Bardzo łatwe, szybkie i pyszne ciastka z kleiku ryżowego z dżemem, marmoladą, lub, tak jak u mnie, z powidłami śliwkowymi - jak lubicie najbardziej :) Pewnie pamiętacie te ciasteczka ze swojego dzieciństwa - znane już w czasach naszych Babć - teraz można zrobić je z pociechami na Dzień Babci i Dziadka - takie są prościutkie :) SKŁADNIKI (na około 45-50 ciasteczek) 160 g kleiku(...)kokosowych 3 jajka kostka miękkiego masła (200g) powidła śliwkowe PRZYGOTOWANIE Na stolnicy mieszamy kleik z proszkiem, cukrem i wiórkami. Wbijamy jajka i dodajemy pokrojone masło. Dużym nożem siekamy ciasto do połączenia składników. Następnie zagniatamy ciasto ręcznie. Formujemy z ciasta kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy w palcach i kciukiem robimy dołek. Układamy ciasteczka na blasze wyłożonej papierem do pieczenia
Moje Kuchenne Rewelacjewypieku za udany :(W domu nie było zbyt ciepło i dlatego postanowiłam ostatecznie użyć maszyny do pieczenia chleba, ale to też nie był szczęśliwy pomysł.Pieczenie chleba nie jest łatwym wyzwaniem i czasem trzeba przyznać się do porażki :(Ale jeśli ktoś zechce spróbować swych sił, oto przepis za Kamilą z Ogrodów Babilonu.Ja odpowiedziałam na zaproszenie(...)soli 5 g drożdży instant 260 g zaczyn 140 g suszonych jabłek Włożyć do dzieży wszystkie składniki, z wyjątkiem jabłek i mieszać przez 3 minuty, aż otrzymamy ciasto o średniej gęstości. Następnie wyrabiać ciasto jeszcze 3 minuty, aby rozwinąć siatkę glutenu. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i wyrabiać, aż równomiernie się rozmieszczą w cieście. Ciasto włożyć do miski, przykryć
Proste Potrawymożemy spożyć na kocu w lesie, czy na plaży przy rzece. Często to nie lada zagwozdka, co zabrać ze sobą do jedzenia, aby spełniało kilka warunków: było smaczne, było łatwe do spożycia - to jest nie wymagało zbędnych naczyń, sztućców, aby było już najlepiej poporcjowane i przede wszystkim było sycące i cieszyło oko. Ten przepis to idealne rozwiązanie na piknik(...)Kulebiaczki prezentują i smakują przepysznie! Wystarczy, przykryć je pokrywką, wstawić do koszyka, bądź torby termoizolacyjnej i zabrać ze sobą w drogę. Życzę Wam smacznego i udanego długiego weekendu! SKŁADNIKI: CIASTO NA KULEBIACZKI: - 300 g mąki typ 480 - 150 g masła - 1/2 łyżeczki soli - 2 żółtka - 1 łyżeczka śmietany - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia FARSZ: - 500 g kapusty kiszonej - 2 opakowania
SMYKWKUCHNInadarzyła się okazja w postaci zaproponowanego przez Kasię z blogu Smaki i Aromaty chleba ziołowego z płatkami, to rzeczony chleb upiekłem, i go prezentuję. Chleb jest bardzo łatwy do zrobienia. Wymieszać, zarobić, włożyć do foremki, odczekać i upiec. Nic więcej. Czas potrzebny na jest bardzo krótki, a to za sprawą do zmniejszenia liczby fermentacji do jednej. Nie mniej chleb udany(...)różni mój chlebek od tego z oryginalnego przepisu? Ano tym, że dałem oregano zamiast szałwii, i płatki żytnie zamiast owsianych - braki w zaopatrzeniu spowodowały konieczność zmiany dodatków. Dodatkowo przygotowywane ciasto nie było luźne - w sam raz nadawało się do ręcznego wyrabiania. Pewnie było to spowodowane tym, ze szklanka wody szklance nierówna, zaś u każdego cztery łyżki mąki ważą inaczej. Reasumując
Grahamka, weka i kajzerkaPrzepyszny chleb orkiszowy. I do tego bardzo łatwy w wykonaniu. Wystarczy tylko mieszanka od Gdańskich Młynów , 2 godziny i pyszny i treściwy chleb gotowy! To był mój pierwszy raz z tego typu mieszanką i pewnie nie ostatni :) Mieszanka taka jest super rozwiązaniem dla osób (które tak jak ja - niestety :( ) mają problem z wyhodowaniem zakwasu na chleb lub dla osób, które(...)opakowania mieszanki od Gdańskich Młynów - 20g świeżych drożdży lub 10g drożdży instant - 350 ml wody o temperaturze pokojowej Do miski wsypać przygotowaną mieszankę, dodać wodę i drożdże. Ciasto wyrabiać ręcznie przez 8-10 minut, lub za pomocą miksera (2-3 minuty na wolnych obrotach, następnie ok. 5 minut na szybkich obrotach). Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
CookYourselfforemki z wzorami wielkanocnymi, więc trzeba było je wypróbować. Zrobiłam kruche maślane ciasteczka i udekorowałam kolorowymi lukrami. Starałam się jak mogłam, ale takie dekorowanie artystyczne wcale nie jest takie łatwe jak się to wydaje. Teraz się nie dziwię, że ciasteczka ręcznie lukrowane są dosyć drogie. Ale pochłaniają na prawdę sporo czasu. Ciasteczka podane na paterze z Koronkowa filiżanka . Składniki(...)przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę ziemniaczaną, masło, cukier puder, żółtko, sól i zmiksować na wolnych obrotach. Jak masa zacznie się powoli sklejać przełożyć na stolnicę. Zagnieść gładkie i jednolite ciasto, uformować wałek,włożyć do woreczka i schładzać co najmniej godzinę w lodówce. Odrywać po kawałku ciasta i na lekko podsypanej stolnicy rozwałkować na grubość około 3 mm. Foremkami wykroić ciasteczka
Ala piecze i gotujeŚwiąteczny klasyk Polskiej Kuchni, czyli "zimne nóżki". Jedni je uwielbiają inni nienawidzą. Ja uważam, że trzeba do nich dorosnąć. Składniki: 4 nóżki wieprzowe
Niezły MłynekUwielbiam piec chleby, bo zapach, który unosi się w domu jest wyjątkowy. Domowe chleby na zakwasie mają taki charakterystyczny smak, wiem, że są w pełni naturalne
dom-agi.pltylko mnie kojarzą się z dzieciństwem, gdyż w wielu domach mamy i babcie piekły te słodkości w ogromnych ilościach, a i tak znikały w ekspresowym tempie. Ciasteczka są bardzo łatwe w przygotowaniu i jedynym wymogiem, aby je zrobić, jest posiadanie maszynki do mięsa z nakładką do formowania ciasteczek lub specjalnej maszynki do ciastek. Z poniższego przepisu przygotowałam około 160 sztuk(...)pieczenia przesiać, dodać posiekane na mniejsze kawałki masło oraz smalec, wbić jajko oraz żółtko, dodać cukier puder i cukier z wanilią, składniki posiekać nożem, następnie szybko zagnieść - gotowe ciasto powinno być gładkie i elastyczne - ciasto zafoliować i schłodzić przez około 1 godzinę w lodówce lub zamrażarce - blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nastawić na 180-190 stopni - przygotować maszynkę
Smakołyki Berenikimamy możliwości zjeśc ciepłego obiadu. Ja należę właśnie do tego grona :( Staram się nie narzekac jednak i często przyrządzam sobie przeróżnego rodzaju placuszki , naleśniki , bułki czy też innego łatwe do zabrania smakołyki. Tym razem postawiłam na drożdżowe muffiny z pesto – przyznaję m był to mój wynalazek! Udany wynalazek , który na stałe zagości w moim menu!Składniki:- mąka z pełnego(...)solą. Do miseczki kruszymy drożdże , przysypujemy cukrem i odrobiną ciepłej wody. Odstawiamy na 15 minut. Do przesianej mąki dodajemy zaczyn drożdżowy , oliwę i pozostałą wodę. Wyrabiamy na gładkie, plastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Kiedy ciasto wyrośnie rozwałkowujemy je na obsypanej mąką stolnicy na prostokąt o grubości ok. 1,5 cm. Rozcinamy
Ostra na SłodkoChlebki, za które zabierałam się już od dawna. Przepis dawno przepisałam sobie na kartkę wynajdując jeden z wielu w internecie. Chlebki Naan pochodzą z kuchni indyjskiej
dom-agi.plwieczory ze znajomymi lub na prezent. Czas wykonania: 1h (+4 miesiące 2 tygodnie oczekiwania) Ilość porcji: 3 butelki po 0,5 l (1,5 l) Moc: 33% Trudność wykonania: łatwe Miesiąc wykonania: czerwiec – lipiec Składniki: 1,5 kg truskawek 0,3 kg cukru 0,5 l spirytusu 96% 0,5 l przegotowanej wody Przygotowanie: Dojrzałe i soczyste truskawki należy obrać(...)przegotowaną wodą wymieszaną ze spirytusem i dostawić w to samo miejsce na 2 tygodnie szczelnie zakręcając słój, żeby alkohol nie wyparował. Po 2 tygodniach truskawki odcedzić i wykorzystać do ciasta lub lodów, a nalewkę dokładnie przefiltrować (najlepiej przez gazę). Nalewkę wlać do butelek i odstawić na minimum 4 miesiące. Po czterech miesiącach można zlać ostrożnie nalewkę do nowych butelek
KuchniaWeDwoje.plŁatwe i szybkie w wykonaniu ciasteczka z cynamonem na leniwą niedzielę. Prawie jesienny nastrój dopadł również i mnie. Ten weekend spędzam w piżamowym stroju, z szykownymi grubymi skarpetami, nie wychodzę spod kołdry, chyba że rzucę okiem na piekarnik jak tam ciasteczka rosną i nabierają koloru. Z okruszkami i rozsypanym cynamonem po kuchni witam jesień. Składniki 2 szklanki mąki(...)szklanki maślanki 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sposób przygotowania Mąkę wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, cynamonem, następnie dodać jajko, maślankę i olej. Wszystko zagnieść do uzyskania gładkiej kuli. Ciasto rozwałkować, podsypać mąką i wyciąć dowolne kształty (ja postawiłam na standardowe koła). Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec do momentu zarumienienia się. Smacznego
pink envelopeczasu piekę sama bułki.Zwykłe … z oliwkami … z makiem czy też kminkiem … no i takie jak dziś – z suszonymi pomidorami.Mięciutkie , delikatne … szybkie i łatwe do zrobienia!Gorąco polecam nie tylko tym muszącym unikać laktozy!PS. Świetnie smakują posmarowane odrobiną oliwy i odgrzane w piekarniku!SKŁADNIKI:* mąka pszenna – 225 g* mąka kukurydziana(...)suszonymi drożdżami.W drugim naczyniu rozpuszczamy w ciepłej wodzie sól i dolewamy oliwę.Całość przelewamy do mąk , dodajemy posiekane suszone pomidory i dokładnie mieszamy.Na posypanym mąką blacie wyrabiamy ciasto przez ok. 5 minut.Dzielimy na ok. 8 części i wyrabiamy bułeczki.Układamy na natłuszczonej blasze, posypujemy przez sitko odrobiną mąki kukurydzianej i odstawiamy na ok. 45 minut w ciepłe miejsce.Bułeczki
Ostra na Słodkosłone . Następnie autor zamieścił bardzo obszerny opis wyrabiania ciasta drożdżowego na różne sposoby. Książka zawiera również w sobie całe 4 strony porad przydatnych przy wyrabianiu i pieczeniu ciast drożdżowych. Znajduje się także tabelka miar głównych produktów używanych do drożdżowych wypieków. Wśród słodkich przepisów królują przeróżne baby drożdżowe, strucle i pączki. Ale znajdziemy również przepis na sernik z dodatkiem drożdży(...)marmoladą, które to już niebawem pojawią się na blogu :) Książka sprawia przyjemne wrażenie, że ma się ochotę od razu zabrać za pieczenie. Przepisy są czytelne, złożone z prostych, łatwo dostępnych składników. Gorąco polecam! Pamiętajcie, że do 12.05.2016r . znajdziecie tę pozycję w promocyjnej cenie 44,99zł na stronie taniaksiążka
Z miłości do słodkości