Naleśniki są bardzo popularne u nas w domu i strasznie lubiane. Najczęściej pochłaniamy je z dżemem lub twarogiem. Muszę kiedyś Wam pokazać mój sposób przygotowania tradycyjnych
dom-agi.plZagnieść kulę. Będzie dość mokra i lepiąca, ale idealnie da się rozprowadzić po formie. Tortownicę (bądź formę do tarty) dokładnie wysmarować olejem kokosowym, oprószyć wiórkami kokosowymi i wyłożyć „ciasto”. Rozprowadzać równomiernie po formie wilgotnymi palcami. Wstawić do lodówki na czas przygotowania masy cytrynowej. Wykonanie masy cytrynowej: Cytryny sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Delikatnie zetrzeć na tarce, bądź sprytnym przeznaczonym(...)ekstrakt z wanilii i dokładnie wymieszać palcami. Dodać sok z cytryny, jajka i przez chwilę całość ubić mikserem. A teraz rozpoczyna się zabawa, najpoważniejsza w całym przedsięwzięciu i niestety łatwa do zepsucia. Tak więc proponuję dostosować się do wszystkich poniższych wskazówek: Miskę (metalową, albo szklaną żaroodporną) z masą umieszczamy na garnku z wrzącą wodą i CAŁY CZAS mieszając podgrzewamy
gutfutSkładniki na około 70 sztuk:20 dag masła 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 200 g wiórków kokosowych 100 g herbatników Petit Beurre 50 sztuk migdałówMasło
Świat Ciastasmakują obłędnie - gwarantuję, że się zakochacie. Finansjerki są bardzo proste do przygotowania - trzeba tylko uważać na masło. Chwilę trwa, zanim zacznie brązowieć, ale trzeba uchwycić ten moment - inaczej bardzo łatwo je spalić. Poza tym wykorzystujemy tylko białka - idealny sposób na pozostałości po lodach na przykład... Spróbujcie koniecznie.Finansjerki z rabarbarem i białą czekoladąSkładniki:(na 6 sztuk)200 g masła100 g cukru135(...)posiekać.Masło rozpuścić. Zamieszać, zwiększyć ognień i gotować, aż zbrązowieje. Zdjąć z palnika, przecedzić, gorące dodać do sypkich składników; wymieszać.Białka ubić na niezbyt sztywną pianę. Partiami dodawać do ciasta, delikatnie mieszając.Masę przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej mąką. Piec w 180 st. C. przez 25-30 minut.Przestudzić w formie, następnie wyjąć na kratkę.Smacznego!Jestem
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozpuścić i przestudzić.Do zaczynu dodać resztę mleka i cukru, puree dyniowe, jajko, masło i skórkę z pomarańczy. Wyrobić gładkie ciasto, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na 9 równych części. Z każdej uformować wałeczek, zapleść trzy chałki. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.Mąkę przesiać z cukrem(...)wygląda, jak wygląda. Niemniej, smakuje rewelacyjnie - ja właśnie taką, z dużą ilością masła, lubię najbardziej. W przepisie nieco zmniejszyłam jego ilość, powinna więc wyjść bardziej kruszonkowa. Jej konsystencję bardzo łatwo regulować - wystarczy dodać nieco więcej mąki. A że wyjdzie jej trochę więcej...? Cóż, moim zdaniem kruszonki nigdy za wiele
Pożeraczka, czyli raz adobrzebułeczki są uwielbiane w naszym domu, dzieci za nimi przepadają. Banalnie łatwe do zrobienia, mój syn sam potrafi je zrobić :), wyśmienite na słono i na słodko!. W każdym francuskim domu takie bułeczki są chętnie jadane na śniadanie. Mają miękką skórkę i słodki miękisz, a są tak pyszne, że natychmiast znikają ze stołu. Składniki na 12 bułeczek, ja zawsze robię podwójną(...)posmarowania bułek 1.Do miski przesiać sól i mąkę i dodać masło. Rozetrzeć drożdże z cukrem i kilkoma łyżkami mleka. Wlać do miski bez wyrastania i wyrobić luźne ciasto. Zagniatać na stolnicy przez 10 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i elastyczne. Włożyć do lekko natłuszczonej miski, przykryć i zostawić w ciepłym miejsce na 1 godzinę, by podwoiło objętość
Apetyczna babeczkaKochani dzisiaj przygotowałam przepyszny i zdrowy tort na zimno na bazie produktów mlecznych i truskawek. Tort rozpływa się w ustach, dając słodko - kwaśny smak. Truskawki o
SMYKWKUCHNIŁatwe w przygotowaniu, jak na drożdżowe to szybko są gotowe i jeszcze szybciej znikają... Na około 40 sztuk : - 600 g mąki lub 4 szklanki (mąkę możesz pomieszać np. białą z żytnią) - 200 g masła - 0,5 szklanki mleka - 1/3 szklanki cukru pudru - 2 średnie jaja - 40-50 g drożdży - szczypta soli - cukier waniliowy bio lub wanilinowy - słoik marmolady(...)ściereczką i zostaw na 15 minut. Roztop masło i odstaw do ostygnięcia. Do miski wsyp mąkę, resztę cukrów i szczyptę soli, wbij jajka i wlej zaczyn drożdżowy. Zacznij wyrabiać ciast, podczas gniecenia dodawaj masło po trochu. Jeżeli robisz w robocie to gdy ciasto będzie już odchodzić od ścianek, przerzuć ciasto na stolnicę i wygnieć je przez 5 minut rękoma. Będzie
Pasje JolkiTa pozycja nie wymaga długiego opisu – chicken burger w wersji slow foodowej czyli soczysty kurczak w chrupiącej panierce + domowy sos barbecue + domowa bułka + wszystko w rozmiarze
Nerds Kitchenzawiera żadnych sztucznych barwników ani substancji konserwujących. Nie znajdziecie w nim równieżżadnych alergenów, kofeiny ani teobrominy. Występujące w nim cukry są pochodzenia naturalnego, dzięki czemu ich przyswajanie jest łatwe i nie obciąża trzustki. Zawaty w KAROBIE magnez pomaga usunąć zmęczenie i wzmacnia układ nerwowy. Żelazo z karobu wspomaga układ odpornościowy. Fosfor wspomaga metabolizm i układ kostno - szkieletowy. KAROB, dodany(...)Prażone ziarna słonecznika i sezamu, orzech arachidowy kostka + cynamon, kardamon, goździki."Cynamonowy Raj to starannie dobrana kompozycja prażonych ziaren i korzennych przypraw, dzięki której Wasze desery, lody, jogurty i ciasta zyskają nowy, niepowtarzalny smak. - Słonecznik, dzięki zawartości witaminy E i cynku, dba o zdrowie skóry, paznokci i włosów. Sezam to bogate źródło m.in. wapnia, magnezu i białka. - Orzechy
Wypisz WymalujWitajcie, zatem zaczynamy moją przygodę z blogowaniem. Dziś astronomiczne lato żegna się z nami płacząc deszczem, jakby chciało powiedzieć "jeszcze nie chcę odchodzić", na osłodę tego
Cynamonowe szczęścieNiedziela… przyjemny wolny dzień. Jedyny minus, że nie ma świeżego pieczywa, a my uwielbiamy jeść bułeczki na śniadanie. Postanowiłam zaryzykować, na pewno specjalistą pieczywa nie
dom-agi.pl"Niedziela! Wolne (poza stosem notatek). Cała Warszawa i okolice całkowicie zasypane. Wczoraj drogowcy nie dawali sobie rady ze śniegiem, jadąc do pracy i wracając z niej
Słodkie Przyjemnościjuż jutro ! Jeśli nie macie żadnego pomysłu ani zbyt wiele czasu, żeby coś przygotować, to podpowiadam Wam dziś jak zrobić szybkie, wilgotne i pyszne babeczki. Magdalenki przygotowuje się bardzo łatwo, zawsze wychodzą, a więc są idealne nawet dla niewprawnej, jeśli chodzi o pieczenie ręki. Wszystkie składniki po prostu ubijamy mikserem. Klasyczne magdalenki, to francuskie ciastka o kształcie muszelki(...)olej, połowę mąki, mleko, proszek do pieczenia i resztę mąki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Silikonowe foremki w kształcie serca wypełniamy do 3/4 ciastem i ustawiamy na blaszce, blaszkę wkładamy do piekarnika. Magdalenki pieczemy około 25 minut. Gdy przestygną posypujemy cukrem pudrem
Kulinarne przygody Gatitykońcu! Zrobiłam ciasto z soczewicy, które już dawno miałam w planach, a to dzięki odbywającemu się obecnie konkursowi „BLOGERZY ODKRYWAJĄ WALORY OLEJU RZEPAKOWEGO”. Wiecie o nim? Bierzecie udział? Główna nagroda jest moim, a także mojej Mamy wielkim marzeniem. Nie ukrywam, że taki sprzęt, jak KitchenAid Artistan bardzo by się przydał w naszej skromnej kuchni :) Od razu poszerzyłby się zakres możliwości(...)nawet jeżeli jest to dieta redukcyjna. Dostarcza wiele witamin i składników mineralnych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Postanowiłam wykorzystać olej rzepakowy do przepisu dietetycznego, zdrowego, lekkiego, a zarazem smacznego, łatwego w wykonaniu i dobrze się prezentującego. Mam nadzieję, że znajdzie się on w "czołówce" i pokaże innym, że spożywanie zdrowych tłuszczów, w tym oleju rzepakowego nie wiąże się z przybieraniem
Zdrowie na języku :P