Łatwe i szybkie w wykonaniu ciasteczka z cynamonem na leniwą niedzielę. Prawie jesienny nastrój dopadł również i mnie. Ten weekend spędzam w piżamowym stroju, z szykownymi
Pink EnvelopePrzeważnie do chleba dodaje się zwykłe płatki owsiane, ale do mojego ciasta, błyskawiczne zostały dodane. Są one cieńsze i delikatniejsze. Łatwo z wszystkimi składnikami się połączyły i do wilgotnego ciasta ładnie się przykleiły. Takie mini chlebki jak na kromeczki pokroimy, to smaczne i zdrowe kanapeczki z nich zrobimy lub podane z sałatkami będą dla nich
Moniki Smakołykikiszonej kapusty - 250 gram pieczarek - garść suszonych grzybów - 1 duża cebula - 2 liście laurowe - 5 ziaren czarnego pieprzu - 3 ziarna ziela angielskiego - sól Zaczynamy od wyrobienia ciasta drożdżowego. Nie jest to rzecz łatwa, więc nie zniechęcajcie się jak coś nie wyjdzie. Ja za pierwszym razem podchodziłam chyba 3 razy do ciasta, wkurzona jak diabli. Ale praktyka czyni mistrza :) Mleko rozgrzać
Zgrabne Gotowanienawiązałam współpracę z "Małopolskim Apetytem - magazynem blogerów kulinarnych" , gdzie także mogliście przeczytać moje przepisy - osłodziłam Wam życie :) Oto 10 najpopularniejszych wpisów na moim blogu: 1. Bardzo łatwy krem do babeczek 2. Ciasto toffi z prażonym słonecznikiem 3. Waniliowy krem do dekoracji babeczek 4. Dżem z dyni z galaretką pomarańczową 5. Ciasto czeskie 6. Ciasto "Poezja" 7. Banoffee - ciasto
Mania Wypiekaniaporcji - klik Przygotowanie: Mleko lekko podgrzać, rozpuścić w nim drożdże, poczekać, aż zapączkują. Do rozczynu dodać pozostałe składniki, wymieszać, na końcu wlać rozpuszczone letnie masło, wyrobić ciasto. Ciasto powinno być sprężyste i łatwo odchodzić od brzegów naczynia, jeżeli się klei, można dosypać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 min. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce
Fabryka pomysłówpomidorowy lub pomidory krojone w puszce -czosnek -sól , u mnie różowa himalajska -bazylia świeża oliwa z oliwek OLITALIA Indexfood Wykonanie tej tradycyjnej pizzy musi być łatwe i pyszne! Najpierw robimy ciasto. Następnie myślimy nad nadzieniem. Do niskiego rondla z grubym dnem dajemy oliwę z oliwek Olitalia. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy pomidory z puszki lub salse pomidorową gęstą
Z Kuchni Do Kuchniprawo, trzeci- dwa razy w lewo itd. Przekręcone kawałki połączyć po dwa, brzegami. Foto-instruktaż z formowania gwiazdy poniżej: Blaszka do tarty jest tu idealna do łatwego uformowania gwiazdy, okrąg z ciasta wychodzi wtedy zgrabnie okrągły i nie ma problemów z równomiernym nacięciem. Odkryłam jednak, że do pieczenia się tu nie nadaje, bo ciasto rośnie jak głupie i po prostu
Grunt to przepis!Kiedy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, często w moim domu piekę różnego rodzaju ciasta z makiem, ten wypiek jest bardzo łatwy w przygotowaniu, nie wymagający dużo pracy, do tego bardzo smaczny a takie ciasta cenię sobie najbardziej. składniki na tortownicę 23 cm 200 g masła 3 jajka 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru kryształu 3/4 szklanki suchego
Smakowite DaniaBardzo smaczne ciasto, które zawsze wychodzi. Nie wymaga od nas dużego wkładu pracy i jest łatwe w przygotowaniu. Jeżeli nie wychodzą Wam ciasta pieczone, to jest ono świetną alternatywą. SKŁADNIKI 4 opakowania (po 50 g) herbatników 2 galaretki pomarańczowe + 900 ml wody 250 g wiśni bez pestek + 200 ml wody 1 galaretka wiśniowa 1 opakowanie cukru waniliowego
Passions hobbies lifedorośli już ludzie tworzymy swoje własne tradycje. No właśnie, ostatnimi czasy mam chyba nową tradycję związaną z pierogami, a mianowicie pierogi bezglutenowe. Przyznaje, że zrobić dobre ciasto bezglutenowe nie jest wcale łatwo. Pierwsze jakie zrobiłam w ramach eksperymentu było totalną katastrofa, bo wszystko się rwało, pierogi nie dały się zlepić. Jednym słowem masakra. Co roku troszkę ulepszam swoje przepisy
Przysmaki Karolkiwkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170 stopni. Pieczemy ok. 20- 25 minut. Blondie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko "gumowaty". Ciasto należy sprawdzać podczas pieczenia, ponieważ łatwo je "przesuszyć w piekarniku. Należy pamiętać, że brownie/blondie piecze się przez chwilę nawet po wyciągnięciu z pieca. Gotowe ciasto kroimy na kwadraty i oprószamy cukrem pudrem. Blondies
Słodka Stronawłożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 170 stopni i piec ok. 20- 25 minut. Brownie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko "gumowaty". Ciasto należy sprawdzać podczas pieczenia, ponieważ łatwo je "przesuszyć w piekarniku. Należy pamiętać, że brownie piecze się przez chwilę nawet po wyciągnięciu z pieca. Gotowe ciasto kroimy na kwadraty i oprószamy cukrem pudrem. Brownie
Słodka StronaDzisiaj mam dla Was kolejne ciasto z truskawkami. Bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Truskawki możecie zastąpić innymi sezonowymi owocami (maliny, jabłka, gruszki, śliwki) Za każdym razem będzie inny smak ciasta. Może się skusicie i upieczecie takie ciacho, kiedy jeszcze trwa sezon truskawkowy. Polecam! Ciasto 500 g mąki pszennej 250 g masła 2 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 czubata
O kuchni z uczuciemWkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180 stopni i pieczemy ok. 20 - 25 minut. Brownie jest gotowe, gdy góra jest jaśniejsza, a środek lekko "gumowaty". Ciasto należy sprawdzać podczas pieczenia, ponieważ łatwo je "przesuszyć" w piekarniku. Należy pamiętać, że brownies piecze się przez chwilę nawet po wyciągnięciu z pieca. Studzimy ciasto. Polewa czekoladowa: Kremówkę podgrzewamy (nie gotujemy ), a następnie
Słodka Stronasię z tradycyjnym smakiem chrustu. Podczas przygotowania wprowadziłam swoje pomysły w życie, dodałam też nieco więcej mąki, ponieważ 60 dag to za mało na wyrobienie elastycznego ciasta. Faworki przygotowuje się szybko i łatwo. Nie mają ogromnej ilości pęcherzyków, ale są kruchuteńkie i pyszne. I jeszcze jedno – warunkiem smaku jest cieniuteńkie rozwałkowanie ciasta. Polecam. Składniki: • 60 dag mąki pszennej ( dodałam trochę
W mojej kuchni