to szybki i łatwy sposób uzyskujemy smaczne, bardzo kruche ciasto z dużymi kęsami jabłek
Dieta moja pasjamało czasochłonna. Oto jedna z propozycji na pyszną i wykwintną przystawkę. Składniki: - pęczek zielonych szparagów - szynka parmeńska (lub inna podobna- cienko krojona, dojrzewająca) - ciasto francuskie mrożone - żółty ser (tarty parmezan, lub inny, łatwy do samodzielnego utarcia) - sól, pieprz, oliwa z oliwek Wykonanie: 1. Ciasto francuskie rozmrażamy. Szparagi myjemy, odrywamy i wyrzucamy zdrewniałe końcówki 2. Szparagi kładziemy na talerzu, obficie
Aromatyczne Podróżejednak pasuje do nich również słodka śmietana lub sos owocowy. Jeśli macie swój ulubiony przepis na ciasto pierogowe, skorzystajcie z niego. Ja podaję taki, z którego ciasto wychodzi elastyczne i miękkie, dzięki czemu łatwo jest nadziewać je delikatnym farszem. Pierogi z kaszą manną - kuchnia podkarpacka Składniki na około 60 sztuk: Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 łyżki oleju gorąca woda
Trzeci talerzTakie szybkie i łatwe w przygotowaniu ciacho na każdą okazję :) Wystarczy wymieszać wszystkie składniki i upiec w piekarniku :) SKŁADNIKI 250 g mąki tortowej 200 g cukru 3 jajka 200 ml słodkiej śmietanki kremówki szczypta soli 4 czubate łyżki kakao aromat waniliowy lub rumowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia cukier puder do posypania trochę kremu orzechowego -typu nutelka do przełożenia(...)warstwy ). Piec w piekarniku nagrzanym do 170 ° C przez około 40 minut. Sprawdzić patyczkiem czy środek się wypiekł. Wystudzone ciasto przekroić na pół i posmarować gotowym kremem orzechowym ( słoiczek można podgrzać w rondelku z wodą, aby się łatwo smarowało ). Posypać cukrem pudrem . SMACZNEGO
zielonacukinkaPrzepis na tort tylko wygląda na skomplikowany i długi w rzeczywistości taki nie jest. Ciasto robi się bardzo przyjemnie i łatwo :) Doskonale nadaje się na każdą okazję dla dzieci i dla dorosłych (z dodatkiem alkoholu do nasączenia). Ten robiony był dla moich dzieci stąd ta kolorowa posypka na wierzchu ciasta :) Składniki: biszkopt: 5 jajek ¾ szklanki mąki pszennej ¼ mąki ziemniaczanej ¾ szklanki
Kuchnia Vikitylko pozory, różni się od niego smakiem i konsystencją. A dlaczego to ciasto "z butelki"? Ponieważ jego formę kształtuje plastikowa butelka. Po zastygnięciu ciasta butelkę rozcina się i łatwo zdejmuje. Ten słodki salceson podobno kiedyś był bardzo popularny, ja jednak poznałam go dopiero teraz. Jak wrażenia ? Całkiem przyjemny deser, z tym, że dodałabym do niego więcej ciastek
Arabeska waniliowaSpód do ciasta z herbatników 3. Ciemny Snickers 4. Banoffee - ciasto z bananami i toffi bez pieczenia 5. Malinowa Chmurka 6. Kompot jabłkowy na zimę 7. Ciasto z Ptasim Mleczkiem 8. Łatwy krem do babeczek 9. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 10. Batoniki owsiane z mlekiem skondensowanym Grafikę 6 odnalazłam na www.dreamstime.pl
Mania Wypiekaniazwinąć w roladę, posmarować jajkiem, przeciąć ostrym nożem na porcje pasztecików, posypać kminem rzymskim piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut - z ciasta francuskiego paszteciki to szybko, łatwo przygotowane do barszczu czerwonego czy rosołu...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao masa pół szkl mielonych orzechów laskowych 100 ml mleka pół
Gotowanie jest łatwe6 jajek 300 g cukru 250 g margaryny 500 g mąki 250 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody 2 łyżki syropu amaretto
Gotowanie jest łatwenaczynia i rozpuścić w nim świeże drożdże. Dodać resztę tłuszczu z mlekiem, sól, cukier, rodzynki i około 3/4 przygotowanej mąki. Wyrobić ciasto , dodać resztę mąki. Ciasto jest dobrze wyrobione, gdy łatwo odchodzi od ścianek naczynia. Zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Powinno podwoić objętość. Uformować gładkie i równe kule, około 70 g każda. Ułożyć
cucinarepianę oraz drugą część ciasta, startą na tarce o grubych oczkach. Ciasto pieczemy kolejne 25-30 minut. Z podanych składników wyszła mi jedna cienka tarta oraz ciasto „pełnowymiarowe”. *cukier waniliowy można łatwo wykonać samodzielnie mieszając cukier lub inne suche słodziwo (erytrol, ksylitol) z ziarenkami z laski wanilii. Samą laskę również należy podzielić na mniejsze części i przechowywać
Kucharzyca