jedzenia... mam dla Was kilka propozycji. 1. Ciasteczka owsiane, amarantusowe, jaglane, gryczane, jęczmienne, orkiszowe itd. Błonnik zapewni nam uczucie sytości aż do obiadu. Trzeba jednak uważać na skład, bardzo łatwo się naciąć na udające zdrowe, bogate w cukier, syrop glukozowo-fruktozowy lub tłuszcz palmowy, produkty. Szczególnie dotyczy to wielu wyrobów popularnych producentów - takich słodyczy lepiej unikać. Krótki skład, zamiast tablicy(...)objęte certyfikatem kontroli PL-EKO-03 COBICO 360 kcal/100 g Ciasteczka Babci Ani orkiszowe naturalne, ok. 2,9 zł/100 g Składniki: mąka orkiszowa, otręby orkiszowe, tłuszcz kokosowy, sól (ciasto fermentowane) 446 kcal/100 g 2. Pestki dyni, słonecznika, orzechy, migdały Zdrowe, bogate w dobre tłuszcze, zawierają minimum zbędnych dodatków. Przekąska idealna gdyby nie ich spora kaloryczność. Sprawdzą się, jeśli
Powiedz dietom nieCaprese , czyli nic innego, jak podróż do gorącej Italii w pogoni za świeżą mozzarellą i dojrzewającymi w pełnym słońcu Toskanii pomidorów. Taką
W kuchni Karmel-itki"Nie ma nic lepszego jak śniadanie podane do łóżka. Chyba się zgodzicie, prawda? Nie ma dla mnie również nic lepszego jak letni owocowy obiad w ogrodzie
Słodkie Przyjemnościsię Bożym Narodzeniu niż pierniczki? Na każdym blogu i w każdym serwisie kulinarnym można natknąć się na tysiące sposobów przygotowania tych świątecznych ciasteczek- u mnie również znajdziecie jeden. Jednak łatwo się domyśleć, że nie jest on tradycyjny.Szczerze mówiąc to nie wyobrażam sobie świąt bez pierniczków. Wypróbowałam już wiele przepisów, ale tym razem postanowiłam wysilić się sama. Po raz kolejny moją(...)pierniczki idealnie nadają się do spożycia zaraz po upieczeniu, dlatego można je upiec "na ostatnią chwilę" bez obaw o to, że staną się twarde jak kamień.Samo przygotowanie ciasta, w przeciwieństwie do składu, jest tradycyjne- banalnie proste i szybkie. Zdecydowanie więcej czasu niż w przypadku zwykłych pierniczków, pochłania jednak nadawanie ciasteczkom kształtu, ale podejrzewam, że dla większości osób
peanutbuttermonsterIdę parkową alejką, szeleszczą mokre od deszczu liście - padało przed chwilą. Chlupie woda w kałużach, gdy wejdę w nie optymistycznie żółtymi kaloszami. Zbieram lśniące kasztany. Pierwszy
W kuchni Karmel-itkiKolejny przepis z dodatku Krew i Wino do gry Wiedźmin 3: Dziki Gon. W ostatnim wpisie wspominaliśmy o ogromnej ilości kulinarnych wzmianek podczas zwiedzania Toussaint. Króluje
Nerds Kitchenjakoś specjalnie. Dzieci, Małżon, trochę dobrego jedzenia, piękna pogoda i po prostu domowy odpoczynek. Przygotowałam dla moich łasuchów między innymi magdalenki z książki Ani Włodarczyk "Retro kuchnia". Bardzo fajny, łatwy przepis na pachnące masłem ciastka. Magdalenki z porzeczkami 3 jajka 130 g cukru 20 g mąki pszennej 10 g proszku do pieczenia skórka z 1 cytryny 20 g płynnego miodu(...)dalej łącząc ze skórką cytrynową dodając stopniowo mąkę z proszkiem. Odstawiamy do lodówki na min. godzinę. Foremkę na babeczki smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Nakładamy po czubatej łyżeczce ciasta, wtykamy po kilka porzeczek. Foremkę wkładamy na 5 minut do pieca nagrzanego do 190 st. Wyłączamy piec na 1 minute po czym zmniejszamy temperature do 160 st i dopiekamy magdalenki
Dzieje kuchennej WiewióryKilka lat temu trafiłam na fajny przepis na kruche ciasteczka. Łatwo je zrobić, dobrze trzymają kształt, a nade wszystko lubię je za delikatny maślany smak i kruchość. Z dodatkiem dobrej marmolady i odrobiny lukru kuszą już samym widokiem :) Składniki na około 30 podwójnych ciasteczek (w zależności od wielkości foremki do wycinania): 300 g mąki pszennej 150 g miękkiego masła(...)Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i posiekać z masłem. Jajko ubić mikserem, dodając stopniowo cukier puder oraz ekstrakt waniliowy. Masę jajeczną dodać do mąki z masłem i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto podzielić na 2 części, lekko spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Każdą część kolejno rozwałkować na stolnicy lekko wysypanej mąką. Im cieńsze będzie
Trzeci talerzBułki pszenno-orkiszowe - jest to jeden z lepszych przepisów na domowe pieczywo. Lekko chrupiące, z miękkim środkiem. Pycha :) Poniższe bułki są naprawdę smaczne. Ponadto łatwe i w miarę szybkie do przygotowania. Szczerze polecam wypróbować poniższy przepis. Składniki na 9 bułek: 250 g mąki pszennej tortowej 250 g mąki orkiszowej 25 g świeżych drożdży 300 ml wody 1 łyżka margaryny(...)miski, dodać szczyptę soli, roztopioną (ostudzoną) margarynę i miód. Do podrośniętego rozczynu wlać wodę i całość przelać do miski z mąką. Za pomocą miksera (bądź ręcznie) wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ręcznikiem i odstawić do podwojenia objętości (na około 1 godzinę). Następnie z ciasta uformować wałek i wyciąć 9 kawałków. Z każdej porcji ciasta uformować bułkę (łączeniem układać do dołu
Ugotowaćlepszego po treningu niż pyszna, pełnowartościowa kolacja :) Jak wiadomo ostatni posiłek w ciągu dnia powinniśmy jeść 3-4 godziny przed snem. Powinien składać się z łatwo przyswajalnego białka lub warzyw. Redukcji powinny ulec natomiast spożywane węglowodany. Na kolację unikamy jedzenia białego pieczywa oraz makaronów. Staramy się również omijać owoce, gdyż zawierają dużo cukrów prostych, które wchłaniane są bezpośrednio(...)łyżeczka wiórków kokosowych Rozgrzać patelnię. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać żółtka, zmiksować, wsypać łyżkę mąki oraz kakao i delikatnie wymieszać za pomocą łyżki. Patelnię wysmarować masłem, wylać ciasto, zmniejszyć ogień i smażyć pod przykryciem do ścięcia wierzchu. Przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze 5 minut. W miseczce wymieszać twarożek, wiórki i jogurt. Omlet przełożyć na talerz
Chocolate Muffin Blogparę, która się podczas takiego podgrzewania tworzy. Drugim brakującym elementem była forma. Poszukiwałam jej długo, aż w końcu dorwałam silikonową. I zdecydowanie tego rodzaju formę polecam- magdalenek wcale łatwo się nie wyjmuje z blaszki, nawet po mocnym jej natłuszczeniu. Tymczasem silikon jest elastyczny i można go dosłownie przełożyć na lewą stronę, wydobywając magdalenkę bez niszczenia jej. RÓŻANE MAGDALENKI(...)miksujemy jeszcze chwilę. Następnie dodajemy i robimy to samo z mlekiem i masłem. Na koniec wsypujemy ziarenka wanilii, wlewamy wodę różaną i mieszamy łyżką. Do każdej muszelki wkładamy łyżeczkę ciasta- jeśli jest go mniej to ciastka wychodzą ładniejsze. Pieczemy 10 minut- pierwsze 6 w temperaturze 220*C, następnie 4 w temperaturze 180*C. Kiedy ciastka są rumiane na brzegach wyjmujemy
les mirabellesElektryczna szatkownica (tarka) do warzyw Bardzo przydatne urządzenie, bez którego nie wyobrażam sobie życia. Znacznie ułatwia pracę kiedy chcemy przygotować surówkę lub zetrzeć marchewkę np. do ciasta. Kroimy warzywa na kawałki, które następnie wrzucamy po kolei w otwór. Resztę pracy wykonują obracające się ostrza maszyny, a tarka staję się praktycznie zbędna. kupisz tu Prezenty ponad 100 zł 12. Wyciskarka(...)przyznaję że zapowiada się ciekawie. Jeśli ktoś z Was korzysta z takiego urządzenia, niech pisze w komentarzu Kupisz tu 14. Wypiekacz do chleba W sklepach wcale nie jest łatwo znaleźć porządne pieczywo, dlatego jak zawsze najlepszym wyjściem jest samodzielne przygotowanie, gdzie mamy pełną kontrolę nad użytymi składnikami. Zresztą nic nie zastąpi zapachu świeżego chleba o poranku Możemy upiec
Powiedz dietom nieElektryczna szatkownica (tarka) do warzyw Bardzo przydatne urządzenie, bez którego nie wyobrażam sobie życia. Znacznie ułatwia pracę kiedy chcemy przygotować surówkę lub zetrzeć marchewkę np. do ciasta. Kroimy warzywa na kawałki, które następnie wrzucamy po kolei w otwór. Resztę pracy wykonują obracające się ostrza maszyny, a tarka staję się praktycznie zbędna. kupisz tu Prezenty ponad 100 zł 12. Wyciskarka(...)przyznaję że zapowiada się ciekawie. Jeśli ktoś z Was korzysta z takiego urządzenia, niech pisze w komentarzu Kupisz tu 14. Wypiekacz do chleba W sklepach wcale nie jest łatwo znaleźć porządne pieczywo, dlatego jak zawsze najlepszym wyjściem jest samodzielne przygotowanie, gdzie mamy pełną kontrolę nad użytymi składnikami. Zresztą nic nie zastąpi zapachu świeżego chleba o poranku Możemy upiec
Powiedz dietom niebyła naprawdę imponująca:) Kiedy pleśniak był gotowy trzeba było poczekać aż wystygnie. Najlepiej smakuje na zimno, łatwiej też się go kroi. Kiedy odczekałam swoje, z kawą i wielkim kawałem ciasta usiadłam na schodku przy tarasie i wystawiłam twarz do słońca. Na trawniku baraszkował Teodor na zmianę z Sonią, bokiem przebiegał szpiegowsko Boguś. Za płotem stała Kaśka- wysprzątana w środku(...)już jakbym była trochę w domu. Wszyscy mają dobre rady, co z nią zrobić- sprzedaj, oddaj, zezłomuj. I ja wiem, że muszę to zrobić. Ale to wcale nie jest łatwe. I nie wiem jaka wizja jest gorsza- że ją rozrywają na części, czy że jakiś murarz wozi nią cement na budowę. To jakby sprzedać przyjaciela do niewoli. Powiem
les mirabellesłatwe do wykonania, a co najważniejsze - bardzo szybko można je zrobić. W niecałe 30 minut, w tym 20 poświęconych na pieczenie, można poczęstować niespodziewanych gości smakowitymi ciasteczkami. Albo szybko, łatwo i przyjemnie przygotować wpisowe na majowy grill albo piknik... Składniki (na około 20 biskwitów): 225 g mąki pszennej tortowej60 g cukru pudru1 jajko115 g miękkiego masła1 łyżeczka mielonego imbiru50(...)pudrem na puszystą masę. Dodaj mąkę, melasę z jajkiem, i dalej ucieraj mikserem dopóty, dopóki składniki dobrze się nie połączą.Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Nabierz małą łyżeczką trochę ciasta, uformuj z niego kulkę i połóż ją na blasze. Układając kolejne kulki na blasze zachowaj stosowne odstępy między nimi, gdyż podczas pieczenia biskwity trochę się rozszerzą na boki. Po uformowaniu
Grahamka, weka i kajzerka